Očista navždy / The Forever Purge (2021/103/USA/Thriller, Akční, Horor, Sci-Fi) 56%

25.11.2021 16:23
JEDNOU VĚTOU
„Utekli z Mexika do Ameriky, ale poklidný život jim narušila morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví."

OBSAH
Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali vést poklidný život. Ten i jim každoročně narušuje Očista, morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. I tuhle „nepříjemnost“ ale Adela dokázala vyřešit tím, že se s mužem vždy ukrývají ve spřátelené komunitě, která ví, jak se proti případným útočníkům bránit. Ve chvíli, kdy se rozezní spásné sirény, informující o ukončení Očisty, veškeré drama rázem končí, posbírají se ranění a mrtví, opraví se škody a jede se dál. Pokud se ovšem někdo nerozhodne v řádění pokračovat bez ohledu na následky. A když takový nápad dostane víc lidí najednou, je krvavá lázeň, ve které válčí všichni proti všem, nezastavitelná. Kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům. Život je prostě plný paradoxů. Adela by mohla vyprávět. (CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nemůžu říct, že by to bylo špatný. Výborná kamera, přestřelky taky dobře udělaný, ale podprahově jsem tam cítil politiku, tu na kterou jsem už úplně alergický. Mexiko forever a amíci co nechtějí migranty, zlý fašouni, násilný psychopati, atd. Jinak se zdá, že v USA, ale i Mexiku má snad každej výcvik minimálně od Ramba, zbraně tam jsou ve stejný míře jako u nás řepkový lány, takže když to amíky chytne, jedou, ale to víme i ze zpráv. Strhující národ, film už poněkud méně, ale zase dát si trocha akce mixklou politickým názorem na kterej beztak seru, není úplně zlý. Takový 2 -3 *. (Enšpígl) 3*

To jsou mi ale paradoxy. Kdysi se utíkalo do Mexika před rukou zákona, nyní za jejím bezpečným objetím.. DeMonacovo vemeno je vytahané až k podlaze a hodnoty akcií firem vyrábějících neprůstřelné žaluzie lámou rekordy, jenže i přes atraktivní vizuál, který se to občas nebojí vytáhnout na denní světlo, se není čeho chytit. Napětí nic, nápad nic, postavy jedno velké nic. Navíc ty vzorce rasy a morální integrity.. Zatvrzelé to zase o něco více zatvrdí, ty s kritickým myšlením a schopností nadhledu otráví. Ještě nebyli terčem Eskymáci a důchodci hrající bingo..  (Gilmour93) 2*

Fíha, jsem překvapený, že se potkáváme už popáté. Duchovní otec série James DeMonaco se už nějakou chvíli stáhl pouze do role scénáristy, šílené nápady má ale pořád. Očista je tu proto, aby v té kouzelné Americe srazila kriminalitu na minimum (lidé se vybouří, rozsekají několik sousedů, přejedou pár bezdomovců a bude na rok klid). Jenže nově se povolené upouštění páry krapet zvrtlo. V Texasu našel domov mexický pár, který se snaží zapadnout, sledujeme i osudy rodiny bohatých rančerů. Jelikož krvavá řež po dvanácti hodinách nekončí, společně se pokusí pláchnout za hranice: ano (exprezident Trump), paradoxně za ty mexické. Několikrát se tak otřeme o národnostní menšiny, přijde pár „velkých“ myšlenek, každopádně všichni čekáme a doufáme ve stylovou béčkovou zábavu. Přijde, ale už dávno není cool a jen zoufale opakuje to, co možná fungovalo minule. PS: Vždyť ty márnice tohle nemůžou nikdy pojmout. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Odehrává se to už po několikáté. Aby srazila strmě stoupající kriminalitu, rozhodne se americká vláda pro vyhlášení Očisty – svátku, během kterého je na dvanáct hodin dovoleno beztrestně páchat zločiny včetně vraždy. Takzvaní „noví otcové zakladatelé“ lid přesvědčují, že uvolnění nahromaděné agrese pomůže národu k harmonickému životu.
Varování, že se ve skutečnosti děje pravý opak a Spojené státy se řítí do záhuby, zůstává bez odezvy. A tak se stane nezvratitelné – krvavá řež po dvanácti hodinách nekončí a zradikalizovaná část národa pod heslem „Očista – navždy“ pokračuje v běsnění, vraždění a rabování. Amerika je v plamenech.
Doprostřed toho šílenství režisér Everardo Gout, který přebral štafetu po otci série Jamesi DeMonacovi, zasadil původem mexický manželský pár (Ana de la Reguera, Tenoch Huerta), který se společně s několika dalšími bude snažit uprchnout do bezpečí, tedy zpět za hranice s Mexikem. To totiž americkým uprchlíkům před Očistou otevřelo na několik hodin své hranice. Není to jediný paradox, který si James DeMonaco, i když tentokrát pouze jako scenárista, připravil.
Nová Očista, která má tentokrát skutečně trvat „navždy“, si zdařileji než v předešlých dílech, pohrává s odkazy na úskalí americké politiky (především exprezidenta Trumpa) i stále aktuální problematiku národnostních menšin. Stejně jako u minulých snímků série ale tvůrci ambiciózní námět nezvládnou a DeMonacův scénář nedokáže využít potenciál atraktivní myšlenky na to, co by se stalo, kdyby rozhněvaný národ mohl prožít půl dne beztrestně a bez fungující záchranné infrastruktury.
Snímek se přesto drží nad průměrem předešlých dílů. Díky mnoha akčním scénám a mnohdy poutavým vizualizacím možná divák na chvíli přestane počítat všechny žánrové stereotypy, které se ve filmu objeví, nebo se tolik nepodiví nad tím, že každý jeho hrdina umí zacházet se samopalem jako ostřílený mariňák.
Ani spolupráce DeMonaca a Gouta tak nedokázala využít potenciál, jaký námět Očisty nabízí, i když tentokrát umožňuje monumentálnější, aktuálnější a provokativnější podívanou. Nejsilnější momenty scénář zadusí pod tíhou klišé a scén, které mají ambici vylekat, ale ne překvapit.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Filip Jančík - Josh Lucas (Dylan Tucker), René Slováčková - Cassidy Freeman (Cassidy Tuckerová), Petr Burian - Tenoch Huerta (Juan), Jana Zenáhlíková - Ana de la Reguera (Adela), Tomáš Borůvka - Alejandro Edda (T.T.), Nina Horáková - Leven Rambin (Harper Tuckerová), Pavel Šrom - Will Patton (Caleb Tucker), Zdeněk Mahdal - Jeffrey Doornbos (Elijah Hardin + titulky), Jan Szymik - Zahn McClarnon (Chiago), Ivo Novák - Gregory Zaragoza (Xavier), Martin Kubačák - Joshua Dov (Dalton Levay), Jiří Krejčí - Edward Gelhaus (potetovaný nacista), Ivo Hrbáč - Sammi Rotibi (Darius Bryant), Petr Neskusil - Will Brittain (Kirk), Tereza Chudobová - Annie Little (Emily Levayová) + Susie Abromeit (Matka Hardinová), Natálie Topinková - Veronica Falcón (Lydia), Viktor Dvořák, Anežka Šťastná, Kristina Jelínková
Překlad: Milan Stejskal
Dialogy: Marek Píša
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Martin Kot
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.7.2021 CinemArt
Premiéra USA: 2.7.2021 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.11.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 3.11.2021 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 1 575 944
Tržby celkem - $ 76 994 245
Návštěvnost v ČR 9 725
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000

FILMY V SÉRII
Očista gastonrolinc.webnode.cz/news/a91/
Thriller / Horor, USA / Francie, 2013
Režie: James DeMonaco, Hrají: Ethan Hawke, Lena Headey

Očista: Anarchie gastonrolinc.webnode.cz/news/a92/
Thriller / Akční, USA / Francie, 2014
Režie: James DeMonaco, Hrají: Frank Grillo, Carmen Ejogo

Očista: Volební rok gastonrolinc.webnode.cz/news/a93/
Thriller / Akční, USA / Japonsko, 2016
Režie: James DeMonaco, Hrají: Elizabeth Mitchell, Frank Grillo

První očista gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0174/
Thriller / Akční, USA, 2018
Režie: Gerard McMurray, Hrají: Y'lan Noel, Lex Scott Davis

Očista navždy gastonrolinc.webnode.cz/news/ocista-navzdy-the-forever-purge-2021-103-usa-thriller-akcni-horor-sci-fi-56/
Thriller / Akční / Horor, USA 2021
Režie: Everardo Gout, Hrají: Ana de la Reguera, Tenoch Huerta
 
Tvůrci a herci
Everardo Gout (Režie), Michael Bay (Produkce), Jason Blum (Produkce), James DeMonaco (Produkce), Andrew Form (Produkce), Brad Fuller (Produkce), Everardo Gout (Produkce), Sébastien K. Lemercier (Produkce), The Newton Brothers (Hudba), Luis David Sansans (Kamera), Todd E. Miller (Střih), Vincent Tabaillon (Střih), Sarah Domeier Lindo (Casting), Terri Taylor (Casting), Jennifer Spence (Scénografie), Leah Butler (Kostýmy), Paul Hackner (Zvuk), Maggie Fung (Masky), James DeMonaco (Scénář), Ana de la Reguera (Herec), Tenoch Huerta (Herec), Josh Lucas (Herec), Leven Rambin (Herec), Cassidy Freeman (Herec), Will Patton (Herec), Veronica Falcón (Herec), Susie Abromeit (Herec), Zahn McClarnon (Herec), Anthony Molinari (Herec), Sammi Rotibi (Herec), Mark Krenik (Herec), Brett Edwards (Herec), Gary Nohealii (Herec), Jeffrey Doornbos (Herec), Keenan Henson (Herec), Alejandro Edda (Herec), Antwan Eilish (Herec),
 
2021/103/USA/Thriller, Akční, Horor, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Když Adela (Ana de la Reguera) a Cassidy Tucker (Cassidy Freeman) procházejí kinem, tak na plátně běží film The Vampire (1957).
 
Odkazy