Černočerná tma / Pitch Black (2000/10í/USA/Sci-Fi, Akční, Thriller, Horor) 75%

11.08.2022 01:09
JEDNOU VĚTOU
„S ubývajícím světlem vyprchává naděje na přežití a úplná tma znamená jistou záhubu. Tmy se bát nemusíte, bojte se toho, co je v ní."

OBSAH
Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Scifárna tohle není vůbec špatná. Vin Diesel tu sice moc nenamluví, a ani mi nepříjde, že by nějak extra hrál, ale je tu kurevsky drsnej, a to se do týhle posraný tmy dost počítá, jelikož ve filmu se s hlavními postavami vůbec srát nebudou, a to je na tom to hezký. Jinak je to teda klasický vymlátička, kterých je plno, jen s tou výhodou, že se všecko odehrává na planetě, na kterou se v životě nedostanu, a proto se mi na to tak hezky koukalo. Každopádně pokračování už tak drsný nebylo, možná taky tim, že Vin Diesel se tam dost změnil. Díky jeho drsnosti je právě tenhle film tak kvalitním, že se rozhodně u mě cpe na přední místa nejlepších sci-fáren co jsem kdy viděl, a kvalitní sci-fi je skutečně problém natočit, proto mě každé další těší, včetně Černočerné tmy. (Malarkey) 5*

„They say most of your brain shuts down during cryo-sleep. All but the primitive side, the animal side. No wonder I'm still awake.“ Pozměněný původně zamýšlený závěr s Riddickovou smrtí ukázal, že hoši z Universalu myslí nejen politicky, ale hlavně ekonomicky, protože Černočerná tma posloužila Dieselovi jako báječný odrazový můstek pro další kariéru. Jenže.. To by se o něj nesměl při nedotočeném saltu v podobě xXx a dalších podobných tragédií udeřit do hlavy a pak už jen bezvládně padat a padat.. (Gilmour93) 3*

Není to nic originálního, kterak skupinku ztroskotanců ohrožuje zlo neznámého původu. Není to nic příjemného ztroskotat na planetě se třemi slunci bez vody a s masovým vrahem v zátylku. Není to námět, hodný filmu s velkými ambicemi. Spíš by pasoval k nevyhajpovanému béčku, kterým Černočerná tma skutečně je a bohudík ničím víc být netouží. První „slunečná“ část je skvělá! Nevíte, co očekávat, obraz je nepříjemně vybledlý (občas modrobílý, občas nažloutlý), Riddick vzbuzuje úctu a respekt, přičemž to pravé zlo jenom tušíte někde pod povrchem. A pak přijde tma a originalita odejde společně se světlem za Riddickovým drsňáctvím. Ale pořád je to zábava. Laciná vyvražďovačka, klopýtající od Vetřelce k Vetřelcům nemusí nutně být špatným filmem. Byly by to bývaly lepší ***, ale díky sex-appealu Radhy Mitchellové a svalům Vina Diesela to jsou horší ****. 75%  (Matty) 4*

VELKÁ RECENZE
„Černočerná tma“ je další z filmů, kterým jsem se celkem úspěšně vyhýbal. Ani nevím, proč vlastně. Je to snímek, který rozhodně stojí za pozornost. Co si budeme povídat, dostal jsem se k němu díky novému snímku „Riddick“, který oživil tenhle dieselovský mýtus. Ten patří k tomu nejlepšímu, co tenhle fyzicky i hlasově výrazný herec natočil. Tak se společně na chvíli ponořme do černočerné tmy s mužem, který vidí i v té největší temnotě.
Riddick je zločinec, který je převážen na vesmírné lodi. Všichni jsou ve stavu podobném hibernaci a cestují kamsi. Jenže dojde k nehodě, snad je to meteorický roj, který způsobí smrt několika osob posádky a také nutnost přistát na nejbližší, neznámé planetě. Přistání se podaří, ale s tím, že loď již není schopna pokračovat v cestě. Je třeba najít jiný způsob, jak se dostat pryč. A samozřejmě je také třeba prozkoumat planetu.
Jedná se o pouštní, pustou planetu, kde podle všeho není život, ale nic není takové, jak se na první pohled zdá. Obří, dočista vybělené kostry svědčí o tom, že zde bylo něco velkého. Co asi způsobilo úmrtí tak velkých tvorů? Přírodní katastrofa? Anebo něco, co mělo obrovský hlad? Hrdinové sice objeví stanici, kde fungovala lidská posádka, ale stejně tak zjišťují, že nehostinnost místa je doslova vražedná.
„Černočerná tma“ je variací na legendární horor „Vetřelec“ s tím, že se děj rozprostřel z malého prostoru lodi na planetu, ale přesto velmi často zavádí hrdiny do malých prostor, kde bojují o život. Daří se tím navodit vhodnou atmosféru, kde jde vlastně o přežití. Tohle je sci-fi survival, který má celkem zajímavého antihrdinu. Vin Diesel zde ukazuje, že má nějaké schopnosti a že dovede zahrát zajímavou postavu.
Čím ale film upoutá možná více, to je zpracování. David Twohy si hodně hrál s tím, jak film bude vypadat, jak bude působit. Neměl závratný rozpočet, ale podařilo se mu vytvořit vizuálně zajímavou podívanou. Používal různé filtry na kameru, detailní záběry, rychlé, skoro až schizofrenní prostřihy, které dokážou upoutat i k tomuto celkem jednoduchému příběhu, kde jde jen o to zprovoznit jednu starou loď a projít černočernou tmou do bezpečí. Twohymu se podařilo vytvořit skutečně děsivé scény a korunoval je provedením.

V.I.M. FILMU
Černočermá tma je krásným příkladem toho, jak si film můžete natočit doma na dvorku prakticky za nic. Všechno, co k tomu potřebujete, je dobrý nápad a nervy ho zpracovat. Nemusí to přitom být jen drama z rodinného prostředí - pokud jste opravdu šikovní, můžete si střihnout i vlastní sci-fi. David Twohy si něco takového před sedmi lety řekl a poupravil možnosti žánru. Levné béčko se pod jeho rukama promněnilo ve sci-fi, která ustála laciný příběh s absencí hlubší zápletky a k divácké přízni si dopomohlo jinými způsoby. Je to především vizuální podání. Nic kdovíjak objevného, protože k atraktivitě Černočerné tmě stačilo mírné přeexponování obrazu a hrátky s filtry. V rukou Twohyho to každopádně stačí ke zhutnění atmosféry. Atmosféry tajemného, neznámého světa, kde jedna hrozba přebíjí druhou. Kde je světlo zásadním činitelem, který hýbe osudy postav. Tři slunce, tři způsoby filtrování obrazu. Pokud vám něco takového nepřijde jako dostatečné k vytvoření dobré atmosféry, může vás těšit, že to není Twohyho jediný způsob, jak vám zabrnkat na nervy.
Černočerná tma těží z diváckého pocitu neznáma. V první polovině je za zlou postavu zabiják Riddick, jenž zrovna nemá co na práci a tak psychicky tyranizuje vystrašenou posádku. Hra na kočku a na myš však netrvá moc dlouho, když se v druhé polovině objeví větší a početnější hrozba vetřelců. Obě části každopádně stojí a padají na jednom: na Vinu Dieselovi. Tehdá ještě neprofláklý herec byl perfektní volbou pro postavu nekompromisního zločince, který se nezajímá o osudy ostatních lidí a je schopen obětovat jejich životy jen pro záchranu toho svého. Právě díky němu šlapou všechny ty béčkové triky, právě díky němu je film atraktivní i v pasážích, které byste nikomu jinému nezbaštili. Právě díky němu je Černočerná tma tím, čím je: spíš příběhem muže, který se i přes své zvrhlé zásady a zvyklosti musí na chvíli postavit na stranu dobra, než příběhem o skupince bojující s neznámým nebezpečím.
Twohy sice udělal chybu, že se svět Riddicka pokusil dalším dílem zmytologizovat, Černočerná tma však zůstává samostatně funkčním filmem, který je v rámci sci-fi v mnohém novátorský. Postava Riddicka dalším dílem přestává fungovat - Znovu tu tak platí pravidlo prvního setkání, kdy se skvělý nápad ještě neztrácí ve změti technických vymožeností, udržuje si svou decentnost a staví na atraktivitě navozené pomocí jedinečného stylu. Proto by Pitch Black neměla ve VIM chybět. Twohy totiž dokazuje, že pokud vezmete mnohokrát ohraná klišé a prezentujete je svým vlastním způsobem, může vznikntou skvělý sci-fi horor, který nakonec předčí leckteré své předchůdce i následovníky.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Kosmická loď převážející čtyřicet pasažérů ve stavu hibernace se poblíž neznámé planety dostane do potíží. Aby zabránila nejhoršímu, musí pilotka Carolyn obětovat celý náklad. Uvažuje dokonce i o tom, že odpojí modul s hibernátory, nakonec to však neudělá a nouzově přistane na povrchu vyprahlé planety rozpálené věčnou září tří sluncí. Přistání, které je spíše řízenou havárií, přežije pouze Carolyn a několik cestujících. Arabský imam se třemi syny, mladík Jack, geologové Shazza a Zeke, starožitník Paris a zatčený nebezpečný zločinec Riddick se svým strážcem Johnsem. Riddickovi se podaří uprchnout do pouště, ostatní se ho vydají hledat a současně se snaží najít vodu. Objeví přitom kostry obrovských zvířat a zchátralou opuštěnou stanici s téměř nepoškozeným záchranným modulem.
Mezitím je Zeke, hlídající u trosek kosmické lodi, omylem zastřelí jednoho z pasažérů v domnění, že je to uprchlý vězeň. Když ho chce pohřbít, narazí na hlubokou díru, do níž ho vtáhnou podivní netvoři. Johnsovi se podaří chytit Riddicka, který musí neustále nosit mimořádně silné sluneční brýle, protože si nechal operovat oči tak, aby ve věžení viděl i ve tmě. Dohodnou se, že pokud pomůže ostatním přežít, zbaví ho strážce pout. Další obětí neznámých příšer se v příšeří stanice stane jeden z Imámových synů. Podle Riddicka žijí netvoři v podzemí a na povrchu zabíjejí pouze za tmy. Dokud tedy svítí slunce, a to na planetu svítí neustále, nemají se na povrchu čeho bát. Carolyn však podle nalezeného modelu pohybu planet a sluncí soustavy zjistí, že jednou za dvaadvacet let dochází na planetě k dlouhému zatmění všech tří sluncí. A co je horší, další takové zatmění nastane za pár hodin. Pokud chtějí trosečníci přežít, musejí z planety odletět dřív, než nastane. A to znamená dopravit do opraveného záchranného modulu náhradní baterie z havarované lodi. Zatmění však nastane dřív, a trosečníci jsou napadeni tvory, kteří vylétají z podzemních jeskyní. Přitom zahyne druhý z geologů a také další imámův syn. Ostatní shromáždí všechny funkční světelné zdroje a pod jejich ochranou se s vydají k záchrannému modulu. Vede je Riddick, který potmě vidí. Po dramatické cestě, kdy musejí čelit dalším útokům krvelačných příšer, zahynou další lidé.
Situace se stane téměř beznadějnou ve chvíli, kdy se spustí mohutný déšť a jejich světla uhasí. Všichni se v poslední chvíli ukryjí v nepřístupné skalní průrvě a silný Riddick sám dotáhne baterie k modulu. Než budou moci zbylí trosečníci opustit nebezpečnou planetu, musejí vybojovat ještě poslední, rozhodující bitvu.

DĚJ
V daleké budoucnosti, civilní transportní loď Hunter-Gretzner letí za pomoci autopilota v blízkosti pouštní planety, zatímco je posádka uložena ve spánku v kryokomorách. Cestující se skládají z různých národností, čímž je muslimský kněz "Imam" a jeho synové, kteří cestují do Nové Mekky, chlapec jménem Jack, cestující Shazza a Zeke, a obchodník-policista jménem William J. Johns, který převáží notoricky známého zločince odsouzeného za několik vražd, který uprchl z věznice na Furyi, jménem Richard B. Riddick, který je připoutaný v řetězech a není v kryostázi. Riddick má uměle modifikované oči, díky kterým vidí ve tmě, ale zároveň je citlivý na silné světlo. Proto za dne nosí tmavé brýle. Kvůli modifikaci se mu na světle oči lesknou podobně jako kočce.
Při průletu kolem komety, ocasní oblak úlomků protrhne trup lodi a zabíjí kapitána, který je doposud v kryostázi. Ze stáze se probere co-pilotka Carolyn Fry a navigátor Greg Owens. Fryová se pokusí s lodí nouzově přistát na blízké pouštní planetě. Kvůli odlehčení lodi Fryová uvolňuje nepotřebné části lodi. Nakonec má ze zoufalství v plánu odhodit i část lodi s pasažéry, ale Owens zablokuje uvolnění a nenechá tuto část lodi odpojit. Nakonec přistanou, ale Owens zemře a z původních 40 pasažérů zbude jen 11 živých. Fryová převezme roli kapitána a zatají fakt, že se celou posádku pokoušela zabít kvůli svému vlastnímu přežití.
Skupina přeživších sbírá zásoby a prozkoumává okolí. Riddick využil pádu lodi a uprchl, kvůli čemuž Johns varuje všechny, že je Riddick může zabít. Skupina si brzy všimne, že planetu obklopují tři slunce, které způsobují neustálý den. Skupina začne hledat vodu, přičemž opět zajme Riddicka. Při průzkumech je jeden z přeživších v malé noře zabit. Všichni si myslí, že to způsobil Riddick ještě před zajmutím, ale Fryová to chce vyvrátit. Proto promluví s Riddickem v zajetí, který jí řekne, že to nebyl on, ale něco, co je dole v noře. Zároveň se Riddicka zeptá Jack, jak získal noční vidění. Riddick mu odpoví: „Musíš zabít pár lidí. Pak tě pošlou do vězení, kde ti řeknou, že už nikdy neuvidíš světlo. Seženeš doktora a dáš mu aspoň 20 mentolek, aby ti na tvoje vlastní přání vyleštil bulvy." Později Fryová sestoupí na dno nory, aby si ověřila Riddickovo prohlášení, a objeví velkou jeskyni plnou masožravých, na světlo silně citlivých tvorů. Jen tak tak se stihne zachránit. Následně osvobodí Riddicka pod podmínkou, že jim pomůže.
Při dalším průzkumu objeví vzdálené opuštěné geologické středisko, kde získají dodávky vody. Zároveň objeví pojízdnou únikovou loď, která má však vybité energetické články. Uvnitř střediska se nacházejí další tvorové, kteří zabijí jednoho z Imámových synů. Skupina také objeví funkční model zdejší planetární soustavy. Podle geologických vzorků zjistí jejich stáří, a to 22 let. Do modelu zadají 22 let a vyjeví se jim, že právě jednou za tuhle dobu dojde ke zvláštnímu zatmění všech tří sluncí za pomocí planet téže soustavy. Také jim dojde, že právě tehdy vylezou na povrch masožraví tvorové z jeskyň. Proto se všichni shodnou na tom, že se vrátí k místu dopadu pro energetické články, díky kterým uniknou z planety pojízdnou únikovou lodí v geologickém středisku. Následně si Fryová všimne, že si Johnson v oblasti očí tajně vpichuje morfium, na kterém je závislý. Poté Riddick mluví soukromě s Fryovou a řekne jí pravdu ohledně Johnsovi. Není to policista, ale nájemný žoldák, který převáží Riddicka jen za účelem vyzvednutí odměny.
Skupina uskuteční svůj plán a dosáhne trosek lodi, ze kterých získá energetické články, ale zatmění přijde dřív, než očekávali. Všechny tři slunce jsou zastíněny a pouštní planetou se rozhostí totální tma. Z nor začnou vylétávat obrovské roje masožravých tvorů, kteří stihnou zabít několik dalších přeživší. Kvůli tomu jsou ostatní nuceni zůstat ve vraku lodi. Ve vraku zemře další z Imamových dětí, a to opět kvůli masožravému tvoru. Avšak zjistí, že světlo tvorům silně vadí a ubližuje. Proto se rozhodnou vrátit k pojízdné lodi takhle za noci, ale se světlem. Nasbírají co nejvíce zdrojů světla. Riddick díky svému nočnímu vidění souhlasí, aby skupinu ve tmě vedl.
Později na cestě dojde nehodou k přerušení dodávky energie do světel, kvůli čemuž se skupina ocitne ve tmě. Riddick zaznamenal, že tito tvorové cítí krev a Jack se zdá, že přitahuje pozornost tvorů. Skupina nechápe proč. Riddick jim vysvětlí, že Jack je dívka a má menstruační cyklus. Jack se to pokusí vysvětlit tím, že kdyby jim již od začátku řekla, že je dívka, nechali by ji zemřít. Mezitím odtáhne Johns Riddicka stranou a vysvětlí mu svůj plán. Chce bezpáteřně nechat obětovat Jack tvorům, aby získali čas na návrat do lodi. To se ale Riddickovi nelíbí a při boji řízne Johnsna. Kvůli jeho krvácení se na něj tvorové sesypou a on zemře.
Už zbývá jen Jack, Fryová, Imam a Riddick. Za pomocí hořícího alkoholu v lahvích a světla z něj pokračují dál. Náhle se však spustí déšť, kvůli čemuž oheň pohasne. Riddick je dostane do malé prázdné jeskyně, ale on sám odtáhne články k únikové pojízdné lodi. Uvnitř jeskyně ostatní objeví bio-luminiscenční modré červy, které nacpou do lahví a použijí je jako zdroj světla. Fryová opouští jeskyni a najde Riddicka, který hodlá odletět z planety bez nich. Prosí ho, aby pomohl Jack a Imamovi do lodi, ale Riddick nechce. Nakonec se však Riddick rozhodne pro záchranu a s Fryovou se vydají k jeskyni.
Podaří se jim dostat se zpět na loď, ale Riddick je odtrhnut od skupiny. Čelí dvěma masožravým tvorům. Fryová dojde k Riddickovi, aby mu pomohla. Setká se se zraněným Riddickem. Pomůže mu vstát, avšak krátce nato ji nabodne masožravý tvor a odletí s ní pryč. Jistě zemře. Zachmuřený a smutný Riddick se vrátí na loď, kde už čekají Jack s Imamem. Riddick protahuje start co nejdéle, aby se na ně sesypalo co nejvíce tvorů. Sám to komentuje „Neodletíme bez rozloučení" a nastartuje loď. Díky tomu sežehne a zabije několik tvorů. Podaří se jim odletět z planety. Na orbitě jim Riddick ještě řekne, aby případným lovcům pověděli, že Riddick zemřel dole na planetě. Naberou kurz do Nové Mekky.

Ocenění:
The Saturn Awards
2000 - Nejlepší sci-fi (nominace)

DABING
V českém znění: Daniel Dítě - Vin Diesel (Richard B. Riddick), Irena Hrubá - Radha Mitchell (Carolyn Fryová), Pavel Vondra - Cole Hauser (William J. Johns), Antonín Navrátil - Lewis Fitz-Gerald (Paris P. Ogilvie), Lucie Svobodová - Claudia Black (Sharon 'Shazza' Montgomeryová), Martin Kolár - Keith David (Abu 'Imam' al-Walid), Zbyšek Pantůček - Simon Burke (Greg Owens), Aneta Švecová, Jaroslav Kaňkovský, Jan Palouš, Tomáš Hlavička, Vojtěch Kotek, Bedřich Šetena, Radka Stupková, Ladislav Novák, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Silvie Šustrová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelka
Úprava dialogů: Veronika Kernová
Režie: Bohdan Tůma
Připravila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Bonton Home Enterteiment
Vyrobilo: Studio Budíkov v roce 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.7.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 18.2.2000 USA Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.2001 (VHS) Bonton Home Video, 3.2.2004 (DVD) Bonton Home Entertainment
Poprvé na VHS: 1.4.2001 (VHS)
Poprvé na DVD: 1.2.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 7.4.2021 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 1 714 933
Tržby celkem - $ 53 200 000
Návštěvnost v ČR 22 984
Náklady (Rozpočet) - $ 23 000 000

FILMY V SÉRII
Černočerná tma gastonrolinc.webnode.cz/news/cernocerna-tma-pitch-black-2000-109-usa-sci-fi-akcni-thriller-horor-75/
Sci-Fi / Akční / Thriller, USA 2000
Režie: David Twohy, Hrají: Vin Diesel, Radha Mitchell

Riddick: Kronika temna gastonrolinc.webnode.cz/news/riddick-kronika-temna-the-chronicles-of-riddick-2004-119-usa-sci-fi-akcni-dobrodruzny-thriller-68/
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný, USA (2004)
Režie: David Twohy, Hrají: Vin Diesel, Colm Feore

Riddick gastonrolinc.webnode.cz/news/riddick-riddick-2013-119-usa-velka-britanie-sci-fi-akcni-thriller-75/
Sci-Fi / Akční / Thriller, USA / Velká Británie 2013
Režie: David Twohy, Hrají: Vin Diesel, Karl Urban
 
Tvůrci a herci
David Twohy (Režie), Tom Engelman (Produkce), Graeme Revell (Hudba), David Eggby (Kamera), Rick Shaine (Střih), Anne McCarthy (Casting), Mary Vernieu (Casting), Graham 'Grace' Walker (Scénografie), Anna Borghesi (Kostýmy), Paul 'Salty' Brincat (Zvuk), Anna Borghesi (Masky), David Twohy (Scénář), Jim Wheat (Scénář), Ken Wheat (Scénář), Vin Diesel (Herec), Radha Mitchell (Herec), Cole Hauser (Herec), Keith David (Herec), Claudia Black (Herec), Rhiana Griffith (Herec), Firass Dirani (Herec), Lewis Fitz-Gerald (Herec), John Moore (Herec), Peter Chiang (Herec)
 
2000/10í/USA/Sci-Fi, Akční, Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Podle filmu vznikla i hra „The Chronicles of Riddick: Escape from Buther Bay“.
- Filmem byla inspirována kniha „Planeta mezi dvěma slunci“ od spisovatele Roberta Fabiana.
- Jméno vesmírné lodi bylo Hunter/Gratzner. Také se tak jmenovala společnost pro vizuální efekty, která loď navrhla a postavila.
- Colea Hausera napadlo, aby si drogy aplikoval přímo do oka.
- John používá zbraň SPAS 12, která je upravena tak, aby působila futuristicky.
- Pouštní scény se natáčely na stejných místech jako Šílený Max pod Kopulí hromu.
- Točilo se 60 dní.
- Vin Diesel prozradil, že při točení jedné ze scén dostal klaustrofobický záchvat a musel na chvíli opustit natáčení.
- Na některých DVD Černočerná tma (region 2) se objevil hodinový filmeček Into Pitch Black, který vypráví o nedávné minulosti hlavní postavy Riddicka.
- David Twohy napsal scénář původně pro film Vetřelec 3. Soustředil se v něm hlavně na vězně, což byl studiem 20th Century Fox schválený koncept, avšak nakonec byl scénář zamítnut stejně jako několik dalších z dílny např. Erica Reda (Stopař) nebo Renny Harlina (Smrtonosná past 2, Cliffhanger). Twohy nakonec svůj scénář upravil a sám film natočil - Černočerná tma.
- Koncept "trojhviezdy" s planétou, kde takmer nikdy nezapadá slnko, je reálny a pomerne presný. 7 júla 2016 bola objavená exoplanéta HD 131399Ab, ktorá sa nachádza v trojhviezdnom systéme, kde by mohol človek sledovať západ len raz za 275 rokov.
- Vin Diesel (Riddick) prezradil, že pri natáčaní musel nosiť špeciálne kontaktné šošovky, ktoré však nikdy predtým neboli skúšané. V púštnom teple sa mu však pripiekli k očiam a museli mu ich vyberať v nemocnici.
 
Odkazy