Dr. Dolittle / Doctor Dolittle (1998/81/USA/Komedie, Rodinný) 54%

21.11.2021 12:33
JEDNOU VĚTOU
„Komedie o zvěrolékaři, který zjistí, že rozumí řeči zvířat."

OBSAH
Spolumajitel soukromé nemocnice, lékař John Dolittle s úžasem zjistí, že se mu vrátila schopnost z dětství, opět rozumí zvířecířeči. Záhy se seznámí sřadou zvířecích tvorů i s jejich problémy, a stane se roti své vůli věhlasným zvěrolékařem, vyhledávaným zvířaty domácími i divokými. Nová "praxe" mu však způsobí vážné komplikace v práci i v rodině. Díky malé dcerce Maye však nakonec pochopí, že se musí smířit se skutečností a přijmout sebe samotného jako "zvláštního" člověka: vyléčí tygra Jacoba, který chtěl spáchat sebevraždu a stane se konečně správných otcem, manželem i lékařem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nemůžu se zbavit dojmu, že Eddie Murphy už v poslední době bere všechno, co mu jeho agent dohodí. Tenhle film si sice kladl vyšší ambice, ale nakonec se jim moc nepřiblížil. Jediné co mi připadalo skutečně vtipné, byly ty dvě ukecané myši. Každá z nich dostala jednu hvězdičku, což znamená pro celý film dvě hvězdičky. (Radyo) 2*

Spolumajitel soukromé nemocnice, lékař John Dolittle s úžasem zjistí, že se mu vrátila schopnost z dětství a opět rozumí zvířecí řeči. Záhy se seznámí s řadou němých tváří i s jejich problémy a stane se proti své vůli věhlasným zvěrolékařem, jehož vyhledávají zvířata domácí i divoká. Film byl natočen podle klasické knihy Hugha Loftinga a rozhodně ho více ocení dětští diváci. Pro dospělého je film příliš naivní, ale po trikové stránce mu nelze nic vytknout a Eddie Murphy hraje celkem obstojně. 40% (kingik) 2*

Pokud Vás stále baví, když se zvířata chovají jako lidé, pak je tenhle film tím pravým pro Vás. Naštěstí není tento film pouze o tricích, ale obsahuje i několik hodně vtipných momentů, díky kterým stojí za zhlédnutí... (Tom Hardy) 3*

VELKÁ RECENZE
Jako malý kluk rozuměl John Dolittle řeči zvířat. Jenže otci se to nelíbilo a za pomoci ochotného reverenda tuto podivnost z malého Johna poněkud drsným způsobem "vyhnal". Od té doby John se zvířaty nemluvil, zato z něj vyrostl úspěšný lékař, spolumajitel soukromé nemocnice, manžel pohledné Lisy a otec dvou malých dcer. Protože právě jedná se svými partnery o výhodném prodeji nemocnice velké společnosti, zastupované panem Callowayem, pošle rodinu na víkend k dědečkovi. V noci však musí navštívit jednu ze svých pacientek a cestou zpátky porazí autem toulavého psa. Ke svému úžasu slyší, jak mu pes, kterému se naštěstí nic nestalo, vynadá. Druhý den se nedokáže soustředit na důležité jednání, protože ho rozptyluje párek upovídaných holubů a veverek.
Když odjede za rodinou do chaty v lesích, není to o nic lepší. Není dokonce ani schopen pomilovat se s manželkou, protože ho ruší ukecaná lesní zvěř a vrcholem je sova, která ho požádá o malý lékařský zákrok. Po návratu do města se John nechá vyšetřit, ale všechny výsledky ukazují, že je zcela zdráv. Netrvá dlouho a situace se pomalu stává neúnosnou. Sova totiž poslala k Dolittlovi spoustu nemocných zvířat a vychytralý toulavý pes, kterého doktor porazil, si najde způsob, jak se vnutit přímo do rodiny. Navíc ho stará cirkusová opice zavolá ke starému tygrovi, který utekl a chce spáchat sebevraždu. Dolittle ho sice přesvědčí, aby se vrátil, a slíbí, že se pokusí vyléčit jeho dvojité vidění, katastrofě u sebe doma už však zabránit nedokáže a když Lisa objeví zvířata ukrytá v bytě a ještě přistihne manžela, jak dává umělé dýchaní "umírající" kryse, skončí doktor na psychiatrii.
Marně se snaží přesvědčit lékaře o své schopnosti, protože opice vybraná pro pokus mluví jen španělsky, a tak to vypadá, že Dolittle řeči zvířat vůbec nerozumí. Přesto se mu nakonec podaří přimět psychiatra, aby ho propustil, když využije poněkud delikátní informace od jeho kocoura. Snaží se znovu pracovat a se zvířaty odmítá komunikovat. Díky své mladší dcerce se však nakonec dokáže smířit se svou výjimečností a tak nakonec vše dobře dopadne a z Johna se stane nejen správný lékař, ale také správný manžel a otec.

DABING
V českém znění: Pavel Trávníček - Eddie Murphy (Dr. John Dolittle), Ilona Svobodová - Kristen Wilson (Lisa Dolittleová), Jiří Bruder - Norm MacDonald (Lucky), Otakar Brousek ml. - Chris Rock (Rodney), Antonín Molčík - Albert Brooks (Tygr), Jaromír Meduna - Oliver Platt (Dr. Mark Weller), Jan Hanžlík - Peter Boyle (Calloway), Rudolf Jelínek - Richard Schiff (Dr. Gene 'Geno' Reiss), Jiří Plachý - Jeffrey Tambor (Dr. Fish), Bedřich Šetena - Ossie Davis (Archer Dolittle), Miriam Kantorková - Cherie Franklin (paní Parkusová), Vladimír Fišer - Steven Gilborn (Dr. Sam Litvack), Jiří Štěpnička - Paul Giamatti (Blaine), Daniela Bartáková - Jenna Elfman (Sova), Michal Pavlata - Phil Proctor (Opilá Opice) + Paul Reubens (mýval), Jaroslava Obermaierová - Ellen DeGeneres (fena v úvodu) + Phyllis Katz (Koza), Petr Oliva - Garry Shandling (Holub), Miroslava Součková - Julie Kavner (Holubice), Karel Chromík - Chad Einbinder (Blainův kocour), Jiří Zavřel - Jeff Doucette (vačice), Archie Hahn (pes dámy s velkým zadkem), Jiří Knot - Tom Towles (německý ovčák u veterináře), Dalimil Klapka - Reni Santoni (krysa), Jiří Prager - John Leguizamo (krysa), Jaroslav Kaňkovský - Don Calfa (pacient na psychiatrii), Radovan Vaculík, Inka Šecová, Tomáš Juřička, Libor Terš, Martin Kolár, Luděk Čtvrtlík
Překlad: Petr Putna
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Mix zvuku: Ivo Špalj - Barrandov Studio
Dialogy: Janka Tintěrová
Režie: Tomáš Tintěra
Vyrobil: LS Productions dabing 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.12.1998 Bontonfilm
Premiéra USA: 26.6.1998 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.1999 (VHS) (Bonton Home Video)
Poprvé na VHS: 1.11.1999 (Bonton Home Video)
Poprvé na DVD: 1.6.2005 Bontonfilm
(Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 9 929 375
Tržby celkem - $ 294 456 605
Návštěvnost v ČR 179 022
Náklady (Rozpočet) - $ 71 500 000

FILMY V SÉRII
Dr. Dolittle gastonrolinc.webnode.cz/news/2/
Komedie / Rodinný, USA, 1998
Režie: Betty Thomas, Hrají: Eddie Murphy, Ossie Davis

Dr. Dolittle 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/3/
Komedie / Rodinný, USA, 2001
Režie: Steve Carr, Hrají: Eddie Murphy, Kristen Wilson

Dolittle gastonrolinc.webnode.cz/news/1/
Komedie / Rodinný, USA, 2020
Režie: Stephen Gaghan, Hrají: Robert Downey Jr., Harry Collett
 
Tvůrci a herci
Betty Thomas (Režie), John Davis (Produkce), David T. Friendly (Produkce), Richard Gibbs (Hudba), Russell Boyd (Kamera), Peter Teschner (Střih), Nancy Foy (Casting), William A. Elliott (Scénografie), Sharen Davis (Kostýmy), Michael J. Benavente (Zvuk), Gary C. Bourgeois (Zvuk), John A. Larsen (Zvuk), Ann Pala (Masky), Nat Mauldin, Larry Levin (Scénář), Hugh Lofting (kniha) (Předloha), Eddie Murphy (Herec), Ossie Davis (Herec), Oliver Platt (Herec), Peter Boyle (Herec), Richard Schiff (Herec), Kristen Wilson (Herec), Jeffrey Tambor (Herec), Kyla Pratt (Herec), Raven-Symoné (Herec), Norm MacDonald (Herec), Albert Brooks (Herec), Chris Rock (Herec), John Leguizamo (Herec), Julie Kavner (Herec), Garry Shandling (Herec), Ellen DeGeneres (Herec), Jenna Elfman (Herec), Gilbert Gottfried (Herec), Paul Giamatti (Herec), Paul Reubens (Herec), Pruitt Taylor Vince (Herec), Jonathan Lipnicki (Herec), Beth Grant (Herec), Tom Towles (Herec), Karl T. Wright (Herec), Mark Adair-Rios (Herec), Kellye Nakahara (Herec), Stan Sellers (Herec), Erik Dellums (Herec), Reni Santoni (Herec), Don Calfa (Herec), Brian Doyle-Murray (Herec), Archie Hahn (Herec), Jeff Doucette (Herec), Ming Lo (Herec), Phil Proctor (Herec), Steven Gilborn (Herec), opice Crystal (Herec), Royce D. Applegate (Herec), Hamilton Camp (Herec), Cherie Franklin (Herec), John Lafayette (Herec)

1998/81/USA/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Howard Stern dostal nabídku na dabing křečka, ale odmítl.
- Ve scéně, kde dr. Dolittle poprvé mluví v cirkusu s tygrem, je narážka na původní film Pan doktor a jeho zvířátka (1967) - u konce scény projde v pozadí Pushmipullyu (dvouhlavá lama z tohoto puvodniho filmu).
- Scéna klubajícího se aligátora připomíná scénu z Jurského parku (1993), jak také poznamená jedno ze zvířat. V Jurském parku si zahrál Richard Attenborough, který se objevil také v původním filmu.
- Scéna, ve které John vyrobí brýle koni, odkazuje na původní film
- Reni Santoni, který namluvil jednu z krys, se také na krátkou dobu ve filmu objeví jako majitel cirkusu, který mluví s policisty poté, co Dolittle odveze tygra na operaci. Má na sobě dlouhou bělovlasou paruku.
- V jedné scéně John projde kolem klece se psy a jeden ze psů na něj zvolá: "Jsem Keyser Soze," což je odkaz na film Obvylí podezřelí (1995).
 
Odkazy