První očista / The First Purge (2018/103/USA/Thriller, Akční, Horor, Sci-Fi) 51%

22.10.2018 10:06
JEDNOU VĚTOU
„Jednou za rok je v USA dovoleno všechno - loupit či vraždit. Tato událost, během které nezasahuje policie, se nazývá očista. A takto to všechno začalo."

OBSAH
Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Protesty, basketbal, gangy, rap, vysedávání před domem jak tetiny na vsi, největší obavy z vlastních žen, všechno je stereotypně na svém místě. A pak je tu drogový dealer, co jako Drsnej Shaft neohroženě chrání neighborhood. Co na tom, že profituje na prodeji fetu našim dětem, hlavně že postřílí pár bílých neonacistů podporovaných tím největším boogeymanem, americkou vládou. Dobu reflektující blaxploitation (události v Charlottesville 2017), které svou tupou angažovaností akorát dělá medvědí službu širšímu podtextu. DeMonacův projekt očisty je už vycuclý jak žumpa.. (Gilmour93) 2*

Byť nás první Očista, bere na úplný začátek, tak se tenhle krvavý kruh už uzavírá. A přitom je to taková škoda, akce je zde našlapaná a pořádně kontaktní, takže hodně bitek, hodně střílení a i dost zvráceností a finále v paneláku bylo naprosto špičkové. Město místy působí i dost děsivě, což u předchozích dílů, takovou roli nehrálo, ale tady, tady z podzemí začnou vylézat i démoni. Film se převážně soustředí, na trojici - Nyu a jejího bráchu Isaiah a Dmitriho, který je šéfem tamějších bloků. A byť příběh, je už dost ohraný, tyhle tři postavy sou perfektní, ale hlavně Dmitri, který by byl perfektní Black Pantherem, jelikož chápe úděl krále a dává do toho duši i srdce. Co mně však neustále na téhle sérii baví, je ta uvěřitelnost, to že by se tohle mohlo přes noc stát, to čeho sou lidi schopní, když jim někdo dá volnost. Něco takového neschvaluji, je to zrůdné a odporné, ale dneska, v dnešním světě, sou lidi, kteří sou na takové mentální úrovni, že tohle schvalují a líbilo by se jim to. A to je na tom, nejvíc děsivé, ta uvěřitelnost, ta realističnost. (Yoshitsune) 5*

Nová vláda USA sa rozhodne začať nevídaný experiment, v ktorom luďom z nižších spoločenských vrstiev ponúkne možnosť zárobku. Ich úlohou je zúčastniť sa Očisty, teda udalosti, počas ktorej sú dvanásť hodín všetky zločiny legálne. Výsledok tohto pokusu je nepredvídatelný, a z toho, čo sa začne ako relatívne pokojný večer, sa čoskoro stáva nezastavitelné krviprelievanie. - Prequel k jednej z najvyrovnanejších moderných hororových sérií, ktorá si aj po štvrtom počine drží slušnú úroveň. Nedostal som síce to, čo som čakal, teda nejaké obšírne objasnenie toho, prečo to celé začalo, ale ako príspevok do subžánru Action Horror to vďaka efektívnemu tempu zapadá výborne, takže sa to u mňa akosi vykompenzovalo. Mierne nechápem rozhodnutie tvorcov umiestniť dej prvej Očisty v časti Staten Island, keďže tu kriminalita nie je na pomery USA príliš vysoká. Ovela viac by som uvítal zobrazenie Očisty z Detroitu alebo St. Louis. Spokojný som aj s hercami, z ktorých ma najviac zaujala Lex Scott Davis, ktorá mi štýlom hrania pripomína nestarnúcu Angelu Bassett. Slabé štyri hviezdičky si to zaslúži a som zvedavý, kam sa táto séria zase posunie s novým seriálom. + herec z The Visit + herečka z South of Hell + herec z Santa Clarita Diet + herečka z The Belko Experiment a Room 104 + herec z Bedeviled a Dismissed. (Marceloo) 4*

VELKÁ RECENZE
Jak to vypadalo, když lidé poprvé vyšli do ulic a mohli se proměnit ve zvířata?  
Je docela zázrak, když si nějaká filmová série dovede udržet svoje kvality i po čtyřech dílech. Především u hororů a akčˇ náků se stává, že po povedené jedničce to jde šupem dolů a Pátek třináctého, Halloween, Saw nebo další podobné věci s přibývajícími částmi vypadají hůř a hůř. Série Očista je ovšem výjimka a svoje kvality si pořád udržuje. Jasně, ty kvality nejsou bůhvíjak velké, ale na druhou stranu pád na dno neproběhl ani tentokrát.
Už podle názvu letošního kousku je jasné, že se podíváme na začátek. USA jsou ekonomicky v háji, lidi nemají práci a začínají se bouřit, a tak nová vláda rozhodne spustit experiment, během něhož se na jednu noc zruší všechny zákony a policie, doktoři a hasiči si vezmou volno a lidi dostanou šanci vyrazit do ulic umlátit baseballovou pálkou souseda, který jim nevrátil křovinořez. Zatím to tedy není celostátní záležitost, ale blbnout se bude jen na Staten Islandu kousek od New Yorku, kde žijí chudí a nezaměstnaní a bují tu drogová kriminalita. Ideální místo na to, aby se tu lidi mezi sebou pomlátili a projekt mohl být považován za úspěšný. Je tu však problém. Až na pár incidentů se nic neděje, co tedy s tím? Vláda potřebuje úspěch, a tak se rozhodne jít mu trošičku naproti. Kontroverzní experiment musí uspět, i kdyby do ulic měla vyrazit armáda žoldáků.
Takže jsme na začátku a dostáváme úplně jiné hrdiny než staré známé (Hawke ani Grillo nedorazí). Nějaká další změna? Popravdě ne. Duchovní otec celé série James DeMonaco tentokrát pouze psal scénář, ale režisér Gerard McMurray se o žádné zásadní změny, osobitější look nebo svéráznější přístup nepokouší. I teď se tu míchají úsměvně naivní pokusy o sociální komentář s drsnou akcí. Té je naštěstí docela dost a McMurray odvádí překvapivě slušnou práci. Až na jednu bitku s prostitutkami, kde se stříhá víc, než by mělo, jsou všechny přestřelky i rvačky tělo na tělo dostatečně přehledné, správně brutální a řízné.
Navíc je fajn, že o nové hrdiny se postarali i celkem sympatičtí herci. Y'lan Noel sice hraje drogového krále Staten Islandu, takže není úplně snadné považovat ho za hrdinu, ale v akčních scénách se otáčet umí a to, že srovná tři vojáky na schodech jen díky svému odhodlání a na*ranosti, mu člověk docela věří. Lex Scott Davis zase bez problémů zvládá tu naivní, hodnou a odhodlanou hrdinku, o kterou se člověk může bát a držet jí palce, aby přežila až do poslední scény. Samozřejmě nejde o nějaké velké herectví, na to je Očista až příliš jednoduché béčko a ani Marisa Tomei tu nedostala moc prostoru něco pořádného předvést, naštěstí na brutální akční sci-fi výplach to bez problémů stačí.

DABING
Vyšlo v původním znění

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.7.2018 CinemArt
Premiéra USA: 4.7.2018 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.11.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 7.11.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 4 261 082
Tržby celkem - $ 135 186 325
Návštěvnost v ČR 28 801
Náklady (Rozpočet) - $ 13 000 000

FILMY V SÉRII
Očista gastonrolinc.webnode.cz/news/a91/
Thriller / Horor, USA / Francie, 2013
Režie: James DeMonaco, Hrají: Ethan Hawke, Lena Headey

Očista: Anarchie gastonrolinc.webnode.cz/news/a92/
Thriller / Akční, USA / Francie, 2014
Režie: James DeMonaco, Hrají: Frank Grillo, Carmen Ejogo

Očista: Volební rok gastonrolinc.webnode.cz/news/a93/
Thriller / Akční, USA / Japonsko, 2016
Režie: James DeMonaco, Hrají: Elizabeth Mitchell, Frank Grillo

První očista gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0174/
Thriller / Akční, USA, 2018
Režie: Gerard McMurray, Hrají: Y'lan Noel, Lex Scott Davis

Očista navždy gastonrolinc.webnode.cz/news/ocista-navzdy-the-forever-purge-2021-103-usa-thriller-akcni-horor-sci-fi-56/
Thriller / Akční / Horor, USA 2021
Režie: Everardo Gout, Hrají: Ana de la Reguera, Tenoch Huerta
 
Tvůrci a herci
Gerard McMurray (Režie), Michael Bay (Produkce), Jason Blum (Produkce), Andrew Form (Produkce), Bradley Fuller (Produkce), Sébastien K. Lemercier (Produkce), Kevin Lax (Hudba), Anastas N. Michos (Kamera), Jim Page (Střih), Christine Kromer (Casting), Sarah Domeier Lindo (Casting), Terri Taylor (Casting), Sharon Lomofsky (Scénografie), Amela Baksic (Kostýmy), Josh Berger (Zvuk), Jennifer Suarez (Masky), James DeMonaco (Scénář), Y'lan Noel (Herec), Lex Scott Davis (Herec), Joivan Wade (Herec), Patch Darragh (Herec), Marisa Tomei (Herec), Lauren Vélez (Herec), Rotimi Paul (Herec), Mugga (Herec), Mo McRae (Herec), Steve Harris (Herec), Melonie Diaz (Herec), Jermel Howard (Herec), Kristen Solis (Herec), Chyna Layne (Herec), Mitchell Edwards (Herec), Maria Rivera (Herec), Van Jones (Herec), Geoff Schuppert (Herec), Levy Tran (Herec), Robert Bozek (Herec)
 
2018/103/USA/Thriller, Akční, Horor, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Zbraně použité ve filmu byly AK-47, AKU, M-16, M-4, MP-5, MP-7 a G-36.
- Film má potitulkovou scénu.
- V pokoji Isaiaha (Joivan Wade) je na zdi možné vidět plakát k filmu Halloween, také od studia Blumhouse.
- Ve filmu se neobjeví žádná postava z předešlých tří filmů.
- Jedná se o prequel této filmové série Očisty.
 
Odkazy: