Tajemství loňského léta 2: Rok poté / I Still Know What You Did Last Summer (1998/97/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller) 45%

25.09.2018 09:50
JEDNOU VĚTOU
„Stále je tu někdo, kdo ví co se stalo minulé léto. A stále se chce mstít s pomocí velkého rybářského háku."

OBSAH
Spolužáci ze střední jsou už rok mrtví. Julie Jamesová (Jennifer Love Hewittová), která jako zázrakem přežila vražedné běsnění rybáře, je pronásledována přízraky a paranoidním strachem.  Dokonce se rozešla se svým přítelem Rayem. Aby přišla na jiné myšlenky a dala si dohromady oprávněně rozházenou psychiku, přijímá nabídku své spolužačky z vysoké školy Karly, aby společně s přáteli strávili víkend  na Bahamách. Nikdo z nich neví, že v tropickém ráji právě začíná sezóna hurikánů. Nikdo z nich netuší, že ani tady nebude mít Julie chvilku klidu. Venku se začíná zvedat vítr, je nejvyšší čas na první efektně brutální vraždu. Tajemství loňského léta není zapomenuto a Julie dostává brzy druhou šanci zemřít...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pokračování průměrného slasheru je, co se kvality týče, na tom podobně jako jednička, ale přece jen se mi zdá trochu zábavnější. A to hlavně díky krvavějším mordům a vyššímu bodycountu. Jinak film samozřejmě trpí nešvary, tolik typickými pro každý sequel. Má průhlednou pointu a spoustu otravných postav, chybí tu moment překvapení, hlavní hrdinka vystřelí osmkrát ze šestiraňáku, za to nejsme ochuzeni o tradičně debilní závěr. Ještě že tu je kočička Jennifer Love Hewitt se svojí promočenou, dobře vyplněnou košilí. (Bloody13) 3*

Přežila své spolužáky, navrch tenhle výlet mezi mladé sympaťáky umírající hákem chlapíka v rybářské pláštěnce solidně vydělal. Takže se dalo čekat, že producenti budou chtít dál ždímat peněženky hororových fandů. Navíc někdo pořád ví, co se stalo (už dvě léta zpět). Hlavní hrdinka trpí traumaty, vydá se na dovolenou, jenže ouha, objevuje se i vrah, který mimochodem dokonale čte myšlenky druhých, je bleskurychlý a jako správný světový fotbalový útočník umí být ve správnou dobu na správném místě. Zrežírované je to obstojně, outfit Jennifer Love Hewitt se musí také líbit, jenže scénář musel být spíchnutý zatraceně rychle, takže je tahle story hodně bez invence. A napětí. A atmosféry. A tempa. A pořádných mordů… (castor) 2*

Slabší sequel nijak úžasného originálu. Docela by mě zajímalo, kde je těch pětašedesát milionů, co to stálo. Ale kdo by odmítl strávit hoďku a půl v tropickém ráji s Jennifer Love Hewitt a dalším atraktivním (Brandy Norwood, Jennifer Esposito), hororovým (Jeffrey Combs) a jiným (Black) křovím? Obloha se zatahuje, sílící vítr předznamenávající blížící se hurikán začíná mlátit okenicemi a někde poblíž se vrah s hákem prosekává k solidnímu bodycountu. Ale do trojky nejdu, ať si JohnnyD říká co chce. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
 Pořád vím, co jsi dělala minulé léto, nebo vlastně už to předminulé. A tak došlo k natočení pokračování s názvem „Tajemství loňského léta 2: Rok poté“, které by mělo dál rozvíjet nějakou mytologii, jež je vlastně nulová. Jenže v devadesátkách podobné filmy díky „Vřískotu“ letěly, takže se tvůrci rozhodli, že i tenhle kus musí mít svoje pokračování. Jen zapomněli na to, že to chce trochu invence.
Jak by mělo vypadat pokračování filmu o vrahovi, který jde po studentech? Tak samozřejmě, že to bude film o vrahovi, který půjde po těch samých studentech, pokud zde nějací zbyli. Jennifer Love Hewitt si tak v klidu mohla zopakovat postavu Julie a ještě více tak podpořit skutečnost, že tohle je opravdu jenom odpadlík od „Vřískotu“, kdy jedinou invencí je hák, který vrah používá.
V prvním filmu tohle ještě mohlo fungovat, protože ten vrah byl dobře navržený a skutečně dovedl vyděsit. Nejvíce tím, že prostě jenom stál. Jenže tohle už je pokračování, které jen kopíruje první film, a tak jsou zde stejné scény a ono to stání vraha už není přece jen tak účinné, jak bylo v prvním filmu. Už jen čekáte, kde se zase objeví, a možná si u toho sem tam i trochu zívnete.
Aby to nebylo tak nudné, tak se děj přesune na Bahamy. Je však celkem jedno, co je to za ostrov, protože děj se stejně odehrává v jednom zapadlém hotelu, který sice vypadá celkem pěkně, ale jeho manažer je magor (Jeffrey Combs) a další zaměstnanci jsou tu jenom proto, aby měl kdo umírat. Jinak už jenom prší, aby byla ta atmosféra pro vraha v pršiplášti správná a on do prostředí zapadl.
„Tajemství loňského léta 2: Rok poté“ je pokračováním, které nijak nepřispělo k budování čehokoli, akorát diváci budou mít pocit, že si zašli na jeden film dvakrát. A je to i tím, že ty postavy jsou stejné. Tím si navíc tvůrci v podstatě anulovali možnost, aby byl divák napjatý z toho, kdo je vlastně vrah, protože ona je ta pointa celkem očekávaná. Nikdo jiný do toho ani zapletený být nemůže.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Od děsivých událostí, kdy v den oslavy 4. července zaútočil maskovaný muž s rybářským hákem na Julii Jamesovou a její přátele, uplynul rok. Julii stále pronásledují zlé sny se kterými se svěřuje pohlednému nápadníkovi Willovi Bensonovi. Její nová kamarádka Karla vyhraje v rozhlasové soutěži zájezd pro čtyři osoby na Bahamy. Pozve svého přítele Tyrrella a Julii, která pozve svého milence Raye Bronsona. Když se však Roy neobjeví, pozvou dívky na poslední chvíli Willa Bernsona. Netuší, že Ray se málem stal obětí zabijáka v nepromokavém rybářském plášti, který velký hákem zabil jeho kolegu.
Zatímco Ray, který tuší, že Julii hrozí nebezpečí uteče z nemocnice, čtveřice přátel dorazí na ostrov, kde je přivítá nerudný recepční Brooks. Velmi brzy se začnou dít podivné věci, které Julii přesvědčí o tom, že hrůza z loňského léta ještě neskončila. Nejprve se v baru Karaoke dívce místo textu písně objeví na monitoru děsivé sdělení "Stále vím, co se stalo loni v létě", vzápětí maskovaný vrah zabije hákem černocha, který se živí jako průvodce po ostrově a hned nato Willova zfetovaného kamaráda Tituse.
Zatímco dívky bojují s vrahem, který je zamkl v soláriu, Ray si opatří pistoli a pokouší se dostat na ostrov, co není kvůli zuřící bouři právě snadné. Nakonec přinutí převozníka, aby mu nechal člun a vypluje na ostrov, kde právě vrah zabil Tyrella a pronásleduje Julii, Karlu a vystrašenou barmanku Nancy. Dívky se dozví, že na soutěžní otázku odpověděly špatně a jejich výhra byla zmanipulovaná. Každý koho však podezřívají, že by mohl být tajemným vrahem, je vzápětí nalezen mrtev. Obětí šíleného vraha se stane také Nancy. Je otázkou jak dlouho se ještě Julii a Karle podaří unikat smrtící ráně, jak dlouho ještě bude trvat Rayovi, než se dostane na ostrov, aby mohl zasáhnout a svou dívku zachránit.

DABING
V českém znění: Dana Černá - Jennifer Love Hewitt (Julie Jamesová), Filip Jančík - Matthew Settle (Will Benson), Helena Dytrtová - Brandy Norwood (Karla Wilsonová), Libor Terš - Mekhi Phifer (Tyrell), Pavel Vondra - Freddie Prinze Jr. (Ray Bronson), Martin Stránský - John Hawkes (Dave), Bohdan Tůma - Jack Black (Titus Telesco), Dalimil Klapka - Bill Cobbs (Estes), Jaroslav Kaňkovský - Muse Watson (Ben Willis) + Jeffrey Combs (Brooks), Karel Richter - Red West (Paulsen) + Mark Boone Junior (majitel zastavárny) + Dan Priest (Profesor + titulky), Helena Brabcová - Ellerine Harding (Olga) + Dee Anne Helsel (Zdravotní sestřička), Petra Hanžlíková - Jennifer Esposito (Nancy), Ivan Richter - Benjamin Brown (Darick), René Slováčková
Spolupracovali: Radka Lehká, Olina Smíšková, Jana Kovaříková, Zdeněk Franc
Překlad: Miroslav Bartůšek
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Režie: Karolína Průšová
Vyrobil: Bontonfilms 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.11.1998 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.1999 (VHS) Bonton Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 8.9.2008 Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.1.2000 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: 8.9.2008 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 1 719 962
Tržby celkem - $ 84 000 000
Návštěvnost v ČR 28 466
Náklady (Rozpočet) - $ 24 000 000
 
FILMY V SÉRII
Tajemství loňského léta gastonrolinc.webnode.cz/news/tajemstvi-lonskeho-leta/
Horor / Mysteriózní, USA, 1997
Režie: Jim Gillespie, Hrají: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar

Tajemství loňského léta 2: Rok poté gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/tajemstvi-lonskeho-leta2/
Horor / Mysteriózní, USA, 1998
Režie: Danny Cannon, Hrají: Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr.

Tajemství loňského léta 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a293/
Horor / Mysteriózní, USA, 2006
Režie: Sylvain White, Hrají: Brooke Nevin, David Paetkau
 
Tvůrci a herci
Danny Cannon (Režie), Stokely Chaffin (Produkce), Erik Feig (Produkce), William S. Beasley (Produkce), Neal H. Morit (Produkce), John Frizzell (Hudba), Vernon Layton (Kamera), Peck Prior (Střih), Jackie Burch (Casting), Doug Kraner (Scénografie), Daniel J. Lester (Kostýmy), John Morris (Zvuk), Bonita DeHaven (Masky),  Trey Callaway (Scénář), Jennifer Love Hewitt (Herec), Freddie Prinze Jr. (Herec), Brandy Norwood (Herec), Mekhi Phifer (Herec), Muse Watson (Herec), Bill Cobbs (Herec), Matthew Settle (Herec), Jeffrey Combs (Herec), Jennifer Esposito (Herec), John Hawkes (Herec), Mark Boone Junior (Herec), Jack Black (Herec), Red West (Herec)
 
1998/97/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Postava Karly (Brandy Norwood) nemala byť pôvodne černoška.
- Natáčeno od 27.dubna do 3.července 1998.
- Premiéra filmu se v Americe uskutečnila v pátek 13.listopadu 1998.
- Když herec Red West (Paulsen) bouchá do televize, běží v ní anglický horor Night of the Demon (1957).
- Pracovní názvy: I Know What You Did Last Summer 2, I Know What You Did Last Summer...The Story Continues, I Know What You Did Last Summer: The Sequel, I Know What You Did Two Summers Ago, I Still Know.
- Aby Julie James a její kamarádka Karla mohly odjet na Bahamy, musely odpovědět na otázku – Jaké je hlavní město Brazílie. Odpověděly Rio de Janeiro. Měly by pravdu ale pokud by žily mezi lety 1763 – 1960. V 50. letech se totiž začalo stavět nové město Brasília, které se stalo hlavní městem Brazílie dne 21. dubna 1960
- Skladbu “How Do I Deal“, kterou můžeme slyšet ve filmu nazpívala Jennifer Love Hewitt. Na DVD v bonusech je i videoklip ke skladbě.
- Podstatná část děje se má odehrávat na Bahamách, ale když Julie a ostatní jedou lodí na ostrov, vidíme v pozadí kopce a hory. Bahamy mají malou nadmořskou výšku a tvoří je vesměs rozlehlé pláže. Film se natáčel ve státě Jalisco, což je jeden z 31 státu Mexika.
- Chyby ve filmu: Zbraň, kterou použije Julie ke střelbě na Bena Willise může vystřelit jen šestkrát. Nicméně Julie vystřelila celkem osmkrát a Ben Willis je stejně nesmrtelný
- Původně měl být osud Nancy (Jennifer Esposito) a Karly (Brandy Norwood) opačný. Karla měla zemřít a naopak Nancy měla přežít.
 
Odkazy