Harry Potter a Kámen mudrců / Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001/152/USA, Velká Británie/Fantasy, Dobrodružný, Rodinný, Mysteriózní) 76%

29.07.2018 13:24
JEDNOU VĚTOU
„Velkolepé dobrodružství začíná. Harry nastupuje do prvního ročníku kouzelnické školy a musí se utkat se zlým čarodějem Voldemortem."

OBSAH
Kdo by dnes už alespoň nezaslechl jméno Harryho Pottera, čarodejnického učně, jehož neskutečná popularita mezi dětmi během krátké doby zasáhla i dospělé. Filmovou verzi jeho prvního příběhu zrežíroval Chris Columbus ve spolupráci s autorkou "potterovských" románů J. K. Rowlingovou a pod přísným a podnětným dohledem své dcery Eleanor přenesl na filmové plátno svět Školy čar a kouzel v Bradavicích v plném lesku a hávu hodném největšího kouzelníka na světě. Celý příběh Kamene Mudrců se točí kolem sirotka Harryho Pottera. Tomu krátce po narození zahynou za neobvyklých událostí oba rodiče, a Harry proto musí vyrůstat v rodině strýce Vernona a tety Petunie, kteří mu neustále dávají najevo, že místo kde bydlí, není domov. O to větší překvapení ho čeká, když mu v den jeho jedenáctých narozenin přijde dopis, který je předzvěstí změny v jeho dosavadním životě. Od nynějška není obyčejným chlapcem, i když na to stále vypadá, ale stává se studentem Školy čar a kouzel v Bradavicích. Ani tento nový život však nebude procházka růžovou zahradou, obzvlášť když se začne probouzet Harryho záhadná minulost a její temný hrdina, Lord Voldemort...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jsem doslova v šoku jaká ikona je Harry Potter. Knižní předlohu snad přečetl celý svět až na mě. Naštěstí je tu film a tak i já, mudla neznalý knižní předlohy Harryho Pottera dostal šanci navštívit ten báječný kouzelnický svět v Bradavicích. Nejdříve jsem tak trošku přetrpěl tu tlustou rodinu u které Harry bydlel . Zejména tomu tlustýmu spratkovi bych nejradší prohnal hlavou dělovou kouli. Naštěstí brzo vyjede z koleje 9 a 3/4 bradavický expres do světa kouzel. Kouzelnická škola na mě po vizuální stránce udělala obrovský dojem. Trošku jsem čekal, že budou učit holky, třeba jak vyčarovat dobrý jídlo a kluky, jak učarovat každé krásce na světě. Nicméně bylinkářství, obrana proti černé magii a hlavně jízda na koštěti jsou 100x lepší než matika, chemie i fyzika dohhromady. Famfrpál bych si klidně zahrál místo fotbalu, navíc korupce jako ve světě mudlů, zdá se nehrozí. Jo a kdo tvrdil že šachové partie jsou nudné , tak at si jde dát partičku do Bradavic. Bohužel, celkově na mě působil film příliš dětsky. To je však chyba mého věku a ne filmu. Chyba mého věku však není to, že se mě zdála tato seznamka z kouzelnickým světem příliš dlouhá. (Enšpígl) 3*

Nepříliš rozsáhlá kniha nejúspěšnější vykradačky posledních několika desetiletí, nicméně famózní kompilátorky a hlavoložky J. K. Rowlingové se dočkala zjevně nadšeneckého zpracování. Režie Chrise Columbuse (nebo Columba?) působí v dětsky naivním a "světlém" prvním díle ve stejném duchu jako dětská zábavka před spaním Hobit před hexalogií Pán Prstenů, a narozdíl od druhého dílu je to trefa do černého. John Williams vystačí s omíláním hlavního tématu, takže se nedá poznat, že zbytek soundtracku (jak už je u něj obvyklé) toho nemá moc co nabídnout, Danny Radcliffe a ostatní herci skoro i vypadají na svůj knižní věk, a vůbec je to takové příjemné pokoukání. 70% PS: Jak "Snape" začaroval Harryho koště, když je v Rowlingovic světě lidským kouzelníkům zapovězeno čarovat bez hůlky? (Gemini) 3*

S Harrym jsem to všecko prožíval od začátku. Kámen mudrců jsem sice první viděl film, a až pak přečetl knihu, ale od té doby už kniha byla vždycky první, a vždycky jsem se na film neskutečně těšil. Jen mě to časem trošku omrzelo, a já si musel udělat takový menší maratón a podívat se na všecky filmy od jedničky až do pětky pěkně po pořádku, a ejhle....závislost se mi vrátila. Ta velká závislost, jako když jsem doma tenkrát pouštěl právě Kámen mudrců od rána do večera, a miloval jsem to. Od té doby jsem s Harrym byl jedna ruka, i s tím hercem jsem prožil všecko až do teď, dyť je o šest dnů starší jak já. Takže si mě docela podmanil. První díl je základní, počátek velké ságy, trochu ještě dětský, ale zároveň úchvatný. Dětský být musí, protože je mu 12 a čeká se na to, jak se bude jeho život nadále vyvíjet, jeho chování, jeho vlastnosti, jeho všecko. Chris Columbus první díl natočil trošku rodinně, zábavně, famfrpálně, uvedl běh dějin Bradavické školy do pohybu, a za to mu nemálo fanoušků líbá nohy, asi tak jako já. Na Potterovské sérii je jedno velké kouzlo, na filmy se kouknu kdykoliv rád a knihy si přečtu taky hodně rád, snad pořád, protože se fantasticky čtou. Natočit film podle knihy je problém, ale Chris Columbus to zvládnul, no ale kdo to vlastně nezvládnul v další várce režisérů, kteří se na tom všem podíleli. Snad už jen dodám...Vítejte ve světě čar a kouzel, ve světě, který se nikdy neztratí, ve světě, který si prostě zamilujete a bude součástí jeho života, tak důrazně, že byste vše obětovali jenom abyste mohl být Harryho dobrý kamarád. Máš strach? - Tak trochu. - To je normální. Taky jsem se před prvním zápasem bál. - A jak dopadl? - Ani si nevzpomínám. Po dvou minutách jsem dostal Potloukem do hlavy. Probral jsem se až v nemocnici. (Malarkey) 4*

OLDIES FILMU
Psal se 16. listopad léta páně 2001, když Chris Columbus poprvé vypustil zpoza své režijní stoličky do světa Harryho Pottera. Ten tak historicky prvně opustil stránky knížek, rozbil všechny potenciální čtenářské fantazie a získal konkrétní kontury Daniela Radcliffea. Příběh brýlatého sympaťáka s ambicemi vylézt na čarodějnický Mount Everest si za první víkend odnesl rovných devadesát miliónů a v minutě tak bylo jasné, že se tu opět vyklubal velice výnosný byznys a nezfilmovat i ostatní Harryho dobrodružství by bylo dobrovolné podřezání si větve. To už je ale jiná pohádka, my se vrátíme k té dnešní s názvem Kámen mudrců: Harry Potter je samotář, kterému osud na první pohled do vínku mnoho nedal – rodiče mu zemřeli hned po narození, jeho opatrovníci jsou zahořklí prudiči a bratranec Dudley pako na entou. A když už se zdá, že se tenhle život navždy zvrhne v hodně nepříjemný a ubíjející stereotyp, v den jedenáctých narozenin dostane Harry (i přes přísné embargo jeho pěstounů) echo, že na něj čeká studium ve Škole čar a kouzel v Bradavicích. Cože?, řekne si chlapec s největším charismatem na světě. Ale znalý čtenář ví a křičí… jeď Harry, jeď! A tak Harry jede. Přímo na nástupiště 9 a 3, odkud ho vlakový speciál doveze rovnou do jámy lvové, kde započne největší dobrodružství jeho života. Harry totiž, zdá se, není jen řadovým studentem, a v útrobách školy na něj čeká jak spousta nepěkných překvapení, tak především minulost ztělesněná do toho, O-kterém-se-nemluví. Vrahouna jeho rodičů a Dartha Vadera celé téhle polízanice – Lorda Voldemorta. Hobluj, Harry!

VELKÁ RECENZE
Komu je deset, užije si Harryho Pottera a Kámen mudrců náramně. A o to jde. Stačí vzít žáky školou povinné, připočíst ke každému aspoň jednočlenný dospělý doprovod - a publikum, jež na první díl filmové trilogie prostě musí už pro ten klid v rodině, je nasnadě. Z kina pak mohou odcházet dva typy diváků: ti mladší s nadšeným leskem v očích věštícím další nebezpečný průvan v peněženkách, starší s pamětnickou nostalgií, že se Saxanou bylo víc legrace.
Srovnávat se bude. Pravda je, že filmový Potter představuje ve svém, tedy dětském žánru zcela spolehlivou a nezáludnou jistotu. A to přesto, že je až úzkostlivě oddaný předloze, již poslušně ilustruje krůček po krůčku, jako by snad režisér Chris Columbus ani nezkoušel vnutit autorce knihy osobnější představu.
Rovněž se od projektu tak mimořádného rozmachu dalo čekat více dynamických, velkolepých scén - v paměti utkví jen dvě naprosto dokonalé: vzdušné sportovní utkání na košťatech a pak dramatická šachová partie s živými obřími figurkami. Konečně překvapí i řada více či méně odvozených motivů, od výtvarné stylizace připomínající občas třeba Mumii po Williamsovu hudbu, v níž i necvičené ucho rozezná pár taktů inspirace odjinud včetně Labutího jezera.
Ale pravda také je, že český divák odchovaný poetikou tandemu Macourek - Vorlíček hůře hledá v potterovské říši nové prvky, jež svou originalitou ohromily zbytek světa. Parta dětí ovládající kouzla? Známe ji už z Macha a Šebestové či Létajícího Čestmíra. Čarodějnická škola? Do té přece chodila Dívka na koštěti. Plášť zaručující neviditelnost? Zahrál si v Arabele. Rozdíl je v tom, že zlo v domácím balení bylo spíše směšně neohrabané než záhadně temné a že podstatu macourkovsko-vorlíčkovské hry tvořilo vždy prolnutí obou říší, pohádkové a lidské; odtud plynul její humor.
Naopak Harry, kromě úvodu, než se od protivných příbuzných vrátí mezi rodný lid čarodějnický, zažívá veškerá dobrodružství pouze v jediném, fantazií stvořeném prostoru. Ten, jak kážou pravidla žánru fantasy, stojí nad dějem, zápletkou, charaktery i vztahy. I na plátně je tím nejlepším, neboť je zálibně vykreslen s onou britskou patinou, která nemá obdoby.
Kouzelnická čtvrť s obchůdky plnými zdánlivé veteše a zapadlými špeluňkami pro nás spojuje náladu Dickense s Prahou éry alchymistů, kolej posluchačů magických věd ctí tradice britských univerzit a každičká rekvizita sem zapadá hravě i naprosto samozřejmě. Procházka tímhle barvitým světem je natolik příjemná, že by jej mnohý divák možná raději dál a dál objevoval spolu s užaslým Harrym, kupoval s ním školní pomůcky, rozmlouval s přívětivými duchy a absolvoval výuku roztodivných předmětů, než aby ho doprovázel do bojových akcí s příšerkami, které - málo platné - lze vidět v kdejakém thrilleru.
Ústřední trojice připomíná zase Twainovy slavné hrdiny. Sladká premiantka Hermiona se podobá vzorné krásce Becky, plebejský zrzek Ron má něco z Hucka Finna a sám Harry Potter by mohl být od hodiny Tomem Sawyerem. Jenže: Tom si postavení kápa dětské party vydobyl - Harry má rysy hrdiny u nás nezvyklého. Je předem vyvolený, slavný, bohatý, ba respektovaný i pány profesory. Těm naštěstí herci vtiskli suchou zdrženlivost, která stírá režijní sklon líčit Harryho jako nedětsky vzorný výlupek všech ctností.
Něco jiného je zkrátka fenomén a něco jiného film. Filmařsky je Harry Potter pouze solidním řemeslem. Ale je také školní přípravkou na vyšší stupeň tvůrčí imaginace, jenž má třeba jméno Pán prstenů.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Jedenáctiletý Harry Potter žije v domě č. 4 v Zobí ulici v Kvikálkově u své tety a strýce – Vernona Dursleyho a Petunie Dursleyové - není to pro něj však procházka růžovým sadem… Právě naopak, jejich synáček Dudley dělá Harrymu ze života pořádné peklo. Ale jeho život neznepříjemňují pouze předpojatí příbuzní, ale také Harryho pomalu se projevující kouzelnické schopnosti, mezi které patří třeba to že umí mluvit s hady, což se ukázalo na jedné Dudleyho narozeninové oslavě v zoo.
Pár dní před Harryho jedenáctými narozeninami mu přijde podivný dopis. Strýc Vernon dopis pozná a zničí ho. Stejně tak i nadcházející haldy dopisů, které se do jejich domu dostanou přes plata vajec, pod dveřmi, skrz komín… Snaha jeho i tety Petunie zamezit Harrymu styk s kouzelnickým světem však přesto vyjde vniveč, když vezme Vernon Dursley celou rodinu na opuštěný ostrov, o němž si myslí, že tam nikdo žádnou poštu posílat nebude. V tom se ale mýlí. O půlnoci, přesně v tu chvíli, kdy se malý Harry Potter před jedenácti lety narodil, vtrhne do polorozpadlé chaty, kde nocují, jakýsi obr. Představí se jako Rubeus Hagrid, klíčník a šafář v Bradavicích a oznámí překvapenému Harrymu to, co se mu snažily sdělit dopisy – že má od září nastoupit do Školy čar a kouzel v Bradavicích, kde se bude učit kouzlům. Harry se zároveň dozvídá také pravdu o smrti svých rodičů, kteří nezemřeli – jak si do té doby myslel – při autonehodě, ale že je zabil zlý černokněžník Lord Voldemort, nejobávanější a nejkrutější čaroděj všech dob.
Ráno Harry s Hagridem navštíví hostinec Děravý kotel, kde potkají několik Hagridových známých, mezi ně patří i učitel Obrany proti černé magii, profesor Quirrell. Harry se tam také přesvědčí o tom, že je ve světě kouzelníků doopravdy slavný, jak tvrdil Hagrid. Slavný díky něčemu, co si stěží pamatuje. Lord Voldemort, neboli Tom Rojvol Raddle, se totiž při vraždě jeho rodičů pokusil zabít i jeho, ale nedokázal to. Nedokázal zabít toho malého chlapce. A tak se Harry Potter stal prvním člověkem v historii co přežil kletbu Avada Kedavra, což je jedna z kleteb která se nepromíjí (smrtící).
Následně navštíví Příčnou ulici, kde si Harry vybere ve slavné Gringottově bance peníze zděděné po rodičích a Hagrid zde vyzvedne ještě jeden nadmíru podivný balíček. Pak nakoupí školní potřeby a jako dárek k narozeninám dostane Harry od Hagrida sovu, kterou pojmenuje Hedvika.
Prvního září na nádraží King's Cross projde přepážkou mezi nástupišti devět a deset, čímž se dostane na nástupiště devět a tři čtvrtě, kde nasedne na Bradavický expres. Seznámí se zde se zrzavým chlapcem Ronem a s nadanou čarodějkou z mudlovské rodiny Hermionou, se kterou se ze začátku nekamarádí, protože je namyšlená. S Ronem se ihned spřátelí. Poprvé se zde setkají i s Nevillem Longbottomem. Už ve vlaku si stihnou udělat i nějaké nepřátele.
Ve škole jsou Harry s Ronem - a k jejich nechuti i Hermiona - Moudrým kloboukem zařazeni do Nebelvíru. Což je kolej, jedna ze čtyř, vyznačující se chrabrostí, do kterých jsou studenti Bradavické školy čar a kouzel zařazováni.
Už při oslavě zahájení školního roku si Harry všimne profesora Snapea, učitele s hákovitým nosem, o kterém se dovídá, že je kolejním ředitelem Zmijozelu. Později se Severus Snape stane jeho nejméně oblíbeným vyučujícím.
Mezi nimi a Hermionu Grangerovou panují neshody až do doby, kdy ji napadne horský troll a Harry s Ronem ji zachrání. Postupně se stanou nerozlučnou trojicí kamarádů (Harry, Ron a Hermiona).
Harry se také ukáže být dobrým ve famfrpálu, což je oblíbený kouzelnický sport na košťatech se čtyřmi míči. Každý tým má sedm hráčů. Tři střelce, kteří hrají s camrálem. Dále dva odražeče, kteří mají na starosti dva potlouky, které posílají proti soupeřům, brankáře, který hlídá tři obruče a nakonec chytače, kterého hraje v nebelvírském mužstvu Harry. Ten chytá zlatonku, tím přinese svému týmu sto padesát bodů a zároveň ukončí utkání.
Na základě vlastního pátrání Harry usoudí, že se někdo snaží ukrást kámen mudrců, zázračný kámen, vyrábějící zlato a elixír života, který je od doby, kdy ho Hagrid v onom nadmíru podezřelém balíčku přinesl, ve škole. Jeho hlavním podezřelým je profesor Snape, ale když se s pomocí Rona a Hermiony dostane až do komnaty, kde je kámen uložen, zjistí něco šokujícího. Kámen mudrců nechce ukrást podezřelý profesor, nýbrž nenápadný koktavý profesor Quirrell. Chce jej předat svému pánovi, kterým je právě vrah Harryho rodičů, Lord Voldemort, snažící se opět vrátit k moci. Harrymu se kámen nakonec podaří před Quirrellem zachránit, a tak návrat Voldemorta odložit.

O FILMU
Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových malé miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice postarají, na rozdíl od vlastního syna Dudleho mu však neprojevují příliš lásky. Když se Harrymu blíží jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. A potom, v den Harryho jedenáctých narozenin, se na prahu objeví čaroděj Hagrid, který chlapci doručí narozeninový dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým čarodějem Voldemortem. Jizvu na čele si Harry odnesl z tohoto boje.
Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid pomůže Harrymu nakoupit školní pomůcky včetně kouzelnické hůlky a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4, kam se vchází zdí, odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí s novými spolužáky, sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Spolu s nimi se pak v Bradavicích dostane do prestižní koleje Nebelvíru, kterou má na starost profesorka McGonagallová. Harry se postupně seznamuje s dalšími spolužáky, s prostředím školy, s několika místními strašidly, s ředitelem Brumbálem a samozřejmě s dalšími profesory. Neoblíbeným profesorem Snapem, který učí lektvary, koktavým Quirellem, který učí obranu proti černé magii, madam Hochoovou, která učí létání na koštěti. Harry, který má pro létání zvláštní talent, se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva.  Během zápasu mezi Nebelvírem a Zmijolezem Harrymu někdo začaruje koště a Hermiona, která vidí profesora Snapa mumlat zaklínadla, mu vlastním kouzlem podpálí plášť. Po vyhraném zápase čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které v podzemí školy střeží trojhlavý pes. Zjistí, že se týká alchymisty Nicolase Flamela, který kdysi vyrobil kámen mudrců, s jehož pomocí je možné získat Elixír života. A právě ten se snaží získat čaroděj Voldemort, aby s jeho pomocí získal zpět tělo a sílu, o kterou ho připravilo střetnutí s Harrym a jeho rodiči. Děti jsou přesvědčeny, že profesor Snap je jeho přisluhovačem a chce pro něj získat kámen mudrců. Když trojici na jedné z výprav napadne v Zapovězeném lese Voldemortův přízrak, rozhodnou se děti zabránit jeho plánům a vydají se na nebezpečnou výpravu do podzemí, kde je čeká řada nebezpečí, nástrah, zlých kouzel a také nejedno překvapení.
Příběh malého kouzelníka Harryho Pottera vznikl na motivy stejnojmenné světoznámé knihy skotské spisovatelky Joanne K. Rowlingové. Knížka se stala doslova fenoménem. Byla přeložena do více než 47 jazyků a jen prvního dílu se prodalo před 100 milionů výtisků. V roce 1996 se britský producent David Heyman vrátil ze svého amerického působení v Hollywoodu zpět do Velké Británie, aby zde založil vlastní produkční společnost Headay Films s vizí produkovat mezinárodní filmy po obou stranách oceánu. "Měl jsem mladšího bratra a sestru, kterým bylo v té době 10 a 14 let, a tak mě velmi zajímalo najít projekt dětského filmu, který by je dokázal pobavit, " vzpomíná Heyman. " Tým společnosti Headay, vedený Tanyou Seghatchianovou mě upozornil na článek o připravované nové dětské knížce od tehdy neznámé autorky.
Agent pak poslal jeden výtisk mé asistentce, ta ji přečetla za víkend a hned mi volala, že je to velmi originální příběh o chlapci, který nastoupí do kouzelnické školy. Přišlo mi to jako skvělý nápad a hned ten večer jsem se pustil do čtení. Ohromně mě to zaujalo. Uvědomil jsem si, že mám v ruce něco skutečně neobvyklého a hned druhý den ráno jsem začal jednat o zakoupení práv, " vypráví David Heyman. Hned při prvním setkání počátkem roku 1997 se spisovatelkou Rowlingovou si Heyman a autorka knižní předlohy ujasnili několik základních bodů. " Musel jsem Jo Rowlingové slíbit, že budu ctít věrnost její předloze, a to bylo také to nejdůležitější po celou dobu tvůrčího procesu," říká Hayman.
Nastalo obtížné a dlouhé hledání režiséra, který by se ujal přepisu na filmové plátno. Zájem o film měl Steven Spielberg, který uvažoval o animované verzi, již by namluvil Haley Joel Osment, ( Spielberg se nakonec rozhodl pro realizaci filmu A.I.), ve hře byl například i tvůrce nekonečného příběhu Wolfgang Petersen, Rob Rainer, Ivan Reitman, Terry Gilliam a řada dalších. Producent a autorka se nakonec rozhodli pro tvůrce úspěšných filmů Sám doma a Mrs. Doubtfire - Táta v sukni Chrise Columbuse. " Moje dcera Eleanor tu knížku četla, a tak jsem se do ní pustil společně s ní, " říká Columbus. "Přečetl jsem ji za jediný den a nemohl jsem přestat myslet na to, jak by se z ní dal udělat film. Věděl jsem o lidech, kteří by z toho udělali dobrý scénář. V té době však bylo filmové zpracování v rukou jiného režiséra. Tak to je konec, myslel jsem si. Za pár měsíců mi volal můj agent a řekl mi, že ta kniha je znovu volná. Ale o tu práci se zajímalo ještě pár dalších kolegů. Věřil jsem, že když studiu i producentu Heymanovi přiznám svou posedlost tou látkou a jasně nastíním způsob, jakým bych ji chtěl převést do filmu, pochopí, že jsem správný člověk pro tuhle práci, " vzpomíná režisér Columbus. Dalším bodem pak bylo setkání se spisovatelkou. " Napoprvé jsem byl poměrně nervózní," přiznává Columbus, " ačkoliv nebo právě proto, že jsem byl velký fanoušek té knížky. S Jo jsem se cítil velmi dobře. Nastínil jsem jí, jak se pokusím zachovat integritu knížky.
Myslím, že byla potěšena, když jsem ji požádal, aby se přímo účastnila tvůrčího procesu. A její připomínky a nápady byly báječné," říká Columbus.Skutečně zde bylo mnoho režisérů, kteří by rádi filmovali Harry Pottera, ale Chris prokázal největší porozumění pro knihu a nejvíce se ztotožnil s vizí Jo Rowlingové," souhlasí producent Heyman. Základ byl v tom, že Columbus nechtěl svět vytvořený spisovatelkou nijak zásadně přetvářet. "Slyšel jsem různé historky o tom, jak někteří režiséři chtěli přeměnit kouzelnickou školu na běžnou střední školu v Hollywoodu, nebo předělat Harryho, Rona a Hermionu na Američany, nebo točit animovanou verzi filmu. Já jsem přesvědčen, že existují důvody, proč děti i dospělí na celém světě tuhle knížku milují a to je její poetika.
Zničit tenhle základ a změnit charaktery znamená odcizit příběh jeho publiku. Byl jsem přesvědčen o nutnosti zachovat věrnost předloze a to znamenalo točit film v Anglii a s britským obsazením," říká Columbus. Práce na scénáři se nakonec ujal Steve Kloves. "Lhal bych, kdybych řekl, že člověk nemá strach, když adaptuje nejoblíbenější knížku na světě," přiznává scenárista. "Rozhodli jsme se být co nejvěrnější předloze, což znamenalo být nekonvenční jako film a netlačit ho do toho, jak by měl podle hollywoodských představ vypadat." Když byly vyřešeny tyto základní ideové otázky, zbývala " maličkost" : nalézt filmového Harryho Pottera.
Castingový tým filmu hledal představitele Harryho Pottera od roku 1999, ale psal se březen 2000 a obsazení hlavní role stále chybělo. Výběry prošlo na šestnáct tisíc kluků. "Nebylo lehké najít někoho, kdo by v sobě shrnoval všechny kvality Harryho," vzpomíná Heyman. "Chtěli jsme někoho, kdo by dokázal spojit cit pro neobyčejné, vášeň pro život, ale už měl i zkušenost s prožitou bolestí. Harry je prostě taková stará duše v dětském těle. Je otevřen tomu, co děje kolem něj, a musí činit správná rozhodnutí. Ale není dokonalý, má své chyby a to, že není perfektní, ho činí lidským. Právě pro obecné lidské kvality je Harry předurčen k velkým věcem. Díky němu dokážeme uvěřit, že kouzla existuj."
"Absolvovali jsme pohovory se stovkami adeptů a stále jsme nebyli spokojeni," vypráví Chris Columbus. "Castingová režisérka byla na pokraji zhroucení a lomila rukama: Já fakt nevím, co tedy chcete? - lkala nešťastně. Seděli jsme v kanceláři, na videopřehrávači běžel David Copperfield, kterého hrál Daniel Radcliffe. Ukázal jsem na obrazovku, zabodl prst do Danovy tváře a křičel jsem: Toho chci. To je Harry Potter." Ona odpověděla: Už jsem ti to říkala, on je nepoužitelný, jeho rodiče nemají zájem, aby dělal tenhle film.A tak hledání pokračovalo. Po několika měsících se Heyman a scenárista Steven Kloves rozhodli dát si pauzu a jít do divadla. Setkali se tam s agentem Alanem Radcliffem a Heyman byl doslova ohromen vzhledem chlapce po jeho boku. Alan a jeho žena Marcia během přestávky představili producentovi svého syna Daniela a způsobili, že se na představení nemohl soustředit. Následovala bezesná noc a druhý den ráno volal Heyman Radcliffeovým, že jejich jediný syn je prostě Harry Potter. Tři malí čarodějové
Pro producenta a režiséra bylo stejně důležité jako obsazení titulní role nalezení hereckých interpretů jeho dvou věrných přátel - Hermiony a Rona. Jejich představitelé se hledali souběžně s Harrym, i když ten byl nejdůležitějším vrcholem trojúhelníku, bez něj by další práce neměla smysl. Postupně se vykrystalizovali další favorité příští trojky. "Doslova jsem se zamiloval do Ruperta Grinta," říká Chris Columbus. "Byl neskutečně legrační, stejně jako Emma Watsonová byla doslova vtělením Hermiony Grangerové. Když jsme viděli Dana, Ruperta a Emmu společně na plátně, bylo to doslova elektrizující. Ta chemie fungovala báječně. Dali jsme dohromady výtečný tým." Rupert, který dosud neměl žádné herecké zkušenosti, je na rozdíl od Daniela velkým fanouškem knížky o Harrym Potterovi.
"Ron je jednou z mých nejoblíbenějších postav a myslím, že mu skutečně dobře rozumím. Mám také spoustu bratrů a sester a vím, jaké to je vyrůstat ve velké rodině," říká Grint. O tom, že se hledají kandidáti na úlohu Rona Weasleyho, se Rupert Grint dozvěděl z dětským zpráv v televizi BBC. Naproti tomu představitelka Hermiony, Emma Watsonová, již několik let hrála, zpívala a tančila ve školních představeních. Přesto i ona musela projít řadou zkoušek a testů, než si ji spolu s Rupertem zavolali do Heymanovy kanceláře, aby jim sdělili, že byli vybráni pro role Harryho nejlepších přátel. " Na rozdíl od Hermiony já nepatřím k nejlepším žákům ve třídě. Ve skutečnosti je to spíš naopak," přiznává Emma.
Tvůrčí štáb v čele se spisovatelkou a producentem čekalo také obsazování dospělých rolí. "Například Robbie Coltrane byl první možnost, která nás napadla na úlohu obra Hagrida, a Robbie byl také prvním dospělým hercem, kterého jsme do filmu vybrali," říká producent Heyman. " Jo měla své představy o obsazení a přiznávám, že řada stejných herců mě napadla, když jsem četl knížku," dodává Columbus. "Dal jsem si dohromady jakýsi ideální seznam obsazení. A všichni, které jsem si vybral, řekli: Ano. To se mi ještě nikdy nestalo. Měl jsem to nejlepší obsazení, s jakým jsem kdy pracoval." Představitel Hagrida přiznává důvody svého rozhodnutí: "Můj syn by mě zabil, kdybych v tom filmu nehrál," směje se Robbie Coltrane, který svou postavu přibližuje: "Je to obr a není zrovna krásný a jemný, ale má spoustu dobrých vlastností a bere děti pod svá ochranná křídla."
Pro roli vševědoucího profesora Albuse Brumbála si Columbus vybral Richarda Harrise. "Byl jsem požádán, abych hrál profesora Brumbála a měl jsem několik důvodů, proč jsem chtěl odmítnout. Pak mi ale telefonovala moje jedenáctiletá vnučka Ellie a řekla velmi jednoznačně: Dědo, když nebudeš hrát Albuse Brumbála, už na tebe nikdy nepromluvím. Uznejte, že pak jsem neměl moc na výběr." Harris také vzpomíná na půvabné setkání s představiteli dětských úloh. Columbus ho požádal, aby přišel do studia na čtenou zkoušku. Když čtení skončilo, představitel Rona, Rupert Grint, se ke zkušenému herci otočil a povídá: "Pane Harrisi, bylo to docela dobré. Myslím, že na tu roli budete vhodný..." Na roli tajemného učitele lektvarů, profesora Snapea, byl vybrán Alan Rickman. Před tím, než mu byl nabídnut scénář, knížku Harry Potter a Kámen mudrců nikdy nečetl, a tak se rozhodl to napravit.
"Jako u každého správného románu musí fungovat základní pravidlo. Příběh vás chytí na první stránce, nutí vás obracet dál a dál a vy chcete vědět, co se stane příště. Je to docela jednoduché pravidlo, které ale vyžaduje velkou dávku talentu." To herečka Maggie Smithová, která hraje profesorku McGonagallovou, již knížku četla: "Myslím, že je to skvělá knížka pro děti, a proto mě zajímalo, jak se podaří přenést její kouzlo do filmu," říká herečka. " A navíc, kdy se vám podaří nosit ty báječné čarodějnické šaty?." Pro Maggie Smithovou to bylo druhé setkání s Danielem Radcliffem, s nímž hrála již ve filmu David Copperfield. Profesora Quirrella, který učí v Bradavicích obranu proti černé magii, hraje Ian Hart. Kromě kouzelnických představitelů dospělých bylo ještě třeba vybrat "mudlovské" role. ( Mudlové - tak nazývají čarodějové "obyčejné"lidi, kteří neumějí kouzlit) Byla to hlavně Harryho adoptivní rodina. Tetu Petulu si zahrála jedna z nejtalentovanějších britských hereček, Fiona Shawová.
"Toužila jsem nejprve po tom vytvořit nějakou kouzelnickou roli, ale nakonec se ukázalo, že Dursleyovic svět je mnohem exotičtější. Ve své obyčejnosti jsou Dursleyovi velmi excentrický pár. Jejich neúspěchy s výchovou vlastního syna jsou ještě zřetelnější ve srovnání s Harrym, chlapcem, který je jemný a civilizovaný a má v sobě jakousi přirozenou rytířskost na rozdíl od Dudleyho, který je rozmazlený a zkažený." Shawová se snažila, aby při ztvárnění postavy tety Petunie uplatnila především komiku: "Komedie se vždy vytváří z rozdílu mezi tím, kdo lidé jsou, a tím, co si o sobě myslí, že jsou," říká Shawová. "Dursleyovi se zoufale snaží působit normálně, ale když se ně podíváme Harryho očima, vidíme, že ve své normálnosti jsou naprosto příšerní." Jejího muže, strýce Vernona hraje Richard Griffith. Stejně jako pro jeho filmovou manželku byl určujícím směrem, jak strýce hrát, jeho zoufalá touha působit obyčejně. "Vernon se soustředí na to, aby v žádné chvíli neudělal nic neobvyklého. Největší strach má z toho, aby něco takového neviděli sousedi. Klepe se hrůzou, aby si lidé nemysleli, že kolem něj je něco, co není úplně v pořádku. Už jenom fakt, že mají Harryho ve své péči, je pro ně smrtící, protože Harry je cokoliv, jen ne obyčejný kluk."
"Mnoho roků si diváci a hlavně média mysleli, že jsem typ takového měkkého režiséra, protože jsem natočil pár sentimentálních filmů," přiznává se Chris Columbus. Pro vybudování spíše potemnělé atmosféry, kterou vyžadovala filmová adaptace knihy, se Columbus rozhodl vrátit zpět ke kořenům. "Vždy jsem obdivoval britskou kinematografii, vše od Davida Leana, komedie jako Kind Hearts and Coronets, dramata nebo hororové filmy. Vyrůstal jsem na snímcích typu Hammer Horror a tohle všechno mělo na mě velký vliv." Columbus se snažil připomenout si snímky jako Gremlins nebo Mladý Sherlock Holmes, k nimž napsal scénář, ale nerežíroval je. "Třeba Mladý Sherlock Holmes vycházel z britské filmové školy. Byl to určitý druh přípravy na režii Harryho Pottera. Chtěl jsem, aby Harry Potter působil poněkud temněji než mé předcházející snímky, ovšem stále jsem měl na paměti, že netočím žádnou další verzi filmu Sedm," upřesňuje režisér.
Přiznává, že jako barometr používal velmi často své tři děti, především dceru Eleanor, která je expertkou na Harryho Pottera. Kdykoliv uvažoval o potlačení nebo vynechání nějakého motivu, byla tu Eleanor s připomínkou : Tati, to nemůžeš vynechat - to mají všichni rádi. Byla první, kdo kritizoval - tohle vypadá falešně, tohle má špatnou barvu. Konečný verdikt nakonec ale vynášela spisovatelka Rowlingová, která měla zcela přesnou představu o každém detailu. Chris Columbus si vybral velmi zkušené spolupracovníky. Výtvarníkem filmu se stal trojnásobný nositel Oscara Stuart Craig, který si svá ocenění zasloužil za filmy Gándhí, Nebezpečné známosti a Anglický pacient. " Stuart je jeden z nejlepších současných filmových výtvarníků," dodává producent Heyman. "Nepotřebovali jsme jen někoho, kdo má vkus a eleganci, ale především někoho, kdo dokáže udělat harrypotterovský svět jako by skutečně existoval. Stuart vytvořil Bradavice v celé jejich velkoleposti a přitom jako reálné místo."

Ocenění:
Academy Awards
2002 - John Williams (Hudba) (nominace)
2002 - Výprava (nominace)
2002 - Kostýmy (nominace)

BAFTA
2002 - Robbie Coltrane (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2002 - Zvuk (nominace)
2002 - Kostýmy (nominace)
2002 - Masky (nominace)
2002 - Výprava (nominace)
2002 - Vizuální efekty (nominace)
2002 - Výjimečný britský film (nominace)

DABING
V českém znění: Vojtěch Kotek - Daniel Radcliffe (Harry Potter), Jiří Kocman - Rupert Grint (Ron Weasley), Anežka Pohorská - Emma Watson (Hermiona Grangerová), Jiří Zavřel - Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Otakar Brousek - Richard Harris (profesor Albus Brumbál), Jana Drbohlavová - Maggie Smith (profesorka Minerva McGonagallová), Aleš Procházka - Alan Rickman (profesor Severus Snape), Radek Škvor - Tom Felton (Draco Malfoy), Rudolf Jelínek - Richard Griffiths (Vernon Dursley), Dagmar Čárová - Fiona Shaw (Petunie Dursleyová), Filip Altrichter - Harry Melling (Dudley Dursley), Bohuslav Kalva - John Hurt (pan Ollivander), Martin Sobotka - Ian Hart (profesor Quirinus Quirell), Zdeněk Hess - Warwick Davis (profesor Filius Kratiknot), Vlasta Žehrová - Zoë Wanamaker (madam Hoochová), Jan Přeučil - David Bradley (Argus Filch), Michal Michálek - John Cleese (Skoro bezhlavý Nick), Bohumil Švarc - Ian Hart (Lord Voldemort), Martina Hudečková - Julie Walters (Molly Weasleyová), Vojtěch Rohlíček - James Phelps a Oliver Phelps (Fred a George Weasleyovi), Jan Kalous - Chris Rankin (Percy Weasley), Julie Alexandridisová - Bonnie Wright (Ginny Weasleyová), Vladimír Brabec - Leslie Phillips (Moudrý klobouk), Hynek Votoček - Sean Biggerstaff (Oliver Wood), Petros Alexandridis - Luke Youngblood (Lee Jordan), Zdeněk Charvát - Matthew Lewis (Neville Longbottom), Jiří Švorc - Devon Murray (Seamus Finnigan), Jiří Belinger - Alfie Enoch (Dean Thomas), Tomáš Vaverka - Jamie Yeates (Marcus Flint), Libor Hruška - Ray Fearon (kentaur Firenze), Sylva Sequensová - Geraldine Somerville (Lily Potterová), Luděk Čtvrtlík - Verne Troyer (Griphook), Jaroslav Kaňkovský - Warwick Davis (starý skřet v Gringottově bance), Eva Spoustová - Elizabeth Spriggs (Buclatá dáma) + Jean Southern (paní s jídlem), Jiří Hromada - Derek Deadman (hostinský Tom) + Harry Taylor (průvodčí), Jiří Krejčí - Derek Hough (havraspárský prefekt), Lukáš Procházka - Ben Borowiecki (Angus), Vladimír Fišer (bradavický mluvící obraz), Dismanův rozhlasový sbor a sboristé
Překlad: Pavel Medek
Zvuk: Martin Jílek
Mix zvuku: Pinewood Studios
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie: Petr Sitár
Vyrobila: LS Productions dabing 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.2.2002 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 16.11.2001 Warner Bros. US
Premiéra Velká Británie: 10.7.2020 Warner Bros. UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.2002 (VHS) Warner Home Video, 26.3.2002 (DVD) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 17.11.2008 Magicbox
Poprvé na DVD: 11.10.2002 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 17.11.2008 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 61 069 275
Tržby celkem - $ 125 000 000
Návštěvnost v ČR 773 600
Náklady (Rozpočet) - $ 974 755 371

FILMY V SÉRII
Harry Potter a Kámen mudrců
Fantasy / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2001
Režie: Chris Columbus, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a Tajemná komnata gastonrolinc.webnode.cz/news/a0108/
Fantasy / Mysteriózní, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Chris Columbus, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a vězeň z Azkabanu gastonrolinc.webnode.cz/news/a0109/
Fantasy / Mysteriózní, Velká Británie / USA, 2004
Režie: Alfonso Cuarón, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a Ohnivý pohár gastonrolinc.webnode.cz/news/a0110/
Dobrodružný / Drama, Velká Británie / USA, 2005
Režie: Mike Newell, Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson

Harry Potter a Fénixův řád gastonrolinc.webnode.cz/news/a0111/
Dobrodružný / Rodinný, Velká Británie / USA, 2007
Režie: David Yates, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a Princ dvojí krve gastonrolinc.webnode.cz/news/a0112/
Dobrodružný / Fantasy, Velká Británie / USA, 2009
Režie: David Yates, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0113/
Dobrodružný / Drama, Velká Británie / USA, 2010
Režie: David Yates, Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0114/
Dobrodružný / Drama, Velká Británie / USA, 2011
Režie: David Yates, Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson
 
DOKUMENT V SÉRII
Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic (TV film) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/0288/
Velká Británie / USA, Dokumentární, 2022
Režie: Eran Creevy, Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson
 
Tvůrci a herci
Chris Columbus (Režie), David Heyman (Produkce), John Williams (Hudba), John Seale (Kamera), Richard Francis-Bruce (Střih), Susie Figgis (Casting), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Karen Lindsay-Stewart (Casting), Stuart Craig (Scénografie), Judianna Makovsky (Kostýmy), Steve Kloves (Scénář), J. K. Rowling (kniha) (Předloha), Daniel Radcliffe (Herec), Rupert Grint (Herec), Emma Watson (Herec), Robbie Coltrane (Herec), Tom Felton (Herec), Richard Harris (Herec), Fiona Shaw (Herec), Ian Hart (Herec), John Hurt (Herec), Richard Griffiths (Herec), Alan Rickman (Herec), Zoë Wanamaker (Herec), Maggie Smith (Herec), John Cleese (Herec), Geraldine Somerville (Herec), Warwick Davis (Herec), Julie Walters (Herec), Matthew Lewis (Herec), Terence Bayler (Herec), Sean Biggerstaff (Herec), Adrian Rawlins (Herec), Verne Troyer (Herec), Bonnie Wright (Herec), Oliver Phelps (Herec), James Phelps (Herec), David Bradley (Herec), Harry Melling (Herec), Elizabeth Spriggs (Herec), Leslie Phillips (Herec), Jamie Waylett (Herec), Chris Rankin (Herec), Devon Murray (Herec), Josh Herdman (Herec), Alfred Enoch (Herec), Julianne Hough (Herec), Scot Fearn (Herec), Richard Bremmer (Herec), Derek Hough (Herec), Richard Reid (Herec), Ray Fearon (Herec), Luke Youngblood (Herec), Bianca Sowerby (Herec), Nina Young (Herec)
 
2001/152/USA, Velká Británie/Fantasy, Dobrodružný, Rodinný, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Maskéři si při tvorbě Harryho (Daniel Radcliffe) jizvy na čele na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohli. Známou jizvu museli ''namaskovat'' 5800krát.
- Smrtijedi se původně měli jmenovat rytíři pálení.
- Hedviku si zahrálo 7 sov. Většina z nich byli soví pánové, kteří jsou bělejší než samičky.
- Pro scénu z prodejny hůlek u Ollivandera (John Hurt) bylo vyrobeno 36 tisíc krabiček.
- Pro záběr v trezoru Gringottových bylo vyrobeno 210 000 mincí.
- "Dumbledore", v českém překladu "Brumbál" (Richard Harris), je ve staré angličtině "Bumblebee", což ve slovníku značí velkou chlupatou včelu, žíjící v koloniích v podzemí.
- Tvůrci původně dali Danielu Radcliffovi zelené čočky, aby vypadal více tak, jak ho kniha popisuje. Emmě Watson zase velké umělé přední zuby. Z obou pokusů o věrohodnější vzhled sešlo, jelikož Daniel přes čočky moc slzel a Emma nemohla přes přední zuby normálně mluvit.
- V přepočtu je 1 galleon zhruba 90 českých korun, 1 srpec se rovná necelých 5,5 kč a 1 srvšek se počítá jako náš bývalý dvacetník.
- Profesoru Brumbálovi (Richard Harris) je zhruba 150 let, profesorce McGonagallové (Maggie Smith) 70.
- Pro letecké záběry se používal model Bradavic, sestavený Garym Tomkinsem v měřítku 1:24.
- Při tvorbě bradavického hradu se architekti inspirovali ze starých a velkých anglických staveb, jako jsou Oxfordská a Cambridgeská univerzita a katedrály v Salisbury a Westminsteru.
- Mince v bance u Gringottů byly nejdříve vyrobeny z kovu, mnohé se však ztratily, a tak je později nahradily mince z plastu.
- Lokomotivu, kterou studenti odjíždějí do Bradavic, zachránili filmaři ze skládky. Jedná se o slavný vlak Olton Hall, jenž jezdil po anglických kolejích od roku 1937 do roku 1963.
- Ve scéně, kdy je Harry (Daniel Radcliffe) v zoo u hroznýše královského, na něj hroznýš mrkne. Hadi však mají oční víčka srostlá a tvoří průhlednou blanku, proto nemohou mrkat.
- Jméno Voldemort bylo převzato z francouzské fráze "Vol de mort.", což znamená "Utéct smrti.".
- Latinský nápis na erbu Bradavic znamená "Nikdy nedráždi spícího draka!". J. K. Rowling si zřejmě upravila anglickou frázi "Let sleeping dogs lie!", podobnou u nás známému "Nehas, co tě nepálí!".
 
Odkazy
 

Hrají:

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Tom Felton, Richard Harris, Fiona Shaw, Ian Hart, John Hurt, Richard Griffiths, Alan Rickman, Zoë Wanamaker, Maggie Smith, John Cleese, Geraldine Somerville, Warwick Davis, Julie Walters, Matthew Lewis, Terence Bayler, Sean Biggerstaff, Adrian Rawlins, Verne Troyer, Bonnie Wright, Oliver Phelps, James Phelps, David Bradley, Harry Melling, Elizabeth Spriggs, Leslie Phillips, Jamie Waylett, Chris Rankin, Devon Murray, Josh Herdman, Alfred Enoch, Julianne Hough, Scot Fearn, Richard Bremmer, Derek Hough, Richard Alan Reid, Ray Fearon, Luke Youngblood, Bianca Sowerby, Nina Young, Eleanor Columbus, Jimmy Vee, Stefan Pejic, Thando Walbaum, Chris Overton, Derek Deadman, Leilah Sutherland, Harry Taylor, Leila Hoffman, Oliver Lavery-Farag