Harry Potter a vězeň z Azkabanu / Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004/141/Velká Británie, USA/Fantasy, Mysteriózní, Dobrodružný, Rodinný) 84%

29.07.2018 13:27
JEDNOU VĚTOU
„I třetí rok ve Škole čar a kouzel v Bradavicích bude plný překvapení a nebezpečí ..."

OBSAH
Třináctiletý Harry Potter znovu nerad tráví své další prázdniny u rodiny Dursleyových, letos navíc se zlou tetou Marge. I přes přísný zákaz používání kouzel jí Harry promění v obrovský balón a v noci uteče záchranným autobusem do hospody Děravý kotel. Zde se setká s ministrem kouzel Korneliem Popletalem, který ho překvapivě za jeho provinění nepotrestá. Je to proto, že z vězení v Azkabanu uprchl nebezpečný čaroděj Sirius Black, který podle legend přivedl lorda Voldemorta k Harryho rodičům a je tak zodpovědný za jejich smrt. Nyní Voldemort usiluje také o zabití Harryho. A aby nebyl všem hrůzám konec, hostí Bradavická škola hrozivé azkabanské stráže, zvané mozkomoři. Ti mají za úkol ochraňovatt Harryho a další studenty před černým čarodějem. Střetnutí mezi Harrym a záhadným vězněm Siriem Černým se zdá být nevyhnutelné. Harry Potter bude potřebovat veškerou možnou kuráž, kouzla a podporu, aby dokázal odhalit pravdu a vazby na tajemnou minulost.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Oba předešlé díly byli rodinná zábava s ničim ohromujícím a excelentním. Taková rutina (promin Columbusi). Cuarón dokázal vytvořit naprosto jiný svět. Svět Harryho Pottera, který je naprosto úžasný, živý, mrazivý, krásný, barevný, ale i temný. Cuarón vlil Harymu novou krev do jeho již "nudných" žil. Jeho umělecký pohled, geniální atmosféra a výborně vybraná hudba to vše z něj dělá nejlepšího kouzelníka z Bradavic ;-). Kameru snad ani nemusím hodnotit to je prostě nádhera. Mozkomorové jsou též naprosto skvělí. Herci okolo Radcliffa hrají přirozeněji než v obou předešlích dílech dohromady (že by přístup režiséra:)). Celkově se dá říci, že po úžasné trojce asi na 4díl nepůjdu, protože nechci být zklamán. Pochybuji, že 4. díl bude lepší než tento. Jen doufám, že v 5tém díle se Cuarón vrátí.... (Djkoma) 5*

Vězeň z Azkabanu vychází až po dvou letech. Mě to čekání, abych se pravdu přiznal, přestalo bavit. Tenhle film jsem totiž trošku ve svých letech notně ignoroval, a doteď mě to mrzí. Vězeň z Azkabanu je dost možná nejlepší film ze světa Bradavic, nebo tvůrci mají minimálně vzestupnou chuť dělat filmy lepší a lepší, a je jen otázkou času kam dojdou. Každopádně jsem si dal čas a zkouknul za sebou všecky díly a poznal, že jsem udělal hroznou chybu. Vězeň z Azkabanu je prostě dokonalý. Alfonso Cuarón slíbil, že udělá svět Harryho Pottera, temnější, vážnější, citovější s důrazem na vztahy, což mu evidentně není cizí. Jenže jak řiká také plní, a ten svět prostě to všecko v tu ráno neskutečně potřebuje. Prostě čistě řečeno, Harry Potter zase válí. Ten rok v Bradavicích jsem si s ním náramně užil. Kéž by to bylo delší, kéž by z knihy toho šlo víc nacpat do filmu. Nemůžu si pomoct, já mám jen takový pocit, že taková sága se nikdy už ve světě filmů neobjeví, nikdy. Tak si to alespoň musím vychutnávat, dokovaď to jde. Takže Harry Potter a vězeň z Azkabanu je další díl příběhu, který se drží v jasně vymezených kolejích a ještě je lepší, než by kdo vůbec čekal. --- Kdo je asi tohle? - Profesor R. J. Lupin. - Ty víš všechno. Jak je možný, že ví všechno? - Má jméno na kufru, Ronalde. (Malarkey) 5*

Dokonce i takový knižních předloh neznalý mudla jako já už moc dobře ví, že nejlepší kouzelníci a čarodějové jsou v Bradovicích, chodí nakupovat do Příční ulice, umí jezdit na koštěti rychleji než Schumacher ve formuli 1, používají sovy, aby nemusí platit za poštu, když jedu rozdrkanou v zácpách stojící karosou pražské MHD vždycky si vzpomenu na kouzelnický autobusový třípatrák a jeho svižnou jizdu Londýnem a jen tiše takovou jízdu zavidím, ale hlavně nemají fotbal, mají famfrpál !! Ovšem je jeden mudla co je lepší kouzelník než Harry Potter, lord Voldermort i Albus Dumbledore dohromady, jmenuje se Alfonso Cuarón. Tenhle mexický mudla svým podáním "potterovského" světa okouzlil moje srdce i mou mysl. Je to zvláštní, že z tak temného příběhu vlastně vyřazuje tolik krásy, tohle se snad ještě nikomu nepovedlo. Vlastně, ono cestovat úspěšně v časové smyčce se taky nedaří každému a málo která holka umí dát takovou ránu pěstí jako Hermiona / ta holka se mě fakt začíná hodně líbit /. Prostě možná temný, ale nádherný díl. Jo a ještě něco, všechny mozkomory bych poslal na naše politiky, aby je zavřeli do Azkabanu ! (Enšpígl) 5*

VELKÁ RECENZE
Nad Bradavicemi se opět stahují mračna a kolem se potulují nebezpeční Mozkomoři, strážci Azkabanského vězení, ze kterého uprchl Sirius Black. Muž, který má co dočinění se smrtí rodičů starého dobrého Harryho Pottera.
Nebudu to nijak prodlužovat. Harry Potter a Vězeň z Azkabanu je z trojice „potterovských“ filmů určitě tím nejlepším. Režisér Alfonso Cuarón posunul celou sérii o mnoho kroků dopředu. Ne, že by předchozí díly od Chrise Columbuse byly špatné, ale teprve Cuarón dokázal sérii vdechnout tu správnou čarovnou atmosféru.
Některé kouzelné scenérie jako by z oka vypadly filmům od Tima Burtona. Já osobně jsem nikdy nepatřil mezi fanoušky Harryho Pottera, ale po zhlédnutí Vězně z Azkabanu se jím možná stanu. V tomto dílu je hlavním hrdinům totiž už třináct let, a tak je i celý snímek na rozdíl od svých předchůdců mnohem dospělejší.
Je to znát třeba i na větším množství hororových scén. Létající strážci azkabanského vězení Mozkomoři se hodně podobají přízrakům z Pána prstenů a chvíle, kdy se objevují na plátně, jsou opravdu dost strašidelné! Stejné je to i s velice napínavým finále, kdy se profesor Lupin za měsíčního svitu mění ve vlkodlaka. To už je potom fakt žrádlo!!!
Z hororem přišla také i akce. V Kameni mudrců a Tajemné komnatě byla spousta nudných okamžiků, ale zde prostě už nic takového neexistuje. Mezi vrcholy filmu patří hlavně strhující famfrpálový zápas, odehrávající se tentokrát v prudkém dešti. A tohleto všechno ještě za doprovodu fantastické hudby od Johna Williamse (Čelisti, Star Wars atd..) Co víc si přát? Po výborném režisérovi stojí také určitě za pochvalu i scénárista všech tří dílů Steven Kloves. Není jednoduché zpracovat fenomenální knihu do podoby filmového scénáře. Něco podobného zažil i Peter Jackson s Pánem prstenů.
V kvalitě se ve třetím pokračování posunuly i samotné herecké výkony. Obzvlášť Daniel Radcliffe je v hlavní roli mnohem přesvědčivější než dříve. Ve skutečnosti mu bylo při natáčení trojky čtrnáct let, tedy jen o rok více než titulnímu hrdinovi ve filmu. Proto je také díky němu řada pubertálních záchvatů vzteku a úzkosti hrána zcela bezchybně. Radcliffeovi pak zdatně sekundují Emma Watsonová (Hermiona) a Rupert Grint (Ron). Doufám, že se všichni tři sejdou ve všech dalších pokračováních. Bez nich by to už určitě nebylo ono!
Je třeba ještě zmínit Garyho Oldmana, který bravurně ztvárnil zuboženého vězně z Azkabanu Siriuse Blacka, a také Michaela Gambona, jenž v roli Brumbála skvěle nahradil zesnulého Richarda Harrise. Od svého předchůdce se Gambon liší snad jenom tím, že je o něco víc „ošuntělý“, že zkrátka není už tak líbezný. Novými tvářemi v sérii jsou ještě David Thewlis jako profesor Remus Lupin a Emma Thompsonová alias učitelka jasnovidectví.
Jak už jsem říkal, Vězeň z Azkabanu je zatím nejlépe natočený film o Potterovi. Je ale také ohromující jako film takový. Když jsem odcházel z kina, měl jsem stejný pocit jako u Pána prstenů – nádherný, kouzelný, magický. Doufám, že to samé půjde napsat i o Ohnivém poháru, který právě natáčí Mike Newell. Doufám!!!

PODROBNÝ POPIS FILMU
Harry ve zlém opouští Dursleyovy poté, co na návštěvu přijde neoblíbená teta Marge. Nemaje kam jít a vystrašen velkým černým psem, je Harry vyzvednut Záchranným autobusem, který jej odveze do Děravého kotle. Tam se dozví, že po něm jde vrah Sirius Black, uprchlý z Azkabanského vězení. Ve vlaku do Bradavic se poprvé setkají s mozkomory – strážci Azkabanu, chránícími školu před Siriusem Blackem. Při setkání s mozkomorem Harry ztratí vědomí, mozkomory zažene nový učitel obrany proti černé magii Remus Lupin.
Ve škole Hagrid začíná nově učit péči o kouzelné tvory; na jeho první hodině Draco Malfoy neposlouchá Hagrida a je kvůli tomu napaden hipogryfem (napůl koněm, napůl orlem) Klofanem. Draco si stěžuje svému vlivnému otci. Hermionin nový domácí mazlíček – kočka Křivonožka – rozdmýchá spor mezi Hermionou a Ronem, když se Ronovi za podezřelých okolností ztratí jeho krysa Prašivka.
Před Vánoci dají Weasleyovic dvojčata Harrymu „Pobertův plánek“ – úplnou mapu Bradavic, na níž je vidět poloha každého člověka v hradu. S pomocí mapy projde do Prasinek, kde v hovoru zaslechne, že Sirius Black byl jeho kmotrem, ale zradil jeho rodiče a zabil jejich kamaráda Petera Pettigrewa.
Trojice nerozlučných kamarádů se od Hagrida dozvídá, že Klofan musí být kvůli intrikám Malfoyova otce popraven. Snaží se Hagrida utěšit, a přitom v jeho chatě najdou živého Prašivku. Křivonožka ale Prašivku zažene pod Vrbu mlátičku. Poté se objeví velký černý pes, kterého Harry viděl už dříve, a odvleče pod vrbu Rona. Harry a Herminona je pronásledují ukrytým tunelem, na jehož konci zjišťují, že pes byl ve skutečnosti přeměněný Sirius Black. K němu se připojuje Lupin, který je, jak Hermiona odhalí, vlkodlak. Lupin a Black vysvětlují, že Ronova krysa je přeměněný Peter Pettigrew, který pro Voldemorta zradil Harryho rodiče, fingoval svoji smrt a vinu svedl na Blacka.
Harry Siriusovi nedovolí Pettigrewa zabít, a místo toho jej eskortují zpátky do hradu. Na cestě ale vysvitne úplněk a Lupin se promění ve vlkodlaka. V následném zmatku Pettigrew uteče. Na Blacka, Harryho a Hermionu začínají útočit mozkomorové, které ale zažene tajemná figura pomocí kouzla Patron. Harry věří, že byl zachráněn duchem svého otce. Black, jehož nevině nikdo nevěří, je lapen a zavřen do věže, kde čeká na popravu.
Brumbál hrdinům poněkud tajemně řekne, že mají možnost zachránit více než jeden život. Hermiona prozradí Harrymu, že vlastní Obraceč času – nástroj, kterým se lze vracet v čase a s jehož pomocí zvládala svůj přeplněný rozvrh. Harry a Hermiona se vracejí o tři hodiny zpět, osvobodí Klofana těsně před popravou, a pak čekají u východu z tunelu na Blacka. Když jsou „druzí“ Harry, Hermiona a Black napadáni mozkomory, Harry pochopí, že to byl on sám, kdo vyčaroval Patrona, a zachrání situaci. S pomocí Klofana pak Harry a Hermiona osvobodí Blacka, a zatímco ten odlétá, oni se vrací na místo, kde začali cestu časem.

Ocenění:
Academy Awards (nominace)
2005 - John Williams (Hudba) (nominace)
2005 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
2005 - Cena diváků pro film roku
2005 - Masky (nominace)
2005 - Výprava (nominace)
2005 - Vizuální efekty (nominace)
2005 - Výjimečný britský film (nominace)

DABING
V českém znění: Vojtěch Kotek - Daniel Radcliffe (Harry Potter), Jiří Kocman - Rupert Grint (Ron Weasley), Anežka Pohorská - Emma Watson (Hermiona Grangerová), Jiří Zavřel - Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Otakar Brousek - Michael Gambon (profesor Albus Brumbál), Jana Drbohlavová - Maggie Smith (profesorka Minerva McGonagallová), Aleš Procházka - Alan Rickman (profesor Severus Snape), Otakar Brousek ml. - David Thewlis (profesor Remus Lupin), David Prachař - Gary Oldman (Sirius Black), Radek Škvor - Tom Felton (Draco Malfoy), Rudolf Jelínek - Richard Griffiths (Vernon Dursley), Dagmar Čárová - Fiona Shaw (Petunie Dursleyová), Jaroslava Obermaierová - Pam Ferris (Marge Dursleyová), Martina Hudečková - Julie Walters (Molly Weasleyová), Jan Vlasák - Mark Williams (Artur Weasley), Vojtěch Rohlíček - James Phelps a Oliver Phelps (Fred a George Weasleyovi), Jan Kalous - Chris Rankin (Percy Weasley), Julie Alexandridisová - Bonnie Wright (Ginny Weasleyová), Pavel Šrom - Timothy Spall (Peter Pettigrew / Červíček), Ljuba Krbová - Emma Thompson (profesorka Sybila Trellawneyová), Bedřich Šetena - Warwick Davis (profesor Filius Kratiknot) + Freddie Davies (starý muž na obrazu), Jan Přeučil - David Bradley (Argus Filch), Hana Talpová - Dawn French (Buclatá dáma), Miroslav Saic - Paul Whitehouse (Sir Cadogan), Eva Spoustová - Julie Christie (madam Rosmerta), Zdeněk Hess - Robert Hardy (Kornélius Popletal), Radek Hoppe - Lee Ingleby (Stan Silnička), Bohdan Tůma - Lenny Henry (Scvrklá hlava), Jaroslav Kaňkovský - Jim Tavaré (hostinský Tom), Zdeněk Charvát - Matthew Lewis (Neville Longbottom), Jiří Švorc - Devon Murray (Seamus Finnigan), Jiří Belinger - Alfie Enoch (Dean Thomas), Jan Tyl - Ekow Quartey (Bem), Rozita Erbanová - Genevieve Gaunt (Pansy Parkinsonová), Jakub Gryc - Jamie Waylett (Crabbe), Daniel Pražák - Josh Herdman (Goyle), Ondřej Sova - Bronson Webb (Pike), Alena Procházková - Abby Ford (uklízečka u Tří košťat) + Gemma Jones (madam Pomfreyová), Vlasta Žehrová (prodavačka v Medovém ráji), Pavel Vondra (mladý muž na obraze), Jiří Hromada (muž v Prasinkách), Dismanův rozhlasový sbor a sboristé
Zpívají: Bambini di Praga
Překlad: Pavel Medek
Zvuk: Martin Jílek
Mix zvuku: Pinewood Studios
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie: Petr Sitár
Vyrobila: LS Productions dabing pro Warner Bros. 2004¨

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.6.2004 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 4.6.2004 Warner Bros. US
Premiéra Velká Británie: 31.5.2004 Warner Bros. UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 11.22.2004 (DVD) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 17.11.2008 Magic Box
Poprvé na DVD: 24.11.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 17.11.2008 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 62 017 700
Tržby celkem - $ 796 688 549
Návštěvnost v ČR 712 990
Náklady (Rozpočet) - $ 130 000 000
 
FILMY V SÉRII
Harry Potter a Kámen mudrců gastonrolinc.webnode.cz/news/a0107/
Fantasy / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2001
Režie: Chris Columbus, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a Tajemná komnata gastonrolinc.webnode.cz/news/a0108/
Fantasy / Mysteriózní, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Chris Columbus, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a vězeň z Azkabanu gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0109/
Fantasy / Mysteriózní, Velká Británie / USA, 2004
Režie: Alfonso Cuarón, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a Ohnivý pohár gastonrolinc.webnode.cz/news/a0110/
Dobrodružný / Drama, Velká Británie / USA, 2005
Režie: Mike Newell, Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson

Harry Potter a Fénixův řád gastonrolinc.webnode.cz/news/a0111/
Dobrodružný / Rodinný, Velká Británie / USA, 2007
Režie: David Yates, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a Princ dvojí krve gastonrolinc.webnode.cz/news/a0112/
Dobrodružný / Fantasy, Velká Británie / USA, 2009
Režie: David Yates, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0113/
Dobrodružný / Drama, Velká Británie / USA, 2010
Režie: David Yates, Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0114/
Dobrodružný / Drama, Velká Británie / USA, 2011
Režie: David Yates, Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson
 
DOKUMENT V SÉRII
Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic (TV film) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/0288/
Velká Británie / USA, Dokumentární, 2022
Režie: Eran Creevy, Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson
 
Tvůrci a herci
Alfonso Cuarón (Režie), Chris Columbus (Produkce), David Heyman (Produkce), Mark Radcliffe (Produkce), Lorne Orleans (Produkce), John Williams (Hudba), Michael Seresin (Kamera), Steven Weisberg (Střih), Jina Jay (Casting), Stuart Craig (Scénografie), Jany Temime (Kostýmy), Adam J. Smith (Zvuk), John Midgley (Zvuk), Nick Dudman (Masky), Steve Kloves (Scénář), J. K. Rowling (kniha) (Předloha), Daniel Radcliffe (Herec), Rupert Grint (Herec), Emma Watson (Herec), Pam Ferris (Herec), Emma Thompson (Herec), Tom Felton (Herec), Geraldine Somerville (Herec), Lenny Henry (Herec), Matthew Lewis (Herec), James Phelps (Herec), Oliver Phelps (Herec), Mark Williams (Herec), Robbie Coltrane (Herec), Julie Walters (Herec), David Thewlis (Herec), Maggie Smith (Herec), Alan Rickman (Herec), Gary Oldman (Herec), Michael Gambon (Herec), Miriam Margolyes (Herec), Dawn French (Herec), Julie Christie (Herec), Timothy Spall (Herec), Warwick Davis (Herec), Robert Hardy (Herec), Richard Griffiths (Herec), Fiona Shaw (Herec), Harry Melling (Herec), Bonnie Wright (Herec), Lee Ingleby (Herec), Bronson Webb (Herec), David Bradley (Herec), Adrian Rawlins (Herec), Jamie Waylett (Herec), Chris Rankin (Herec), Devon Murray (Herec), Josh Herdman (Herec), Alfred Enoch (Herec), Jim Tavaré (Herec), Genevieve Gaunt (Herec)
 
2004/141/Velká Británie, USA/Fantasy, Mysteriózní, Dobrodružný, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Jedná se o poslední film ze série Harryho Pottera, který byl přeložen do islandštiny.
- Hodiny, které se v tomto díle staly novou součástí Bradavického hradu, byly navrženy podle Pražského Orloje na Staroměstském náměstí.
- Režisér Alfonso Cuarón chtěl, aby se při příchodu Mozkomorů na scénu měnil déšť v led. Jeho tým, který vytvářel vizuální efekty, však při podávání návrhu přes režisérův silný španělský akcent slyšel "eyes" místo "ice". Cauronovi tak bylo po krátké době předloženo mnoho nápadů a náčrtů, jak by vypadala ve filmu obloha, kdyby z ní padaly oči. Zmatený režisér neprodleně omyl vysvětlil.
- Byl to nápad režiséra Alfonse Cuaróna, aby od tohoto dílu nosila hlavní trojce Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) a Hermiona (Emma Watson) více všedního oblečení na místo školních uniforem. Ostatním pak dovolil, aby uniformu nosili, jak se jim zlíbí, proto také lze mnohdy vidět chlapce bez kravat, ve svetru s ohrnutými rukávy apod.
- Jedná se o poslední díl série, který je k dostání na VHS.
- Při scéně, kdy se Harry (Daniel Radcliffe) a Hermiona (Emma Watson) vrací v čase, můžeme v pozadí vidět ošetřovatele, jak komicky zbavují pacienta obvazů.
- Ve skutečnosti Robbie Coltrane vůbec nemá rád psy. O Tesákovi řekl, že pokud nemusí, vůbec se ho při natáčení nedotýká, jelikož hodně slintá.
- Prvotní nápad, jak by mohli vypadat mozkomorové, měl Alfonso Cuarón, který si je představoval bez paží a nohou. IIlustrátor Rob Bliss vytvořil řadu náčrtů, kde se postupně tělo mozkomorů měnilo v černý závoj. Nakonec byli mozkomorové vytvořeni pomocí CGI.
- Vesnice Prasinky byla skutečně vystavena. Navíc byl zřízen i zmenšený model, používaný pro uváděcí záběry z dálky.
- Když dostal nový režisér Alfonso Cuarón nabídku film natáčet, váhal. Žádnou knihu ani film ze světa Harryho Pottera totiž neviděl a vzít místo se zdráhal. Přesvědčil ho až jeho přítel, slavný režisér Guillermo del Toro, který jej označil za "nenormálního". Cuarón poté během týdne přečetl všechny dosud vydané díly a post režiséra přijal.
- Ema Watson a Ema Thompson se obě narodily ve shodný den 15. 4., Thompsonová však o 31 let dříve.
- Křestní jméno profesora Lupina (David Thewlis) zní Remus. Je odvozeno ze staré římské legendy, v níž se praví, že zakladatele Říma Romula a jeho bratra Remuse odkojila vlčice. Lupin je zase odvozeno od latinského výrazu lupus, tedy vlk.
- Malfoy (Tom Felton) má jako jeden z mála ve všech dílech série stejnou hůlku, na rozdíl od ostatních, kterým se v průběhu dílů mění.
- Profesor Kratiknot (Warwick Davis) podstoupil v tomto díle změnu vizáže. Důvodem je skutečnost, že Davis hrál zároveň i dirigenta bradavického sboru. Maska dirigenta se režisérovi natolik líbila, že ji ponechal i Kratiknotovi, díky čemuž se stal Kratiknot bradavickým dirigentem.
- Nový režisér zmenil architektúru Rokfortského hradu: pribudla veža s hodinami, vstupné nádvorie so zvláštnym mostom vedúcim k Hagridovej chatrči, ktorá má úplne iný vzhľad a nádych, takisto umiestnenie Chrabromilskej klubovne a zúrivú vŕbu.
 
Odkazy