Policajt v Beverly Hills III / Beverly Hills Cop III (1994/104/USA/Akční, Komedie, Krimi, Thriller) 57%

25.09.2018 13:05
JEDNOU VĚTOU
„Třetí dobrodružství jednoho z nejsvéráznějších detroitských poldů, který si kdy vzal dovolenou, pistoli a vyrazil po stopách zločinu."

OBSAH
Eddie Murphy se znovu vrací v dalším pokračování úspěšné komedie o detroitském policejním detektivovi Axelu Foleym. I tentokrát se děj znovu odehrává v Beverly Hills, kam ho zavede vyšetřování brutální vraždy. Stopa přitom vede na zcela nečekané místo - do populárního losangeleského zábavního parku. Axel se tak dostává do smrtelného nebezpečí v okamžiku, kdy se snaží odhalit zločineckou síť uprostřed světa fantazie...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
I přes scénář koketující s imbecilitou nejsou patálie v zábavním parku strýčka Davea až zase takovou katastrofou. Chytejte se stébel ve vedlejších rolích (McHattie, Elizondo), kaskadérsky povedené scény na kolotoči, camea taťky Hvězdných válek, či lehce parodického nádechu a relativně ve zdraví dospějete k závěrečnému kolektivnímu postřelení. Rypák Axela Foleyho by však už neměl překročit hranice státu Michigan.. (Gilmour93) 3*

Co tomuhle filmu chybělo oproti předchozím dílům ? V podstatě nic . Jen humor , akce, kvalitní scénář, Taggart,spád. Zato zde můžeme najít, Axela,Beverly Hills, mimochodem to mě vždycky dostane jak polda z Detroitu řeší připady v Beverly Hills. Prostě v Detroitu je to raz,dva vyřešený nebo se tam nic neděje , a tak si jedu dělat přesčasy do BH. A cože bylo v tomhle filmu ještě --záverečné titulky, ty jsem ocenil asi nejvíc jen mohli přijít krapet dřív. (Enšpígl) 2*

Policajt z Beverly Hills byl solidní značkou. Mohl mít klidně už pět nebo šest pokračování, ač mám v případě kombinování akce a humoru radši ostřejší ražení á la Poslední skaut. Policajt byl vždy takovou akční limonádou s jasně narýsovaným dějem, kdy dobro smete všechny darebáky a Eddie Murphy se u toho docela vtipně tlemí. Napotřetí se moc nápadů nedočkáme, neobvyklých situací si také neužijeme, takže velmi rychle musíme přivírat obě oči. Dynamická akce chybí, samotný Murphy si to jen objezdil, namísto toho, aby třetí výlet s Axelem Foleym odmakal. (castor) 2*

VELKÁ RECENZE
Jmenuje se Axel Foley a těžko říci, co je nebezpečnější, zda jeho rychlopalná mluva, svérázné vyšetřovací metody nebo přesná muška. Jisté je, že patří k nejlepším detektivům detroitského oddělení. Jenže zrovna, když se chystal obsadit autodílnu, kde se upravovaly kradené vozy, předešel ho gang, který majitele i zaměstnance postřílel a když Axelovi muži vtrhli dovnitř, obrátil zbraně i proti nim. Protože se obětí střelby stal také Axelův nadřízený Todd, je jasné, že tohle energický polda jen tak nenechá. A protože jediná stopa vede do Kalifornie, zamíří Axel opět do Beverly Hills, kde ho čeká nejen další zapeklitý případ, ale také starý přítel Billy Rosewood, tentokrát s novým parťákem, zkušeným detektivem Jonem Flintem. Stejně jako v předchozích případech, není situace ani tentokrát Axelovi příznivě nakloněna. Stopa totiž vede do zábavního parku WonderWorld, kde Toddův vrah pracuje jako šéf bezpečností služby. To, že je vrah Axelovi nikdo nevěří, protože Ellis DeWald má být právě vyznamenán jako nejlepší pracovník soukromých bezpečnostních služeb. Stejně tak mu nikdo nevěří, že zábavní park slouží jako dokonalé krytí pro falšování peněz ve velkém. Jediné spojence tak Axel najde v atraktivní Janice, která má v parku na starosti atrakci nazvanou Útok mimozemšťanů, v příteli Rosewoodovi a zkušeném Flintovi. Nebyl by to však Axel Foley, aby i s tak nepočetným týmem nedokázal dát zločinu na frak a poradit si jak se zločinci, tak s všemi jejich nástrahami, úklady a pochopitelně i s úředním šimlem, který se mu neustále staví do cesty.
Třetí výlet do končin Beverly Hills už není taková sláva. Humoru krapet ubylo, a tak už to nemá šťávu jako předchozí díly. Švih to ale pořád má, takže jako obyčejný popkornový akčňák je stále dobrý. Neoriginální námět způsobuje značnou předvídatelnost, což kazí prožitek s daného snímku. Hold, není pokaždé posvícení. Očekávat se to však dalo. Opakovaný vtip už prostě není vtipem. Eddie Murphy se snaží seč může což je na něm vidět, ale je mu to houbeles platný.
Policajt v Beverly Hills III (v americkém originále: Beverly Hills Cop III) je americký akční film z roku 1994. Režisérem filmu je John Landis. Hlavní role ve filmu ztvárnili Eddie Murphy, Timothy Carhart, Judge Reinhold, Héctor Elizondo a Theresa Randle. Jedná se o druhé pokračování filmu Policajt v Beverly Hills.

Ocenění:
Razzies
1994 - John Landis (Nejhorší režisér) (nominace)
1994 - Nejhorší Remake nebo Sequel (nominace)

DABING
1. DABING (kino, Nova, Prima, DVD)
V českém znění: Oldřich Kaiser - Eddie Murphy (Det. Axel Foley), Petr Štěpánek - Timothy Carhart (Ellis DeWald), Jiří Langmajer - Judge Reinhold (Det. William "Billy" Rosewood), Bohumil Švarc - Hector Elizondo (Jon Flint), Michal Pavlata - John Saxon (Sanderson), Dalimil Klapka - Stephen McHattie (Fullbright), Lucie Benešová - Theresa Randle (Janice), Ladislav Županič - Bronson Pinchot (Serge), Karel Urbánek - Alan Young (strýček Dave Thornton), Gilbert R. Hill (inspektor Douglas Todd), Eva Klepáčová - Hattie Winston (pani Toddová), Helen Martin (babička ve Wonderworldu), Pavel Soukup (hlas automatu), Jiří Kodeš - Joey Travolta (Giolito), Pavel Šrom - Jon Tenney (Levine), George Lucas (zklamaný muž), Zdeněk Hess, Bohumil Švarc ml. - Curtis Williams (malý kluk ve Wonderworldu), Bedřich Šetena - Lindsey Ginter (Holloway + titulky), a další.
Zvuk: Václav Hálek
Střih: Jana Stejskalová
Produkce: Zdena Sirotková
Překlad: Tomáš Studený
Dialogy a režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Studio Dabing, AB Barrandov, 1994

2. DABING (ČT)
V českém znění: Tomáš Juřička - Eddie Murphy (det. Axel Foley), Alexej Pyško - Judge Reinhold (Det. William "Billy" Rosewood), Svatopluk Skopal - Hector Elizondo (Joe Flint), Pavel Vondra - Timothy Carhart (Ellis DeWald), Ladislav Županič - John Saxon (Sanderson), Jana Janěková ml. - Theresa Randle (Janice), Karel Richter - Alan Young (strýček Dave), Jan Vlasák - Stephen Mchattie (Steve Fulbright), Jiří Prager - Bronson Pinchot (Serge), Jiří Zahajský - Gilbert R. Hill (Insp. Douglas Todd), Svatopluk Schuller - Jon Tenney (Levine), Daniel Rous - Lindsey Ginter (Holloway), Hynek Čermák - Dan Martin (Cooper), Jan Novotný - Joey Travolta (Giolito), Kamila Špráchalová (hlas automatu), Jiří Ptáčník, Jiří Havel, Vladimír Fišer, a další.
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Dramaturg: Ladislav Kadlec
Překlad: Michaela Ebrová
Dialogy: Boris Adamec
Zvuk: Radim Štětina
Střihová spolupráce: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí výroby: František Seidl
Režie českého znění: Elmar Kloss
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.8.1994 Lucernafilm
Premiéra USA: 25.5.1994 Paramount Pictures  
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.8.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 535 612
Tržby celkem - $ 119 208 989
Návštěvnost v ČR 167 422
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000
 
FILMY V SÉRII
Policajt v Beverly Hills gastonrolinc.webnode.cz/news/policajt-v-beverly-hills-beverly-hills-cop/
Akční / Komedie, USA, 1984
Režie: Martin Brest, Hrají: Eddie Murphy, Judge Reinhold

Policajt v Beverly Hills II gastonrolinc.webnode.cz/news/policajt-v-beverly-hills-beverly-hills-cop1/
Akční / Komedie, USA, 1987
Režie: Tony Scott, Hrají: Eddie Murphy, Judge Reinhold

Policajt v Beverly Hills III gastonrolinc.webnode.cz/news/policajt-v-beverly-hills-beverly-hills-cop2/?_ga=2.237714048.1091311991.1658530758-1227345092.1655885638
Akční / Komedie, USA, 1994
Režie: John Landis, Hrají: Eddie Murphy, Jon Tenney
 
Tvůrci a herci
John Landis (Režie), Mace Neufeld (Produkce), Robert Rehme (Produkce), Nile Rodgers (Hudba), Mac Ahlberg (Kamera), Dale Beldin (Střih), Jackie Burch (Casting), Michael Seymour (Scénografie), Catherine Adair (Kostýmy), Richard C. Franklin (Zvuk), Doug Jackson (Zvuk), Marietta Carter-Narcisse (Masky), Steven E. de Souza (Scénář), Eddie Murphy (Herec), Jon Tenney (Herec), Joey Travolta (Herec), Timothy Carhart (Herec), Michael Bowen (Herec), Stephen McHattie (Herec), Hattie Winston (Herec), Judge Reinhold (Herec), Hector Elizondo (Herec), Theresa Randle (Herec), Dan Martin (Herec), George Lucas (Herec), John Saxon (Herec), Alan Young (Herec), Martha Coolidge (Herec), Bronson Pinchot (Herec), Joe Dante (Herec), Albie Selznick (Herec), Elaine Kagan (Herec), Peter Medak (Herec), Arthur Hiller (Herec), Barbet Schroeder (Herec), John Singleton (Herec), Ray Harryhausen (Herec), Meadow Williams (Herec), Forry Smith (Herec), Gregory McKinney (Herec), Julie Strain (Herec), Phyllis Davis (Herec), Jeannie Epper (Herec), George Schaefer (Herec), Symba (Herec), Al Leong (Herec), Louis Lombardi (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), David Parry (Herec), Rick Avery (Herec), Forrest J Ackerman (Herec), Joseph Quinn Simpkins (Herec), Richard M. Sherman (Herec), Robert B. Sherman (Herec)
 
1994/104/USA/Akční, Komedie, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Vo filme si malé role zahrali mnohí hollywoodski a televízni režiséri, akými sú John Singleton, George Lucas, George Schaefer, Arthur Hiller, Barbet Schroeder, Peter Medak či Joe Dante.
- Pieseň, ktorá začne hrať s Annihilatoru 2000, je "Luv 4 Dem Gangsta'z" od Eazy-E.
- Okrem Eddieho Murphyho si zahrali vo všetkých troch častiach série aj Judge Reinhold (Billy Rosewood) a Gilbert R. Hill (Douglas Todd).
- Na post režiséra boli zvažovaní okrem Johna Landisa aj Joe Dante, Kevin Hooks a Robert Townsend.
- Honorár Eddieho Murphyho predstavoval 15 miliónov dolárov.
- Zábavný park, v ktorom sa natáčalo, patrí štúdiu Paramount.
- Muž ve žlutém tričku, kterého Axel předběhne při vstupu do klece jedné atrakce, je George Lucas.
- Při akčních scénách zaskakoval za Eddieho Murphyo kaskadér Rick Avery.
 
Odkazy
 

Hrají:

Eddie Murphy, Judge Reinhold, Hector Elizondo, Timothy Carhart, Theresa Randle, John Saxon, Stephen McHattie, Alan Young, Bronson Pinchot, Jon Tenney, Joey Travolta, Michael Bowen, Hattie Winston, Gilbert R. Hill, Dan Martin, George Lucas, Joe Dante, Martha Coolidge, Albie Selznick, Elaine Kagan, Peter Medak, Arthur Hiller, Barbet Schroeder, John Singleton, Ray Harryhausen, Meadow Williams, Forry Smith, Gregory McKinney, Julie Strain, Phyllis Davis, Jeannie Epper, George Schaefer, Symba, Al Leong, Louis Lombardi, Thomas Rosales Jr., David Parry, Rick Avery, Forrest J. Ackerman, Joseph Quinn Simpkins, Richard M. Sherman, Robert B. Sherman, Aliza Washabaugh, Bob Minor, Lindsey Ginter, Helen Martin, Fred Asparagus, Charles Rahi Chun, Tino Insana, Eugene Elman, Tracy Melchior, Bill Taylor, Theodore Borders, Heidi Lawson