Terry Pratchett - Otec prasátek / Hogfather (2006/189/Velká Británie/Drama, Rodinný, Fantasy, Komedie) 80%

21.11.2018 19:53
JEDNOU VĚTOU
„Kdo přinese dárky dětem? Smrť!"

OBSAH
Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní...(Honza dAve)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nečetl jsem žádnou Zeměplošnou knihu a ani toho moc nelituji. Můj smysl pro humor není 100% stejný jako Terryho Pratchetta a to není jeho ani moje vina, prostě občas mi některý vtípek přijde trochu mimo mísu. Avšak ostatní věci mi přišli, jemně řečeno, skvělé. Vše okolo Smrtky nemá chybu a celá ta postava(figurka/panák?) je dokonalost sama. To ani nemluvím o překrásné Michelle Dockery jako Zuzany Stohelitské. Vedle těchto dvou postav je asi nejsilnější ještě postava vraha TimeToTea, který jako by byl naprosto šílený a přesto tak nebezpečný. Masový vrah puštěný z blázince? Rozhodně. Tento dvoudílný film hodně lidí potěší a hodně naštve. Je to jasné, protože Zeměplocha nejde jednoduše a dokonale převést na plátno a tak vždy bude existovat někdo komu vadí, ale pro mě je tento film příjemnou exkurzí s výborným šálkem čaje do světa jednoho muže, Terryho Pratchetta. (Djkoma) 4*

Pamatuju, když jsem si před lety říkal, jaké by to bylo pěkné, kdyby se někdo chopil Pratchettovek a alespoň některou hodil na celuloid. Vždyť je tohle fiktivní universum tak krásně přitažlivé a barevné! Navíc si dělá legraci z toho našeho reálného. Pak jsem zjistil, že o něco se relativně nedávno pokusili soudruzi z britské televize. Ihned se mě jala velká zvědavost, zda se dokázali vyvarovat oné pověstné chyby, a jak vlastně celou složitou látku uchopili. Inu, tak trochu jako televizní pohádku pro děti se všemi nešvary, který tento druh ztvárnění příběhu může poskytnout. Nemůžu si pomoct, ale speciálně Zeměploše by slušel efektní kabátek, snad i na hranici kýče, nebo lehce za ní. Něco jako ultrabarevný svět druhého Hellboye. Holé kulisy mi tu kolikrát mírně zkazily zážitek. Pratchettův typický humor se také nepodařilo zcela převést na plátno (jaký div, když často stojí na slovních hříčkách a narážkách, poznámkách autora pod čarou a tak podobně) a stoprocentně ho nedokázal nahradit ten lehce dětský, který zde ale, vzhledem k celkovému ladění interpretace, dával určitý smysl. Přesto je obrovský rozdíl přečíst si, kterak děkan Neviditelné university prchá na lustr a pak výjev sledovat na obrazovce v podobě poměrně typické grotesky. Druhá část jednoznačně převyšuje tu první a závěrečný rozhovor Smrtě se Zuzanou konečně vystihuje zeměplošskou poetiku. A Michelle Dockery je rozkošná. Snaha se cení, to každopádně. (Traffic) 3*

Člověk nemusí zrovna studovat filmovou vědu, aby postřehl strašně nezvládnutý střih, scénář i režii. Na druhou stranu je jasné, že předloha je velmi obtížně zfilmovatelná a třeba kamera, výprava, kulisy a i herecké výkony byly dobré (v rámci možností televizní produkce). Bohužel jsem očekával hlavně komedii a vtipů či zábavných, komických situací zde bylo opravdu pomálu a mnohokrát jsem totálně nechápal, co se vlastně děje, kde postavy jsou a o co jim jde. To je spíš moje chyba. Po zhlédnutí první poloviny filmu, ve které jsem se absolutně neorientoval, jsem si přečetl Pratchettovu předlohu. V tu chvíli se můj pohled na film okamžitě proměnil. Uvědomil jsem si, že tak přesnou adaptaci už jsem dlouho neviděl. Pratchettova kniha je totiž koncentrovaný chaos, a v tomto parametru ho film napodobuje zcela dokonale. Po přečtení knihy jsem si film znovu pustil a tentokrát jsem už většinu věcí pochopil. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že film je coby pouhá ilustrace pohyblivých obrázků ke knize naprosto zbytečný. 60% (Hellboy) 3*

VELKÁ RECENZE
Santa by mu mohl závidět. Jeho poslání je sice úplně stejné, ale způsob, kterým ho plní, je, doslova, mnohem „prasečtější“ a hlavně originálnější. Ovšem k tomu, abychom tohoto podivného Otce prasátek vůbec mohli lépe poznat, musíme opustit Zemi a vydat se na výlet trochu jinam. Na Zeměplochu. A tu už je. Postarší muž, vlastnící létající sáně a k nim místo sobů čtyři statná prasátka. Na svátek Prasečnic propadává komíny k vám domů a nechává v punčochách dárky. Ale ještě před tím si samozřejmě obdarované děti s otázkou, zda byly hodné, posazuje na klín.
Ano! Vítejte v jednom z dalších zfilmovaných příběhů Terryho Pratchetta. Do režisérského křesla usedl Vadim Jean, tvůrce i zcela prvního zeměplošského snímku Barva kouzel, jež se ujal i dalšího nelehkého úkolu, kterým je právě Otec prasátek. Kdybych měla přiblížit celý děj, pak by to bylo na delší dobu. Příběh je totiž dosti zapeklitý. Je ale jedním z těch, které rozhodně nepostrádají hlubokou myšlenku, a jenž zkrátka nedá vašemu mozku spát. A právě z toho důvodu nemusí sednout všem. Což mimochodem dokládají i rozmanité názory na kvalitu filmu ze stran diváků. Sledovat děj je prostě a jednoduše složité. Je natolik košatý, že jste v jednu chvíli nuceni vstřebávat několik odlišných příběhových linií, jež sice nakonec směřují k jednomu jedinému závěru, ale než se k němu opravdu dostanou, může se vše zdát zmatené a, dovolím si říci, divné a nudné.
Když si ovšem nakonec dáte pět a pět dohromady, pochopíte, že tomu jinak být nemohlo, a že to zkrátka opravdu mělo daný jasný směr a smysl.
Avšak, jen pro představu. Základní dějovou linkou je snaha o ovládnutí veškeré víry na Zeměploše ze strany hlavního záporného hrdiny, pana Ča-snač-aje (Marc Warren). Ten se se svými komplici dostal až do hradu víly Zuběnky, kde svému monstróznímu plánu chce vdechnout život Nutné však je zbavit se všeho, v co obyvatelé Ankh-Morporku a jeho blízkého okolí věří. Tedy v první řadě Otce prasátek. A že se mu to, v jistém slova smyslu, podaří.
Ale už od děje, ať příliš nespoileruji, a jde se hodnotit. Obecně je natočení Pratchettova příběhu více než nelehkým úkolem. Převést fantasii, která se skrývá v knížkách, do filmové podoby, to je zkrátka pěkně tvrdý oříšek. Tady ale mohu s klidným srdcem poznamenat, že Jean se tohoto úkolu zhostil dobře. Fantastický a stále něčím překvapující svět Zeměplochy, a v tomto případě hlavně jeho obyvatele, dokázal věrně a barvitě přenést na filmové plátno. Obzvláště dobrou ruku měl pak při výběru představitelů postav. Jak těch hlavních, tak vedlejších.
Musím teď vyzdvihnout především Marca Warrena, alias pana Ča-snač-aje, který je zkrátka „správně záporný záporák“. Jeho hlas, v originále tedy, je snad více podlézavý a slizký než had a jeho vizáž, podtržená výstavním skleněným okem, je naprosto nepřehlédnutelná. Dále i ostatní herci, jako Michelle Dockery (Zuzana, Smrťova vnučka), David Jason (Smrťův sluha a přítel) a jiní. Každý z nich dokázal charakter postavy vystihnout tak, jak si to zasloužil.
Zmiňovat se o vytříbeném Pratchettově humoru, kterým je film přikořeněn, není myslím třeba. Ten přeci nesmí chybět. Ale zde právě nacházíme krásný kontrast mezi oním přikořeněním a silným, a v jistém slova smyslu i temným a zdánlivě zmateným, dějem. A když k tomu všemu ještě přidáme chytlavou hudbu, pak dostaneme skutečně povedený celek! Sečteno, podtrženo tedy. Otec prasátek je netradičním a originálním filmem, který se sice nemusí líbit každému, ale i přesto ho doporučuji alespoň jednou zhlédnout! Rozhodně stojí za to!

DABING
V českém znění Jiří Prager - David Jason (Albert), Michal Holán - Marc Warren (Časnačaj), Jitka Moučková - Michelle Dockery (Zuzana), Jiří Plachý - David Warner (lord Odkraglli), Petr Gelnar - Rhodri Meilir (Žlučoblij), Aleš Procházka - Ian Richardson (Hlas Smrťe / Vypravěč), Marnix Van Den Broeke (Smrť), Radovan Vaculík - Nicholas Tennant (desátník Nóblhóch), Bohuslav Kalva - Joss Ackland (arcikancléř Výsměšek), Milan Slepička, Filip Švarc, Jiří Schwarz, Jiří Hromada, Stanislav Lehký, Jaroslav Kaňkovský, Nikola Votočková, Ludvík Král, Viktorie Taberyová, Petr Oliva, Libor Hruška, Petr Burian, Libor Terš, Vojtěch Hájek, Pavel Šrom, Svatopluk Schuller, Jana Postlerová, Radka Stupková, Petra Hanžlíková (jako Petra Tišnovská), Jakub Nemčok, Bohdan Tůma (titulky) a další.
Zvuk: Miloš Sommer
Produkce: Zuzana Sommerová
Překlad a dialogy: Jan Kantůrek, Ivan Kotmel, Agentura K
Režie: Martin Těšitel
Vyrobilo: Studio Soundwave pro Hollywood Classic Entertainment 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 25.11.2007
Premiéra Velká Británie: 17.12.2006 (TV premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.5.2011 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Otec prasátek (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0186/
Drama / Rodinný, Velká Británie, 2006
Režie: Vadim Jean, Hrají: David Jason, Marc Warren

Barva kouzel (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0188/
Dobrodružný / Fantasy, Velká Británie, 2008
Režie: Vadim Jean, Hrají: Christopher Lee, Tim Curry

Zaslaná pošta (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0190/
Komedie / Fantasy, Velká Británie, 2010
Režie: Jon Jones, Hrají: David Suchet, Charles Dance
 
Tvůrci a herci
Vadim Jean (Režie), Rod Brown (Produkce), Ian Sharples (Produkce), David A. Hughes (Hudba), Gavin Finney (Kamera), Joe McNally (Střih), Emma Style (Casting), Ricky Eyres (Scénografie), Jane Spicer (Kostýmy), Vadim Jean (Scénář), Terry Pratchett (kniha) (Předloha), David Jason (Herec), Marc Warren (Herec), Michelle Dockery (Herec), David Warner (Herec), Tony Robinson (Herec), Nigel Planer (Herec), Craig Conway (Herec), Sinead Matthews (Herec), Ian Richardson (Herec), Richard Katz (Herec), Roger Frost (Herec), Tim Plester (Herec), Terry Pratchett (Herec), Joss Ackland (Herec), Neil Pearson (Herec), Peter Guinness (Herec), Stephen Marcus (Herec), Bridget Turner (Herec), Geoffrey Hutchings (Herec)
 
2006/189/Velká Británie/Drama, Rodinný, Fantasy, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství.
- Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996.
 
Odkazy: