Tajemství loňského léta 3 (video film) / I'll Always Know What You Did Last Summer (2006/92/USA/Horor, Mysteriózní) 32%

24.09.2018 17:48
JEDNOU VĚTOU
„Někdo ví něco, co tě může stát život“

OBSAH
Další léto, další tajemství, další jatka! Přichází další pokračování filmu Tajemství loňského léta, ve kterém se tentokrát stává obětí teroru skupinka teenagerů z malého městečka v Coloradu. Vše začalo 4. července, kdy kamarádi nevinným žertem založeným na strašidelné legendě způsobili smrt jednoho ze svých přátel. Všichni si navzájem slibují, že nic z toho, co se stalo, nikomu neprozradí. Jejich cesty se však postupně rozcházejí a přátelství čeká velmi těžká zkouška. Blíží se totiž další oslava Dne nezávislosti a všichni dostávají výhružné zprávy. Zdá se, že ještě někdo další ví, co se skutečně odehrálo ten osudný letní večer. Dokáží zabránit tomu, aby děsivá legenda ožila, nebo je jednoho po druhém zabije tajemný přízrak s hákem?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Třetí díl laciné teen vyvraždovačky coby psychologický horror postavený na strachu další děsivým tajemstvím stižené party, strachu živeném výčitkami, historkou o mstiteli s hákem a znepokojivými drobnostmi a vzkazy "Já vím.." by mohl být nečekaně dobrý a opravdu děsivý. Chtělo by to však lépe zpracovaný scénář, lepší hereckou partu, promyšlenější režii, která by dokázala přitlačit na pilu pokud jde o atmosféru a odvahu přesunout všechny krvavé momenty jen do nočních můr. Nic z výše jmenovaného však k dispozici nebylo a tak to nakonec všechno zase naskočilo na pohodlnou, ale nudnou skluzavku nenápadité žánrové rutiny se zmateně běhající mládeží, panákem v pláštěnce, který seká dokud je někdo naživu a samozřejmě tou nejotřepanější závěrečnou "návratovou" tečkou. Škoda. (nash.) 2*

Přísahám na kočičí pracku, že vím, co jsi dělal loňské léto 2. července mezi devátou a desátou hodinou večer.. A koho to proboha zajímá, pane režisére? Chutnal vám ten vajgl, co už před vámi jednou dojel bezdomovec v roce 1998..? Šedozelené rádoby cool filtry, zběsilý střih, tragičtí ochotníci a pocit strachu, který ve mně naposledy vyvolalo strašidýlko Fanfulínek. I know what you did in 2006, pane White! Rybářský hák už mám nabroušený a pište si, že vás to bude bolet víc, než Jánošíka.. (Gilmour93) 1*

Po delší době jsem se těšil, že se zase jednou podívám na nějakou tu stupidní teenagerskou vyvražďovačku, ve stylu těch na kterých jsem vyrůstal. Jenže tahle se opravdu moc nepovedla, nezávisle na faktu že dny slasher boomu jsou už pár let sečteny (což se všude píše ale ve skutečnosti to není pravda). Naprosto nenápadité vraždy, nuda, nesympatičtí hrdinové, snaha o moderně vypadající prostřihy, stupidní závěr. Výsledný dojem není až tak hrozný, ale stejně nic moc. Ve skutečnosti se mi nikdy moc nezamlouvala celá tahle série, a může za to nejspíš nepříliš povedený vrah. (Slasher) 2*

VELKÁ RECENZE
Věřte nebo ne, po osmi letech si producenti usmysleli, že vykřesají nějaké dolary na třetím pokračování, toho času, relativně populární hororové série. Ta vychovala několik veskrze průměrných herců (Ryan Phillippe, Jennifer Love Hewitt nebo Sarah Michelle Gellar), třetí díl se nejprve může pochlubit partičkou (jako z módního magazínu) přátel z městečka v Coloradu, kteří se (jak jinak než na 4. července) jen něčemu tupě smějí, vzápětí se ale z idiotského vtípku stane tragická nehoda a onen slib o naprostém mlčení.
Posléze už jen tvůrci věrně kopírují předešlé díly, dělají to ale naprosto bez invence a to třeba tím, že chlapík v rybářské pláštěnce o tom, že tajemství zná, dá najevo tak, že vystrašené dívce pošle padesát SMS. Přičemž všechno se odehrává na odlehlých místech (oheň si rozdělají přímo v močálišti, hudební skupina zkouší v opuštěné chajdě někde v poušti a naši hrdinové si v inkriminovaných chvílích to světlo prostě nerozsvítí). Když už ale rezignujete na příběh (ano, dialogy opět vznikaly zřejmě na koleně a před spaním), logicky očekáváte, že vám nabídne alespoň něco jiného.
Řada těchto rutinních režisérů tenhle handicap zvládá vyvážit audiovizuální stránkou, která mnohdy umně zakrývá fakt, že vlastně o nic moc nejde. A té se daří. Tedy částečně. Kamera totiž s ohledem na žánr není rozhodně nezajímavá. První polovinu si vede překvapivě dobře, v druhé je to o poznání horší nejen s ní, ale i se střihem, napětím a zjevnými logickými lapsy (vražedné scény nevyjímaje), které dělají svým tvůrcům nelichotivé vizitky. A k tomu všemu samotný vzhled fishermana?!? No, alespoň tu máme povinná bílá trička s velkým výstřihem a místy nepřehlédnutelnou Torrey DeVitto.
I'll Always Know What You Did Last Summer stojí celou dobu na nebezpečně úzké římse – není na ní místo, kde by se mohl uvolnit a nabídnout divákovi něčeho víc. (castor)

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: (video film)
Premiéra USA: 22.8.2006
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.2006 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.12.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
FILMY V SÉRII
Tajemství loňského léta gastonrolinc.webnode.cz/news/tajemstvi-lonskeho-leta/
Horor / Mysteriózní, USA, 1997
Režie: Jim Gillespie, Hrají: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar

Tajemství loňského léta 2: Rok poté gastonrolinc.webnode.cz/news/tajemstvi-lonskeho-leta2/
Horor / Mysteriózní, USA, 1998
Režie: Danny Cannon, Hrají: Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr.

Tajemství loňského léta 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a293/
Horor / Mysteriózní, USA, 2006
Režie: Sylvain White, Hrají: Brooke Nevin, David Paetkau
 
Tvůrci a herci
Sylvain White (Režie), Neal H. Moritz (Produkce), Amanda Lewis (Produkce), Erik Feig (Produkce), Nancy Kirhoffer (Produkce), Justin Caine Burnett (Hudba), Stephen M. Katz (Kamera), David Checel (Střih), Shawn Dawson (Casting), Judy McKee (Casting), Eric Weiler (Scénografie), Amy J. Roberts (Kostýmy), Paula Fairfield (Zvuk), Vance Hartwell (Masky), Michael D. Weiss (Scénář), Brooke Nevin (Herec), David Paetkau (Herec), Torrey DeVitto (Herec), Seth Packard (Herec), James Jamison (Herec), K.C. Clyde (Herec)
 
2006/92/USA/Horor, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Původně se film měl jmenovat The Hook, tedy v překladu „hák“.
 
Odkazy