Muži v černém / Men in Black (1997/98/USA/Komedie, Sci-Fi, Akční) 52%

25.09.2018 11:54
JEDNOU VĚTOU
„Chráníme Zemi před šmejdem z vesmíru.“

OBSAH
Dělat tuhle práci chce nejen chladnokrevné IQ a bleskové reflexy, ale také zatraceně dobrý žaludek. Když se totiž do neposlušné potvůrky z vesmíru střelí speciální pistolí, změní se ve zlomku sekundy v odporný sliz, který zaneřádí okolí v okruhu několika metrů. "K" (Tommy Lee Jones), veterán supertajné vládní agentury MiB (Men in Black), která má na starost ostrahu planety Země před vetřelci z vesmíru, by mohl vyprávět. Schopný newyorský polda "J" (Will Smith) by mu nejspíš nevěřil ani slovo, kdyby ovšem jednoho večera na vlastní kůži náhodou nezažil, jaké to je pronásledovat mimozemšťana. Žijí mezi námi a maskují se - vysvětlil "K" - "někdo na ně musí dávat pozor" -  dodal a vybral si mladého poldu za svého nového partnera. Právě včas! Nedaleko New Yorku přistál létající talíř a v něm nejodpornější a nejnaštvanější padouch celého vesmíru. Osud země zase jednou visí na vlásku...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Elvis není mrtvej, odletěl domů." Kdybych neměl rodinu, hypotéku, perspektivní zaměstnání a našel bych v sobě více afroamerických kořenů, tak bych rozhodně chránil zemi před šmejdem z vesmíru. Zatím jsem neprošel očním testem, ale když jsem si mohl prohlédnout práci těch úspěšnějších kolegů, tak se ihned rozvádím, splácení hypotéky převádím na vládu USA, dávám výpověď, vzpomenu si na prababičku z Konga, oblékám se do černého kvádra a začínám vysilující trénink s replikou hlučného cvrčka. (Jara.Cimrman.jr) 5*

Neodolatelný brouček Vic D´Onofrio v asimilační taškařici o supertajném americkém přistěhovaleckém úřadě zabývajícím se imigranty všech barev pleti (pokud nějakou pleť mají).. Zatímco T.L.Jones podává galakticky umírněný výkon, stále více zářící meteoritek W.Smith s knírkem sňatkového podvodníka mě opět vůbec nepřesvědčil. Je evidentní, že v rozpínajícím se vesmíru zvaném Hollywood na velikosti (herecké) nezáleží.. „No, Elvis is not dead. He just went home..“ (Gilmour93) 3*

Obsadit Willa Smitha do filmu s názvem Muži v černém je z polovičky rasisticky motivovaná sebevražda. Pokud by snad Barry Sonnenfeld zoufal, že to plně nevyšlo, navrhuji mu zajet si na výlet k nám, a natočit psychologickou sondu do pracovní náplně vybraného dua méně přizpůsobivých občanů, která by se jmenovala Muži ve snědém. Jinak tohle je vyloženě hovadina největšího kalibru, kterou omlouvá jen časem zavátý rok vzniku. Rozumím tomu, jak snadné bylo rozehrát přípravy na další pokračování, ale byli také tvůrci srozuměni s tím, že podruhé nevstoupí ani do stejného údolí, natož pak do stejné řeky...? P.S: Abychom si rozuměli - ta hovadina mě bavila! (Pepinev) 4*

OLDIES FILMU
Barry Sonnenfeld to tenkrát chytl za správný konec. Popcornová akční komedie z roku 1997 byla tím pravým mixem adrenalinu, humoru a nesmrtelných hlášek, na kterou čekáme pravidelně každý rok jako na smilování. A právem si tak vysloužila jako divácké ovace, tak vysoké tržby. Triky byly navíc na tu dobu opravdu výborné, stopáž nijak přemrštěná a Smith jednoduše až příliš sexy ve své ukecaně-akční poloze, aby tomu všemu šlo jakýmkoliv způsobem odolat. To nejlepší z vesmíru bájných Mužů v černém si připomeňme vskutku nabušeným trailerem, který v sobě mísí všechny zmiňované ingredience a rád vám připomene, proč byste Muže v černém neměli příště v televizi zase minout. Jedná se o finální trailer z trojice uvedených a jde o zdaleka nejlépe sestříhaný kousek, který můžete k tomuhle filmu vidět. Kromě svižného rytmu a rezignování na podsouvání jakékoliv nudné pasáže, má navíc jednu perfektní vlastnost, které si cením dvojnásob – to, čím konkurence obvykle vyplní celou stopáž, on narve do jedné minuty a pak vám nabídne ještě 1,5 tolik v minimálně rozdílné kvalitě a tempu. Takže, pokud mu dáte pět, nikdo se na vás zlobit nebude ;).

VELKÁ RECENZE
Na mexicko-americké hranici zastaví policisté dodávku pašeráků lidí. Objeví se tu záhadný agent Ka, který mezi zadrženými imigranty objeví ukrytého mimozemšťana a když se tvor pokusí uprchnout, zastřelí ho podivnou zbraní. Potom s kolegou D pečlivě zamaskují všechny stopy a policistům vymažou vzpomínky pomocí malého přístroje. Sami se přitom chrání černými brýlemi. Mladý černoch James Edwards, který slouží u newyorské policie, pronásleduje podivného zločince, který se ho těsně předtím než spáchá sebevraždu pokusí varovat. Na Zemi přichází brouk a celému světu hrozí nebezpečí. Vzápětí poblíž osamělé farmy skutečně přistane létající talíř. Jeho pilot zabije buranského farmáře Edgara a navlékne si jeho kůži. Agent K se setká s Jamesem, kterému nikdo nevěří zážitek s podivným sebevrahem, a pozve ho na konkurs, který se koná další den.
James si tu díky svému nestandardnímu přístupu k řešení neobvyklých úkolů vede lépe než řada špičkových uchazečů z řad policie i armády a po krátkém váhání přijme nabídku nastoupit u tajné vládní organizace MiB (Muži v černém), která monitoruje pohyb a pobyt mimozemšťanů různých ras na celé planetě. Stává se agentem J a to právě v době kdy se agentura a s ní vlastně celá Země ocitají uprostřed velmi vážné krize. Jedná se o uloupenou galaxii, která patří Arquilliancům a po níž pase i mimozemšťan z nebezpečné rasy brouků. Arquillianci hrozí, že pokud nebude galaxie vrácena do daného ultimata, zničí celou Zemi. Zatímco mimozemšťané všech ras v panice opouštějí Zemi, agenti K a J pátrají po ukradené galaxii i po broukovi.
Podaří se jim zabavit jeho létající talíř, vetřelec sám jim však unikne a navíc se zmocní nejen hledané galaxie, ale také jako rukojmí unese patoložku Laurel, do které se J zakoukal během vyšetřování. J a K pochopí, že brouk chce uniknout z planety na palubě létajícího talíře, který je maskováno jako exponát světové výstavy Expo 52. Podaří se jim zachránit Laurel, potom se však brouk zbaví Edgarovy kůže a stane proti agentům ve své skutečné podobě gigantického netvora. Pokud se mu agenti chtějí postavit, je zřejmé, že půjde o velmi nerovný souboj. V sázce je však osud celé planety.
Každé malé dítě, ale i Vochomůrka s Křemílkem, víla Amálka a motýl Emanuel, Barabánek a vůbec jakákoli jiná malá bytost ví, že než můžeme začít pitvat mimozemšťana, musíme ho napřed chytit. A právě lapit mimozemšťana nebylo - alespoň dokud nepřišli Muži v černém, - tak jednoduché, jako naříklad chytit ducha. Nebyli tu totiž žádní mimozemsky specializovaní Ghostbusters se svými nekoncesovanými jadernými urychlovači. Až teprve agetni FBI, zaměření na lov zelených mužíčků s tykadly a jiných potvor bez povolení k trvalému pobytu v Mléčné dráze, které hrají pan Smith a pan Jones (kdo může za to, že tihle dva mají filmovými agenty nejčastěji užívaná jména) učinili tomuto stavu přítrž. Se svou speciální, pro extraterestriálně nebezpečené situace typizovanou výstrojí, jako jsou trenýrky, ponožky, trička, kalhoty s puky ostrými jak obřadní samurajský meč, košilemi a saky odkoupenými z frcu po masakru Gaunerů i výzbrojí, do níž patří především kanóny á la Těžká Barbora, ke kterým by potřeboval army-caddyho i Arnold Schwarzenegeer. Jsou tam, kde se blízká setkání třetího druhu stávají příliš blízkými, monitorují oblohu, jestli náhodou nebude pěkně, protože se před nim někdo z jejich nadřízených zmínil, že jednoho krásného dne zaútočí, a dávají slovu xenofobie kosmický význam. Prostě a jednoduše řečeno, určitě to nejsou Kanaďani a nepěstují liberální přistěhovaleckou politiku. Držme jim palce.  
Steven Spielberg je borec. Sice trochu pokrytec, ale jinak borec s velkým B. Zatímco jako režisér neváhal filmy Blízká setkání třetího druhu a E.T. mimozemšťan nastavit planetární hnědku návštěvníkům z kosmu, jako producent od ní roztoužené alienální turisty tvrdě odhání. Jím produkováná komedie Muži v černém se proto vyznačuje vším možným, jen ne vstřícným přístupem k parchantům z kosmu, kteří by si místo svítících prstů nejraději ukazovali zaměřovačemi.  
Prostě časy se mění, a stejně tak, jako volnou hipiie lásku típnul AIDS, rozevřenou náruč civilizovaného světa vůči plebejským emigrantům (nenechte se mýlit jejich divným vzezřžením, poselství je jasné) sklaply špatné zkušenosti. Ono už bylo načase. Vizuálně vynalézavé Muže v černém zrežírované mistrem stylizovaného vyprávění barrym Sonnefeldem (Addamsova rodina I, II, Chyťte ho!) a sepsané scenáristou s velmi podivným smyslem pro humor Edem Solomonem (Neskutečená cesta Billa a Teda, Máma a táta zachrání svět) vynesla nejen vlna zájmu o emzáky všeho druhu, ale také těžko skrývatelná nechuť ke všem těm bubákům zpoza hranic. A tím, jak jistě chápete, nemyslím pouze hranice naší světelné soustavy.
Stará dobrá klasika, které nás nutí klást si otázku, zda už nejsou mezi námi a jen nám někdo nebliká do hlavy světélko zapomenutí. Herecké obsazení zafungovalo a bylo výborné dobře to spolu pánové zvládli a udělali skvělí tým. Scénář a kostýmy taky velice hezky zpracovaný a od tohoto filmu (jako malý), jsem přestal pít vodu s cukrem, abych se neproměnil v oslizlého brouka, ale zpátky k tématu. Začátek téhle ufo agentské série odstartovalo velice úspěšně a není divu, že přichází další pokračovaní. Jen lituju toho, že nemám červené tlačítko v autě, ale co není může být. Určitě doporučuji dobrý film.

Ocenění:
Academy Awards
1998 - Makeup
1998 - Danny Elfman (Komediální hudba) (nominace)
1998 - Výprava (nominace)

Golden Globes
1998 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie (nominace)

BAFTA
1998 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Blu-ray, TV)
V českém znění: Pavel Rímský - Tommy Lee Jones (K), Tomáš Juřička - Will Smith (J), Martina Hudečková - Linda Fiorentino (Laurel), Antonín Molčík - Vincent D'Onofrio (Edgar - brouk), Jiří Zavřel - Rip Torn (Z), Jaroslav Kaňkovský - Tony Shalhoub (Jeebs) + David Cross (pracovník márnice), Zuzana Skalická - Siobhan Fallon (Beatrice), Stanislav Fišer - Tim Blaney (Frank), Radovan Vaculík - Patrick Breen (Reggie Redgick), Bohuslav Kalva - Richard Hamilton, Mike Nussbaum (D, Rosenberg), Pavel Šrom - Vincent D'Onofrio (Edgar - člověk), Pavel Vondra - Kent Faulcon (podporučík Jake Jensen), Zdeněk Hess, Bedřich Šetena a další
Překlad: Tomáš Krbec
Dialogy: Janka Tintěrová
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Mix zvuku: Ivo Špajl - Barrandov Studio
Režie: Tomáš Tintěra
Vyrobila: LS Productions dabing 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.10.1997 Falcon
Premiéra USA: 2.7.1997 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1998 (VHS) Bonton Home Video, 1.8.2000 (DVD) Bonton Home Entertainment
Poprvé na VHS: 1.9.1998 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 21.5.2010 dvdcom
Poprvé na Blu-ray: 9.6.2008 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 25 186 310
Tržby celkem - $ 589 390 539
Návštěvnost v ČR 490 201
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000

FILMY V SÉRII
Muži v černém gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-men-in-black/
Komedie / Sci-Fi, USA, 1997
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Tommy Lee Jones, Will Smith

Muži v černém 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-men-in-black1/
Komedie / Sci-Fi, USA, 2002
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Tommy Lee Jones, Will Smith

Muži v černém 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-men-in-black2/
Komedie / Sci-Fi, USA / Spojené arabské emiráty, 2012
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Will Smith, Tommy Lee Jones

Muži v černém: Globální hrozba gastonrolinc.webnode.cz/news/muzi-v-cernem-globalni-hrozba-men-in-black-international-2019-115-usa-komedie-sci-fi-akcni-52/
Komedie / Sci-Fi, USA, 2019
Režie: F. Gary Gray, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson
 
Tvůrci a herci
Barry Sonnenfeld (Režie), Laurie MacDonald (Produkce), Walter F. Parkes (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Donald Peterman (Kamera), Jim Miller (Střih), Debra Zane (Casting), David Rubin (Casting), Bo Welch (Scénografie), Mary E. Vogt (Kostýmy), Ed Solomon (Scénář), Tommy Lee Jones (Herec), Will Smith (Herec), Linda Fiorentino (Herec), Vincent D'Onofrio (Herec), Rip Torn (Herec), Tony Shalhoub (Herec), Siobhan Fallon (Herec), Jon Gries (Herec), Carel Struycken (Herec), Fredric Lehne (Herec), Patrick Breen (Herec), Sean Whalen (Herec), Michael Willis (Herec), Willie C. Carpenter (Herec), David Cross (Herec), Boris Leskin (Herec), Debbie Lee Carrington (Herec), Verne Troyer (Herec), Sean Bunch (Herec), Danny DeVito (Herec), George Lucas (Herec), Barry Sonnenfeld (Herec), Steven Spielberg (Herec), Sylvester Stallone (Herec), Steve Rankin (Herec), Becky Ann Baker (Herec), Dionne Warwick (Herec), Karen Lynn Gorney (Herec), Sergio Calderón (Herec), Al Roker (Herec)
 
1997/98/USA/Komedie, Sci-Fi, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Ústřední filmová skladba „Men in Black“ Willa Smithe má předlohu v písni „Forget Me Nots“ z roku 1982 od zpěvačky Patrice Rushen.
- James Edwards (Will Smith) má ve filmu zbraň Smith & Wesson 3913NL ráže 9x19mm.
- James Edwards (Will Smith) nosí ve filmu hodinky Breitling Chronograph a Hamilton Ventura.
- Tommy Lee Jones souhlasil s účastí na projektu až poté, co výkonný producent filmu Steven Spielberg slíbil, že nechá přepsat scénář tak, aby lépe odrážel suchý humor předlohy.
- V konspiračních teoriích UFO se objevuje termín "Muži v černém", který zkratkou M.I.B. označuje muže v černých oblecích, kteří se prohlašují za vládní agenty a usilují výhružkami nebo zastrašováním přimět svědky UFO k mlčení.
- Filmová série Muži v černém je vytvořena na motivy stejnojmenného komiksu od Lowella Cunninghama.
- Quentin Tarantino měl nabídku na režii filmu, ale odmítnul ji.
- David Schwimmer a Chris O'Donnell mohli hrát postavu J, ale také odmítnuli, stejně jako Clint Eastwood roli K.
- Linda Fiorentino vyhrála svou postavu ve filmu díky hře pokru s režisérem Barry Sonnenfeldem. Ten ji však ihned varoval, že nebude hrát nahá! Asi vtip...
- Will Smith po přečtení scénáře nechtěl film natáčet, přesvědčila ho jeho žena.
- Žena v domácnosti jménem Beatrice je odkaz na román Kurta Vonneguta "Sirény z Titanu".
- Když K (Tommy Lee Jones) odhalí, že je na světě asi 1 500 vetřelců a většina na Manhattanu, kde se snaží slušně žít, James (Will Smith) se zeptá: "Jako taxikáři?" To je odkaz na román „Stopařův průvodce po Galaxii", konkrétně čtvrtý díl, kde Ford Prefect říká v úvodu, že řízení taxíku je dobrý způsob žití pro vetřelce v New Yorku. Další odkaz na stejný román je na konci, kde je vesmír zobrazen jako kulička, se kterou si cvrnkají vetřelci.
- Věta, kterou pronese Will Smith, když dopadne na autobus "It just be raining black people in New York" byla údajně improvizace, kterou nakonec ve filmu nechali.
- Když K (Tommy Lee Jones) sdělí Edgar Bugovi obvinění z násilí v sekci 4153 Tycho Treaty, odkazuje na den narození režiséra filmu (1. dubna 1953).
 
Odkazy