Policajt v Beverly Hills II / Beverly Hills Cop II (1987/100/USA/Akční, Komedie, Krimi, Thriller) 71%

25.09.2018 13:05
JEDNOU VĚTOU
„Dejte si pozor, Eddie Murphy se vrací na místo činu!"

OBSAH
Děj filmu tentokrát otevírají dva důležité momenty. Prvním je vyloupení Adrianova klenotnictví v Beverly Hills, druhým se - o pár dnů později - stává případ policejního kapitána Bogomila, který byl na cestě z práce přepaden a těžce postřelen. Když o druhé akci v Detroitu uslyší Axel Foley, odlétá do Kalifornie, aby pomohl svému zraněnému příteli. Od počátku je mu zřejmé, že nebude mít lehkou práci při odhalování pachatele...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když skončíte v Beverly Hills s dírou v hlavě, může to být ze dvou důvodů. Buď vás do ní střelila Stalloneho dvoumetrová matrace a nebo jste potkali Axela Foleyho na pracovní dovolené.. Pokračování stojí na stejných dějových pilířích jako jednička, přičemž domíchávač Rosewood a exprezident Taggart se pod vlivem výřečného detektiva z Michiganu ještě více odvázali. Scottův sexy režijní styl patří k době, stejně jako bezstarostnost a naivita krimi-akce z osmdesátek a raných devadesátek - asi nebudu první ani poslední, koho mrzí, že se podobné filmy již netočí. No nic, třeba se to období v rámci střídání trendů zase jednou vrátí na filmařské palety. Budu čekat.. (Gilmour93) 3*

Přiznejme si, že ani jednička nebyla žádná pecka. Jen se prostě ukecanej černoch s dusivým smíchem trefil do vkusu, protože kombinoval humor s hezky nasnímanou akcí. Dvojka je rychlejší a dražší, ale vlastně chybí cokoliv, co by bylo pořádně zapamatovatelné. Svůj typicky dravý vizuální styl ještě Tony Scott úplně neprodal, nicméně mu pokračování pomohlo nahoru. Už regulérní hitmaker tehdy zvedal adrenalin pozvolna, Eddie Murphy, který se poslední dvě dekády spíš jen plácá v podprůměrných komediích, tentokrát nekoulí očima při smrti kamaráda, ale neúspěšné popravě policejního šéfa. Bridget Nielsen proslavily první čtyři filmy její kariéry, pak to s ní šlo z kopce. Nehraje, jen se tváří drsně. Judge Reinhold se naopak přiblble tlemí, aby výraz za okamžik vyměnil za vyděšeného jelimana, jeho zápal pro zbraně pak působí hrozně nepatřičně. A tak bychom mohli pokračovat dál.. Prostě práce s postavami je tristní. Akce nestrhne, navíc je často nepřehledná. Škoda. (castor) 3*

Mnohem více připomíná druhý díl typicky americký vysokorozpočtový blockbuster plný silných automobilů, nočních klubů, rychlé muziky, krásných žen a záběrů velkoměsta v západu slunce. Narozdíl od předchůdce se však dvojka alespoň někam směruje. Scott se nesnaží přijít s něčím novým a tak nám servíruje zdravou a snesitelnou porci té pravé "osmdesátkové" Ameriky se vším všudy. Akce je překvapivě dost často zmatená a nepřehledná (zejména vinou střihu), ale alespoň jí není nedostatek. Murphy hláškuje ještě více než dřív a ve druhém dílu mu to sekne daleko lépe. Skladba Shakedown je výtečná a nostalgie z ní jen čiší. Přesto se však druhý policajt snaží být až příliš cool a ono v podstatě vlastně vůbec o nic nejde. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Zatímco Axel Foley vyšetřuje v Detroitu podvody s kreditními kartami, v Beverly Hills vyloupí maskovaní lupiči, vedení chladnokrevnou blondýnkou, Adrianovo klenotnictví. Na místě nechají kartičku s písmenem A. Vzápětí je těžce postřelen kapitán Bogomil a také u něj naleznou policisté kartičku, tentokrát s písmenem B. Když se to Axel dozví, bez vědomí svého šéfa odletí do Kalifornie. Setká se s kapitánovou dcerou Jan a také svými známými kolegy Taggartem a Rosewoodem, kteří byli přeloženi k dopravákům. Axel je odhodlán abecední zločiny vyřešit a pouští se do pátrání. S náboji použitými při přepadení klenotnictví se dostane do střeleckého klubu Maxwella Denta, aby zjistil jejich původ. Tím však vzbudí pozornost Denta, jeho asistentky, blondýnky Karly Fryové, a jejich komplice Chipa Caina. Dent nařídí, aby byl Axel zlikvidován, tomu se však nejen podaří vyváznout, ale také zjistit, že zabijáky poslal Caine.
Vloupá se s přáteli do střeleckého klubu, kde zjistí další cíl zločinců, městský depozit peněz. Přijedou na místo včas, zločincům se ovšem podaří v divoké honičce uprchnout. Ani na místo dalšího zločinu se jim nepodaří dorazit včas, Axel s Taggartem a Rosewoodem však už mají všechny díly skládačky pohromadě. V pozadí zločinu stojí Dent, který je nejen majitelem naftové společnosti, Střeleckého klubu a dostihového závodiště, ale také obchodník se zbraněmi. Aby je mohl zaplatit, vyloupil klenotnictví, banku i své dobře pojištěné závodiště. Po velké přestřelce, kdy přijdou ke slovu i granáty a zbraně těžšího kalibru jsou nakonec zločinci zlikvidováni.
Policajt v Beverly Hills 2 - pokračování úspěšného filmu Policajt v Beverly Hills 1 :-D :-D opět v hlavní roli se nám představí vynikající komik Eddie Murphy, který nám dává záruku kvalitního humoru a vtipných scének, film je dobře propracován. Tentokrát se vrací na místo činu a vyšetřuje podvody s kreditními kartami a máme se na co těšit. Všem se doporučuji podívat, protože filmy s tímto hercem stojí za to a já osobně je mohu vidět několikrát a stále se směju...
Policajt v Beverly Hills II (v americkém originále: Beverly Hills Cop II) je americký akční film z roku 1987. Režisérem filmu je Tony Scott. Hlavní role ve filmu ztvárnili Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Jürgen Prochnow a Ronny Cox. Jedná se o pokračování filmu Policajt v Beverly Hills.

Ocenění:
Academy Awards
1988 - Píseň (nominace)

Golden Globes
1988 - Harold Faltermeyer (Nejlepší originální píseň) (nominace)

Razzies
1987 - Nejhorší filmová píseň

DABING
1. DABING (VHS, HBO)
V českém znění: Tomáš Juřička - Eddie Murphy (Axel Foley), Zdeněk Mahdal - Judge Reinhold (Billy Rosewood), Oldřich Vlach - John Ashton (John Taggart), Larry Carroll (televizní reportér), Marcel Vašinka - Paul Reiser (Jeffrey Friedman), Frank J. Pesce (Carlotta), Gilbert Gottfried (Sidney Bernstein), Eugene Butler (Jack May), Stephen Liska (šofér), Richmond Harrison (stavební montážník), Richard Tienken (pan Anderson), Jan Pohan - Allen Garfield (Harold Lutz), Tom Bower (Russ Fielding) + (titulky), Dalimil Klapka - Ronny Cox (Andrew Bogomil), Jürgen Prochnow (Maxwell Dent), Darryl Henriques (vrátní v podniku 385), Kopi Sotiropulos (barman), Daniela Bartáková - Brigitte Nielsen (Karla Fry), Sheri Levinsky (číšnice v podniku 385), Radan Rusev - Gil Hill (inspektor Todd), Robert Pastorelli (Vinnie), Robert Ridgely (starosta Ted Egan), Chris Rock (parkovač aut na Playboy večírku), Petra Hanžlíková - Alice Adair (Jan Bogomilová), Valerie Wildman (recepční v střeleckém klubu), Susan Lentini (recepční u Hefa), Danielle Ross (policejní dispečerka), Karel Richter - Dean Stockwell (Chip Cain), Todd Susman (stavbyvedoucí), Brian O'Connor (Biddle), Hugh M. Hefner (Hugh Hefner), Sydney Urshan (chlápek s láhví vína), Michael F. Kelly (hlídač u brány od městského depozitu), Ritch Shydner (hlídač u Hefa), Carlos Cervantes (Mendoza), Vic Manni (rapující hlídač)
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Zdena Sirotková
Překlad: Tomáš Studený
Režie českého znění: Jiří Ptáček
Vyrobila: pro Hollywood Classic Entertainment studio AB Barrandov Dabing, 1993

2. DABING (Nova, DVD)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Eddie Murphy (Det. Axel Foley), Jiří Štěpnička - Judge Reinhold (Det. William "Billy" Rosewood), Jaromír Meduna - John Ashton (Det. Sgt. John Taggart), Jan Schánilec – Allen Garfield (Harold Lutz), Pavel Šrom – Jürgen Prochnow (Maxwell Dent), Vladimír Brabec - Ronny Cox (Andrew Bogomil), Martin Zounar – Paul Reiser (Jeffrey Friedman), Miroslava Součková – Alice Adair (Jane Bogomil), Antonín Molčík - Robert Ridgely (starosta Ted Egan), Pavel Rímský – Gilbert R. Hill (Inspektor Douglas Todd), Vladimír Čech – Dean Stockwell (Charles Cain), Frank Pesce (Carlotta), Ilona Svobodová – Brigitte Nielsen (Karla Fry), Antonín Navrátil - Brian O'Connor (Biddle), Todd Susman (parťák), Bohdan Tůma – Chris Rock (parkovač aut na Playboy party), Gilbert Gottfried (Sidney Bernstein), Robert Pastorelli (Vinnie), Bedřich Šetena - Tom Bower (Russ Fielding), Vic Manni (rapující hlídač), Hugh M. Hefner (Hugh Hefner + více rolí), Regina Zahradníková - Valerie Wildman (recepční ve střeleckém klubu), Miloslav Študent - Larry Carroll (T.V. reportér + více rolí), a další.
Překlad: Jan Urbánek
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Filip Smola, Marcela Bártová
Dialogy a režie českého znění: Zdeněk Mahdal
Vyrobila: pro ČNTS Nova TS Production, 1998

3. DABING (ČT, Prima)
V českém znění: Tomáš Juřička - Eddie Murphy (Axel Foley), Alexej Pyško - Judge Reinhold (Billy Rosewood), Ladislav Potměšil – Allen Garfield (Harold Lutz), Radoslav Brzobohatý - Ronny Cox (Andrew Bogomil), Jiří Zahajský – Gilbert R. Hill (Inspektor Douglas Todd), Petr Pelzer - John Ashton (Det. Sgt. John Taggart), Josef Carda - Todd Susman (mistr stavby), René Přibil, Josef Nedorost - Tom Bower (Russ Fielding), Světlana Nálepková, Zdeněk Rumpík, Ladislav Cigánek - Jürgen Prochnow (Maxwell Dent), Kateřina Brožová - Brigitte Nielsen (Karla Fry), Ivan Vyskočil - Dean Stockwell (Charles Cain), Otakar Brousek ml. - Paul Reiser (Jeffrey Friedman), Ivan Řezáč, Ivana Milbachová - Alice Adair (Jane Bogomil), Zbyšek Pantůček - Robert Pastorelli (Vinnie), Martin Sobotka - Gilbert Gottfried (Sidney Bernstein), Jiří Ptáčník - Larry Carroll (T.V. reportér), a další.
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Dramaturg: Ladislav Kadlec
Překlad: Michaela Ebrová
Dialogy: Boris Adamec
Zvuk: Radim Štetina
Režie českého znění: Elmar Kloss
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize, 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.1.1990
Premiéra USA: 20.05.1987 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 18.7.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 9 309 000
Tržby celkem - $ 276 500 000
Návštěvnost v ČR 898 000
Náklady (Rozpočet) - $ 27 000 000
 
FILMY V SÉRII
Policajt v Beverly Hills gastonrolinc.webnode.cz/news/policajt-v-beverly-hills-beverly-hills-cop/
Akční / Komedie, USA, 1984
Režie: Martin Brest, Hrají: Eddie Murphy, Judge Reinhold

Policajt v Beverly Hills II gastonrolinc.webnode.cz/news/policajt-v-beverly-hills-beverly-hills-cop1/?_ga=2.140197427.1091311991.1658530758-1227345092.1655885638
Akční / Komedie, USA, 1987
Režie: Tony Scott, Hrají: Eddie Murphy, Judge Reinhold

Policajt v Beverly Hills III gastonrolinc.webnode.cz/news/policajt-v-beverly-hills-beverly-hills-cop2/
Akční / Komedie, USA, 1994
Režie: John Landis, Hrají: Eddie Murphy, Jon Tenney
 
Tvůrci a herci
Tony Scott (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Don Simpson (Produkce), Harold Faltermeyer (Hudba), Jeffrey L. Kimball (Kamera), Chris Lebenzon (Střih), Michael Tronick (Střih), Billy Weber (Střih), Bonnie Timmermann (Casting), Ken Davis (Scénografie), - (Kostýmy), Irene Bowers (Zvuk), Cecelia Hall (Zvuk), George Watters II (Zvuk), Stephen Abrums (Masky), Larry Ferguson (Scénář), Warren Skaaren (Scénář), Eddie Murphy (Herec), Judge Reinhold (Herec), John Ashton (Herec), Jürgen Prochnow (Herec), Ronny Cox (Herec), Brigitte Nielsen (Herec), Allen Garfield (Herec), Dean Stockwell (Herec), Paul Reiser (Herec), Paul Guilfoyle (Herec), Gilbert Gottfried (Herec), Chris Rock (Herec), Robert Pastorelli (Herec), Tommy 'Tiny' Lister (Herec), Glenn Withrow (Herec), Hugh M. Hefner (Herec), Tom Bower (Herec), Rebecca Ferratti (Herec), Gary Carlos Cervantes (Herec), Valerie Wildman (Herec)
 
1987/100/USA/Akční, Komedie, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Karla Fry (Brigitte Nielsen) nosí hodinky značky Porsche Design Pasadena.
- Ve scéně, kdy Axel Foley (Eddie Murphy), Billy (Judge Reinhold) a John Taggart (John Ashton) jedou v autě a prudce zatáčejí do leva, spadne z vozu maják. V následující scéně je však opět na střeše.
- Film vyhrál Zlatou malinu v kategorii nejhorší píseň. O „úspěch“ se zasloužila skladba „I Want Your Sex“.
- Axel (Eddie Murphy) se v jednom klubu představuje jako Richard James. Jde o jméno Murphyho kamaráda z hudební branže, který mu produkoval jeho album z roku 1986.
- Billy Rosewood má ve svém bytě plakáty Ramba II (1985) a Cobry (1986). V obou filmech hrál Sylvester Stallone, který byl původně zamýšlen pro hlavní roli v Policajtovi z Beverly Hills (1984). Slyova tehdejší manželka Brigitte Nielsen se ve filmu objevuje jako Karla Fry.
- Náklaďák s cementem, který Billy řídí, má na sobě nápis DS/JB Construction Company. Písmena DS a JB jsou iniciály jmen producentů filmu - Dona Simpsona a Jerryho Bruckheimera.
- Po úspěchu prvního dílu Policajta z Beverly Hills chtěl Paramount z filmu udělat televizní seriál. Eddie Murphy se však nechtěl vracet zpátky na televizní obrazovky, a tak nakonec vzniklo další filmové pokračování.
- Producenti Don Simpson a Jerry Bruckheimer svěřili režii filmu Tonymu Scottovi, protože s ním měli velmi dobré zkušenosti z natáčení filmu Top Gun (1986).
- Když během úvodních titulků Axel vychází ze svého bytu, na dveřích jsou vidět vyškrábané písmena “AF“. Jde o iniciály hlavního hrdiny - Axela Foleyho.
- Když Bogamill volá Axelovi, Axel se představí jako Georgie “Kingfish“ Stevens. “Kingfish“ je postava z komediálního seriálu Amos 'n' Andy.
 
Odkazy