Riddick / Riddick (2013/119/USA, Velká Británie/Sci-Fi, Akční, Thriller) 75%

21.11.2021 21:28
JEDNOU VĚTOU
„Jeho pomsta je přežít."

OBSAH
Riddick se probouzí na neznámé planetě, kde je pohřbený pod hlínou a kamením. Když se vyhrabe ze země, začne boj o život. Na planetě je mnoho predátorů, kteří ho začnou lovit. Riddick se chce napít, ale zjistí, že voda není pitná a tak musí hledat zdroj vody někde jinde. Riddick má zraněnou nohu a začnou ho lovit mimozemští psi dingo. Riddick se schová pod vodou, než psi odejdou. Poté na něj dotírá jeden pes, ale Riddick ho odežene. Posléze spatří čistou vodu, která teče ze skal a tam se může konečně napít. U vody jsou jezírka, ke kterým opět dorazí obrovští psi. Riddick se schová a pozoruje, jak je jeden ze psů sežrán ještěrem, který vyleze z vody. Další ještěr pak napadne Riddicka. Ten se však dokáže ubránit a uteče pryč. Riddick se pak schová pod skálu, aby přečkal noc. Riddick vzpomíná na to, co se mu stalo. Riddick se měl stát lordem vůdcem u smrtivládců. Riddick hledal svůj domov zvaný Furya. Riddick měl slíbeno, že ho jistý muž jménem Kron dopraví domů do Furye. Kron ho ale podvedl a shodil ho z útesu, který ho následně zasypal. Když se Riddick probudil, prozkoumal planetu a našel její přívětivou tvář. Na druhé straně je tráva a voda. Ale může se tam dostat jen skalní průrvou, která vede přes jezírko, kde jsou nebezpeční ještěři. Riddick si ochočil malého psa a vydal se na souboj s ještěrem. Riddick souboj vyhrál a dostal se na lepší stranu planety. Tam našel opuštěnou základnu, kde sepnul nouzový snímač. Ten ho naskenoval do systému a dal vědět vesmírným lodím v okolí, že na planetě je trestanec, na kterého je vyspaná odměna. Na planetě zanedlouho přistálo vesmírné plavidlo lovce odměn jménem Santana, ten má sebou několik kumpánů. Santana se chce zbavit zajatkyně, kterou má na lodi a tak ji chladnokrevně zastřelí. Na planetu záhy přilétá další plavidlo. Jsou to další lovci odměn v čele s velitelem Johnsem. Santana chce, aby Johns vytáhl z lodi jeden zdroj, aby nemohla odletět. To je pojistka, proti Riddickovi. Santana pak zaměří Riddicka a vydá se ho v noci ulovit. Jeden jeho člověk se však chytí do pasti, která ho rozpůlí. Riddick pak zabije další dva členy jeho posádky. Santana jde ráno za Johnsem a žádá ho o pomoc. Přitom se ale naváží do Johnsovi kolegyně jménem Dahl. Ta si nebere servítky a dá mu pěstí. Johns říká, že mu pomůže, ale chce rozkazovat on. Johns pak sleduje Riddickova psa a doufá, že ho dovede až k Riddickovi. Johns prohledá jeskyni, ale najde tam jen mrtvého muže od Santany. Johns si myslí, že se Riddick chce dostat ke zdroji a varuje ostatní, kteří jsou u lodě. Tam je Dahl, která se opět popere se Santanou. Riddick se pak tajně vkrade do vesmírné lodě a ukradne tam oba zdroje. Lodě teď nemohou odletět... (TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pakliže si pamatuju dobře, tak Černočerná tma měla drsnýho hrdinu v drsném prostředí s drsným a dobře vykonstruovaným příběhem. Proto mě to pak bavilo. Dvojka už pak byla jenom jízda plná efektů, ve které příběh neměl moc místo a mně se vůbec nelíbil. Na třetí díl jsem pak ve výsledku zvědavej byl. A to i přesto, že se mi nalíbilo, jak ho tvůrci pojmenovali, respektiv nepojmenovali. Na první pohled to totiž vypadá spíš jak nějaký další restart série, jak je v dnešní době populární. A ono to tak úplně není. Na druhou stranu to taky ale není nic, k čemu bych se rád vracel. Opět totiž tenhle díl má drsného hrdinu v drsném prostředí, což je základ. Příběh ale opět přináší jednoduchou symboliku jdi, neotáčej a zachraň se a nic významnějšího v tom není. Vin Diesel je totálně bez emocí a veškeré emoce za něj musí vyburcovat digitální monstra, která se s ním buď zkamarádí nebo nezkamarádí. Mrzí mě, že dávám tři hvězdičky, ale nepřijde mi, že tenhle díl by si zasloužil víc. (Malarkey) 3*

Největší výhodou Riddicka je, že si na nic nehraje. Tenhle film přesně ví, že béčkové vody jsou pro něj typické a David Twohy konečně zahodil ambice o áčkovou ligu (předchozí díl). Odměnou je divákovi procitnutí bestie, kterou v sobě Riddick má. Návrat ke kořenům, které jsou jen mírně upravené oproti jedničce, ale zajímavě rozvádějí Riddickův svět. Tohle má potenciál, tenhle zaprášený svět a hledání Furye mě baví a chci víc. Proč? Protože tenhle hrdina je v současném filmové scéně naprosto ojedinělý úkaz. A ví to. A sladce nám to šeptá. (Djkoma) 4*

Třetí Riddick se snaží přihopsat k tomu prvnímu, ale nemá tolik kvaltů, aby se mu dokázal vyrovnat v atmosféře a co mě především mrzí, že zmizel Riddickův vostrej sarkamus, kterým dodával černočerný tmě pětihvězdičkový šajníček ( "Co je tak užásnýho na tvým životě, že se bojíš smrti ?" ) na úkor, až extrémního heroizování hlavní postavy, chvílema to bylo spíš jak dialogy z Ramba. Samozřejmě souboje, příšerky, něco odkopčení z vetřelců, něco okopčení odjinud, akce, napětí, postavy, které se dají přečíst během prvních několika minut co jsou na scéně. Není to úplně špatný, hlavně vizuálek je fajn, ale je to klasickej efekt "šumáček", trošku zašumí a pak vyprchá. (Enšpígl) 3*

VELKÁ RECENZE
Vin Diesel a jeho vesmírný drsňák jsou zpátky. Jak se povedl návrat ke kořenům akční sci-fi série?  
Je asi jen málo herců, kteří by byli tak tvrdohlaví jako Vin Diesel. Role vesmírného superdrsoně Riddicka ho protlačila do velkého Hollywoodu, a tak je celkem logické, že pro něj má slabost. Po povedené Černočerné tmě přišla ale neúspěšná Kronika temna a i když se skoro každý rok Diesel ozýval s tím, že trojka brzy vznikne, spousta fandů brala podobné informace spíše s úsměvem, než že by se začala těšit. Diesel a režisér David N. Twohy to však nakonec dotáhli do konce. Otázka je, jestli to stálo za to.
Nový Riddick jde ve stopách spíš Černočerné tmy než epické Kroniky temna. Rozpočet byl výrazně nižší než posledně a atmosféricky nám byl slibován návrat ke komornějšímu sci-fi. Konec konců s jednou planetou, jedenácti žoldáky, hromadou hnusných potvůrek a Karlem Urbanem v cameu se nové Hvězdné války asi dělat nedají. Ale i ti největší fandové nejspíš přiznají, že Riddickova síla je spíš v rambovském přístupu než v pokusech o epickou space operu. A přesně to film i divákům nabízí.
Nebylo by to velké přehánění, kdybych napsal, že Riddick je v podstatě předělávka Černočerné tmy, jen s o něco méně zajímavými vedlejšími postavami. Navíc celá první půlhodina připomíná spíš Robinsona Crusoe než akční sci-fi řežbu. Diesel tu sice nevyrábí pec a Pátka nahradila potvora připomínající mix mezi psem, gepardem a hyenou, ale hlavní hrdina se tu zkrátka léčí, shání jídlo a vodu a polonahý pózuje na skále před gigantickým měsícem. A bohužel to není moc zábavné.
Naštěstí po příletu lovců lidí se to změní. Dojde na pár celkem efektních likvidací namachrovaných borců se samopaly i na scény, v nichž je hlavní hrdina za takového frajera, až to někdy působí trošku směšně. Erkovou přístupnost Twohy využívá celkem efektně. Extrémní brutalitu nečekejte, ale nějaké ty usekané hlavy a vedlejší postavy roztrhané na kusy tu najdeme. Navíc jsou lovci lidí celkem i dobře vybraní a i když většina z nich nejsou žádné profláknuté tváře, rozhodně člověk věří, že se tihle lidé dokáží uživit tím, že hledají a zabíjí lidi za peníze. Jen bohužel Jordi Molla je jako šéf jedné party drsňáků až otravný a víc frajeří, než koná. Navíc dostane párkrát přes držku od ženské a jako úctyhodný protivník pro Riddicka absolutně nefunguje. Jinak tu klasicky najdeme obra, mladíka, co na to nemá, nějakého toho šášulu s plnou hubou mýtických keců, dva dobré kámoše (z nichž jeden to hned schytá) a podobně. Jako by si Twohy s Dieselem pustili Predátora a vykradli celou Dutchovu partu. Na druhou stranu inspirovat se u těch nejlepších není žádná ostuda.
Riddickův partyzánský boj je zkrátka to, co fanoušci chtějí vidět a tvůrci jim ho servírují ve zručně natočené podobě s tak akorát dávkovanou brutalitou i hláškami. Navíc Katee Sackhoff potvrzuje, že jako jedna z mála hereček vypadá uvěřitelně, když táhne v ruce metr a půl dlouhou krochnu. A když už se celé „Riddick proti největším drsoňům galaxie“ okouká, přepne Twohy výhybku, spustí déšť a ze země konečně vylezou potvory a akční zábava začne nanovo.
Zkrátka tu je přesně to, co slibovali tvůrci i jejich upoutávky a pokud jste se celé roky těšili na to, až se Riddick vydá znovu do akce a netoužíte po tom, aby u toho zachraňoval vesmír, ale jednoduše nakopával zadky, budete spokojeni. Tohle zručně natočené sci-fi béčko servíruje přesně to, co slibovalo. Diesel je obvykle cool, i když to občas přežene a stává se parodií sebe sama. Například když v některých scénách v podstatě s ostatními lidmi nemluví, jen používá suché hlášky a tváří se u toho drsně. To však k téhle postavě víceméně patří.
Celkově jde ale o příjemnou drsnou zábavu, která fanoušky plešatého řezníka potěší, milovníky akce rozhodně neurazí a v kině na dvě hodiny bez problémů pobaví. Originálního na ní není nic, Riddick dělá to, co dělat má a dobře se u toho chroupe popcorn. Víc nečekejte. Ovšem jako vesmírná variace na Johna Ramba bez větších ambicí funguje film víceméně ideálně.

Ocenění:
The Saturn Awards
2014 - Nejlepší sci-fi (niminace)

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Libor Hruška - Matt Nable (plukovník R. "Boss" Johns), Ivo Novák - Jordi Molla (Santana), Daniel Dítě - Vin Diesel (Richard B. Riddick), Kateřina Petrová - Katee Sackhoff (Dahl), Zdeněk Mahdal - Conrad Pla (Vargas), Ludvík Král - Dave Bautista (Diaz), Petr Neskusil - Nolan Gerard Funk (Luna), Martin Zahálka - Bokeem Woodbine (Moss), Pavel Šrom - Raoul Trujillo (Lockspur), Jakub Saic - Karl Urban (Vaako), Zbyšek Horák - Andreas Apergis (Krone), Antonín Navrátil - Danny Blanco Hall (Falco), Dana Pešková - Keri Hilson (Santanova vězenkyně)
Překlad: Petr Finkous
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Leoš Lanči
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2013

2.DABING (Nova, Prima)
V českém znění: Daniel Dítě - Vin Diesel (Richard B. Riddick), Ivan Jiřík - Matt Nable (plukovník R. "Boss" Johns), Zdeněk Podhůrský - Jordi Molla (Santana), Klára Sochorová - Katee Sackhoff (Dahl), Ludvík Král - Dave Bautista (Diaz), Filip Švarc - Karl Urban (Vaako), Filip Jančík - Conrad Pla (Vargas), Oldřich Hajlich - Nolan Gerard Funk (Luna), Bohdan Tůma - Bokeem Woodbine (Moss + titulky), Libor Terš - Raoul Trujillo (Lockspur), Jitka Jirsová - Keri Hilson (Santanova vězenkyně), Petr Gelnar, Simona Postlerová
Překlad: Petr Finkous
Zvuk: Michal Závěrka
Produkce: Martin Odehnal, Libuše Witzová
Dialogy a režie: Martin Kot
České znění ve studiu AudioTech vyrobila Cet 21 s.r.o. v roce 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.9.2013 Bioscop
Premiéra USA: 6.9.2013 Universal Pictures US
Premiéra Velká Británie: 4.9.2013 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 22.1.2014 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 22.1.2014 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 5 276 460
Tržby celkem - $ 98 337 295
Návštěvnost v ČR 39 085
Náklady (Rozpočet) - $ 38 000 000

FILMY V SÉRII
Černočerná tma gastonrolinc.webnode.cz/news/cernocerna-tma-pitch-black-2000-109-usa-sci-fi-akcni-thriller-horor-75/
Sci-Fi / Akční / Thriller, USA 2000
Režie: David Twohy, Hrají: Vin Diesel, Radha Mitchell

Riddick: Kronika temna gastonrolinc.webnode.cz/news/riddick-kronika-temna-the-chronicles-of-riddick-2004-119-usa-sci-fi-akcni-dobrodruzny-thriller-68/
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný, USA (2004)
Režie: David Twohy, Hrají: Vin Diesel, Colm Feore

Riddick gastonrolinc.webnode.cz/news/riddick-riddick-2013-119-usa-velka-britanie-sci-fi-akcni-thriller-75/
Sci-Fi / Akční / Thriller, USA / Velká Británie 2013
Režie: David Twohy, Hrají: Vin Diesel, Karl Urban

Tvůrci a herci
David Twohy (Režie), Samantha Vincent (Produkce), Ted Field (Produkce), Vin Diese (Produkce), Graeme Revell (Hudba), David Eggby (Kamera), Tracy Adams (Střih), Andrea Kenyon (Casting), Anne McCarthy (Casting), Randi Wells (Casting), Joseph C. Nemec III (Scénografie), Eve Boulonne (Scénografie), Simonetta Mariano (Kostýmy), Christian P. Minkler (Zvuk), Stephen P. Robinson (Zvuk), Chad Waters (Masky), Adrien Morot (Masky), Adrien Morot (Masky), David Twohy (Scénář), Vin Diesel (Herec), Karl Urban (Herec), Katee Sackhoff (Herec), Dave Bautista (Herec), Jordi Molla (Herec), Raoul Max Trujillo (Herec), Noah Dalton Danby (Herec), Nolan Gerard Funk (Herec), Conrad Pla (Herec), Bokeem Woodbine (Herec), Neil Napier (Herec), Matt Nable (Herec), Antoinette Kalaj (Herec), Danny Blanco Hall (Herec), Andreas Apergis (Herec), Keri Hilson (Herec)
 
2013/119/USA, Velká Británie/Sci-Fi, Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Faloc (Danny Blanco Hall) má ve filmu zbraň Smith & Wesson SW99 ráže 9x19mm.
- Vin Diesel získal od Universal Pictures práva na Riddicka za to, že souhlasil s drobnou rolí ve filmu Rychle a zběsile: Tokijská jízda (2006).
- Matt Nable, představitel Johnse, je ve skutečnosti jen o tři roky starší než Cole Hauser, jenž ve filmu Černočerná tma (2000) stvárnil roli Johnsova syna, Johnse "juniora".
- I přes to, že se děj filmu odehrává v daleké budoucnosti, používá velitel "lovců hlav" (Matt Nabl) upravenou brokovnici Winchester Model 1887 z konce 19.století.
- Autoři se nesnažili vytvořit velkolepý akční film. Jejich snahou bylo zaměřit se na pokračování příběhu.
- Přestože se většina diváků domnívala, že Katee Sackhoff byla obsazena na základě jejího výkonu v seriálu Battlestar Galactica (od r. 2004), není tomu tak. Vin Diesel ani David Twohy seriál nikdy neviděli.
- Herečka Katee Sackhoff popsala svou postavu Dahl jako tu nejtvrdší, jakou kdy hrála.
- Díky výrazně menšímu rozpočtu narozdíl od předchozího snímku série nechalo studio tvůrcům větší volnost.
- Film obsahu 850 až 900 vizuálních efektů.
- Vin Diesel 5 měsíců před začátkem natáčení odjel do lesů, aby si navodil pocit izolace od lidí.
- Vin Diesel odmítl pokračovat v sérii, dokud se režie opět neujme David Twohy. Původně na postu režiséra figurovalo jiné jméno.
- Otec Kate Sackhoffové musel osobně schválit snímek jejího ňadra ve filmu.
- V úplně první verzi scénáře měla být Riddickem žena.
- Společnost Universal dala filmu zelenou na základě úspěchu Dieselova předchozího filmu Rychle a zběsile 5 (2011).
- O rolu Dahl (Katee Sackhoff) sa uchádzala aj Keri Hilson. Napriek tomu, že neuspela, David Twohy bol tak ohromený jej charizmou, že napísal malú úlohu aj pre ňu.
- Pôvodný názov scenára bol The Chronicles of Riddick: Dead Man Stalking.
- Vina Diesela k nakrúcaniu snímky dohnali slová fanúšikov, z ktorých každý chcel prispieť na Riddicka 10 americkými dolármi.
- Vin Diesel riskoval pri snímke Riddick, že príde o dom. „Musel som založiť svoj dom. Ak by sme nedokončili film, bol by som bezdomovec," prezradil vtedy 46-ročný herec.
- Natáčanie trvalo 47 dní a prebiehalo v Montreale.
 
Odkazy