Austin Powers: Špionátor / Austin Powers: International Man of Mystery (1997/94/USA, Německo/Komedie, Akční, Dobrodružný) 61% -Originál DVD-

06.08.2018 10:45
JEDNOU VĚTOU
„Jmenuje se Powers, Austin Powers, a je to nejlepší britský tajný agent. Po třiceti letech zmrazení se probouzí k životu, aby mohl pokračovat v boji s největším padouchem světa - dr. Zloduchem..."

OBSAH
Děj této komedie začíná v podzemním bunkru dr. Zloducha v Las Vegas - sešli se tu největší zabijáci na světě, aby se poradili, jak zlikvidovat britského agenta a zároveň světově uznávaného fotografa Austina Powerse. Ten zatím s pomocí své spolupracovnice paní Kensingtonové prchá před šílenými davy svých obdivovatelek. Jeho dalším úkolem je akce v klubu, kde se údajně chystá řádit dr. Zloduch. Tomu se však podaří uniknout tak, že se nechá zmrazit, a zřejmě hodlá ve své činnosti pokračovat v budoucnosti. Austin se proto rozhodne ho následovat. Po třiceti letech jsou oživeni. Austinovi bude nadále asistovat dcera paní Kensingtonové, půvabná mladá Vanessa. Přestože mezi nimi není právě soulad, musejí vytvořit sehraný tým a zabránit oživlému Zloduchovi v jeho spádech...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dovolte mi, abych vám představil……… sám sebe! Druhý a třetí díl Austina Powerse mě velice bavil, skoro jsem se styděl jak moc. Díl první je v mých očích znevýhodněn tím, že jsem jej viděl až jako poslední. V opačném případě bych jistě mnohé vtipy, i celkové pojetí snímku, považoval za originálnější. Parodie roztomile přiblblých bondovek, 60. let a filmů o megalomanských padouších vůbec je… roztomile přiblblá. Například, když během telefonátu vidíme rovnou osm obrazů, přičemž většina z nich ukazuje pouze předměty, které jeden z telefonujících vyjmenovává. Nezvyklá pozornost je rovněž věnována jinak přehlíženým zabitým strážným („tvého otčína přejel parní válec“). Fajne, a podobných blbinek je zde spousta, zcela jsem sice nechápal smysl hudebních předělů, ale do celkového ladění to výborně zapadalo. Špionátor hýří všemi možnými barvami, až jde hlava kolem, hýří krásnými ženštinami (Hurleyová je zde jenom pro dobrý dojem, ale natáčení si očividně užívala) a tu více, tu méně zdařilými vtípky. Šikovně si pohrává s trapností (zde by se měli inspirovat dramaturgové Českého lva!), i opakovaný vtip si udržuje svou vtipnost („doplňování“ různých intimních partií těla) a několik pasáží je natolik zdařilých, že jsem si přál, aby film nikdy neskončil („Margaret Thatcherová nahá v chladném počasí, Margaret Thatcherová nahá v chladném počasí…“). A navíc skvělá muzika…, ale nedá se nic dělat, dvojka a trojka mě každá zvlášť bavily o chloupek více. O chloupek. (Matty)

Mike Myers naprosto žije s tou rolí. to co předvádí na plátně se jen tak nevidí a hlášky padaj jedna za druhou. Každý herec se přesně ke své postavě náramně hodí ať už je to Dr. Zloduch nebo jeho syn. Příběh je tak trochu klišovitý ale to nevadí pač jde hlavně o legraci, která zalepí i některé nudné pasáže ve filmu. Teda co to řikám nudné scény....no ono jich tam stejnak ani moc není. Dal bych 5 * ale občas mi to přijde až příliš klišovité a bláznivé například u Dr. Zloducha, který by mohl dostat i cenu za největšího magora na Zemi. --- Oh, behave! Yeah Baby, Yeah! Suck My Mojo! (Malarkey) 4*

Tak jo, asi bych měl spáchat sebevraždu, ale radši se chovám za populární dětskou hlášku: "To ne já, to ona!":) Pochopili jste správně, po tom všem co jsem o hrůzném Austinu Powersovi prohlašoval, jsem se i já dopracoval k tomu, že jsem strávil před televizí celých 94 minut, které tenhle film trvá. A teď proč za to může ona...Ona, jedině ona a nikdo jinej by mě nepřinutil Mikea Myerse sledovat...takhle se mi to i docela líbilo:) Prostě ať chcete nebo ne, ženské s náma dokážou hrozné věci:)) takže dost blábolů a výmluv a jde se k filmu - jako parodie na šedesátá léta je to super. Myers coby Doktor Zloun je taky super. Hudba, ta je taky super. Ale co není super, co je naprosto strašlivý a nechutný, to je Myers jako Austin Powers se svým aksamitovým oblekem, italskýma botama, nevím jakýma zubama, švédskou pumpou a arktickou hrudí...děsivý, bleeee...ale plus mínus objektivně (to určitě, pořád si pamatuju co se stalo před premiérou World is Not Enough:)) za ***. (Gemini) 3*

VELKÁ RECENZE
Píše se rok 1967 a v podzemním bunkru dr. Zloducha dobře ukrytém pod Las Vegas se sešli vyhlášení zabijáci všeho druhu, které všechny chce dr. Zloduch zaměstnat likvidací svého úhlavního nepřítele, nepolapitelného britského agenta Austina Powerse, který svou skutečnou profesi dovedně ukrývá pod maskou světově uznávaného módního fotografa a nedostižného svůdce. Ten má zatím zcela jiné problémy než jsou Zloduchovi zabijáci. S pomocí své věrné spolupracovnice paní Kensingtonové se totiž pokouší uprchnout před davy svých šílených obdivovatelek. Ještě téhož večera se společně se svou pomocnicí chystá k akci v nočním klubu, kde se má objevit i zloduch Zloduch. Austinova akce je sice brilantní, Zloduch je však připraven a podaří se mu uniknout z nočního klubu rovnou do vesmíru, kde se nechal zmrazit a ve své ničemné činnosti hodlá pokračovat v daleké budoucnosti, kde by nemusel čelit nezdolnému Austinovi. Austin si však uvědomuje, že je jediný, kdo se zlotřilému géniovi zločinu dokáže úspěšně postavit a proto se ho rozhodne následovat, aby byl připraven, kdyby se Zloduch někdy vrátil. Stane se tak po třiceti letech a přes počáteční zmatky způsobené lehkou dezorientací v cenových relacích výkupného je to návrat ve velkém stylu. Zloduch se totiž obrátí na světové mocnosti s ultimátem. Pokud nedostane obrovské výkupné, zničí svět bombou vyslanou přímo do středu země. Přišel čas oživit Austina Powerse a protože svět se opravdu v mnohém změnil, je nutno přidělit neohroženému agentovi pomocnici, která by mu pomohla nejen v pátrání po Zloduchovi, ale orientovat se v současném světě, který je na první pohled naprostým opakem let šedesátých. Agentkou, která má s Austinem spolupracovat se atraktivní kráska Vanessa, dcera jeho původní asistentky paní Kensingtonové.
Přestože nazvat jejich vztah nesouladem, je hodně nadneseným popisem skutečnosti, musejí vytvořit sehraný tým a zabránit oživlému Zloduchovi v jeho plánech. Vanessa, kromě toho, že se musí společně se svým svérázným kolegou vyhýbat Zloduchovým nástrahám, musí čelit také náporu jeho svůdnických pokusů. Na první pohled se zdá, že to nebude nic těžkého protože Austinovy zbraně už poněkud vyšly z módy a Vanessa jako typická žena devadesátých let pohrdá jeho sexistickými názory a je přesvědčena, že na pohled nepříliš vzhledný agent nemá se svými zastaralými svůdnickými metodami naději. Jenže už na ten druhý se zdá, že tak jednoduché to zase nebude.
Austin Powers: Špionátor (v americkém originále:Austin Powers: International Man of Mystery) je americká filmová akční komedie z roku 1997. Režisérem filmu je Jay Roach. Hlavní role ve filmu ztvárnili Mike Myers, Elizabeth Hurley, Robert Wagner, Seth Green a Mindy Sterling. Jedná se o první díl ze série filmů o Austinu Powersovi.
Film získal dvě ocenění MTV Movie Awards, a to v kategorii nejlepší padouch a nejlepší taneční sekvence. Oceněn byl také cenou Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, a to v kategorii nejlepší fantasy film.

Ocenění:
The Saturn Awards
1998 - Nejlepší fantasy
1998 - Deena Appel (Nejlepší kostýmy) (niminace)

DABING
V českém znění: Michal Pavlata - Mike Myers (Austin Powers / dr. Zloduch), Petra Hanžlíková - Elizabeth Hurley (Vanessa), Martin Kolár - Michael York (Basil Exposition), Zuzana Skalická - Mimi Rogers (paní Kensingtonová), Miroslav Saic - Robert Wagner (Číslo dvě), Bohdan Tůma - Seth Green (Scott Zloduch), Martina Hudečková - Fabiana Udenio (Alotta Fagina), Jaroslava Obermaierová - Mindy Sterling (Frau Farbissina), Kaye Wade (paní Expositionová), Jakub Saic - Paul Dillon (Patty O'Brien), Larry Thomas (Bankéř v kosmu), Christian Slater (Naivní člen ochranky), Rob Lowe (Přítel Johna Smithe), Václav Knop - Will Ferrell (Mustafa), Clint Howard (Johnson Ritter), Tom Arnold (Kovboj), Jan Pohan - Charles Napier (velitel Gilmour), Brian George (Ministr Spojených národů), Zdeněk Mahdal - Neal Mullarkey (Proviantní důstojník), Patrick Bristow (Bolton), Zuzana Skalická - Lois Chiles (Manželka Johna Smithe), Jaroslava Brousková - Carrie Fisher (Terapeutka), Irena Hrubá, Adam Lanči, Libor Terš (titulky) a další.
Překlad: Pavel Grigar
Zvuk: Petr Mandák
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Martin Těšitel
Vyrobilo: AW studio Praha 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.05.1997 New Line Cinema
Premiéra Německo: 20.11.1997
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1998 (VHS) Intersonic
Poprvé na VHS: 1.2.1999 Intersonic
Poprvé na DVD: 1.7.2006 Vapet Production
Poprvé na Blu-ray: 10.12.2011 DVD Edice

Tržby celkem - $ 67 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 16 500 000

FILMY V SÉRII
Austin Powers: Špionátor gastonrolinc.webnode.cz/news/a0197/
Komedie / Akční, USA / Německo, 1997
Režie: Jay Roach, Hrají: Mike Myers, Elizabeth Hurley

Austin Powers: Špion, který mě vojel gastonrolinc.webnode.cz/news/a0198/
Komedie / Akční, USA, 1999
Režie: Jay Roach, Hrají: Mike Myers, Heather Graham

Austin Powers - Goldmember gastonrolinc.webnode.cz/news/a0199/
Komedie / Akční, USA, 2002
Režie: Jay Roach, Hrají: Mike Myers, Beyoncé
 
Tvůrci a herci
Jay Roach (Režie), Demi Moore (Produkce), Mike Myers (Produkce), Jennifer Todd (Produkce), Suzanne Todd (Produkce), George S. Clinton (Hudba), Peter Deming (Kamera), Dawn Hoggatt (Střih), Debra Neil-Fisher (Střih), John Papsidera (Casting), Cynthia Kay Charette (Scénografie), Deena Appel (Kostýmy), Frederick Howard (Zvuk), Janie Kelman (Masky), Mike Myers (Scénář), Mike Myers (Herec), Elizabeth Hurley (Herec), Michael York (Herec), Mimi Rogers (Herec), Robert Wagner (Herec), Seth Green (Herec), Fabiana Udenio (Herec), Mindy Sterling (Herec), Charles Napier (Herec), Will Ferrell (Herec), Monet Mazur (Herec), Clint Howard (Herec), Elya Baskin (Herec), Sarah Christine Smith (Herec), Jim McMullan (Herec), Patricia Tallman (Herec), Douglas Aarniokoski (Herec), Tom Arnold (Herec), Mike Judge (Herec), Lois Chiles (Herec), Ben Scott (Herec), Michael McDonald (Herec), Rob Lowe (Herec), Christian Slater (Herec), Carrie Fisher (Herec), Heather Marie Marsden (Herec), Cheri Oteri (Herec), Joe Grisaffi (Herec), Larry Thomas (Herec), Robin Gammell (Herec), Brian George (Herec), Cindy Margolis (Herec)
 
1997/94/USA, Německo/Komedie, Akční, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Doktora Zlouna si měl původně zahrát Jim Carrey, ale musel odmítnout, protože byl vázán smlouvou k filmu Lhář, lhář (1997).
- Kočka doktora Zloducha (Mike Myers) pan Bigglesworth má své jméno po fiktivním válečném pilotovi, hlavním hrdinovi rozsáhlé série knih W.E. Johnse.
- Elizabeth Hurley i Mimi Rogers si zažádaly a bylo jim povoleno, aby si mohly nechat své kožené oblečky.
- Slovo "Fembot" bylo poprvé vyřčeno v epizodě seriálu The Bionic Woman (1976) s názvem "Kill Oscar" napsané scénáristou Arthurem Rowem.
- Vražedné podprsenky, které nosili Femboti, jsou identické s podprsenkou, kterou nosila Ursula Andress ve filmu La decima vittima (1965).
- Hudba během scény souboje v akváriu je odkazem na bondovku From Russia with Love (1963).
- Oblek, který nosí Dr. Evil má stejný design jako oblek Dr. No z filmu Dr. No (1962).
- Zlý a boty házející "Random Task" je založen na charakteru "Oddjob" z filmu Goldfinger (1964).
- America Online na Austinově počítači je verze 3.0.
- Název úvodní písně k filmu je "Soul Bossa Nova" složená Quincy Jonesem. Později byl stejný námět použit pro Kanadskou show "Definition" (1974).
- Když Vanessa sedí při poslední scéně líbánek vedle Austina, má přes levé prso červený papír. Je to proto, že na natáčení byli přítomní novináři, a tím se jim zabránilo nafotil Elizabeth Hurley nahoře bez.
- Během útoku na Dr. Evila hraje hudba ze seriálu Danger Man (1964).
- Časopis Premiere hodnotil tento film jako jednu z "The 50 Greatest Comedies Of All Time" v roce 2006.
- Postavy "General Borchevsky" a "Commander Gilmore" jsou pojmenováni podle dvou hokejistů z týmu Toronto Maple Leafs a podle Myersových psů.
- Pro stanici 2001 Fox Network TV bylo jméno Alotty Faginy změněno na Alotta Clefage.
- Ve scéně s vanou nabídne Alotta Fagina Austinovi saké, a řekne: "In Japan, men come first and women come second." Jedná se o odkaz na bondovku You Only Live Twice (1967).
- Žena NHL hráče Lylea Odeleina hraje jednu z Fembotů.
- CD, které Austin zkouší pustit, je "Mr. Tambourine Man" od kapely The Byrds.
- Byly natočeny i tři alternativní konce, všechny se odehrávají v záchranném člunu.
 
Odkazy