Dr. Dolittle 2 / Dr. Dolittle 2 (2001/87/USA/Komedie, Rodinný) 37%

21.11.2021 12:33
JEDNOU VĚTOU
„Ohrožený les, medvědí láska a Eddie Murphy jako veterinář, který rozumí řeči zvířat v pokračování úspěšné americké komedie."

OBSAH
Eddie Murphy se vrací coby lékař, který má schopnost mluvit se zvířaty. Tentokrát v roli obhájce "zvířecích práv" v první stávce uvnitř zvířecí říše. Doktor Dolittle ma tolik dvou a čtyřnohých klientů, že je nemůže ani zvládnout. Jenže oni chtějí víc než návštěvu jeho ordinace. Hájí les před bezohlednými lidskými projektanty. A kdo jiný by měl být nápomocný, než doktor Dolittle! A doktor má plán: najít ohrožené druhy, chráněné zákonem. Najde osamocenou medvědici Avu, která žije v lese odsouzeném k zániku. Ale potřebuje partnera - a Dolittle si myslí, že ho našel. V cirkuse. Archie, cirkusový medvěd, nechce nic slyšet o stěhování k nové družce. Ještě že doktor mu vysvětlí, že jeho místo je právě v přírodě a právě u Avy...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jiřík ze Zlatovlásky tmavé barvy pleti opět ordinuje! Tentokrát s ekologickým poselstvím, užvaněnou lesní faunou a jedním cirkusovým méďou, co musí pokrýt medvědici, ačkoliv se sám chová jako slon v porcelánu. Ve finále si zvířátka zastávkují jak italští státní zaměstnanci, děti se zasmějí a dobro přírody zvítězí nad mamonu chtivou buržoazií těžařů dřeva. Třikrát hurá! A Eddie Murphy ? Ten se potopí ještě hlouběji do studnice zvané Zapomnění.. (Gilmour93) 3*

Všechno co bylo v prvním díle vtipný se tady neobjevuje, protože první díl vycházel hlavně z toho že tobyla první zkušenost s mluvením se zvířaty. Druhej díl se snaží navázat na příběh z prvního dílu a to dost nešťastně, vtipný scény nejsou vtuipný a nevtipný scény jsou nudný a Eddie Murphy, kterýho považuju za dobrýho komika, tak se tady nějak nedokáže prosadit, je to teda hlavně kvůli pěkně stupidnímu scénáři, ale přece jenom Eddie mohl zahrát ty stupidní scény líp. celkově to je dost nepodařenej druhej díl a jen díky občas povedeným scénám u kterých jsem se aspoň trochu zasmál dám 2*, ale od Murphy tak trochu zklamání (Shit) 2*

Humor téměř zmizel a všechno sází na roztomilé chlupáče. Přesto je zde pár geniálních fórků (především v originálním znění odkaz k Mlčení jehňátek mě složil), ale ani těch pár světlých bodů bohužel nestačí na to, aby zachránily celkový dojem z filmu... (Tom Hardy) 2*

VELKÁ RECENZE
Veterinář John Doolittle, který rozumí řeči zvířat má díky svému daru plné ruce práce. V ordinaci léčí nemocná zvířata a mimo to je nucen řešit různé problémy, se kterými se na něj zvířata obracejí. Ani doma nemá klid. Manželka Lisa mu vyčítá, že se nevěnuje rodině a vzpurná starší dcera se s ním hádá. A zdá se, že bude ještě hůře. Celý den totiž Doolittla obtěžovala různá zvířata se vzkazy od bobra, který žije v lese a je místním bosem. Doktor se za ním vydá a dozví se od něj, že zvířatům v lese hrozí smrt, protože vlivná dřevařská společnost bezohledně likviduje přírodu v širokém okolí. Doolittle slíbí pomoc a obrátí se na přítele v ZOO. Od něj se dozví, že těžbě je možno zabránit, pokud se v oblasti žije nějaký ohrožený zvířecí druh. A takový tu opravdu žije, medvědice Ava. Aby však mohl soud rozhodnout o zastavení těžby, musí Doolittle najít ještě samce. Jediný, kterého doktor objeví, se však narodil a vyrostl v cirkuse. Jmenuje se Archie a životem v cirkuse je poněkud zhýčkaný.
Přesto se to Doolittle rozhodne zkusit. Přemluví manželku, která je právničkou, aby se ujala obhajoby zvířat a té se podaří dosáhnout měsíčního odkladu kácení. Další rozhodnutí závisí na tom, zda Archie dokáže žít v lese s Avou. Zatímco Doolittle přemlouvá Avu, aby to s Archiem zkusila, a líného medvěda, aby to v lese zkusil, naštvaný majitel dřevařské firmy John Potter společně se svým právníkem Jackem Rileyem přemýšlí, jak Doolittlův plán překazit a zvrátit výsledek na svou stranu. Zdá se, že mnoho práce mít nebudou. Ava totiž zhýčkaným medvědem, který neumí žít v přírodě pohrdá. Není divu, Archie se v lese bojí, když má chytit rybu málem se utopí, a když se pokouší s medvědicí flirtovat spadne ze stromu. Doolittle má všeho dost, ale právě, když už začíná uvažovat, že to vzdá, přece jen se dostaví první výsledky. Archie se pomaličku mění, přinese Avě rybu a při procházce lesem se s ní blíží a když se kvůli ní vydá pro úl vysoko nad skálou, Ava přece jen souhlasí, že to s ním zkusí.
Jenže vyhráno stále není. Potter se svým právníkem mají v záloze podraz, kterým dosáhnou toho, že se Archie opět ocitne za mřížemi. Soudce rozhodne ve prospěch dřevařské společnosti. Ale Doolittle se postaví težebním strojům a vyvolá stávku, ke které se postupně přidají všechna zvířata. Lesní i domácí, dostihoví koně i delfíni v zábavních parcích po celém světě. Bude to však na záchranu lesa stačit?
V roce 1998 okouzlil Dr. Dolittle malé i velké obecenstvo na celém světě. Komediální talent Eddie Murphyho a počítačové efekty vdechly každému zvířátku vlastní jedinečnou osobnost. Toto spojení předčilo všechna očekávání. Eddie Murphy si za celou svoji kariéru, kdy natočil filmy jako Policajt v Beverly Hills a Zamilovaný profesor, získal největší divácký ohlas jako doktor Dolittla.
Sám Eddie Murphy vzpomíná: ?Moje děti měli moc rády první film s Dolittlem. Jim i mně připomínal kreslené filmy s Bugs Bunnym, kde lidé a zvířátka spolu komunikují? Film je pozoruhodný tím, že natáčení se zúčastnilo přes 250 dvou a čtyřnohých členů komparsu, představujících téměř sedmdesát různých druhů ze severoamerické divočiny. Producent John Davis komentuje "Vždycky je pro vás největší štěstí, když děti přijdou a řeknou, "Tati, mně se ten film moc líbil, je bezvadný".
Davis, Murphy a scénárista Larry Levin (který spolupracoval na scénáři Dolittla v roce 1998) se chopili této výzvy a příležitosti pokračovat v tomto světově známém fenoménu. Nyní mohou využít dalších komediálních možností a předvést jak talent doktora Dolittla ovlivní jeho rodinu a jeho zvířecí kamarády. "Náš první Dolittle byl o tom, že si uvědomil, že má tyto schopnosti a jak s nimi naloží," vysvětluje Murphy. "Nyní, když už všichni vědí, že umí mluvit se zvířaty, uvidíme jak se změní jeho vztah k rodině a jak dokáže využít svých mimořádných schopností?" Nový film má větší reklamu, větší škálu zvířátek a ještě víc zvláštních efektů. Chtěli jsme, aby to byla nejen opravdová legrace, ale, aby to mělo také srdce a bylo to o něčem" dodává John Davis.
Larry Levin, který byl dlouho aktivní na poli životního prostředí, napsal příběh o Dolittlovi, který přichází na pomoc zvířátkům, bojujícím za záchranu svého domova v divočině. "Jelikož už jsme začali s myšlenkou mluvících zvířat, myslel jsem si, že by bylo zajímavé využít téma hynoucí divočiny pohledem těchto zvířat."vysvětluje Levin. Pak přišel s myšlenkou doktorova plánu jak zachránit domov zvířátek a s komickými možnostmi nového "zachránce." "Cirkusový medvěd je nejnevhodnější bytost k "rehabilitaci," poznamenává Levin. "Tak jsem vytvořil postavu Archieho, který je v zásadě "výkonný umělec", který je zvyklý hrát hrstce divákům, ale chce se stát hvězdou." Ale Archie netušil, že jeho nové obecenstvo - les plný skeptických zvířátek - bude tak početné.
Davis a společnost Twentieth Century Fox se obrátili na režiséra Steve Carre, který ohromil hollywoodskou komunitu svým režisérským debutem, úspěšnou komedií Next Friday. Carr spolupracoval s Davisem a Levinem na scénáři. "Chtěli jsme, aby byl scénář napsán tak,jakoby ho vyprávěl chlapec, který se narodil na Třiadvacáté ulici," říká Carr. "Film, který líčí zvířata jako zvířata, ale nechá nám nahlédnout do toho jaká by byla, kdyby byla lidmi."
Po dokončení scénáře, začali filmaři s obsazováním hereckých rolí. První úkolem bylo dát dohromady Murphyho s jeho "rodinou" z prvního filmu a všichni byli velmi potěšeni když Kristen Wilsonová, Raven - Symoné a Kyla Prattová všechny souhlasily s tím, že se znovu ujmou svých rolí. Nově příchozí do světa Dolittla jsou ostřílení herci Kevin Pollak a Jeffrey Jones, kteří představují inženýrské projektanty, kteří chtějí proměnit zvířecí les na sídliště. plus Lil Zane, který hraje Erica, nového přítele Charisse, starší Dolittleovy dcery. Jeho role vytváří to, co Carr označuje jako "setkání generací" . Carr spolupracoval s osmnáctiletým Lil´ Zanem na hudebním videu. "Přísahám, že jsem si myslel, že točím video s Beatles," vzpomíná Carr. "Běhali tam mladí lidé a pronásledovali ho." Stejně tak jako v roce 1998 , hodně humoru v novém filmu spočívá na hercích, kteří namlouvají zvířátka." Chtěli jsme hlasy, které mají svěží, rázný, břitký styl," poznamenává Davis. Steve Zahn, který namlouvá Archieho, fast-food - milujícího a partnerku hledajícího medvěda, byl nadšen myšlenkou, že bude pracovat na filmu, ve kterém hraje Eddie Murphy. "Eddie je legendou v komedii a je to skvělý herec," říká Zahn. "Je to někdo, jehož práci znám - s jehož prací jsem vyrůstal - a který mi pomohl namlouvat role, i když jsem byl v nahrávacím studiu sám." Ve filmu dále namlouvají Lisa Kudrow jako Ava, objekt Archieho citů: Phil Proctor, namlouvá roli opilé opice. Frankie Muniz a Mandy Moore namlouvají medvíďata. Michael Rapaport jako Joey, mafiánský mýval, Andy Dick jako Lennie , mafiánská lasička. Bob Odenkirk, Jamie Kennedy a David Cross jako šelmy psovité hledající terapii, Jacob Vargas jako frustrující chameleon, a Renee Taylorová jako rozjívená želva.
Tento úžasný výčet doplňuje více než 250 čtyřnohých členů komparsu, představujících téměř sedmdesát různých druhů ze Severoamerické divočiny. Vlky, žirafy, vačice, mývalové, psi, a sovy, všichni shromáždění ve zvukových studiích společnosti Twentietch Century Fox, trpělivě čekají na svůj záběr a na režii Steve Carre nebo (svého vlastního trenéra). Ale jedno zvíře, které prožívá svůj filmový debut, stojí stranou. Tank, přes dva metry vysoký, 400 kilo vážící medvěd, který vyhrál mezi 50 konkurenty, kteří se ucházeli o roli Archie, zachránce ohroženého lesa. "Někdy bylo těžké, uvědomit si, že je to medvěd a ne člověk." říká Davis. Její trenér , Doug Seus, je hollywoodský veterán a jeden z nejváženějších krotitelů zvířat v oboru zábavního průyslu. Předtím, Seus trénoval Barta, dva metry sedmdesát vysokého, 750 kg těžkého medvěda, známého mezi svými fanoušky jako "medvědí John Wayne" , který hrál v mnoha filmech včetně "The Edge" a "Legends of the Fall." Tank je nástupce Barta, který podlehl v loňském roce ve věku 23 let rakovině. Přes mnohé výhody v hollywoodské hvězdné říši, včetně vlastního prostoru na parkovišti společnosti Fox, Tank ohromil herce i štáb svým "nehvězdným" chováním. "Tank je náturou laskavý, bezproblémový, roztomilý medvěd," poznamenává Seus. "Přijímá život takový jaký je: má ohromný přístup. Všichni medvědi jsou od přírody snadno zneklidněni, a Tank má tuto vlastnost také. Ale rychle to překoná."
Tank a jeho medvědí kolegové obvykle reagují na potravu, včetně jablka, kuřat, mrkve a dokonce i na suchou psí stravu. Nicméně, jelikož Dr. Dolittle 2 se natáčel v podzimních a zimních měsících, kdy je medvědí metabolismus a apetit pomalejší, Seus a jeho tým, museli najít jiné metody jak přimět Tanka k akci. Po každém záběru, trenéři medvěda pochválili "chlapík." Ostatní členové filmového štábu se také zúčastnili tohoto procesu. "Tank dokončil záběr, pak seděl a ozýval se celý sbor pochvalných slov, který trval patnáct minut, "směje se Carr. "Kdyby se mě dostalo takového povzbuzení, byl bych prezident." K usnadnění Tankova výkonu, stejně tak jako k zajištění bezpečnosti herců (zvířecích i lidských) a filmového štábu, filmoví tvůrci nastolili něco co nazvali "medvědí způsob."
Vzhledem k tomu, že medvědi se snadno rozptýlí, a jsou vnímaví na pachy, byli členové filmového štábu požádáni, aby nepoužívali žádné kolínské vody, parfémy nebo voňavé deodoranty, a aby se nekoupali ve voňavém mýdle. Na place se nesmělo jíst a členové štábu byli varováni, aby nenosili v kapsách větrové pastilky ani žvýkací gumy. Pro několik záběrů Archieho, filmoví tvůrci použili animatronické animace, kterou ovládalo pět lidí. Ale většinou diváci na plátně uvidí Tanka a ostatní zvířata, rychle dodává Steve Carr. "Řekl bych nejméně devadesát procent jsou skutečná zvířata. Zvířecí pohyby patří k přírodě, ty nemůžete reprodukovat, ať se snažíte sebevíc." Carr velmi oceňoval zvířata a jejich schopnosti, ne-li jejich pracovní etiku. Hlavním rysem života na place při natáčení Dr. Dolittle 2, byla trpělivost. Více než padesát lidí, většina z nich zvířecí trenéři, byli stále po ruce, aby pomohli Carrovi dosáhnout dobrého zvířecího záběru. "Obrovské procento naší práce bylo čekání na zvířata, aby udělala to co mají nacvičené," říká Carr.A k tomu bylo zapotřebí velké trpělivosti.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Veterinář John Doolittle, který rozumí řeči zvířat má díky svému daru plné ruce práce. V ordinaci léčí nemocná zvířata a mimo to je nucen řešit různé problémy, se kterými se na něj zvířata obracejí. Ani doma nemá klid. Manželka Lisa mu vyčítá, že se nevěnuje rodině a vzpurná starší dcera se s ním hádá. A zdá se, že bude ještě hůře. Celý den totiž Doolittla obtěžovala různá zvířata se vzkazy od bobra, který žije v lese a je místním bosem. Doktor se za ním vydá a dozví se od něj, že zvířatům v lese hrozí smrt, protože vlivná dřevařská společnost bezohledně likviduje přírodu v širokém okolí. Doolittle slíbí pomoc a obrátí se na přítele v ZOO. Od něj se dozví, že těžbě je možno zabránit, pokud se v oblasti žije nějaký ohrožený zvířecí druh. A takový tu opravdu žije, medvědice Ava. Aby však mohl soud rozhodnout o zastavení těžby, musí Doolittle najít ještě samce. Jediný, kterého doktor objeví, se však narodil a vyrostl v cirkuse. Jmenuje se Archie a životem v cirkuse je poněkud zhýčkaný.
Přesto se to Doolittle rozhodne zkusit. Přemluví manželku, která je právničkou, aby se ujala obhajoby zvířat a té se podaří dosáhnout měsíčního odkladu kácení. Další rozhodnutí závisí na tom, zda Archie dokáže žít v lese s Avou. Zatímco Doolittle přemlouvá Avu, aby to s Archiem zkusila, a líného medvěda, aby to v lese zkusil, naštvaný majitel dřevařské firmy John Potter společně se svým právníkem Jackem Rileyem přemýšlí, jak Doolittlův plán překazit a zvrátit výsledek na svou stranu. Zdá se, že mnoho práce mít nebudou. Ava totiž zhýčkaným medvědem, který neumí žít v přírodě pohrdá. Není divu, Archie se v lese bojí, když má chytit rybu málem se utopí, a když se pokouší s medvědicí flirtovat spadne ze stromu. Doolittle má všeho dost, ale právě, když už začíná uvažovat, že to vzdá, přece jen se dostaví první výsledky. Archie se pomaličku mění, přinese Avě rybu a při procházce lesem se s ní blíží a když se kvůli ní vydá pro úl vysoko nad skálou, Ava přece jen souhlasí, že to s ním zkusí.
Jenže vyhráno stále není. Potter se svým právníkem mají v záloze podraz, kterým dosáhnou toho, že se Archie opět ocitne za mřížemi. Soudce rozhodne ve prospěch dřevařské společnosti. Ale Doolittle se postaví težebním strojům a vyvolá stávku, ke které se postupně přidají všechna zvířata. Lesní i domácí, dostihoví koně i delfíni v zábavních parcích po celém světě. Bude to však na záchranu lesa stačit?

O NATÁČENÍ
V roce 1998 okouzlil Dr. Dolittle malé i velké obecenstvo na celém světě. Komediální talent Eddie Murphyho a počítačové efekty vdechly každému zvířátku vlastní jedinečnou osobnost. Toto spojení předčilo všechna očekávání. Eddie Murphy si za celou svoji kariéru, kdy natočil filmy jako Policajt v Beverly Hills a Zamilovaný profesor, získal největší divácký ohlas jako doktor Dolittla.
Sám Eddie Murphy vzpomíná: ?Moje děti měli moc rády první film s Dolittlem. Jim i mně připomínal kreslené filmy s Bugs Bunnym, kde lidé a zvířátka spolu komunikují? Film je pozoruhodný tím, že natáčení se zúčastnilo přes 250 dvou a čtyřnohých členů komparsu, představujících téměř sedmdesát různých druhů ze severoamerické divočiny. Producent John Davis komentuje "Vždycky je pro vás největší štěstí, když děti přijdou a řeknou, "Tati, mně se ten film moc líbil, je bezvadný".
Davis, Murphy a scénárista Larry Levin (který spolupracoval na scénáři Dolittla v roce 1998) se chopili této výzvy a příležitosti pokračovat v tomto světově známém fenoménu. Nyní mohou využít dalších komediálních možností a předvést jak talent doktora Dolittla ovlivní jeho rodinu a jeho zvířecí kamarády. "Náš první Dolittle byl o tom, že si uvědomil, že má tyto schopnosti a jak s nimi naloží," vysvětluje Murphy. "Nyní, když už všichni vědí, že umí mluvit se zvířaty, uvidíme jak se změní jeho vztah k rodině a jak dokáže využít svých mimořádných schopností?" Nový film má větší reklamu, větší škálu zvířátek a ještě víc zvláštních efektů. Chtěli jsme, aby to byla nejen opravdová legrace, ale, aby to mělo také srdce a bylo to o něčem" dodává John Davis.
Larry Levin, který byl dlouho aktivní na poli životního prostředí, napsal příběh o Dolittlovi, který přichází na pomoc zvířátkům, bojujícím za záchranu svého domova v divočině. "Jelikož už jsme začali s myšlenkou mluvících zvířat, myslel jsem si, že by bylo zajímavé využít téma hynoucí divočiny pohledem těchto zvířat."vysvětluje Levin. Pak přišel s myšlenkou doktorova plánu jak zachránit domov zvířátek a s komickými možnostmi nového "zachránce." "Cirkusový medvěd je nejnevhodnější bytost k "rehabilitaci," poznamenává Levin. "Tak jsem vytvořil postavu Archieho, který je v zásadě "výkonný umělec", který je zvyklý hrát hrstce divákům, ale chce se stát hvězdou." Ale Archie netušil, že jeho nové obecenstvo - les plný skeptických zvířátek - bude tak početné.
Davis a společnost Twentieth Century Fox se obrátili na režiséra Steve Carre, který ohromil hollywoodskou komunitu svým režisérským debutem, úspěšnou komedií Next Friday. Carr spolupracoval s Davisem a Levinem na scénáři. "Chtěli jsme, aby byl scénář napsán tak,jakoby ho vyprávěl chlapec, který se narodil na Třiadvacáté ulici," říká Carr. "Film, který líčí zvířata jako zvířata, ale nechá nám nahlédnout do toho jaká by byla, kdyby byla lidmi."
Po dokončení scénáře, začali filmaři s obsazováním hereckých rolí. První úkolem bylo dát dohromady Murphyho s jeho "rodinou" z prvního filmu a všichni byli velmi potěšeni když Kristen Wilsonová, Raven - Symoné a Kyla Prattová všechny souhlasily s tím, že se znovu ujmou svých rolí. Nově příchozí do světa Dolittla jsou ostřílení herci Kevin Pollak a Jeffrey Jones, kteří představují inženýrské projektanty, kteří chtějí proměnit zvířecí les na sídliště. plus Lil Zane, který hraje Erica, nového přítele Charisse, starší Dolittleovy dcery. Jeho role vytváří to, co Carr označuje jako "setkání generací" . Carr spolupracoval s osmnáctiletým Lil´ Zanem na hudebním videu. "Přísahám, že jsem si myslel, že točím video s Beatles," vzpomíná Carr. "Běhali tam mladí lidé a pronásledovali ho." Stejně tak jako v roce 1998 , hodně humoru v novém filmu spočívá na hercích, kteří namlouvají zvířátka." Chtěli jsme hlasy, které mají svěží, rázný, břitký styl," poznamenává Davis. Steve Zahn, který namlouvá Archieho, fast-food - milujícího a partnerku hledajícího medvěda, byl nadšen myšlenkou, že bude pracovat na filmu, ve kterém hraje Eddie Murphy. "Eddie je legendou v komedii a je to skvělý herec," říká Zahn. "Je to někdo, jehož práci znám - s jehož prací jsem vyrůstal - a který mi pomohl namlouvat role, i když jsem byl v nahrávacím studiu sám." Ve filmu dále namlouvají Lisa Kudrow jako Ava, objekt Archieho citů: Phil Proctor, namlouvá roli opilé opice. Frankie Muniz a Mandy Moore namlouvají medvíďata. Michael Rapaport jako Joey, mafiánský mýval, Andy Dick jako Lennie , mafiánská lasička. Bob Odenkirk, Jamie Kennedy a David Cross jako šelmy psovité hledající terapii, Jacob Vargas jako frustrující chameleon, a Renee Taylorová jako rozjívená želva.
Tento úžasný výčet doplňuje více než 250 čtyřnohých členů komparsu, představujících téměř sedmdesát různých druhů ze Severoamerické divočiny. Vlky, žirafy, vačice, mývalové, psi, a sovy, všichni shromáždění ve zvukových studiích společnosti Twentietch Century Fox, trpělivě čekají na svůj záběr a na režii Steve Carre nebo (svého vlastního trenéra). Ale jedno zvíře, které prožívá svůj filmový debut, stojí stranou. Tank, přes dva metry vysoký, 400 kilo vážící medvěd, který vyhrál mezi 50 konkurenty, kteří se ucházeli o roli Archie, zachránce ohroženého lesa. "Někdy bylo těžké, uvědomit si, že je to medvěd a ne člověk." říká Davis. Její trenér , Doug Seus, je hollywoodský veterán a jeden z nejváženějších krotitelů zvířat v oboru zábavního průyslu. Předtím, Seus trénoval Barta, dva metry sedmdesát vysokého, 750 kg těžkého medvěda, známého mezi svými fanoušky jako "medvědí John Wayne" , který hrál v mnoha filmech včetně "The Edge" a "Legends of the Fall." Tank je nástupce Barta, který podlehl v loňském roce ve věku 23 let rakovině. Přes mnohé výhody v hollywoodské hvězdné říši, včetně vlastního prostoru na parkovišti společnosti Fox, Tank ohromil herce i štáb svým "nehvězdným" chováním. "Tank je náturou laskavý, bezproblémový, roztomilý medvěd," poznamenává Seus. "Přijímá život takový jaký je: má ohromný přístup. Všichni medvědi jsou od přírody snadno zneklidněni, a Tank má tuto vlastnost také. Ale rychle to překoná."
Tank a jeho medvědí kolegové obvykle reagují na potravu, včetně jablka, kuřat, mrkve a dokonce i na suchou psí stravu. Nicméně, jelikož Dr. Dolittle 2 se natáčel v podzimních a zimních měsících, kdy je medvědí metabolismus a apetit pomalejší, Seus a jeho tým, museli najít jiné metody jak přimět Tanka k akci. Po každém záběru, trenéři medvěda pochválili "chlapík." Ostatní členové filmového štábu se také zúčastnili tohoto procesu. "Tank dokončil záběr, pak seděl a ozýval se celý sbor pochvalných slov, který trval patnáct minut, "směje se Carr. "Kdyby se mě dostalo takového povzbuzení, byl bych prezident." K usnadnění Tankova výkonu, stejně tak jako k zajištění bezpečnosti herců (zvířecích i lidských) a filmového štábu, filmoví tvůrci nastolili něco co nazvali "medvědí způsob."
Vzhledem k tomu, že medvědi se snadno rozptýlí, a jsou vnímaví na pachy, byli členové filmového štábu požádáni, aby nepoužívali žádné kolínské vody, parfémy nebo voňavé deodoranty, a aby se nekoupali ve voňavém mýdle. Na place se nesmělo jíst a členové štábu byli varováni, aby nenosili v kapsách větrové pastilky ani žvýkací gumy. Pro několik záběrů Archieho, filmoví tvůrci použili animatronické animace, kterou ovládalo pět lidí. Ale většinou diváci na plátně uvidí Tanka a ostatní zvířata, rychle dodává Steve Carr. "Řekl bych nejméně devadesát procent jsou skutečná zvířata. Zvířecí pohyby patří k přírodě, ty nemůžete reprodukovat, ať se snažíte sebevíc." Carr velmi oceňoval zvířata a jejich schopnosti, ne-li jejich pracovní etiku. Hlavním rysem života na place při natáčení Dr. Dolittle 2, byla trpělivost. Více než padesát lidí, většina z nich zvířecí trenéři, byli stále po ruce, aby pomohli Carrovi dosáhnout dobrého zvířecího záběru. "Obrovské procento naší práce bylo čekání na zvířata, aby udělala to co mají nacvičené," říká Carr.A k tomu bylo zapotřebí velké trpělivosti.

DABING
V českém znění: Pavel Trávníček – Eddie Murphy (dr. John Dolittle), Ilona Svobodová – Kristen Wilson (Lisa Dolittle), Petr Rychlý – Steve Zahn (Archie), Libor Hruška - Michael Rapaport (lasice Joey), Lucie Kožinová - Lisa Kudrow (Ava), Jiří Bruder – Norm MacDonald (Lucky), Anežka Pohorská – Raven-Symoné (Charisse Dolittle), Eliška Pohorská – Kyla Pratt (Maya Dolittle), David Prachař – Jacob Vargas (Pepito), Vladimír Fišer - Richard C. Sarafian (bobr), Bedřich Šetena - Victor Raider-Wexler (soudce B. Duff + titulky), Ota Jirák - Isaac Hayes (vačice), Jiří Prager - Kevin Pollak (Riley), (krysa), Jiří Plachý – Jeffrey Jones (Joe Potter), Dalimil Klapka - Kevin Pollak (aligátor), Reni Santoni (krysa), Lawrence Pressman (guvernér Kalifornie), Jaroslav Kaňkovský - Arnold Schwarzenegger (bílý vlk), Jiří Hromada - Steve Irwin (sám sebe), Bohuslav Kalva, Hynek Votoček, Alena Procházková, Michael Hofbauer
Překlad: Petr Putna
Dialogy: Janka Tintěrová
Zvuk: Martin Jílek
Mix zvuku: Pavel Rejholec - Cinemasound
Produkce: Evelyna Vrbová
Režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: LS Productions dabing 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.8.2001 Bontonfilm
Premiéra USA: 22.6.2001 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 22.2.2002 (DVD)
Poprvé na VHS: 1.4.2002 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.6.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 907 598
Tržby celkem - $ 176 104 344
Návštěvnost v ČR 80 112
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. Dolittle gastonrolinc.webnode.cz/news/2/
Komedie / Rodinný, USA, 1998
Režie: Betty Thomas, Hrají: Eddie Murphy, Ossie Davis

Dr. Dolittle 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/3/
Komedie / Rodinný, USA, 2001
Režie: Steve Carr, Hrají: Eddie Murphy, Kristen Wilson

Dolittle gastonrolinc.webnode.cz/news/1/
Komedie / Rodinný, USA, 2020
Režie: Stephen Gaghan, Hrají: Robert Downey Jr., Harry Collett
 
Tvůrci a herci
Steve Carr (Režie), John Davis (Produkce), Joseph Singer (Produkce), David Newman (Hudba), Daryn Okada (Kamera), Craig Herring (Střih), Juel Bestrop (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), William Sandell (Scénografie), Ruth E. Carter (Kostýmy), James Bolt (Zvuk), Paul Massey (Zvuk), Donald Sylvester (Zvuk), Kris Evans (Masky), Larry Levin (Scénář), Hugh Lofting (kniha) (Předloha), Eddie Murphy (Herec), Kristen Wilson (Herec), Raven-Symoné (Herec), Kyla Pratt (Herec), James Avery (Herec), Kevin Pollak (Herec), Jeffrey Jones (Herec), Ken Hudson Campbell (Herec), Shaun Robinson (Herec), Googy Gress (Herec), Steve Irwin (Herec), Steve Zahn (Herec), Lisa Kudrow (Herec), Jacob Vargas (Herec), Michael Rapaport (Herec), Isaac Hayes (Herec), Andy Dick (Herec), Joey Lauren Adams (Herec), David Cross (Herec), David DeLuise (Herec), Mike Epps (Herec), Jamie Kennedy (Herec), Tom Kenny (Herec), Clyde Kusatsu (Herec), Cedric the Entertainer (Herec), Michael McKean (Herec), Arnold Schwarzenegger (Herec), Lawrence Pressman (Herec), Norm MacDonald (Herec), Mandy Moore (Herec), Frankie Muniz (Herec), Richard C. Sarafian (Herec), Renée Taylor (Herec), John Witherspoon (Herec), Bob Odenkirk (Herec), medvěd Bart 2 (Herec), Andy Richter (Herec), John DiMaggio (Herec), Victor Raider-Wexler (Herec), Hal Sparks (Herec), Reni Santoni (Herec), Keone Young (Herec), Georgia Engel (Herec), Mark Griffin (Herec), Maria Arcé (Herec), Phil Proctor (Herec), opice Crystal (Herec), David L. Lander (Herec), Denise Dowse (Herec), Elayn J. Taylor (Herec), Adam Vernier (Herec)

2001/87/USA/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Ve scéně, kdy do lesa přijíždí těžká technika pro těžbu dřeva, řekne bílý vlk, kterého namluvil Arnold Schwarzenegger, hercovu slavnou hlášku: "Hasta la vista, baby." Stejnou frázi již řekl herec jako Terminátor ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování (1991).
- Natáčení probíhalo v San Franciscu a okolí u Alpine Lake, Los Angeles a okolí San Bernardino National Forest a ve městě Wrangell na Aljašce.
- Medvědi Archie a Ava, které namluvili Steve Zahn a Lisa Kudrow, se ve filmu stanou rodiči. V jedné epizodě Přátel se Steve Zahn ožení s Lisou Kudrow.
- Režisér Steve Carr namluvil hlas Mastiffa na setkání psů s Dolittlem.
- Arnold Schwarzenegger namluvil bílého vlka. Ve filmu měl jedinou větu: "Hasta la vista, baby," kterou říká při konfliktu s řidiči náklaďáků.
- V jedné scéně se Joseph Potter pokouší dovolat dr. Dolittleovi a operátor si myslí, že vyslovil "Stuart Little." Jeffrey Jones, který ho hraje, si zahrál strýčka Littla ve filmu Myšák Stuart Little (1999).
- Medvěd Tank je druhý nejslavnější hrající medvěd. Na prvním místě je medvěd Bart. Oba vlastní a trénuje Doug Seus, který si zahrál Klondike Davea.
- Dva malí medvídci na konci filmu se jmenují Little Bart a Honey Bear a oba je také vlastní slavný grizzly trenér Doug Seus. Tyto medvědy měl náhodou s sebou Doug na natáčení a režisérovi se tak zalíbili, že se je rozhodl přidat do závěrečné scény.
- Dalmatin Freckles, který hrál ve 101 dalmatinech (1996) a také 102 dalmatinech (2000), je jedním ze zvířat, které se účastní stávky.
- Malou roli si ve filmu zahrál slavný australský milovník zvířat Steve Irwin.
 
Odkazy