Terry Pratchett - Barva kouzel / The Colour of Magic (2008/190/Velká Británie/Komedie, Fantasy) 73%

05.12.2018 08:01
JEDNOU VĚTOU
„Příběh odehrávající se na fantastické planetě Zeměploše, která cestuje na zádech gigantické želvy A´Tuin vesmírem. S naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, který zná jen jedno zaklínadlo, s Dvoukvítkem, prvním zeměplošským turistou, a jeho poslušným Zavazadlem... "

OBSAH
V pořadí druhý film odehrávající se na Zeměploše, která cestuje na zádech gigantické želvy A´Tuin vesmírem. S naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, který zná jen JEDNO zaklínadlo, s Dvoukvítkem, prvním zemeplošským turistou, a jeho poslušným Zavazadlem se podíváte na okraj Zeměplochy a uvidíte draky, pokud na ně věříte, poznáte mocichtivé mágy s Nebeské univerzity, legendárního Barbara Cohena a dokonce i samotného panovníka (Jeremy Irons) Ankh. Morporku. Po Otci prasátek (Hogfather) , druhý film z produkce britské televizní stanice SkyOne podle knih Terryho Pratchetta(Sonnik)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Další televizní film stanice SkyOne podle knihy Terryho Pratchetta. Tentokrát vás Jean Vadim zve na cestu po Zeměploše ve velkolepém stylu, který nezná mezí. O hodně výpravnější a efektnější než Hogfather působí Colour of Magic od první chvíle. Bystří uvidí i pár "hrozně podobných záběrů" jako byly třeba v LOTRovi. Výprava je fantastická stejně jako hudební doprovod. Obojí dělá velkou službu televizní produkce anglického studia, které je tak o dvě třídy výše než vše ostatní, co televize natáčí. Bohužel je tu i pár zhoršení oproti minule. Máme tu jiný, epický příběh, díky kterému procestujeme velkou částí Zeměplochy a i kousek mimo ni. K tomu se váží nové postavy, které pro mě osobně nejsou lepší než v minulém filmu. Taková SMRTKA si užije pouze pár kratších momentů a i přes dabing Christophera Leeho působí nevyužitě. Oproti tomu hlavní dvojici, kouzelníka Dvoukvítka a první Zeměplošného turisty, si užijete více než dost. Pro někoho to bude plus pro někoho mínus, protože kápnout do sympatií není vždy jednoduché a některé i vedlejší postavy jsou tak na hraně zajímavosti a "tohle jste mohli vynechat". K tomu nejdůležitějšímu a to je humor. Ten je opět trochu problematický, někomu sedne druhým ne, ale nenasmál jsem se jako v případě Hogfathera i přes větší délku. Oproti tomu některé vtipy jsou prostě ultimátní. Od vědců, kteří se snaží přijít na nejdůležitější otázku vesmíru, želvy a tak vůbec až po přestřelku ve stylu bullet-time. Přesto je to na televizní tvorbu neuvěřitelná podívaná, kterou si musí opravdový milovníci užít, v co nejlepší kvalitě... (Djkoma) 4*

Úvodní dvě knihy ze série Úžasné Zeměplochy mi nikdy příliš nesedly. Je to ještě příliš obhroublé, neotesené a i ten humor je takový jednoduší a lidovější. Navíc dost sázejí na děj, což jak známo vždy byl, je a asi již i bude Pratchettův zásadní problém. Krom toho nemám rád knihy s Mrakoplašem (což je paradox, protože tu postavu naopak miluju) tak nějak celkově. Prostě to ještě není to "ono", co v mých očích z Pratchetta udělalo na dlouhá léta jedničku v rámci humoristické literatury. A když to výše zmíněné navíc zadaptuje televizní rutinér, který o takových pojmech jako vlastní nápad, invence, správný timing vtipů apod. zřejmě nikdy neslyšel, tak to výsledku také mnoho nepřidá. Spíše vůbec. (DaViD´82) 3*

Komentář může obsahovat spoilery Marně hledám odkaz na pokračující film neb to mělo otevřený konec a teď nevím jestli to kolem té hvězdy vyberou! Nicméně jsem byla uklidněna, že je to dvoudílný snímek, takže se má tepová frekvence brzy dostala do normálu. Co k tomu říct ... jsem nadšená! Fantastické dobrodružství, které mě snad konečně rozhoupe k zakoupení prvního dílu Zeměplochy a pak dalšího a dalšího a dalšího. Bavila jsem se od začátku. Seana jsem v roli turisty z planety Vimperk skoro nepoznala, nějak odposledně povyrostl, né? Jeho hláška při příchodu do hostince mě rozsekala "Chci vidět všechno! Chci vidět trh s otroky, kurví díru a pravou hospodskou rvačku!" Ovšem čaroděj Mrakoplach, jenž nebyl schopen od založení Nebeské univerzity dokončit první stupeň, byl krásně ztřeštěný a spolu s hruškovou truhlou tvořili zajímavou dvojici. Jeho výkřik při zásahu šípem "AU, kurnik!" mě dostal doslova pod stůl. Vtipnou kulturní vložku tady tvořil i drsný smrťák se smyslem pro houmra. Ovšem dračí doupě nemělo chybu a pokud chcete nějakého draka spatřit na vlastní oči, musíte na něj věřit! jinak ... bohužel. (Ainy) 5*

VELKÁ RECENZE
První díl (adaptace románu Barva kouzel) popisuje, jak do největšího města Zeměplochy, Ankh-Morporku, přijíždí z tzv. Vyvažovacího kontinentu první zeměplošský turista Dvoukvítek. Jeho bezpečnost svěří patricij města, lord Havelock Vetinari, nedostudovanému mágu Mrakoplašovi. Ten ale nakonec musí spolu s Dvoukvítkem a jeho věrným Zavazadlem z města uprchnout, neboť mezi obyvateli Ankh-Morporku se rozkřiknou zprávy o Dvoukvítkově bohatství, ačkoliv on sám se za bohatého nepovažuje (protože zlato je v jeho domovské Agateánské říši běžný kov). Při putování se dostanou do magické hory Wyrmberg, kde sídlí draci, a do ostrovního království Krull na samém okraji Plochy. Mezitím však Mrakoplaše hledají ostatní mágové z Neviditelné univerzity (NU), protože Zeměplocha se na bedrech čtyř slonů, kteří stojí na krunýři želvy A'Tuin plující vesmírem, blíží k rudě zářící hvězdě, jež vytváří mezi lidmi paniku. Mrakoplaš totiž jako student otevřel Oktávo, jeden z prastarých grimoárů samotného Stvořitele Plochy, odkud jedno z osmi zaklínadel vyskočilo a usídlilo se v Mrakoplašově hlavě. A aby unikla Zeměplocha zničení, musí být přečteno všech osm zaklínadel z Oktáva. První část filmu končí Mrakoplašovým a Dvoukvítkovým pádem ze Zeměplochy, aby unikli smrti v království Krull.
Ve druhém díle (kniha Lehké fantastično) jsou oba zeměplošští cestovatelé zachráněni mocí Oktáva a ocitají se uprostřed Skundského pralesa. Zde potkají největšího, ale stárnoucího hrdinu Zeměplochy, barbara Cohena, se kterým dále putují, dokud je nezajmou žoldáci hledající Mrakoplaše pro mágy z NU. Ten je však s Dvoukvítkem osvobozen Cohenem a i s Cohenovou přítelkyní Bethan se všichni vydávají zpět domů do Ankh-Morporku. Mezitím se arcikancléř NU Trémon rozhodně nahlédnout do Oktáva. Přečtením sedmi zbývajících zaklínadel získá velkou magickou moc, protože chce mít neomezenou moc, potřebuje ještě osmé, které je ale v Mrakoplašově hlavě. Souboj na vrcholu Věže umění však šťastnou náhodou vyhraje Mrakoplaš, zatímco Trémon i ostatní starší mágové jsou proměněni v kamenné sochy. Pro zachránění Zeměplochy vysloví Mrakoplaš ono osmé zaklínadlo, díky čemuž se z osmi měsíců, které obíhají již velmi blízkou rudou hvězdu, vyklubou malé vesmírné želvy s malými slony stojícími na krunýři, kteří nesou nově zrozené světy ve tvaru disku. Po těchto událostech, ve kterých byla Zeměplocha úspěšně zachráněna, Dvoukvítek odpluje z Ankh-Morporku domů. Mrakoplašovi jako dárek přenechá Zavazadlo, novomanželům Cohenovi a Bethan věnuje několik mincí z čistého zlata, za které by si v této části světa ale mohli koupit malé království.
Barva kouzel (v anglickém originále Terry Pratchett's The Colour of Magic nebo pouze The Colour of Magic) je dvojdílný televizní film natočený na motivy prvních dvou knih (na sebe navazujících románů Barva kouzel a Lehké fantastično) z humorné fantasy ságy Zeměplocha od britského spisovatele Terryho Pratchetta. Snímek byl v roce 2008 vyroben britským studiem The Mob pro televizní kanál Sky1, přičemž se jednalo již o druhé takto zfilmované Pratchettovo dílo (po snímku Otec prasátek z roku 2006, který vychází ze stejnojmenného románu).
Premiérově byla Barva kouzel ve Spojeném království vysílána na stanici Sky1 23. (první část) a 24. března (druhá část) 2008. Dne 3. listopadu téhož roku byl snímek vydán na DVD a BD. V Česku byl film s českým dabingem poprvé vysílán na kanále Nova Cinema 25. září (první část) a 2. října (druhá část) 2010.

DABING
1.DABING
V českém znění: Jiří Prager - David Jason (Mrakoplaš), Pavel Tesař - Sean Astin, James Perry (Dvoukvítek, kouzelný meč), Jan Přeučil - David Bradley (Barbar Cohen), Petr Pospíchal - James Cosmo (arcikancléř), Vladislav Beneš - Jeremy Irons (lord Vetinari), Petr Gelnar - Brian Cox (vypravěč), Vladimír Kudla - Stephen Marcus (Broadman), Bedřich Šetena - Christopher Lee, Arthur White, Roger Ashton-Griffiths (hlas smrti, Rerpf, Lumuel Panter), Anna Remková - Laura Haddock (Bethan), Jana Hermachová - Janet Suzman (Ninereeds), Jiří Klem - Tim Curry (Trymon), Bohdan Tůma - Nicholas Tennant (vedoucí knihovny), Michal Holán - Ian Burfield (Ymor), Petra Jindrová - Liz May Brice (Herrena), Bohuslav Kalva - Michael Mears, Geoffrey Hutchings, Peter Copley (Zlorf, obrázkový skřet, Šedomil Spold), Petr Burian, Zuzana Schulzová, Kateřina Petrová, Eliška Nezvalová, Martin Kubačák a další
Překlad: Tomáš Kapic
Zvuk: Daniel Němec
Produkce: Martin Kot a Pavla Draxlerová
Dialogy: Eva Štorková
Režie: Jindřiška Švecová
Vyrobila: Cet 21 s.r.o. ve Studiu Barrandov dabing v roce 2009 (1. část) / 2010 (2. část)

2.DABING
České znění připravili: Pavel Vondra, Otto Rošetzký, Libor Terš, Ivan Jiřík, Bohuslav Kalva, Nikola Votočková, Stanislava Jachnická, Petra Tišnovská, Jan Maxián, Radek Hoppe, Ivo Novák, Jakub Zdeněk, Bedřich Šetena (titulky)
Překlad: Anna Polanská
Dialogy: Zdena Sedláčková
Výroba: Andra Bodnárová
Zvuk: Martin Porubský, Vladimír Bodnár
Režie: Milan Soták
Vyrobila: Saga Tv s.r.o. pro SPI International 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 30.1.2009
Premiéra Velká Británie: 23.3.2008
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.6.2011 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Otec prasátek (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0186/
Drama / Rodinný, Velká Británie, 2006
Režie: Vadim Jean, Hrají: David Jason, Marc Warren

Barva kouzel (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0188/
Dobrodružný / Fantasy, Velká Británie, 2008
Režie: Vadim Jean, Hrají: Christopher Lee, Tim Curry

Zaslaná pošta (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0190/
Komedie / Fantasy, Velká Británie, 2010
Režie: Jon Jones, Hrají: David Suchet, Charles Dance

Tvůrci a herci
Vadim Jean (Režie), Rod Bbrown (Produkce), Ian Sharples (Produkce), Paul E. Francis (Hudba), David A. Hughes (Hudba), Gavin Finney (Kamera), Joe McNally (Střih), Liz Webber (Střih), Emma Style (Casting), Ricky Eyres (Scénografie), Jane Spicer (Kostýmy), Vadim Jean (Scénář), Terry Pratchett (kniha) (Předloha), Christopher Lee (Herec), Tim Curry (Herec), Sean Astin (Herec), Jeremy Irons (Herec), James Cosmo (Herec), David Jason (Herec), Janet Suzman (Herec), David Bradley (Herec), Terry Pratchett (Herec), Nigel Planer (Herec), Roger Ashton-Griffiths (Herec), Karen David (Herec), Laura Haddock (Herec), Philip Philmar (Herec), Will Keen (Herec), Pia Mechler (Herec), James Greene (Herec), Noma Dumezweni (Herec), Liz May Brice (Herec), Stephen Marcus (Herec), Bridget Turner (Herec), Peter Copley (Herec), Geoffrey Hutchings (Herec), Ian Puleston-Davies (Herec)
 
2008/190/Velká Británie/Komedie, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Vadim Jean, ktorý režíroval aj predošlý film zo série Zemeplochy Hogfather, využil aj niektoré lokality použité v minulom filme pre zabezpečenie kontinuity. Napríklad scény vo veľkej sále Neviditeľnej univerzity boli tiež natočené v krypte Guildhall, v Londýne.
- Nakrúcanie sa konalo hlavne v Pinewood Studios, kde je aj najväčšia vodná nádrž v Európe.
- Prvým hercom obsadeným do role bol David Jason, keďže jeho želaním vždy bolo hrať úlohu Mrakoplaša vo filmovej adaptácii Farby mágie. Jason sa v jednom rozhovore o pätnásť rokov skôr zmienil, že zo všetkých, je táto postava jeho najvytúženejšia
- Britská verze má 184 minut a americká jen 132 minut.
- Film měl premiéru v Curzon Cinema v Londýně 3. března 2008.
- Jedná se o zfilmování dvou knih, které na sebe navazují. „Barva kouzel“ je předlohou první části filmu a „Lehké fantastično“ té druhé.
- Herec Richard da Costa (Zavazadlo) hraje též Knihovníka. Pro tuto roli samozřejmě studoval v ZOO pohyby skutečných orangutanů. Mimochodem v tomto snímku není nikdy vidět v lidské podobě.
- Většina lidí, co hrála rozzuřený dav "Star people" a zákazníky v hospodě "Prokopnutý Buben", jsou Zeměploští fanouškové.
- Opět si zde zahrál malou roli sám tvůrce Zeměplochy Terry Pratchett jako Astrozoolog 2 (ten bílým plnovousem).
 
Odkazy: