Muži v černém 2 / Men in Black 2 (2002/88/USA/Komedie, Sci-Fi, Akční) 61%

25.09.2018 11:54
JEDNOU VĚTOU
„Stejná planeta. Nový šmejd!"

OBSAH
Uplynuly čtyři roky od okamžiku, kdy K a J - genti tajné neoficiální organizace MIB dohlížející na utajené mimozemské imigranty na Zemi - dvrátili velkou intergalaktickou katastrofu. Tehdy čerstvě získaný agent J se v organizaci etabloval, zatímco jeho starší zkušený kolega K se vrátil k pohodlnému civilnímu životu a pracuje na poště. Během rutinního vyšetřování však J odhalí spiknutí řízené zlou kytothianskou stvůrou Serleenou, vystupující v podobě sexy modelky luxusního spodního prádla. Serleena však obsadí budovu organizace MIB a jako rukojmí si vezme jeho zaměstnance. J nezbývá než požádat o pomoc jediného muže, který mu s řešením situace může pomoci - zpohodlnělého K.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Opět pravidlo pokračování (místo pravidlo by se to mělo jmenovat prokletí) a bohužel i MIB 2 jsou slabší než jednička. Film nepůsobí vůbec celistvě a je to spíše velký shluk nápadů a skečů, které dohromady tvoří chatrně vystavěnou sci-fi zábavu. Celé to na papíře muselo vypadat šíleně, ale zfilmované ještě šíleněji a se Smithovou nechutí k pokračování trochu nechápu, proč do toho šel (tučný šek nechme stranou:)). Když se však člověk odmyslí tu neuvěřitelnou přepálenost nejen nápadů, ale i jejich provedení, jsou zde velmi vtipná místa jako je konverzace J a K na poště (J:"Pracovali jsme spolu", K:"Já nikdy nepracoval v pohřebním ústavu"). Bohužel i většina scén i příběh působí poměrně sestříhaně a urychleně hlavně v závěru, kde "K" představí další směr pro stále větší a větší pokračování... Naneštěstí větší neznamená lepší. (Djkoma) 2*

Rozhodně horší než jednička jako u většiny dvojek slavnějších jedniček. Vadí mi, že řada mimozemšťanů je zhotovena na počítači a není tam už to kouzlo masek jako v předchozím díle. Napíklad hlavní nepřítel je hrozný a konec je také divný, kdy princezna odlétá v té lodi. Jinak mě zase potěšily scény s buldočkem :). I příběh mi příjde tak trochu klišovitý. A už to, že trvá hodinu!! než se agent K vzpomene na svůj život a až pak posledních třicet minut hledají nepřítele mi přijde přehnaně krátké. Alespoň to mělo být delší. (Malarkey) 3*

Připomínalo mi to lacinou a prvoplánovou komedii Eddieho Murphyho. Přitom ale nejvtipnější moment z celého filmu byla písnička o tamponech v rámci druhého reklamního bloku. Někdo zřejmě usoudil, že se sveze po vlně úspěchu prvního dílu, a jako bonusem to ještě přišperkoval pro větší grády. Pokud jsem jedničku nazval hovadinou největšího kalibru, kterou omlouvá jen zašlý rok vzniku (a to mě prosím pěkně bavila), pak tedy vážně nevím, co mám napsat o dvojce. Asi jen to, že jsem si kvůli ní ani neohříval sekanou k večeři, abych nepropásl začátek. Ukázalo se to jako velice prozíravý tah, protože nastavit mikrovlnku na pět minut, přišel bych skoro o polovičku filmu. I ta studená flákota byla ovšem nakonec žhavější, než všechna zábava, akce a rádoby sexy Lara dohromady. No nic, jdu se mrknout po neuralizéru... (Papinec) 2*

OLDIES FILMU
"Pow. Pf-saka-pf-pf, pff-saka-pf-saka-pf-pf". Téhle kouzelné řeči jsem se vždycky chtěl naučit. Snad proto, že svého času DVDčko s dvojkou Mužů v černém bylo zabydlené víc v přehrávači, než ve skříni. Dvojka možná není taková legrace jako první díl, rozhodně se o ní ale nedá mluvit jako o sequelu, který žije jen ze slávy svého předchůdce. A jaká je sranda film, tak zábavný je i trailer. Prakticky se nenamáhá s vysvětlováním příběhu, nebo kdo je ta ženská, co jí z prstů rostou lijány. Nebo ten chlápek z Jackass, kterému pro změnu roste druhá hlava. To jsou přece nepodstatné věci. Důležité je, že Muži v černém jsou zpět! Jiskří to mezi nimi úplně stejně (jen toho "pomalejšího" tentokrát hraje Tommy Lee Jones), vetřelců na Manhattanu zjevně neubylo, takže mají na co blikat svým protivzpomínkovým udělátkem (doporučujeme sledovat trailer ve slunečních brýlích), jen rozpočet se o něco rozrostl. Takže víc přerostlého hmyzu, létajících aut a zpívajících psů. Pokud si nedovedete představit, jak něco podobného může fungovat v traileru, nabízíme vám lahodnou ochutnávku. Jestli vám tohle nerozproudí krev v žilách, tak už jste zřejmě úplně tuhý, pane.

VELKÁ RECENZE
Od událostí prvního dílu uplynulo už pět let. Zatímco Kay pracuje pod jménem Kevin Brown jako poštmistr v městečku Truno a na minulost speciálního agenta organizace monitorující mimozemšťany pobývající na Zemi, si díky neutralizátoru vůbec nepamatuje, jeho bývalý kolega, Afroameričan Jay, je stále ve službě. Právě úspěšně zasáhl proti mimozemskému červovi Jeffovi, který žije v tunelech newyorské podzemky a potom neutralizoval paměť svého kolegy Teeho, který službu nezvládal a vlastně Jeffa vyprovokoval k útoku. Jeho novým kolegou se stane cynický a užvaněný buldoček Frank. Jaye čeká velmi obtížný úkol. V newyorském Central Parku přistane kosmická loď chapadlovité nestvůry Serleeny, která na sebe vezme podobu modelky luxusního prádla z reklamy. Hned po přistání sežere násilníka, který ji v parku přepadl a pak vyhledá svého dvouhlavého spojence Scrada a ten ji zavede za majitelem malé pizzerie Benem. Ten je ve skutečnosti mimozemšťanem Zarthanem a Serleena od něj chce získat informaci o drahocenném Světle Zarthy, které se v roce 1978 pokusila na Zemi ukrýt princezna Laurana, prchající z rodné planety před Serleenou. Světlo Zarthy je poslední nadějí Zarthy v boji s rasou Kylothianů, ke které patří Serleena. Ben nic neprozradí, ale Serleena pochopí, kam zaměřit své pátrání. Tajným svědkem Benovy vraždy se stane sympatická servírka Laura Vasquez.
Jay ji má za úkol vyslechnout, a protože se mu líbí, záměrně ji po výslechu zapomene neutralizovat, protože chce, aby si na něj pamatovala. Agentura už ví, že Serleena je na Zemi, a tak je vyhlášena pohotovost. Šéf agentury Zed, je sice přesvědčen, že Světlo Zarthy na Zemi není, protože jeho odesláním před třiceti lety pověřil svého nejlepšího muže, Kaye, situace je však vážná, a tak nařídí, aby Jay svého bývalého parťáka přivedl zpět. Ne zcela přesvědčený Kay svolí k deneutralizaci, ale než stačí k procesu dojít, Serleena centrálu obsadí a všechny, včetně Zeda, vezme jako rukojmí. Jedin, komu se na poslední chvíli podaří uniknout, jsou Jay a Kay. Jay vyhledá mimozemského překupníka Jeebse, který nabízí k prodeji deneutralizátor. S jeho pomocí Kayovi vrátí vzpomínky, byť se to neobejde bez komplikací. Kay si vzpomene, že Světlo Zarthy ze Země neodeslal, protože se zamiloval do Lauranny a chtěl jí pomoci. Pochopí také význam náramku, jež má na ruce Laura, kterou Serleena unesla do obsazené centrály. Jay a Kay se vyzbrojí v tajné zbrojnici a proniknou do centrály. Čeká je rozhodující boj o záchranu lidstva i Zarthanů, protože Světlo je nutné odklidit ze Země ještě před půlnocí, kdy má zničit Zemi.

O FILMU
Jeden z nejúspěšnějších filmů devadesátých let - komedie o mužích, kteří střeží, aby návštěvníci z vesmíru, kteří v utajení žijí mezi námi na Zemi, byli jen slušní "lidé" - získává své pokračování. Na palubě jsou všechny hvězdy týmu, který udělal úspěch snímku v roce 1997. Ten vycházel z populárních komiksových sešitů od Marvel Comics. V roli agenta Jay se setkáme opět s Willem Smithem, agenta Kay si zopakuje Tommy Lee Jones, větší prostor by měla získat Elle, kterou hraje Linda Fiorentino. Půjde znovu o sci-fi komedii, vybavenou nejmodernějšími triky. Děj by se měl odehrávat kolem intergalaktické války a zavést agenty také mimo rodnou planetu. Začátek natáčení a především práce trikových specialistů však bude rovněž ovlivněn možnou hollywoodskou stávkou.
Když se v roce 1997 film Muži v černém dočkal enormního diváckého ohlasu a zastínil i předem favorizované hity jako Jurský Park 2: Ztracený svět nebo Batman a Robin, filmoví analytici byli v šoku. "Možná bychom se opět mohli proplížit pod radarem," spekuluje režisér Barry Sonnenfeld. "Nevychází třeba další pokračování Hvězdných válek?" Nejenže se snímek Muži v černém nečekaně stal velkým hitem, ale také představil světu některé stylové prvky, které si brzy našly svou cestu do světa módy. "Vždycky jsem si myslel, že děláme takový malý snímek s hromadou kouře a zrcadel, které měly diváka přesvědčit, že je v něm nějaký sci-fi prvek," pokračuje režisér. "Film ale slavil velký úspěch a během týdne se v novinách objevily další tři filmové reklamy, ve kterých nosili herci sluneční brýle. A Willova písnička se hrála všude, kam jste strčili nos. Bylo fajn, jak znenadání se film dostal do obecného povědomí."
Na konci prvního dílu Mužů v černém byl agent Kay na své vlastní přání zbaven všech vzpomínek na kariéru u MIB a z agentury odešel. Opětovné shledání této dvojice agentů bylo ale vždy velmi důležitou součástí představ o dalším pokračování. "Na začátku příběhu druhého dílu si Tommy a Will navzájem vymění své role. Zatímco byl Tommy pryč, Will se postupně stal vrchním agentem v MIB. V okamžiku, kdy se Tommy vrací, nastává komická situace - Will se musí vyrovnat se svým starým učitelem, který se navrací do jeho života a znovu se k němu chová jako k dítěti. Tímto způsobem film Muži v černém II přejímá stěžejní prvky svého předchůdce a zároveň volí nový a neotřelý přístup," podotýká producentka Laurie MacDonald.
"Už od začátku jsme věděli, že v závěru prvního dílu podstoupí Tommy neuralizaci (výmaz paměti) a že pokud budeme mít to štěstí točit druhý díl, budeme muset vyřešit problém, jak jej dostat zpátky do děje," vysvětluje producent Walter F. Parkes. "Problém tedy tkvěl v tom, jak zkonstruovat příběh, který s tím počítá, a zapojit Tommyho rychle zpátky do akce."
"Stejně jako u Laurela a Hardyho, Burnse a Allena a všech ostatních komediálních dvojic je i zde jeden z aktérů ten tichý a méně nápadný a druhý ten výrazný a hlučný," říká Sonnenfeld. "Zatímco Tommy Lee Jones hraje toho tiššího, Will ztvárnil hlučnější část dua. Jedním z nejtěžších úkolů při plánování druhého dílu bylo vyřešení problému, jak obě postavy co nejrychleji opět sblížit, protože komičnost jejich vzájemné interakce je jedním z nejdůležitějších prvků filmu." "Poté, co jsme první dva týdny natáčeli v New Yorku pouze s Willem, konečně došlo na scénu, ve které se poprvé objevují oba aktéři. Když jsme skončili, Will se na mě usmál a řekl: 'Kay dělá Jaye.' Myslel to tak, že bez Tommyho postavy není ani Willova postava. Dohromady tvoří nedělitelný celek." Will Smith se znovu vrací do role agenta Jaye, kterou po obrovském úspěchu filmu Den nezávislosti ještě více upevnil své renomé komediálního akčního herce. "Myslím si, že celý nápad natočit film o vládní organizaci, která monitoruje a reguluje mimozemský život na naší planetě, má něco do sebe," říká Smith. "Existence této organizace vlastně vysvětluje spoustu věcí, o kterých se lidé často dohadují - například proč je Regis tak úspěšný? Zničehonic se objevil a hned je největší televizní hvězdou... 'Jakto?' můžete se zeptat sami sebe. Odpověď samozřejmě zní: 'protože není z této planety'. Muži v černém tak vlastně vysvětlují spoustu věcí."
Zatímco agentu Jayovi připadá existence tajné organizace monitorující mimozemský život zcela logická, Kay se k situaci staví značně nechápavě. "Co se týče jeho práce na poštovním úřadě, nešli jsme do žádných velkých detailů," říká o Kayovi jeho představitel Tommy Lee Jones. "Ale už na první pohled je jasné, že není úplně spokojen. Je sice dobrý pošťák a lidé z jeho města jej mají rádi, ale on sám není stoprocentně šťastný. Popravdě řečeno - já sám jsem nikdy neuralizován nebyl, ale předpokládám, že po této proceduře má člověk pocit, že mu něco chybí." Kay samozřejmě podvědomě postrádá akci, na kterou byl zvyklý. Šéf MIB proto posílá agenta Jaye, aby situaci napravil. "Zed ví všechno o veškerém dění v organizaci, takže když mu Jay vysvětlí, co se stalo, má velmi jasnou představu, kdo má v této záležitosti prsty a co tím sleduje. V celé mozaice však chybí jeden střípek a ten dostane Jay za úkol doplnit," říká představitel Zeda Rip Torn. Onen chybějící střípek je ovšem v hlavě agenta Kaye, který postrádá svou paměť. Situaci navíc komplikuje něco, co ve svém životě postrádá Jay.
Jednou z věcí, které v životech agentů MIB chybí, je přátelství. Je to osamělá práce, ve které vám dělá společnost pouze váš partner - a díky tomu, že stále neuralizujete lidi, kteří s vámi spolupracují, se stává ještě osamělejší. Než si ale Jay uvědomí, že bude znovu pracovat se svým starým partnerem, poruší stanovená pravidla a dovolí obyčejnému člověku, aby se stal jeho přítelem. "Když se Jay setká s Laurou, je její krásou očarován a pod vlivem sympatií porušuje pravidla organizace, podle nichž musí být každý svědek výskytu mimozemšťanů neuralizován. To ale Jay udělat nechce, protože si přeje, aby si jej Laura zapamatovala," vysvětluje Will Smith. "Myslím, že se o mě začne zajímat díky mé reakci na bláznivé věci, kterých jsem byla svědkem. Film začíná tím, že se vyznává ze své osamělosti a touží po někom, s kým by mohl navázat dlouhodobý vztah. A když vidí, že nejsem vyděšená z toho, jak před mýma očima mluví psi a lidi se mění v mořské hvězdice, řekne si: 'tohle je možná člověk, se kterým bych se mohl seznámit´," vysvětluje představitelka Laury Rosario Dawson. Někdo, koho by Jay raději neznal a Kay, jak se ukáže, naopak zná až moc dobře, je zákeřná nestvůra Serleena. "Když se poprvé objeví, vypadá jako kombinace artyčoku a medúzy," vysvětluje Sonnenfeld. "Vzápětí se ale promění v sexy modelku, kterou hraje Lara Flynn Boyle. Spolupráce s Larou byla učiněným potěšením, její styl hraní mi velmi vyhovuje. Ve filmu je zcela dokonale sarkastická."
Pro Laru byla nabídka hrát ničemnou mimozemšťanku ve velkém filmu skvělou profesní příležitostí. "Když jsem dostala tuto nabídku, řekla jsem si: 'skvělé, takže budu hrát marťana ve velkém filmu´, ale vlastně jsem ani netušila, co to bude ve skutečnosti znamenat," říká Lara Flynn Boyle. "Byla jsem velkou obdivovatelkou prvního dílu. Věděla jsem, že Will je velice příjemný člověk a že mají s Tommym ten osvědčený recept na komické vyznění jejich společného hraní. Ani v nejmenším jsem ale netušila, kolik legrace si při natáčení s Barrym a jeho štábem užiju." Tommy Lee Jones, který je znám převážně pro své role ve vážných snímcích, vnáší do filmu element, díky němuž vyznívá působení ústřední dvojice natolik komicky. "Nemám vůbec žádný smysl pro humor," prohlašuje sám herec. "Měl jsem štěstí, protože moje značka byla obvykle hned vedle Willovy. Klíčem ke komickému vyznění mé postavy tedy bylo stát co možná nejblíže k Willu Smithovi a dělat to, co mi řekl režisér. Jak se zdá, tu a tam se mi to povedlo." "Jednou z nejpříjemnějších věcí na natáčení druhého dílu je fakt, že herci už předem znají svou postavu," zavírá debatu Sonnenfeld.

Ocenění:
Razzies
2002 - Lara Flynn Boyle (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Blu-ray, TV)
V českém znění: Pavel Soukup - Tommy Lee Jones (K), Bohdan Tůma - Will Smith (J), Nela Boudová - Lara Flynn Boyle (Serleena), Jana Páleníčková - Rosario Dawson (Laura Vasquezová), Miroslav Saic - Tim Blaney (Frank), Zbyšek Pantůček - Johnny Knoxville (Scrad), Filip Švarc - Johnny Knoxville (Charlie), Jiří Čapka - Rip Torn (Zed), Rudolf Kubík - Tony Shalboub (Jeebs), Jaroslav Kaňkovský - Jack Kehler, John Alexander (Ben, Jarra), Marek Libert, Tomáš Karger, Hynek Dřízhal, Ludvík Král - David Cross (Newton), Luděk Čtvrtlík - Patrick Warburton (agent Tee), Bohuslav Kalva - Peter Graves (Peter Graves), Ladislava Něrgešová, Jiří Valšuba, Jaroslav Horák, Radka Malá, Roman Hájek, Terezie Blahová, Otto Rošetzký (titulky)
Spolupracovali: Barbora Wildová
Produkce: Milena Čapková
Překlad: Ivan Hanuš
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Dialogy a režie českého znění: Karolína Průšová
Vyrobily: ABZ - divize Bontonfilms 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 18.7.2002
Premiéra USA: 3.7.2002 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.1.2003 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.12.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 25.4.2012 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 31 602 447
Tržby celkem - $ 441 818 803
Návštěvnost v ČR 315 391
Náklady (Rozpočet) - $ 140 000 000
 
FILMY V SÉRII
Muži v černém gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-men-in-black/
Komedie / Sci-Fi, USA, 1997
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Tommy Lee Jones, Will Smith

Muži v černém 2
Komedie / Sci-Fi, USA, 2002
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Tommy Lee Jones, Will Smith

Muži v černém 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-men-in-black2/
Komedie / Sci-Fi, USA / Spojené arabské emiráty, 2012
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Will Smith, Tommy Lee Jones

Muži v černém: Globální hrozba gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-globalni-hrozba-men-in-black-international-2019-115-usa-komedie-sci-fi-akcni-52/
Komedie / Sci-Fi, USA, 2019
Režie: F. Gary Gray, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson
 
Tvůrci a herci
Barry Sonnenfeld (Režie), Laurie MacDonald (Produkce), Walter F. Parkes (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Greg Gardiner (Kamera), Richard Pearson (Střih), Steven Weisberg (Střih), Ronna Kress (Casting), Bo Welch (Scénografie), Mary E. Vogt (Kostýmy), Skip Lievsay (Zvuk), Peter F. Kurland (Zvuk), Greg P. Russell (Zvuk), Kevin O'Connell (Zvuk), Deborah La Mia Denaver (Masky), Barry Fanaro (Scénář), Robert Gordon (Scénář), Tommy Lee Jones (Herec), Will Smith (Herec), Rosario Dawson (Herec), Lara Flynn Boyle (Herec), Johnny Knoxville (Herec), Rip Torn (Herec), Tony Shalhoub (Herec), Patrick Warburton (Herec), David Cross (Herec), Michael Bailey Smith (Herec), Michael Jackson (Herec), Nick Cannon (Herec), Doug Jones (Herec), Peter Graves (Herec), Barry Sonnenfeld (Herec), Matthew McGrory (Herec), Richard Pearson (Herec), Derek Mears (Herec), Darrell Foster (Herec), Martin Klebba (Herec), Derek Cecil (Herec), Kevin Grevioux (Herec), Brian Steele (Herec), Rick Baker (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Rick Avery (Herec), Jeremy Howard (Herec), Martha Stewart (Herec)
 
2002/88/USA/Komedie, Sci-Fi, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Na střeše restaurace, kam vezme J (Will Smith) Lauru (Rosario Dawson) na kus koláče, je možné vidět stejný létající talíř, který měl mimozemšťan Edgar (Vincent D'Onofrio) v prvním díle.
- Řídící mechanismus v autě při létání je stříbrný dualshock, ovladač pro Playstation Sony a konzoli PS2.
- Ve scéně, kdy J (Will Smith) a K (Tommy Lee Jones) sledují ve videopůjčovně dokument, který si K zanechal jako důkaz, agent J prohlásí: “To vypadá jako od Spielberga.“ Steven Spielberg, producent filmu, tuto scénu poprvé viděl až na premiéře a velmi ho pobavila.
- Herec David Cross si zahrál i v prvním díle filmové série, tehdy však jinou roli.
- Pokračování sci-fi komedie se mělo původně odehrávat také ve World Trade Center, po teroristickém útoku však musel být scénář kompletně přepracován. (blackrain)
- Ve filmu se objeví i Michael Jackson, který se údajně k natáčení doslova vnutil.
- Režisér Barry Sonnenfeld se objevil v malé cameo roli muže, sledujícího s rodinou televizi v místnosti se zbraněmi.
- Famke Janssen byla obsazena do role Serleeny, ale kvůli úmrtí v rodině odstoupila.
- Věže obchodního centra museli filmaři na začátku a na konci filmu nahradit 282 metry vysokou Chrysler Bulding kvůli událostem z 11. 9. 2001.
 
Odkazy