Spy Kids 3-D: Game Over / Spy Kids 3-D: Game Over (2003/89/USA/Akční, Rodinný, Dobrodružný, IMAX) 39% -Originál DVD-

25.09.2018 10:52
JEDNOU VĚTOU
„Cortézovi opět v akci, tentokrát ve virtuálním světě počítačové hry, se kterou chce padouch Hračkář ovládnout svět.“

OBSAH
Robert Rodriguez (Desperado, Od soumraku do úsvitu) natočil třetí pokračování úspěšné série o dětských špionech. Tentokrát je v ohrožení Carmen, která uvízla ve virtuální realitě hry, kterou zkonstruoval nový hlavní padouch Toymaker (Sylvester Stallone). Je na Junim, aby zachránil svou sestru a vedle toho samozřejmě i svět. Ve vedlejších rolích se objeví celá plejáda známých herců.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Robert Rodriguez si to dal. Třetí díl rozverné špionské komedie pro děti jde dokonce tak daleko, že si dovoluje spojit reálný svět a plošinovky s absencí děje! Formální stránka filmu je neskutečná, škoda jen, že se Rodriguez rozhodl sázet tolik na 3D efekt, který působí poněkud směšným dojmem. Chápu, že tenhle snímek neustojí každý, takže se ani zdejšímu hodnocení nedivím, na druhou stranu je bezva, že se konečně někdo rozhodl něco podobného zkusit. Rodriguez podrobuje většinu stopáže přízpůsobení formě. Každý detail tu má své opodstatnění, narozdíl od reálných filmů není zaostřeno jen popředí, ale kamera se věnuje všemu. Děj samotný je absurdní, jednotlivé postavy mluví do kamery (hlavně Stallone), stejným způsobem, jak to činí jejich herní vzory. Ač jsou dialogy svým způsobem směšné, fungují přesně tak jak mají, jedná se totiž opět pouze o jistou daň, kterou bylo třeba výsledku dát. Jako třešnička na dortu jsou tu pak různé konfrontace s realitou, ať je to zábavná vsuvka s programátory nebo Demetra jako postava sama o sobě. Funkční celek podřízený nápadu. (Dudek) 1*

Třetí rok, třetí Spy Kids. Třetí krok směrem dolů. Taky krok směrem ke 3D. A bohužel taky dost evidentní předzvěst dna zábavy pro děti jménem Dobrodružství Žraločáka A Lávovky. Možná že 3D v kině v rámci možností fungovalo, ale pokud tento formát v naprosto excelentním provedení dokáže z naivně prostého filmu jako Avatar udělat film dobrý, tak z uboze blbého sledu záběrů přecpaných CGI nemůže v roce 2003 vytvořené 3D (navíc celý film stál "jen" 38 milionů USD) udělat nic o tolik lepšího, že by se na to dalo dívat. 40%, jako pro každé zbytečné zlo, které má určité řemeslné kvality. (Gemini) 2*

Triky jsou tady vpodstatě od začátku do konce, podobně jako třeba ve zhruba stejně starém Pánovi prstenů, ovšem na rozdíl od něj TYHLE triky vypadají tak infantilně, že i Karel Zeman by z papundeklu udělal lepší. Bohužel děj tristní trikovou bilanci nijak nevylepšuje - je až primitivní, hra v níž se hrdinové ocitli je mírně řečeno praštěná a z celé série je tohle jasně nejslabší díl. Jasně, cílová skupina je v tomhle případě 12-, ale to přece neznamená, že je nutné děti opíjet rohlíkem. I ony mají právo na neodfláknutý příběh s mistrovskými efekty. Tohle Robert fakt nedal. (Radyo) 2*

VELKÁ RECENZE
Úvod Spy kids 3-D Game over se věnuje tvrdému životu soukromého detektiva, o němž Juni Cortez vypráví prvotním subpříběhem i subsubpříběhy. Pak se setkáváme s jakousi mámivou hrou Game over, kterou si i sám Juni hodlá koupit, ale naštěstí tak nakonec neučiní.
Odešev z agentury, zařekl se Juni Cortez, že už se nikdy nevrátí. Přesto k němu přichází Gertie Gigglesová, aby jej přemluvila. A jen, co odletí, chce s ním mluvit president Spojených států.
Co mu asi může chtít president? To není zřejmé, dokud se president neobjeví na obrazovce; jedná se totiž o osobu známou již z předchozích dílů. Tato osoba Juniho přesvědčí, aby se alespoň dočasně vrátil ke své opuštěné práci tajného agenta, protože jeho sestra Carmen je uvězněna ve hře Game over a bez pomoci se odtud nedostane.
Game over je totiž hra zrádná. Vytvořil ji muž zvaný Hračkář, který se jejím prostřednictvím, jak jinak, snaží ovládnout svět. K tomu chce využít dětí, jež naláká na vidinu bohatství čekajícího na každého, kdo dokončí pátou úroveň a které pak uvězní ve virtuální realitě. Vidina peněžní odměny přiláká ohromný zájem dětí, ačkoliv hra není nijak technicky dokonalá, spíše je odfláknutá a autor se evidentně snažil pouze zkomplikovat hráčům cestu vpřed. Celou hru pak ovládá jsa uvězněn v kyberprostoru za něco, co v minulosti spáchal.
Je dáno, že Juni musí sestře pomoci, i kdyby sebevíc nechtěl; vždyť i jeho nepřítomnost zapříčinila její zajetí. Vydává se tedy do hry Game over...
Ačkoliv je Juni Cortez jedinou hlavní postavou třetího dílu Spy kids, setkáme se zde kromě Daryla Sabary i s představitelkou jeho sestry - Alexou Vega, větší prostor než dřív pak dostává dědeček Vallentin v podání Ricarda Montalbana. Roli Hračkáře vystřihl Sylvester Stallone.
Jako i ve druhém díle, také zde se objeví všechny postavy předchozích pokračování, většinou však až v závěrečné scéně k celé sérii, nepřijdete tak o aspoň symbolický pohled na Antonia Banderase coby Gregoria a Carlu Gugino jako Ingrid Cortezovou. Jelikož návrat významných postav se týká i záporáků, nemůže chybět otec Giggles, a hlavně jeho žena, která se zde objeví poprvé za sérii, a sice v podání krásné Salmy Hayek. V drobných rolích nechybí Emily Osment, Matt O'Leary (druhý opět až v závěru, oba jako mladší Gigglesovi), ale třeba ani Elijah Wood, který se zde objevil jako Superhráč.

O FILMU
Spy Kids a jejich tvůrce Robert Rodriguez posouvají rodinnou zábavu do zcela nové dimenze: do třetí dimenze! Rodinný film Spy Kids 3-D: Game Over používá nejmodernější výdobytky digitální technologie ke vkládání 3D obrazů přímo od světa klasické špionážní akce, jakou známe z předchozích dílů. Diváci všech věkových kategorií se tak mohou stát přímo součástí vzrušujícího děje na plátně každého kina. "Spy Kids 3-D" jsou úplně odlišní od předchozích dvou filmů," říká Rodriguez. "Využívají postavy, které všichni dobře znají, k něčemu úplně novému a překvapivému."
Rodriguez, jehož neutuchající nápaditost a divoká představivost už změnily způsob, jakým se dnes filmy natáčejí, udělal další krok kupředu tím, že ke svému nenapodobitelnému stylu přidal trojrozměrný efekt. Po několika desetiletích si tak nová generace bude moct vyzkoušet jaké to je, když si nasadí speciální brýle, které ji přenesou přímo do středu velikého dobrodružství.
Rodriguez využil své zbrusu nové kamerové systémy k vytvoření nevídaného světa fantazie. Na rozdíl od starých filmů, jejichž trojrozměrnost byla spíše jen hříčkou, byla Spy Kids 3-D od první chvíle koncipovány a psány s vědomím, že musí být 3-D efektu využito co nejefektivněji a film bude mít 3-D efekt na každém plátně.
Robert Rodriguez už dlouhá léta snil o natočení rodinného filmu, který by se odehrával ve virtuálním světě počítačové hry. Ve světě, který jej nesmírně baví, protože se v něm může stát naprosto cokoli a protože je to prostředí, ve kterém pestrobarevnost, nástrahy a intenzita dobrodružství přirozeným způsobem dosahuje nadživotních rozměrů. Ale až poté, co začal přemýšlet o třetím dobrodružství Spy Kids, si uvědomil že má ideální příležitost využít pro ně svůj starší nápad.
Rodriguez: "Chtěl jsem natočit rodinné sci-fi o sourozencích, uvězněných v počítačové hře, a chtěl jsem jej natočit trojrozměrně. Líbila se mi představa že se celý ten svět bude řítit na diváky, kteří budou ve svých sedadlech uhýbat před létajícími objekty. A brzy jsem si uvědomil, že je to dokonalý koncept pro třetí Spy Kids. Navíc se mi zamlouvalo, že tak vlastně vůbec nebudu dělat klasické pokračování. Že budu moct využít postavy, které všichni znají a udělat s nimi něco úplně jiného." Rodriguez si ve svém životě počítačových her užil do sytosti. Ať už v dětství, kdy se bavil z dnešního pohledu primitivními hříčkami jako Pong, nebo dnes, kdy si hraje spolu se svými dětmi. Při psaní scénáře se tedy rozhodl, že filmová hra, nazvaná Game Over, by měla být jakousi "hrou všech her." Rychlejší, divočejší a komplikovanější než cokoli, co existuje ve skutečnosti.
"Ten nápad měl veliký potenciál," říká, "a hned jsem si uvědomil že budu muset pořádně zapřemýšlet nad tím, jak dostát možnostem, které nabízel. Také jsem chtěl aby filmová videohra byla kombinací různých herních žánrů. Jeden level by byl trochu strašidelný, v dalším by byl souboj obřích rolboů, jiný by zase připomínal šílený svět jako z Nintenda."
Už od dávných časů bylo lidským snem mít možnost napodobit skutečný svět a jeho krásné tvary, barvy a prostorovou hloubku. Už dávno před tím, než na svět přišly Spy Kids, si vědci, umělci, fotografové a i filmaři pohrávali se způsoby, jak přimět lidské oči aby neviděly obrazy jen jako placatou napodobeninu, ale aby vnímaly strukturu a plastičnost.
Už od starého Říma experimentovali především malíři s technikami jak oči oklamat a poblouznit mozek falešným třetím rozměrem. Průlom přišel v roce 1938 kdy Charles Wheatstone sestrojil první stereoskopický přístroj na světě. Jeho vynález vycházel z faktu, že naše pravé a levé oko vidí skutečnost z mírně odlišného úhlu. Podíváme-li se na nějaký objekt, náš mozek spojí dva rozdílné obrazy v jeden a umožní nám tak uvědomit si patřičnou vzdálenost vnímaného objektu.
Wheatstone vytvořil speciální přístroj, umožňující zobrazit zároveň dva lehce odlišné obrázky - jeden pro pravé oko a jeden pro leté. Zároveň pak vytvářely onen "stereo" efekt. Vznikla Londýnská stereoskopická společnost, jejíž portéty New Yorku a Niagarských vodopádů ve své době fascinovaly a inspirovaly miliony lidí.
Ve dvacátém století se filmaři začali zajímat o potenciál stereoskopického principu a o jeho případné využití k prohloubení kouzla pohyblivých obrázků. Vytvořili tedy kameru se dvěma objektivy, které od sebe byly vzdáleny zhruba stejně, jako lidské oči - přibližně 6,3 centimetru. Promítaný obraz však ještě nepůsobil trojrozměrným dojmem. Byl podivným způsobem zdvojený. To bylo vyřešeno vynálezem takzvaných anaglyfických brýlí s jedním červeným a jedním modrým sklem. Ty odfiltrovaly obraz tak, že se každému oku dostalo záběrů, určených jen pro něj. Dva odlišné obrázky se pak v mozku spojily a vytvořily onen kýžený trojrozměrný efekt. V padesátých letech tato technologie vytvořila značný rozruch a na vrcholu 3D boomu vznikalo až třicet trojrozměrných snímků ročně! Tehdy však ještě filmaři neuměli jejich potenciál naplno využít a filmy (především horory) byly spíš jen zábavnými hříčkami.
V současnosti, kdy technologie tak nesmírně pokročila, a nabízí tvůrcům špičkové optické technologie a počítačové "kouzelnictví", chytá 3D kinematografie druhý dech. Když se Robert Rodriguez rozhodl, že své třetí Spy Kids natočí trojrozměrně, nejprve předpokládal, že pro ně bude muset vyvinout zcela novou 3D kameru. Pak ale s velikým potěšením zjistil, že už vyvinuta byla! Slavný tvůrce Titanicu James Cameron si takovou nechal vyrobit pro natáčení svého podmořského dokumentu Ghosts of the Abyss (Duchové hlubin). Tento špičkový digitální přístroj používal dva videoobjektivy s vysokým rozlišením a pro potřeby Rodriguezova filmu byl naprosto ideální. Dokonce dokázal i křížit směrování objektivů, takže výsledný obraz namáhá lidské oči podstatně méně než obrazy natáčené "dědečky" této kamery.
Film, natočený za pomoci tohoto přístroje, může být promítán v kinech IMAX, v běžném kině s použitím anaglyfických brýlí, nebo na televizní obrazovce - trojrozměrně i dvojrozměrně. Robert Rodriguez si jej nemohl vynachválit a jak už je jeho zvykem, přizpůsobil si jej k obrazu svému. "Největší problém 3D projektu je, že obvykle střílíte naslepo," říká. "Nemáte možnost přímo na place vidět, co jste právě natočili. Proto to dřív často nefungovalo." Rodriguez si ale ve svém studiu v texaském Austinu nainstaloval speciální systém monitorů, díky němuž mohl přesně kontrolovat kvalitu výsledného záběru: "Když jsme si nasadili 3D brýle, viděli jsme přímo při natáčení prakticky totéž, co měl později vidět divák v kině!"
Trojrozměrné natáčení bylo pro všechny velikou výzvou. "Řekl bych, že po tomhle zážitku mi bude natáčení běžného filmu připadat až směšně jednoduché. Musel jsem třetí rozměr brát v úvahu prakticky při každém rozhodování. Musel jsem jinak pracovat se světlem, jinak navrhnout kulisy, jiný musel být dokonce i způsob, jakým se herci museli pohybovat a jak museli mluvit."
Nejtěžší to ale podle režiséra bylo pro herce: "Všechnu tu akci museli dělat jen před zeleným plátnem. Nepomáhaly jim žádné zdi ani žádné kulisy. A protože mělo všechno vypadat jako v počítačové hře, musely být počítačem vygenerovány i veškeré rekvizity. Když měli štěstí, mohl jsem jim ukázat náčrtek jak bude to, co mají držet v ruce, později vypadat. Bylo to těžké, ale všichni přijali pravidla hry a hodně jsme improvizovali. Byla to skvělá zábava."

Ocenění:
Razzies
2003 - Sylvester Stallone (Nejhorší herec ve vedlejší roli)

DABING
1. DABING (Kino, DVD)
V českém znění: Anna Suchánková - Alexa Vega (Carmen Cortezová), Jan Cina - Daryl Sabara (Juni Cortez), Aleš Procházka - Antonio Banderas (Gregorio Cortez), Regina Řandová - Carla Gugino (Ingrid Cortezová), Miroslav Saic - Danny Trejo (Macheta), Jiří Brož - Ricardo Montalban (Dědeček), Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Hračkář), Zdeněk Maryška - Mike Judge (Donnagon Giggles), Radka Přibyslavská - Salma Hayek (Cesca Gigglesová), Vojtěch Kotek - Bobby Edner (Francis), Filip Stožický, Klára Sochorová, Aleš Zbořil - Robert Vito (Rez), Robert Jícha, Veronika Vlková - Emily Osment (Gerti Gigglesová), Bedřich Výtisk, Ladislav Běhůnek - George Clooney (Devlin), František Černín
Překlad: Petr Pálenský
Produkce: Eva Stožická
Zvuk: Jindřich Stožický
Dialogy: Radka Přibyslavská
Režie českého znění: Jiří Kubík
Vyrobilo: Studio Ebbi pro SPI International v roce 2003

2. DABING (Nova)
V českém znění: Terezie Taberyová - Alexa Vega (Carmen Cortezová), Jan Battěk - Daryl Sabara (Juni Cortez), Jan Šťastný - Antonio Banderas (Gregorio Cortez), Jitka Ježková - Carla Gugino (Ingrid Cortezová), Vladislav Beneš - Tony Shalhoub (Alexander Poskok), Bohumil Švarc - Ricardo Montalban (Dědeček), Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Hračkář), Regina Řandová - Salma Hayek (Cesca Gigglesová), Alena Procházková - Holland Taylor (babička) + Camille Chen (Processor), Oldřich Hajlich - Ryan Pinkston (Arnold) + Evan Sabara (Creepy kid), Petr Neskusil - Robert Vito (Rez), Robin Pařík - Bobby Edner (Francis) + James Paxton (Dinky Winks jr.), Rozita Erbanová - Courtney Jines (Demetra) + Selena Gomez (dívka z aquaparku), Lukáš Hlavica - Mike Judge (Donnagon Giggles) + Cheech Marin (Felix Gumm), Jan Kalous - Matt O'Leary (Gary Giggles) + Alejandro Rose-Garcia (Edog) + Glen Powell (Long-fingered boy), Jan Maxián - Alan Cumming (Fegan Floop) + Steve Buscemi (Romero) + Elijah Wood (superhráč) + Lane Turney (Logos), Libor Hruška - Danny Trejo (Macheta) + Bill Paxton (Dinky Winks) + George Clooney (Devlin) a další
Překlad: Vít Kabelka
Zvuk: Jan Neskusil
Produkce: Pavla Draxlerová, Martin Kot
Dialogy a režie: Libor Hruška
Ve studiu Barrandov v roce 2008 vyrobila CET 21 spol. s r.o.

3. DABING (Universal Channel)
V českém znění: Jan Šťastný - Antonio Banderas (Gregorio Cortez), Jitka Ježková - Carla Gugino (Ingrid Cortezová), Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Hračkář), Jiří Hromada - Ricardo Montalban, Danny Trejo (Dědeček, Macheta), Lumír Olšovský - Alan Cumming (Fegan Floop), Jan Škvor - Matt O'Leary (Gary Giggles), Gustav Bubník - Tony Shalhoub, Steve Buscemi, George Clooney (Alexander Poskok, Romero, Devlin), Dana Černá - Salma Hayek (Cesca Gigglesová), Jan Vondráček - Mike Judge (Donnagon Giggles) a další
Vyrobila: SDI Media v roce 2013

Premiéra ČR: 11.12.2003
Premiéra USA: 13.7.2003 Dimension Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.8.2004 SPI Film
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 8 009 005
Tržby celkem - $ 197 011 982
Návštěvnost v ČR 102 161
Náklady (Rozpočet) - $ 38 000 000
 
FILMY V SÉRII
Spy Kids: Špioni v akci gastonrolinc.webnode.cz/news/spy-kids1/
Rodinný / Dobrodružný, USA, 2001
Režie: Robert Rodriguez, Hrají: Antonio Banderas, Carla Gugino

Spy Kids 2: Ostrov ztracených snů gastonrolinc.webnode.cz/news/spy-kids3/
Dobrodružný / Komedie, USA, 2002
Režie: Robert Rodriguez, Hrají: Antonio Banderas, Carla Gugino

Spy Kids 3-D: Game Over gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/spy-kids/
Akční / Rodinný, USA, 2003
Režie: Robert Rodriguez, Hrají: Antonio Banderas, Carla Gugino

Spy Kids 4D: Stroj času gastonrolinc.webnode.cz/news/spy-kids2/
Rodinný / Akční, USA, 2011
Režie: Robert Rodriguez, Hrají: Jessica Alba, Joel McHale
 
Tvůrci a herci
Robert Rodriguez (Režie), Elizabeth Avellan (Produkce), Robert Rodriguez (Produkce), Rebecca Rodriguez (Hudba), Robert Rodriguez (Hudba), Robert Rodriguez (Kamera), Robert Rodriguez (Střih), Mary Vernieu (Casting), Beth Sepko (Casting), Robert Rodriguez (Scénografie), Nina Proctor (Kostýmy), Sergio Reyes (Zvuk), Michael Semanick (Zvuk), Robert Rodriguez (Zvuk), Ermahn Ospina (Masky), Troy Breeding (Masky), Robert Rodriguez (Scénář), Antonio Banderas (Herec), Carla Gugino (Herec), Alexa Vega (Herec), Daryl Sabara (Herec), Ricardo Montalban (Herec), Holland Taylor (Herec), Sylvester Stallone (Herec), Mike Judge (Herec), Salma Hayek (Herec), Matt O'Leary (Herec), Emily Osment (Herec), Robert Vito (Herec), Bobby Edner (Herec), Courtney Jines (Herec), Cheech Marin (Herec), Danny Trejo (Herec), Alan Cumming (Herec), Tony Shalhoub (Herec), Steve Buscemi (Herec), Bill Paxton (Herec), George Clooney (Herec), Elijah Wood (Herec), Selena Gomez (Herec), Peter Marquardt (Herec), Ryan Pinkston (Herec), Glen Powell (Herec)
 
2003/89/USA/Akční, Rodinný, Dobrodružný, IMAX
 
Zajímavost k filmu
- Po filmu Nájemní vraz (1995) se jedná o druhý snímek, ve kterém se setkal Antonio Banderas a Sylvester Stallone.
- Jedná se již o šestý snímek, na kterém spolupracovali Robert Rodriguez a Antonio Banderas. Stejně je na tom i Salma Hayek.
- Scény s Georgem Clooneym byly natočeny během jediného dne v jeho vlastním obývacím pokoji.
- Sylvester Stallone v jednom z rozhovorů prozradil, že se ptal svých dětí na jejich názor na předchozích díly série Spy Kids a zda by měl přijmout roli i v tomto pokračování.
- Díky natáčecímu plánu natočilo mnoho herců závěrečnou scénu zvlášť a později do ní byli digitálně doplněni.
- Ve scéně, kdy jde Juni (Daryl Sabara) do OSS po zjištění, co se děje v projektu „Game Over“, je možné spatřit Rocketa Rodrigueze, nejstaršího syna režiséra Roberta Rodrigueze.
- Ve scéně, kdy Juni (Daryl Sabara) vchází do dalšího levelu ve video hře, projde místem zvaném „Rebel Rockets", jehož název vznikl kombinací jmen dvou synů režiséra Roberta Rodrigueze..
- Sylvester Stallone získal v roce 2003 za svůj výkon Zlatou malinu pro nejhoršího herce ve vedlejší roli.
- První a prozatím jediný film ve filmografii Sylvestra Stallona, v němž ztvárnil zápornou postavu.
- Sylvester Stallone o filmu prohlásil, že je to jediný snímek, ve kterém hraje a na který se současně mohou dívat i jeho děti.
 
Odkazy

 

Hrají:

Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa PenaVega, Daryl Sabara, Ricardo Montalban, Holland Taylor, Sylvester Stallone, Mike Judge, Salma Hayek, Matt O'Leary, Emily Osment, Robert Vito, Bobby Edner, Courtney Jines, Cheech Marin, Danny Trejo, Alan Cumming, Tony Shalhoub, Steve Buscemi, Bill Paxton, George Clooney, Elijah Wood, Selena Gomez, Peter Marquardt, Ryan Pinkston, Glen Powell, Camille Chen, James Paxton