Muži v černém: Globální hrozba / Men in Black: International (2019/115/USA/Komedie, Sci-Fi, Akční) 52%

22.02.2021 09:12
JEDNOU VĚTOU
„Vesmír se rozšiřuje."

OBSAH
Muži v černém mají nyní na starosti celou zeměkouli, kam se rozšířil i jejich úhlavní nepřítel z vesmíru. Aby nás ochránili, uzavřou zkušený agent H a odhodlaná začínající agentka M nesourodé partnerství, které by zdánlivě mohlo fungovat. Dvojice čelí dosud největšímu globálnímu ohrožení: zákeřnému dvojímu agentovi, který na sebe dokáže vzít jakoukoli podobu, včetně samotných mužů v černém. Oba tak musí spojit své síly v novém dobrodružství a zachránit nejen svoji agenturu, ale i celý svět.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tihle Muži v černém mají jednu skvělou kartu na svý straně - letňáky. Jako dát si pivko, obejmout holku a koukat na biják někde kdekoli venku tak mě nic nechybí. Holky tam maj Chrise co háže frajerský úsměvy na všechny strany a působí jako frajírek na druhou. My tam máme Tess, která minimálně sexy postavou jisto jistě disponuje, panicové efekty a všichni dohramady jakž takž humor, navíc si i trošku zacestujeme čili film má otevříno opravdu pro mnoho skupin. Jo, někdy si člověk říká , fakt lidský tělo umí přerazit trupku, vstát a akčnit ? Jenže sere mě to ? Ne ! Jo a je tam taky spousta mimozemšťanů v různým často vtipným podání podání, což beru. Feministky jistě potěší hláška, proč Men in Black, když jsme ženy, tak snad už se to příště povede a budou v názvu ženy a bude o jeden v amerických filmech již tradiční ubulenej dialog méně. Film jinou ambici než odfrk v kině nemá a to mě je na něm sympatický, to že přečteš hlavního padoucha v půlce flmu, že někdy si říkáš, ale no tááák, v pohodě přebije lehkost s jakou je film natočen. (Enšpígl) 3*

Když jsem se po dvaceti letech vrátil k prvním MIB, kteří zápolili se šmejdem z vesmíru, byl jsem poměrně rozladěný. Bláznivé triky fungovaly ve všech dílech, ale vždy šlo o vítězství nápadu nad příběhem, který silně pokulhával. Chybělo tempo, dokonce i humor nebyl tak účinný, jak mohl být. Platilo to i pro další pokračování. „Čtyřka“ není výjimkou, jen tvůrci přidali značnou dávku feminismu, protože tenhle hon na mimozemšťany už není ryze pánskou záležitostí. Tessa Thompson (furt nevím, zda se mi herecky líbí či nikoliv) je od dětství posedlá vesmírnou existencí, v dospělosti dokráčí do tajné vládní agentury a doufá, že se stane její součástí. K sobě ji dostane kořen Chris Hemsworth a nenáročný děj může pokračovat. Stejně jako nuda. Chemii nebo hašteřivost mezi těma dvěma nečekejte. Stejné je to s napětím nebo humorem, což zamrzí nejvíc. Výsledek má sice místy vymazlené triky, ale jinak je rozpačitý a na zadek z něj asi málokdo padne. (castor) 3*

Reboot (možná) v (ne)pravý čas, výměna stráží však naprosto osvěžující. Jak se dalo očekávat, F.Gary Gray není ideálním/vhodným režisérem pro šílené blockbustery, tudíž většina scenáristických nápadů úspěšné progresivní dvojice Matt Holloway a Art Marcum celkem zaniká, neb není natočená s dostatečným citem pro nadsázku. Chris Hemsworth patrně napříště už hodí bobek na lukrativní (reboot) scénáře dříve úspěšných filmů, neb se mu nedostává patřičného ocenění jeho práce. S klidem ovšem můžu prohlásit, že utvoření nové dvojice s Tessou Thompson se povedlo a jeho agent H je pořádný floutek a k uvědomělé a znalé agentce M, co je přijata do organizace MiB na zkušební dobu, vytváří kvalitně zábavný (ego) kontrast. Jejich eskapády pobaví a v žádném případě nejsou určeny milovníkům přemýšlivých vědeckofantastických fláků. Akčními pasážemi film nepřetéká a do nějakého extra novátorství stran akce se režisér téměř nepouští. Stran vesmírného neřádu i hodných mimozemských potvor je to často originálně utvořené, ovšem i infantilně vychozené. Scénář má totiž tendenci myslet i na diváky, co pamatují původní film MiB, kterému už je přes dvacet let, přičemž dnes už většina dávných komediálních postupů chytá vyčpělý závan, a určitě bych pro současné dění vynechal roztomile idiotské potvory šlechtického původu. A přidal bych více Rebeccy Ferguson, jejíž tříruká kreace obchodnice se zbraněmi spolehlivě uvízne v paměti. Leckdo bude namítat, že Liam Neeson není nejkvalitněji využit a že to měl být právě on, kdo měl být po boku "mláděte" Hemswortha, když jim to v jediné společné akci v úvodu ladilo. No, pro něj je v organizaci nachystán docela jiný úkol, celkem jeho osobnost filmu prospěla. Globálních hrozeb (vesmírného původu) hned tak neubude, po staré dvojici se mně kupodivu vůbec nezastesklo, navíc třetí díl byl hodně mizerný po technické stránce a do značné míry i nemálo triviální. Napříště, jestli vůbec ještě nějaké příště v souvislosti se značkou MiB vůbec bude, by se měl angažovat režisér, co umí patřičně vystavět scénářem nabízené nápady a nebude tolik spojován s filmy klubu náročného diváka. Hemsworth ohlásil hereckou pauzu, neškodí, když si pauzu udělají i Muži v černém, a pro jistotu si utřídí svůj vývoj, který je v této jeho současné podobě poměrně nevyzrálý, ovšem zábavu s ním určitě zažijete, i když zrovna nebude úplně nadpozemská. 8/10 (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Jisté filmové série odmítají hollywoodští giganti pohřbít. Muži v černém se tak dvaadvacet let po premiéře prvního snímku znovu rozrůstají. Ačkoli díl s podtitulem Globální hrozba představuje nové hrdiny a s nimi i nové příběhy, provází ho tolik pochybení a nevysvětlených otázek, že takřka mizí v černé díře vlastní zbytečnosti.
Záchrana planety Země dvojicí agentů „J“ (Will Smith) a „K“ (Tommy Lee Jones) před „šmejdem z vesmíru“ utržila v roce 1997 peníze, které se při započtení inflace směle poměřují s nejúspěšnějšími aktuálními blockbustery.
Potenciál stát se nejlukrativnější komediální sérií zbrzdilo finančně méně úspěšné, kritiky zavrhnuté a konflikty na place stíhané pokračování. S následným vzkříšením značky v roce 2012 se podobné zklamání nedostavilo. Ačkoli trojka tržbami i ohlasy nezopakovala úspěch prvního filmu, premisa tajných agentů, kteří brání Zemi před galaktickými hrozbami, mnohé diváky evidentně stále oslovovala.
Nová krev pro boj s vetřelci
Udržovat známou formuli v povědomí ovšem nestačí, všechny filmové série musí procházet aktualizacemi a obměnami. Čtvrtí Muži v černém tak představují agenta „H“ a agentku „M“ v hereckém ztvárnění Chrise Hemswortha a Tessy Thompsonové. Duo se již setkalo ve filmech společnosti Marvel Thor: Ragnarok (2017) a Avengers: Endgame (2019).
Snahu přitáhnout k sérii mladší publikum nicméně komplikuje nezanedbatelná skutečnost, že film samotný působí zcela bezradně, ať už v kontextu předchozích dílů, žánrové polohy, nebo budování soudržného světa.
Globální hrozba obzvláště bolí při zohlednění klíčových atributů původní trilogie. Poetiku Mužů v černém lze stručně charakterizovat ve třech bodech. Vyznačovala se dynamikou mezi ústřední dvojicí, silně ironickým tónem a fascinací filmovým světem, který vycházel z vědeckofantastických vizí šedesátých let minulého století. Je s podivem, jak povrchně a lehkovážně nový příspěvek k tomuto odkazu přistoupil.
Již první díl byl založen na premise takzvaných buddy movies. Hrdiny těchto snímků je nesourodá dvojice, jež je pod tíhou okolností nucená spolupracovat, nejčastěji na kriminálním případu. Tehdy svěží hvězda Will Smith a Tommy Lee Jones jakožto Oscarem ověnčený herecký veterán dali v Mužích v černém vzniknout výtečně se doplňujícímu tandemu. Nezkušený agent se musel potýkat se sošností staršího partnera a ten musel naopak krotit nováčkovo neurvalé chování.
V Globální hrozbě je vztah ústřední dvojice podivně převrácen. „Srdcem“ a zbrklostí je obdařen mentor, zkušenější agent H, zato „mozkem“ a taktem novicka M. V důsledku se okamžitě ukazují komplikace – dynamika vztahu je mnohem méně čitelná a mezi dvojicí není žádné napětí na bázi vztahu původních agentů J a K. Nikdo tak nemá výrazně navrch.
Postava Thompsonové je z nedávné průpravy více znalá mimozemských kultur a technologií, s futuristickými vozidly a zbraněmi ale očividně lépe zachází Hemsworthův hrdina. A ačkoli je on údajně nejlepším agentem ústředí, z mnoha potíží ho dostane jen zbrklá pomoc nové partnerky, která má být přitom hlasem rozumu. Role zkrátka nejsou rozděleny – povahové vlastnosti a dovednosti postav zůstávají nejasné.
Globální hrozba tak postrádá scény typické pro „parťácké“ filmy, v kterých karty k řešení nějakého problému drží pouze jeden z dua. H a M si často vlastně nemají co říct nebo předat. Ze strany tvůrců jde o nepochopení samotné podstaty původní trilogie.
Jelikož se bez čitelné charakterizace dvojice nemůže špičkovat způsobem Smithe a Jonese, dialogové výměny jsou především založeny na komentování paradoxních situací, do kterých se hrdinové dostávají. Toto bezbřehé deklamování málokdy spěje ke komické pointě. Hemsworth ve svých nejhorších scénách přímo upomíná na svůj pitvořivý výkon z remaku Krotitelů duchů (2016).
Neméně překvapivá je i neschopnost či snad neochota tvůrců navázat na vybudovaný fikční svět jinak než na povrchní rovině. Opět se setkáváme s rozpoznatelně odměřenými interiéry ústředí, přisprostlou partičkou Červů či s velící agentkou O (Emma Thompsonová).
Globální hrozba ale postrádá absurdní ladění původní trilogie, jež se vysmívalo stylizaci šedesátkových amerických sci-fi. Nový film s touto skutečností nenakládá humorně, nezakrytě ulpívá na atrakcích (například mimozemských druzích, technologiích a exotickém prostředí) a poprvé v dějinách série se snaží představit zápornou entitu beze stop ironie.
Pochybnými tvůrčími kroky tak vznikl zcela zaměnitelný blockbuster, který nelze ani označit za komedii, přinejlepším ho lze mít za odlehčený sci-fi film s prvoplánově komickými momenty. Už pouze tím, že není schopný vybudovat poutavý svět, míří hned po vyklizení z kinosálů do zapomnění.

DABING
V českém znění: Jan Maxián - Chris Hemsworth (Agent H), Vendula Příhodová - Tessa Thompson (Agentka M), Alexej Pyško - Liam Neeson (Agent Velké T), Dagmar Čárová - Emma Thompson (Agentka O), Petr Lněnička - Kumail Nanjiani (Pjéša), Jan Teplý - Rafe Spall (Agent C), Jitka Moučková - Rebecca Ferguson (Riza), Michal Gulyáš - Kayvan Novak (Nasr), Tomáš Racek - Kayvan Novak (Vungus), Pavel Nečas - Kayvan Novak (Bassam), Tomáš Borůvka - Andrew Greenough (Freddie), Ondřej Brousek - John Sousa (Jimmy), Lucie Kožinová - Marcy Harriell (Mollyina máma), Karel Zima - Inny Clemons (Mollyin táta), Jiří Schwarz - Spencer Wilding (Luca Brasi), Jan Szymik - Tim Blaney (Frank), Martina Šťastná - Annie Burkin (Nerlene), Daniel Margolius - Laurent Bourgeois (dvojče 1), Nikola Navrátil - Larry Bourgeois (dvojče 2), Luděk Nešleha - Stefan Kalipha (prodavač v antikvariátu), Luboš Ondráček - Mike Capozzola (agent veterán), Otto Rošetzký - Brian Silliman (taxikář), Klára Gibišová - Mandeiya Flory (malá Molly), Jan Nedvěd - Stephen Wight (Guy), Klára Kuklová, Nikola Votočková, Petr Gelnar, Tomáš Gibiš, Martin Hruška, Ondřej Kavan, Jiří Ployhar, Martin Janouš, Svatopluk Schuller, Tomáš Karger, Radovan Vaculík, Martin Písařík
Překlad: Petra Procházková
Produkce: Marek Hrazdil
Zvuk: Guillermo Teillier, Lukáš Polifka
Výsledný mix: Martin Jílek - SoundSquare
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.6.2019 Falcon
Premiéra USA: 14.06.2019 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.10.2019 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.10.2019 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 14 543 068
Tržby celkem - $ 253 284 265
Návštěvnost v ČR 91 110
Náklady (Rozpočet) - $ 110 000 000

FILMY V SÉRII
Muži v černém gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-men-in-black/
Komedie / Sci-Fi, USA, 1997
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Tommy Lee Jones, Will Smith

Muži v černém 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-men-in-black1/
Komedie / Sci-Fi, USA, 2002
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Tommy Lee Jones, Will Smith

Muži v černém 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-men-in-black2/
Komedie / Sci-Fi, USA / Spojené arabské emiráty, 2012
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Will Smith, Tommy Lee Jones

Muži v černém: Globální hrozba
Komedie / Sci-Fi, USA, 2019
Režie: F. Gary Gray, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Tvůrci a herci
F. Gary Gray (Režie), Laurie MacDonald (Producer), Walter F. Parkes (Produkce), Chris Bacon (Hudba), Danny Elfman (Hudba), Stuart Dryburgh (Kamera), Christian Wagner (Střih), Reg Poerscout-Edgerton (Casting), David Rubin (Casting), Charles Wood (Scénografie), Penny Rose (Kostýmy), Paul N.J. Ottosson (Zvuk), Julian Slater (Zvuk), Jeremy Woodhead (Masky), Matt Holloway (Scénář), Art Marcum (Scénář), Chris Hemsworth (Herec), Tessa Thompson (Herec), Liam Neeson (Herec), Emma Thompson (Herec), Rafe Spall (Herec), Rebecca Ferguson (Herec), Kumail Nanjiani (Herec), Stephen Wight (Herec), Anatole Taubman (Herec), Marcy Harriell (Herec), Jess Radomska (Herec), Andy Beckwith (Herec), Ania Sowinski (Herec), Ariana Grande (Herec)
 
2019/115/USA/Komedie, Sci-Fi, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Agent H (Chris Hemsworth) v jednej scéne bojuje s malým kladivom. Toto je zrejmý odkaz na úlohu herca Chrisa Hemswortha ako Thora v Marvel Cinematic Universe.
- Slnečné okuliare, ktoré agenti nosia, sú exkluzívnym dizajnom značky Police z portfólia De Rigo.
- MIB má vlastnú expresnú železničnú dopravu medzi New Yorkom a Londýnom, pretože tieto mestá sú od seba vzdialené 5570 km.
- Na začáku filmu Agent High T (Liam Neeson) prohlásí, že nesnáší Paříž. Tím trefně odkazuje na vlastní akční film 96 hodin (2008), který se odehrává právě v Paříži.
- Celosvětová premiéra proběhla 11. června 2019 v New Yorku.
- Původně měl mít film premiéru 17. května 2019, ale premiéra byla přesunuta na 14. června 2019.
- Tommy Lee Jones a Will Smith uvedli, že se pro tento film nevrátí.
- Toto je první film série Muži v černém, který je natočen zcela digitálně kamerami ARRI Alexa 65.
- Natáčelo se od července 2018 v Londýně, poté se pokračovalo v Maroku, Itálii a New Yorku.
 
Odkazy: