Policajt v Beverly Hills / Beverly Hills Cop (1984/105/USA/Akční, Komedie, Krimi) 82%

25.09.2018 13:04
JEDNOU VĚTOU
„Chová se jak nevypočitatelná bomba! Eddie Murphy v slavné krimikomedii o svérázném černošském policistovi."

OBSAH
Černošský detektiv Axel Foley představuje pro svého šéfa skutečnou "noční můru", protože každou akci řeší po svém, a přitom často bez ostychu překračuje zavedené předpisy. Když se čirou náhodu stane svědkem vraždy svého přítele Mikea, zabrání mu policejní šéf Todd vměšovat se do řešení případu. V tu chvíli se Axel vydává na vlastní triko z Detroitu do Beverly Hills hledat pachatele...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Jak to, že tady zatýkáte lidi za to, že je někdo vyhodil z okna?" Protože mafián v kvádru obchodníka na tebe ukázal, Axle. To je jednoduché, ale tys to nevzdal a to se mi líbí. Držkatý vejtaha Axel Foley mě zkrátka zaujal hned při prvním seznámení a ačkoli by mě zvládl bavit sám, tak si k tomu přibral jedinečné detektivy Rosewooda s Taggartem a společně vytvořili přesně takový mix akce a humoru, jaký mám moc rád. A stačil k tomu pitomý banán ve výfuku, Rosewoodovo naivní mávání služebním průkazem či "jemné" naznačení, že ctihodný mafián by mohl mít Herpes Simplex deset. Tak si to nadšeně pamatuju, ale raději nebudu vzpomínky oživovat, protože bych mohl začít ubírat hvězdy a to bych si neodpustil. (Jara.Cimrman.jr) 4*

Kus, který udělal superhvězdu z Eddie Murphyho, který našlápl kariéru dvojice Bruckheimer-Simpson, který ukázal, co všechno se dá dělat s banány, a který zviditelnil několik hudebních songů. Murphy, který se poslední dvě dekády spíš jen plácá v podprůměrných komediích (ovšem třeba v Dreamgirls v nejprve živelném ztvárnění a pak i coby drogami zničený muž dokázal několika pohledy říct víc než právě ve všech těch zbytečných rolích), svým typicky užvaněným stylem, dusivým smíchem a koulením očí rozkrývá pozadí smrti svého kamaráda. Tak či onak, některé osmdesátky chutnají i v dávno jiném filmovém světě, Policajt v Beverly Hills už je naopak překvapivě poměrně dost vyčpělým bijákem. (castor) 4*

Eddie Murphy je to jediné, co tu stojí za pozornost. Nebýt jeho, jedná se o naprosto průměrné a tuctově vypadající akční béčko s nulovými ambicemi. Murphyho ukecanost a tuna gagů (i když leckdy trapných) však z filmu dělají alespoň jakž takž solidní počin, jehož scénář je naivní asi stejně jako zbytek hereckého osazenstva. Nádech osmdesátých let je ucházející a ani v dnešní době nikterak neštípe do očí. Axel Foley je bezesporu jedna z nejlepších rolí v Murphyho nikterak sympatické a ohromující kariéře. Komu však jeho mírný předkus, dusivý smích a milion keců nevyhovuje, raději doporučuji přeladit kanál. (Kaka) 3*

V.I.M. FILMU
Axel Foley je polda k přizabití. Dohání k šílenství svého šéfa, místní gangsteři z něj mají běhavku a při každé akci udělá víc bordelu, než by Hancock stihnul za celou sezónu. Ale nosí vytahanou mikinu a má vyřídilku prvního stupně, takže se nakonec stejně všechny ukecá. V Detroitu už nemá do čeho píchnout, ale když mu sejmou kamaráda v metropoli všech snobů, Beverly Hills, rozhodne se nakopnout káru a udělat si menší "dovolenou". I ve městě filmových hvězd se ale ohání odznakem a bouchačkou, stejně jako svým jazykem, takže si ho brzo vezmou do parády místní poldové, zvyklí na rybaření, koblihy a pochůzky hlemýždím tempem. Z Axela mají rázem pěkný vítr, stejně jako proradný milionář Victor Maitland. Když se totiž všichni přestanou smát jeho vtipům, začne to pěkně lítat. Ostatně nenechte se mýlit, Policajt v Beverly Hills vzniknul v mladé a neklidné garáži Jerryho Bruckheimera, těsně před tím, než se tenhle vousáč pustil do Top Gunu.

VELKÁ RECENZE
Venkovský policista E. Murphy vyšetřuje smrt svého přítele v luxusní čtvrti filmových hvězd a organizovaného zločinu!
Slavná krimi komedie o nejsvéráznějším detroitském poldovi, který si vzal dovolenou, pistoli a vyrazil po stopách zločinu. Jmenuje se Axel Foley a těžko říci, co je nebezpečnější, zda jeho rychlopalná mluva, svérázné vyšetřovací metody nebo přesná muška. Jisté je, že patří k nejlepším detektivům detroitského oddělení. Když je zavražděn jeho přítel Mike Tandino a nadřízený odmítne případ Axelovi svěřit, vezme si svérázný černoch dovolenou a vyrazí do Beverly Hills, kde Mike pracoval ve skladišti Bentonovy galerie.
Jeho výřečnost mu sice zajistí ubytování v luxusním hotelu, ale vyšetřování už od počátku značně komplikují policisté, zejména seržant Taggart se svým parťákem Rosewoodem. Přesto se Axelovi podaří zjistit, že Benton pod rouškou galerie pašuje do země mimo jiné také drogy. Nedá se zastavit ani výhrůžkami a útoky zločinců, ani příkazy a zákazy policistů, odhodlán Bentona odhalit a předat spravedlnosti.
Snímek vznikl v roce 1984, podle scénáře Daniela Petrieho Jr. ho natočil režisér Martin Brest (známá je také jeho komedie Špioni jako my a americká verze italského filmu Vůně ženy) a stal se jedním z vůbec nejúspěšnějších filmů osmdesátých let. V hlavní roli Axela Foleyho se objeví Eddie Murphy, který se touto rolí vyšplhal mezi skutečné filmové hvězdy. Murphyho jste mohli vidět nejen v dalších dvou dílech Policajta v Beverly Hills, ale také ve filmech jako Záměna, Nejlepší obrana, Zlaté dítě nebo Bumerang. V rolích jeho partnerů se objeví Judge Reinhold (Bezohlední lidé, Zandalee) jako Billy Rosewood a John Ashton (King Kong žije, Dobrodružství Buckaroo Banzai) v roli seržanta Taggarta. V dalších rolích se objeví Lisa Eilbacherová jako Jernny, Ronny Cox (Robocop, Total Recall) jako poručík Bogomil, James Russo jako Mike Tandino, Steven Berkoff v roli Victora Maitlanda. K dalším zajímavým jménům, která se k úspěšnému hitu pojí, patří nejen producenti Don Simpson a Jerry Bruckheimer, kteří v devadesátých letech produkovali takové hity jako byl akční film Skála, ale také Sylvester Stallone. Právě jemu totiž byla role Axela Foleyho původně nabídnuta. Stallone souhlasil a chtěl dokonce sám upravit scénář, nakonec ji však odmítl, aby mohl vzít roli v country propadáku Rhinestone.
Snad nejlepší film Eddieho Murphyho. Užvaněnějšího policajta aby jste pohledali. Jde tvrdě za svým i za cenu porušení předpisů a zásad. A má úspěch. Pochopitelně se to neobejde bez patřičných problémů, ale s tím si vždy nějak poradí. Snímek si drží tempo a neslevuje ať se děje, co se děje. Každá akce je okořeněna humorem, která neuráží, nepřestřeluje a je trefná. Je to trefa do černého a s filmu se stala klasika, která nestárne a oslovuje další generace. A tím se může pochlubit málokterý film.

Ocenění:
Academy Awards
1985 - Daniel Petrie Jr. (Původní scénář) (nominace)

Golden Globes
1985 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie (nominace)
1985 - Eddie Murphy (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)

BAFTA
1986 - Harold Faltermeyer (Hudba) (nominace)

DABING
1. DABING (ČT, Nova) /zkrácená verze/
V českém znění: Oldřich Kaiser - Eddie Murphy (Axel Foley), Alexej Pyško - Judge Reinhold (detektiv Billy Rosewood), Petr Pelzer - John Ashton (seržant Taggart), Ilona Svobodová - Lisa Eilbacher (Jenny Summersová), Radoslav Brzobohatý - Ronny Cox (poručík Bogomil), Chuck Adamson Chip Heller (otvírač beden č. 1), Alois Švehlík - Steven Berkoff (Victor Maitland), Ondřej Vetchý - James Russo (Mikey Tandino), Miloš Vávra - Jonathan Banks (Zack), Mark E. Corry (sázkař), Soběslav Sejk - Stephen Elliott (policejní náčelník Hubbard), Jiří Zahajský - Gilbert R. Hill (inspektor Todd), Michal Pavlata - Joel Bailey (detektiv McCabe), Vlastimil Zavřel - Art Kimbro (detektiv Foster), Jiří Prager - Bronson Pinchot (Serge), Otakar Brousek ml. - Paul Reiser (Jeffrey), John Pettis (detroitský polda č. 3), Jaromír Meduna - Frank Pesce (kupec cigaret Carlotta), Oldřich Vlach - Gene Borkan (řidič náklaďáku s cigaretama), David Wells (policejní dispečer), Jiří Pomeje - Dennis Madden (detroitský polda č. 1), Anthony De Fonte (detroitský polda na policejní stanici č. 3), ? (vyzívající policista v podniku Harrow Club), Bohuslav Kalva - John Achorn (detroitský polda č. 2), Carl Weintraub (detroitský polda na policejní stanici č. 2), Daniel Rous - Nick Shields (detroitský polda na policejní stanici č. 1), Karel Heřmánek - Scott Murphy (detektiv Owensby), Miroslav Saic - Michael Champion (Casey), Paul Drake (zločinec v striptýzovém baru č. 1), Thomas J. Hageboeck (Maitlandův osobní strážce), Gustav Bubník - Randy Gallion (hotelový poslíček), Israel Juarbe (hotelový číšnik), :?: - Alice Cadogan (hotelová recepční), Jiří Klem - Michael Gregory (ředitel hotela), Jack Heller (vrchní v podniku Harrow Club), Petra Hanžlíková - Karen Mayo-Chandler (Maitlandova sekretářka), Jiří Schwarz - Gerald Berns (polda z Beverly Hills č. 1), Tomáš Juřička - William Wallace (polda z Beverly Hills č. 2), Libor Terš - Damon Wayans (muž s banány), Milan Livora - Chip Heller (otvírač beden č. 2), Bohdan Tůma - Rex Ryon (bezpečák v skladišti s dluhopisy), David Prachař - Rick Overton (vedoucí v skladišti s dluhopisy), Luboš Bíža - Michael Pniewski (zaměstnanec ve skladišti s dluhopisy č. 1), Tom Everett (zločinec v striptýzovém baru č. 2), Jindřich Hinke - Douglas Warhit (zaměstnanec ve skladišti s dluhopisy č. 2), Jiří Havel - Martin Brest (hotelový účetní v Beverly Palms), Vladimír Fišer (titulky)
Překlad: Zdeněk Hron
Dialogy: Boris Adamec
Dramaturgie: Ladislav Kadlec, Eva Lavická
Zvuk: Radim Štětina
Hudební spolupráce: Miloš Holeček
Asistent režie: Aleš Nejedlý
Vedoucí výroby: Zuzana Trymlová
Režie českého znění: Elmar Kloss ml.
Vyrobila: Česká televize 1992

2. DABING (DVD, HBO)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Eddie Murphy (Det. Axel Foley), Marek Holý - Judge Reinhold (Det. William 'Billy' Rosewood), Pavel Šrom - John Ashton (Det. Srž. John Taggart), Tereza Bebarová - Lisa Eilbacher (Jeannette 'Jenny' Summersová), Petr Svoboda - Ronny Cox (Por. Andrew Bogomil), Libor Hruška - Steven Berkoff (Victor Maitland), Zdeněk Podhůrský, Svatopluk Schuller, Radek Hoppe, Jaroslav Horák, Jan Szymik, Marek Libert, Libor Terš, Zbyšek Horák, Bohdan Tůma, Daniel Krejčík, Ivana Korolová a další
Překlad: Stanislav Jelínek
Dialogy: Ivan Kotmel
Zvuk: Jiří Götz
Produkce: Leoš Lanči
Režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2012

3. DABING (Paramount Network)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Eddie Murphy (Det. Axel Foley), Petr Neskusil - Judge Reinhold (Det. William 'Billy' Rosewood), Igor Bareš - John Ashton (Det. Srž. John Taggart), Anna Theimerová - Lisa Eilbacher (Jeannette 'Jenny' Summersová), Jan Vlasák - Ronny Cox (Por. Andrew Bogomil), Jaromír Meduna - Steven Berkoff (Victor Maitland), Jan Maxián - Paul Reiser (Jeffrey), Petr Burian - James Russo (Mikey Tandino), Martin Sobotka - Jonathan Banks (Zack), Martin Zahálka - Gilbert R. Hill (Douglas Todd), Pavel Vondrák - Bronson Pinchot (Serge), Marek Libert - Joel Bailey (McCabe), Ondřej Lechnýř - Art Kimbro (Foster), Bohuslav Kalva - Stephen Elliott (Hubbard), Lucie Vondráčková - Alice Cadogan (recepční), Radek Škvor - Frank Pesce (dealer), Jiří Schwarz - Dennis Madden (policajt v Detroitu), Otakar Brousek ml. - Michael Gregory (manažer hotelu), Jiří Valšuba - David Wells (policejní dispečer), Jan Szymik - Jack Heller (Maitre D'), Ivo Novák - Gerald Berns (policajt v Beverly Hills 1), Bohumil Švarc ml. - William Wallace (policajt v Beverly Hills 2), Jan Battěk, Gustav Bubník, Vilém Udatný a další
Zvuk: Jan Titlbach
Dialogy a režie: Gustav Bubník
Pro Viacom vyrobilo S Pro Alfa CZ - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 5.12.1984 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 28.03.2001 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 316 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 13 000 000

FILMY V SÉRII
Policajt v Beverly Hills gastonrolinc.webnode.cz/news/policajt-v-beverly-hills-beverly-hills-cop2/?_ga=2.245488132.1091311991.1658530758-1227345092.1655885638
Akční / Komedie, USA, 1984
Režie: Martin Brest, Hrají: Eddie Murphy, Judge Reinhold

Policajt v Beverly Hills II gastonrolinc.webnode.cz/news/policajt-v-beverly-hills-beverly-hills-cop1/
Akční / Komedie, USA, 1987
Režie: Tony Scott, Hrají: Eddie Murphy, Judge Reinhold

Policajt v Beverly Hills III gastonrolinc.webnode.cz/news/policajt-v-beverly-hills-beverly-hills-cop2/
Akční / Komedie, USA, 1994
Režie: John Landis, Hrají: Eddie Murphy, Jon Tenney
 
Tvůrci a herci
Martin Brest (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Don Simpson (Produkce), Harold Faltermeyer (Hudba), Bruce Surtees (Kamera), Arthur Coburn (Střih), Billy Weber (Střih), Margery Simkin (Casting), Rhonda Young (Casting), Angelo P. Graham (Scénografie), Tom Bronson (Kostýmy), Cecelia Hall (Zvuk), George Watters II (Zvuk), Leonard Engelman (Masky), Ben Nye III (Masky), Daniel Petrie Jr. (Scénář), Eddie Murphy (Herec), Judge Reinhold (Herec), John Ashton (Herec), Lisa Eilbacher (Herec), Ronny Cox (Herec), Steven Berkoff (Herec), James Russo (Herec), Jonathan Banks (Herec), Stephen Elliott (Herec), Bronson Pinchot (Herec), Paul Reiser (Herec), Damon Wayans (Herec), Rick Overton (Herec), Martin Brest (Herec), William Wallace (Herec), Tom Everett (Herec), Karen Mayo-Chandler (Herec)
 
1984/105/USA/Akční, Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Kritika filmu vytýkala obhroublost a primitivní humor, na druhou stranu však přiznávala, že se jedná o film velice zábavný. Rovněž prorokovala, že postava Axela Fooleyho (Eddie Murphy) bude inspirací pro mnoho dalších komedií.
- Tvůrci při natáčení některých scén poněkud tápali. Svými nápady jim nejednou vypomohl herec Eddie Murphy.
- Skutečný policista Gilbert R. Hill, který hraje inspektora Todda, strávil ve službě přes 25 let a byl také jedním z poradců filmu. Eddie Murphy od něj převzal zvyk zastrkovat si zbraň zezadu do kalhot.
- Jonathan Banks, který ve filmu ztvárnil Zacka, osobního strážce a hitmana Stevena Berkoffa (Victor Maitland), ztvárnil po 27 letech téměř identickou postavu jménem Mike ve 4. sérii seriálu Perníkový táta (od r. 2008).
- Z obavy, že film bude propadák, si asistentka režie v titulcích zvolila jiné jméno.
- Režie byla nabídnuta Davidu Cronenbergovi, ten ale odmítnul.
- Píseň, která zazní během scény v striptýzovém klubu, "Nasty Girl" od Vanity, byla doporučena skutečnou striptérkou, která ve scéně vystupuje.
- V galerii můžeme vidět veliké umělecké dílo sestávající z několika figur. Jedna z figur byla vymodelována podle režiséra Martina Bresta.
- Při pátrání po Foleym and Rosewoodovi použila policie Los Angeles satelitní sledovací systém (předchůdce GPS). Takovýto systém ovšem v době natáčení filmu neexistoval, byl čistým výplodem fantazie tvůrců filmu. Ve skutečném světě se začal používat až o pár let později.
- První film promítaný ve více než 2 000 kinech v U.S.A.
- Po nabídce producentů na režírování filmu si Martin Brest hodil čtvrťákem, zda-li má přijmout či nikoli. Poté, co se ukázalo, že bude film obrovským hitem, si nechal onen čtvrťák zarámovat a pověsit na stěnu.
- Autor příběhu Danilo Bach dokončil svůj návrh v roce 1977, šest let před tvorbou filmu.
 
Odkazy