Dolittle / Dolittle (2020/102/USA/Komedie, Rodinný, Dobrodružný, Fantasy) 56%

21.11.2021 12:32
JEDNOU VĚTOU
„S lidmi si až tak nerozumí."

OBSAH
Doktor Dolittle byl tak výjimečný, že ho jmenovali osobním lékařem anglické královny Viktorie. Jenže to bývávalo. Před pár lety ovdověl a od té doby samotaří v ústraní, za zdmi svého kdysi velkolepého sídla, obklopený smečkou zvířecích přátel, s nimiž si rozumí lépe než s lidmi. Jenže pak mu vpadne do života jeden drzý kluk, jenž si vzal do hlavy, že bude jeho učedníkem, a zároveň ho povolají ke královně, kterou sklátila smrtelně nebezpečná choroba. A protože lék proti téhle nemoci se nalézá pouze na mýty opředeném exotickém ostrově, musí se Dolittle vydat na velmi dobrodružnou plavbu do neznáma. Samozřejmě v doprovodu svých přátel, mezi nimiž je i ustrašená gorila, praštěná husa, cynický pštros, optimistický lední medvěd nebo neuvěřitelně chytrý papoušek. Početný tým bude potřeba, protože Dolittle má před sebou nebezpečí, na která není ani trochu připraven, a v patách mu chvátá banda nepřátel, která chce jeho plán na záchranu královny za každou cenu překazit.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Chtěl bych strašně vidět poradu, kde se řešilo, o čem to bude a někdo na konci s vážnou tváří prohlásil "a pak drakovi vytáhne ze zadku dudy" a všichni producenti začali tleskat a hodili na stůl 175 milionů. Ale to byl upřímně jen poslední hřebík do rakve filmu, který až obdivuhodným způsobem selhává ve vyprávění i střihu (obdivuhodným proto, že na něm opravdu nepracovali žádní idioti a rozhodně se nemohli vymlouvat na nedostatek financí). Nejbolestivější pohled je každopádně na Downeyho, jehož Dolittle je v zásadě neschopná postava nehodná sympatií a jindy charismatický sympaťák je tlačen do jakési podivné jacksparrowské polohy, ovšem bez potřebných hlášek i vtipných scén. Čirá bolest. Viděno v originále. (Tom Hardy) 1*

Po těch problémech až skoro průserech, jež vypluly na povrch během (post)produkce jsem skutečně od filmu moc nečekal, ale stejně mě tak nějak drželo nad vodou, že Downey to svým charismatem a hláškami alespoň trošku pozvedne. Přiznám se, že o předloze jsem měl pouze mlhavé představy a jakožto člověk, co vyrostl na Dolittlovi Eddieho Murphyho, to pro mne byl vždycky kánon. A tahle až dalo by se říci disneyovská verze mě bohužel ničím extra neoslnila. S vývojem počítačových efektů se čím dál více sází na plně digitální zvířata, což pozoruji zejména od doby úspěchu Pí a jeho života. Já mám však problém s tím, že ač jsou triky na vysoké úrovni, zvířata zkrátka nepůsobí příliš reálně, ale spíše jako Looney tunes postavičky v realistické grafice (což je možná cíl, když zvířata mluví). Nicméně u starého Dolittla jsem ten pocit neměl (toho z roku 67 jsem neviděl). Zkrátka bída, která s troškou štěstí bude bavit alespoň děti...kterým bych stejně raději pustil Knihu džunglí...5/10 (Spiker01) 3*

Člověk by si řekl, že si bude Downey Jr. po úspěchu Avengers, další projekty pečlivě vybírat, ale vzhledem k Dolittlovi, tomu asi tak nebude. Nemám nic proti rodinným filmům a chápu, že příběh, nebo logika nejsou ve většině případů u daných filmů tím nejdůležitějším. Bohužel to co se děje zde, zamotá hlavu i nejmenším a těm tak bude muset stačit pár slušně animovaných zvířat a humor založený v podobě prdění a jiných úspěšných propriet, kterými baví ty nejpodřadnější filmy pro celou rodinu. Dolittle se opravdu nepovedl a kdo Vám bude tvrdit, že to je pěkná pohádka pro děti, ten sprostě lže. Je to nudná a hlavně absolutně nesmyslná kravina a přítomnost ex Irona Mana, zde nepochopím. (Chrustyn) 2*

VELKÁ RECENZE
Předem se omlouvám za ryze bulvární podtitul, nicméně chtěl jsem tím předem avizovat, jak moc bizarní nový Dolittle ve skutečnosti je. A předejít zároveň veškeré vaší případné naději, že se nový film představitele legendárního Iron Mana přeci jenom povedl. Nepovedl, a to velmi obskurním způsobem, jenž si zaslouží vaši pozornost víc než samotný film. Začněme ale hezky od začátku, jak se na pohádky sluší a patří. Dolittle je totiž (na rozdíl od taškařice s Eddiem Murphym z roku 1998) čistokrevná pohádka se všemi proprietami, které k tomuto žánru patří, a to v dobrém i špatném slova smyslu.
Nakopnout zlatou žílu v podobě filmové série zajišťující studiu na několik dlouhých let klidné spaní, je v dnešní době,víc než kdykoli jindy, obrovská existenciální potřeba, bez níž se producentům jen obtížně přežívá. Právě proto se studia snaží přivést na plátna kin příběhy, jež by do kinosálů přilákaly pokud možno celé rodiny a po vzoru Harry Potterů, Ledových království a Hvězdných válek vydělali studiu balík. Dolittle se ovšem zařadí spíše mezi hvězdnou pěchotu, než mezi oslnivé úspěchy, a svým nenaplněným potenciálem rozšíří klub nepovedených pokusů, jako byli John Carter, Osamělý jezdec nebo Jupiter vychází.
Přitom na papíře mohlo všechno vypadat ideálně. Studiu Universal se pro adaptaci sto let starých nenáročných příběhů o veterináři, jenž uzdravuje rozličná zvířátka a zažívá s nimi všelijaká dobrodružství, povedlo sehnat Roberta Downeye Jr., který byl po deseti letech strávených v obleku Iron Mana k dispozici a představoval záruku, že film přitáhne hromady fanoušků. Příběh samotný se opíral o tolik rodinných hodnot, že ideálnější materiál pro dobrodružný film byste hledali jen obtížně a do rolí zvířátek byly obsazeny hvězdy typu Tom Holland, Ralph Fiennes, John Cena, Emma Thompson aj., takže o zábavu mělo být postaráno. Jenže dál už to šlo s celým projektem hodně z kopce.
Režii studio svěřilo Stephenu Gaghanovi (Opuštěná, Syriana, Zlato), který měl s dětskými nebo dobrodružnými filmy asi tolik zkušeností jako George A. Romero. Jeho scénář, vyrobený společně s dalšími třemi (!) spoluautory, bohužel připomíná dobrodružství Dračího doupěte, jež narychlo sepsali třináctiletí kluci během hlavní přestávky poté, co viděli Piráty z Karibiku - Na vlnách podivna. Nekonzistentnost je v případě Dolittlea slabé slovo. Příběh je totiž přehlídkou naprostého chaosu, v němž se bez jakékoli vnitřní logiky objevují a zase mizí nejrůznější postavy a zvířata, pronášejí nepochopitelné věty a dělají věci, u kterých budete bezradně kroutit hlavou.
Těžko říct, co bylo příčinou negativních testovacích projekcí a následných třítýdenních intenzivních přetáček, svěřených Jonathanu Liebesmanovi (Hněv Titánů, Želvy ninja), nicméně některé scény vypadají, jako kdyby měl být Dolittle gotický horor (což bych bral), zatímco jiné směřují ke steampunku (což bych taky bral) nebo čirému dadaismu (viz finále na ostrově s Rajským stromem a oněma dudama z podtitulku). Celá dějová linka týkající se Dolittelovy mrtvé manželky, o níž se dozvídáme ze sympaticky animovaného intra, je jedním velkým WTF, stejně jako nepřeberné množství situací a momentů, kdy se dějí věci jenom proto, že si to vyžaduje na place přepisovaný scénář (chudák Antonio Banderas v roli Dolittelova tchána). Zoufalství celého slepence představujícího děj je dokonáno tím, že mnohé podstatné informace k pochopení motivace charakterů i posunů příběhu dostáváte od papouška, jenž v roli vypravěče průběžně vysvětluje, co se děje a proč postavy zrovna vykonávají onu činnost.
Jistě, ledacos můžete autorům odpustit s vědomím, že jde o pohádku pro menší děti, jejichž cesta do multiplexů není dlážděna kritickým hodnocením filmového řemesla. Jenže čeho je moc, toho je příliš. A rezignovat na veškerou inteligenci se prostě nedá. Tady navíc nejde o nedělní pohádkovou inscenaci České televize, ale o hollywoodský film s rozpočtem 175 milionů dolarů! Situaci mohl zachránit Robert Downey Jr., jehož kouzlo vdechlo Iron Manovi nezapomentelné charisma, jenže v Dolittleovi předvádí (resp. musí předvádět) věci, za něž by se možná styděl i Lukáš Pavlásek. Navíc rozhodnutí vykreslit jeho postavu jakožto kombinaci Radagasta z Hobita a Jacka Sparrowa, nebylo úplně nejšťastnější a některé jeho scény jsou skutečně strašidelné.
Záchranný kruh v podobě mluvících digitálních zvířátek se taky minul účinkem, protože i přes obrovský potenciál se z jejich účasti ve filmu nepodařilo vykřesat víc než několik povedených vtípků. A pokud nějaká přidaná hodnota spočívala v účasti celé plejády známých herců, kteří zvířátkům propůjčili své hlasy, tak vy se to nikdy nedozvíte, protože s dětmi půjdete na českou dabovanou verzi. A v ní si vychutnáte maximálně Miroslava Táborského v roli tygra s problematickým vztahem ke své matce. Malou radost vám nakonec může udělat jenom soundtrack od Dannyho Elfmana, který ve filmu sice není tolik výrazný, ale při samostatném poslechu patří k tomu lepšímu, co skladatel v poslední době složil.

DABING
V českém znění: Jiří Dvořák - Robert Downey Jr. (Dr. John Dolittle), Matěj Převrátil - Harry Collett (Tommy Stubbins), René Slováčková - Emma Thompson (Polynésie), Jan Maxián - Rami Malek (Chee-Chee), Michal Holán - John Cena (Yoshi), Petr Lněnička - Kumail Nanjiani (Plašil), Filip Švarc - Michael Sheen (Dr. Blair Müdfly), Hana Ševčíková - Octavia Spencer (Kvakva), Roman Hajlich - Tom Holland (Jupík), Marek Holý - Craig Robinson (Kevin), Ladislav Županič - Jim Broadbent (lord Thomas Badgley), Martin Preiss - Jason Mantzoukas (James), Sabina Rojková - Carmel Laniado (lady Rose), Pavel Vondra - Ralph Ineson (Arnall Stubbins), Jana Zenáhlíková - Jim Carretta (Leona), Linda Křišťálová - Nick A Fisher (Mini), Filip Jančík - Oliver Chris (sir Gareth), Miroslav Táborský - Ralph Fiennes (Barry), Jan Šťastný - Antonio Banderas (král Rassouli), Miloš Vávra - Tim Treloar (Humphrey), Barbora Šedivá - Selena Gomez (Betsy), Petra Hobzová - Marion Cotillard (Tutu), Andrea Elsnerová - Jessie Buckley (královna Victoria), Jiří Schwarz - David Sheinkopf (don Mravenčín), Zuzana Skalická - Frances de la Tour (Drak), Martin Zahálka, Václav Rašilov, Vojtěch Hájek, Adam Ipser, Matěj Havelka, Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Pavlína Kročová, Martin Svejštil
Překlad: Martin Petřík
Dialogy: Vojtěch Hájek, Daniel Brátka
Produkce: Lenka Skřečková
Zvuk: Lukáš Polifka, Roman Čadek, Filip Mošner
Výsledný mix: Deluxe Media
Režie: Vojtěch Hájek
Vyrobilo studio LS Productions - 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.1.2020 CinemArt
Premiéra USA: 17.1.2020 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.5.2020 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 20.5.2020 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 23 929 582
Tržby celkem - $ 223 343 452
Návštěvnost v ČR 156 143
Náklady (Rozpočet) - $ 175 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. Dolittle gastonrolinc.webnode.cz/news/2/
Komedie / Rodinný, USA, 1998
Režie: Betty Thomas, Hrají: Eddie Murphy, Ossie Davis

Dr. Dolittle 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/3/
Komedie / Rodinný, USA, 2001
Režie: Steve Carr, Hrají: Eddie Murphy, Kristen Wilson

Dolittle gastonrolinc.webnode.cz/news/1/
Komedie / Rodinný, USA, 2020
Režie: Stephen Gaghan, Hrají: Robert Downey Jr., Harry Collett
 
Tvůrci a herci
Stephen Gaghan (Režie), Susan Downey (Produkce), Jeff Kirschenbaum (Produkce), Joe Roth (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Guillermo Navarro (Kamera), Craig Alpert (Střih), Lucy Bevan (Casting), Dominic Watkins (Scénografie), Jenny Beavan (Kostýmy), J.R. Grubbs (Zvuk), Daniel Laurie (Zvuk), Al Nelson (Zvuk), Frank A. Montano (Zvuk), Loulia Sheppard (Masky), Stephen Gaghan (Scénář), Robert Downey Jr. (Herec), Harry Collett (Herec), Antonio Banderas (Herec), Michael Sheen (Herec), Jessie Buckley (Herec), Ralph Ineson (Herec), Jim Broadbent (Herec), Kasia Smutniak (Herec), Carmel Laniado (Herec), Emma Thompson (Herec), Rami Malek (Herec), John Cena (Herec), Kumail Nanjiani (Herec), Octavia Spencer (Herec), Tom Holland (Herec), Craig Robinson (Herec), Ralph Fiennes (Herec), Selena Gomez (Herec), Marion Cotillard (Herec), Carmen Ejogo (Herec), Frances de la Tour (Herec), Nick Mohammed (Herec), Elliot Barnes-Worrell (Herec), Clive Brunt (Herec), Oliver Coopersmith (Herec), Melanie Hudson (Herec), Joseph Balderrama (Herec)
 
2020/102/USA/Komedie, Rodinný, Dobrodružný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Robert Downey Jr. stvárnil svoju postavu na základoch Dr. Williama Pricea. Dr. Price je významnou historickou osobnosť vo Welese a v jeho rodnom meste má dokonca postavenú aj sochu.
- Na odlíšenie od svojich skorších britských postáv sa Robert Downey Jr. rozhodol pre svoju verziu filmu použiť to, čo označil ako „prijateľný“ waleský prízvuk.
- Nicolas Cage odmítl roli krále Rassouliho (Antonio Banderas).
-Zámek, který představuje Buckingham Place, je ve skutečnosti Blenheim Place v Oxfordshiru.
 
Odkazy