Za nepřátelskou linií / Behind Enemy Lines (2001/106/USA/Akční, Drama, Thriller, Válečný) 65%

12.09.2018 07:39
JEDNOU VĚTOU
„Meze, které nelze překročit."

OBSAH
Sebevědomý Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) byl vycvičen jako specialista na řízení bojových letadel typu F/A - 18 Superhornet a stal se skutečným špičkovým pilotem a navigátorem. Není proto divu, že nadupán vědomostmi a neotřesitelnou vírou ve své schopnosti, chce ukázat světu, co umí. Jeho poněkud konzervativní nadřízený admirál Reigart (Gene Hackman) jeho horkokrevnost nepovažuje za vhodnou. "Jsme pozorovatelé a ne vojáci", říká admirálu Reigartovi jeho podřízený Chris. Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Navzdory tomu, že celá akce probíhá "za nepřátelskou linií" , jde poručíkovi o krk. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu jeho života. Příběh filmu je zasazen do neurčité doby, která je charakterizována jako "pozítří" a je inspirována znepokojivou situací v Bosně.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Příšerný "žánrový" konec úplně zbytečně bourá precizně budovanou stavbu dynamického akčního filmu s až překvapivě civilním hrdinou a velmi funkčními modernistickými vychytávkami v režiii a kameře. Moore trefil snesitelný tón, který přebije náborový podtext a dost pochybné bosenské kulisy. Daří se mu udržet španung a díky rychlému střihu a zmíněným moderním efektíkům i velký spád, který bohužel nakonec v závěru zcela rozmetá patetický hudební doprovod a celkově nechutné pojetí (pohledy jednotlivých aktérů jsou doslova tematizací všeho kýče, který lze do amerického válečného filmu nacpat). Nechci ale působit dojmem, že se film nelíbil, svému žánru dostál plně, pobavil, napnul a prošuměl. Holt kdo chce bosenský konflikt v intelektuální hloubce, nechť zkusí raději Zemi nikoho. (Marigold) 4*

Thriller, u kterého po nás nikdo nechce, abychom ho brali námětově vážně. Ve válce se umírá, ale dá se z ní udělat i docela solidní videoklip se samoúčelnými, ale velmi slušně zvládnutými akčními scénami, až si budou někteří podupávat v rytmu svištících kulek. Herecky je to rutina, režijně pár dobrých nápadů dostaneme (John Moore se poté nicméně ještě víc „pokazil“: důkazem je třeba mdlý Max Payne nebo pátá Smrtonosná past). Párkrát je to nechtěně úsměvné, jindy vědomě patriotické, ale vesměs docela převyšující běžnou hollywoodskou válečnou produkci. (castor) 3*

Na hodnocení zde nehleďte to ponejprvá, jelikož film samotný je velice dobrý, scénář vskutku originální brán podle skutečných událostí jak jinak a odehrávající se v ne příliš filmově zmapované válce v Jugoslávii. Owena Wilsona jsem si ve válečném filmu opravdu těžko dokázal představit, ale nakonec mi dokázal, že jako herec dokáže i silnější role a vůbec mu to neškodí. Akčních scén je habaděj a děj příjemně ubíhá k tomu výborná hudba od Dona Davise (Matrix), která ve vypjatých scénách řádně graduje a máme tu akčňák roku. Celé to zní velice hezky, až na ten konec...no musíte vidět sami. Jinak by to bylo určitě za 5 *. Za zajímavost rozhodně stojí fakt, že všechny Srbové, kteří se ve filmu objevili nebyli Srbové ale Chorvati jelikož štáb žádného Srba nedokázal na natáčení sehnat...jak puritánské. (Malarkey) 5*

VELKÁ RECENZE
Do kin přichází ambiciózní pokus vytvořit nový typ válečného filmu, ve kterém se prolínají akční scény s linií příběhu tak, aby nechaly prostor i pro emoce. Americké válečné drama Za nepřátelskou linií je zasazeno do neurčité doby a je inspirováno politickou situací v Bosně. Režisér John Moore obsadil do hlavních rolí Gene Hackmana (Mexičan, Nepřítel státu) a Owena Wilsona (Zoolander, Armageddon).
Thriller vypráví příběh o odvaze, statečnosti, solidaritě a vojenské kázni v konfrontaci s nutkáním nedodržet vojenskou disciplínu, porušit pravidla a pokusit se tak zachránit lidský život.
Námořní letec Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) je zklamán tím, že mu politická situace neumožňuje uplatnit se jako špičkový pilot speciálního  bojového letadla F/A – 18 Superhornet. „Jsme pozorovatelé, a ne vojáci“, říká admirálu Reigartovi (Gene Hackman). Ten si o svém podřízeném myslí, že dobře nepochopil, co to znamená být vojákem, a jeho poznámky nebere vážně.
Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Celá akce probíhá „za nepřátelskou linií“. Poručík to nevzdává a snaží se přežít a uniknout. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu života.
Film byl z velké části natáčen  v okolí Bratislavy, kde měl filmový štáb základnu. Filmové akční sekvence byly natáčeny  hodiny od nejbližšího hotelu, na vzdáleném, osamělém místě  v oblasti  dramatických Karpat.
Owena Wilsona, který ztvárnil postavu poručíka Burnetta, známe ze snímků režiséra Weseho Andersona Bottle Rocket, Rushmore a The Royal Tenenbaums. Hrál také ve filmech Zoolander, Armageddon či Meet the Parents. V současnosti natáčí I Spy spolu s Eddie Murphym.
Gene Hackman, jenž si zahrál admirála Reigarta, obdržel za svou hereckou kariéru dva Oscary: jako Nejlepší herec za Francouzskou spojku a za Nejlepší mužskou vedlejší roli ve filmu Unforgiven. Byl rovněž nominován na Oscara za film Bonnie and Clyde, I Never Sang For My Father a Hořící Mississippi. K výčtu jeho dalších ocenění patří dvě  Britské Ceny Akademie, dva Zlaté Globy, dvě Ocenění Státní Organizace Majitelů Kin, Trofej za  Nejlepšího herce z filmového festivalu v Cannes a početná sbírka ocenění od významných skupin filmových kritiků. Byl oceněn retrospektivními cenami od British Film Institute, the San Francisco Film Festival a the American Film Institute. Hrál ve více než 70 filmech, od komedií přes akční filmy až po westerny a dramata.
Režisér John Moore pochází z Irska. V deseti letech začal  fotografovat, což se stalo jeho celoživotním zájmem. Byl zpravodajským kameramanem, pracoval jako asistent kamery na celovečerních  filmech s filmaři jako je Neil Jordan a Jim Sheridan. Když se Moore začal věnovat režii reklam, jeho nevšední práce, obohacená uměleckými zvláštními efekty, získala úspěch po celém světě. Mezi jeho mimořádná díla patří reklamy pro Adidas, Guiness a zejména SEGA. Film Za nepřátleskou linií je jeho režijním debutem.
Ke snímku Moore říká, že použil „každý trik uvedený v knize“, včetně triků na speciální kameře. „Neustále jsme se ptali sami sebe, jak provést danou scénu ještě  obtížněji,“ říká režisér. „Každý trik a každá akční scéna měla upoutat oko a vypadat hlavně úplně jinak než „typický“ hollywoodský trik.“ „Chtěl jsem, aby  každá akce doplňovala příběh,“ říká. Moore vkládá do mnoha scén ironické  prvky, což je součástí jeho vizuálního stylu, který zobrazuje šílený svět, ve kterém Burnett uvízl.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Poručík Chris Burnett slouží jako letecký navigátor na letadlové lodi Carl Vinson, která v Jaderském moři zajišťuje operace v Bosně. Netají se svou nespokojeností, protože se dal do armády, aby mohl bojovat a ne proto, aby se nudil na palubě, dokonce si podá žádost odchod do civilu. Admirál Reigar se na něj proto zlobí. Na Štědrý den jsou Chris a pilot Jeremy vysláni na rutinní průzkumný let, během něhož si Chris všimne podezřelého dění mimo vyhrazený letový koridor. Muži se rozhodnou letět mimo koridor a podaří se jim vyfotografovat srbskou jednotku, která v lese maskuje masové hroby. Velitel jednotky Lokar nařídí letadlo sestřelit, což se zkušenému bojovníkovi Sašovi skutečně podaří. Oba letci se sice stačí katapultovat, Jeremy je však Srby zajat a zavražděn. Chris uniká komandu, které se vydá po jeho stopách a podaří se mu dokonce navázat spojení s lodí. Admirál Riegart vyhlásí přípravy k záchranné misi, Francouzský velitel spojeneckých sil Piquet však nechce narušit právě vyjednaný křehký mír a záchrannou misi nepovolí.
Admirál udá Chrisovi souřadnice bezpečného místa a se svým zástupcem sleduje prostřednictvím satelitu, jak se Srbové blíží k ukrytému Chrisovi. Rozhodne se jednat a informuje o situace jednoho z válečných zpravodajů. Zanedlouho se zprávy objeví v televizním vysílání. Američané požadují záchrannou misi a Piquet musí ustoupit,. Nevyšle však připravený americký tým, ale tým francouzský. Mezitím se Chris, který unikl pronásledovatelům dostane mezi bosenské partyzány. Jejich sídlo v městě Hač je však napadeno Srby, kteří pod vedením Saši pátrají po americkém letci. Objeví mrtvolu v americké uniformě, přestože však Saša pozná, že to není Chris, ukáže mrtvolu na kameru. Na Piquetův rozkaz se francouzské komando vrátí zpět. Zoufalému Chrisovi se podaří aktivovat nouzový signál a Reigart, který pochopí, že jeho muž je naživu, se rozhodne bez ohledu na nařízení vyslat záchrannou jednotku. Otázkou je, zda obklíčený a vyčerpaný Chris dokáže přežít, než vrtulníky dorazí.

O NATÁČENÍ
Film "ZA NEPŘÁTELSKOU LINIÍ" považoval producent John Davis za výzvu pro sebe a pro svůj tým společnosti Davis Entertainment, vyrovnat se s filmem , který znamená víc než akci a pyrotechniku. Jeho cílem bylo natočit nový druh válečného filmu, který skloubí akci, umělecké efekty, politiku a hlavně, srdce. "Ve filmu je stejně tolik akce jako v jiných filmech," poznamenává Davis, "ale myslím, že jde o ještě mnoho dalších věcí. Chtěli jsme uvést tento žánr v jednadvacátém století a vyrovnat se složitostmi současných zbraní a zachytit jak účinkují na muže a ženy, které slouží své vlasti." Burnett je frustrován nedostatkem bojových úkolů v důsledku politické situace v Bosně (film je situován do "dnu po zítřku"). Burnett se rozhodne, že odejde. "Ztratil víru ve své schopnosti, ztratil smysl pro povinnost," říká výkonný producent Wyck Godfrey. Burnettův přístup je příčinou konfliktu s důstojníkem, admirálem Reigartem, který je přesvědčen o tom, že Burnett nemá tušení co to znamená sloužit vlasti. "Reigart je tvrdý, chlap ze staré školy, který věří tomu co dělá," říká režisér John Moore. "Myslí si, že Burnett ve skutečnosti nic neumí, a Burnett považuje Reigarta za představitele starého myšlení." dodává Wyck Godfrey: "Vojna byla Reigartův život a nyní potká někoho, kdo už nevidí důvod, aby jí obětoval život."
Zajímavé je, že toto napětí neexistuje v dřívějších podobách scénáře, který se soustředil na dva piloty, bojující o přežití, poté co byli sestřeleni za nepřátelskou linií. Spolu scénárista Zak Penn navrhnul rozdělit film do dvou paralelních příběhů, o záchraně a o přežití. Penn dodal filmu politický význam o různém postupu v této oblasti. Představitel NATO (Admirál Piquet) ztělesněný španělským hercem Joaquimem de Almeidou) zabrání Reigartovi v pokusu o záchranu, neboť se NATO obává, že bude narušen křehký mír.Penn také utváří postavu Chrise Burnetta jako "průměrného" navigátora, místo "top gun" pilota. "To posouvá tuto postavu z polohy tradičního hollywoodského hrdiny," vysvětluje Penn. "ZA NEPŘÁTELSKOU LINIÍ není film o hrdinném létání na tryskových letadlech.Burnett je normální muž, kterého zajali za neuvěřitelných okolností." Při obsazení Burnetta, chtěl Davis, jak říká, "použít akčního hrdinu a obrátit ho na hlavu." Owen Wilson, který nejvíce proslul svými rolemi ve filmech "Meet the Parents," "Bot Rocket" a "The Royal Tenenbaums" . (na 2 spolupracoval na scénáři), byl překvapivě obsazen do role akčního hrdiny. "Potřebovali jsme někoho, kdo by nám předvedl něco jiného, a přesně to naplnil Owen." vysvětluje Davis. "Má charisma a humor, a poznali jsme, že se výtečně zhostil akčního úkolu. Choval se přirozeně, podobně jako ve své době Jimmy Stewart, Gary Cooper a Steve McQueen. Ale Owen dodává této roli potřebnou břitkost."
Wilsonovy improvizační dovednosti a samozřejmý smysl pro humor obrovsky zapůsobil na režiséra Johna Moora. "Owen je nejlepší improvizátor, jakého jsem kdy viděl," potvrzuje Moore. "Má jedinečnou schopnost ujmout se myšlenky a obrátit ji na hlavu a za několik vteřin se zdá, jakoby to zkoušel několik měsíců." "Tato role, byla pro mě jakoby do třetice," říká. "Hrál jsem astronauta (v "Armageddonu") a kovboje ( ve filmu "Shanghai Noon"), a nyní ve filmu ZA NEPŔÁTELSKOU LINIÍ, letce." Ale nejlákavější pro herce byla příležitost pracovat s Genem Hackmanem. "Obdivoval jsem Genovy filmy "Francouzská spojka" a "Hoosiers," vysvětluje Wilson. "Bylo pro mě skutečně ctí, hrát s ním." Jejich herecká spolupráce pokračuje v komedii "The Royal Tenenbaums." Wilson žil mezi piloty, podstoupil vojenský výcvik na námořní vojenské základně. Tato zkušenost byla nezapomenutelná. ""Obdivuji muže, kteří se obětovali službě vlasti." říká Wilson. Gene Hackman už poznal vojenský život. Hackmanovy schopnosti bývalého námořního spojaře ohromily filmaře a byly velmi důležité při vojenských akcích. Vysílačka byla jediným spojením mezi Reigartem a Burnettem , který byl potom sestřelen. Hackman také ohromil filmaře autentičností, autoritou a respekterm, které roli vdechl.
Dále ve filmu hrají Joaquim de Almeida, Olek Krupa v roli Lokara, srbského velitele vojenských parašutistů, který vede pronásledování Burnetta. David Keith jako Reigartova pravá ruka, hlavní velitel O´Malley. Gabriel Macht v roli Burnettova přítele a pilota, Stackhouse. A Charles Malik Whitfield roli Rodwaye, drsného námořního seržanta, který doprovází Reigarta na záchranné misi. Stejně důležité jako herecké obsazení, bylo "obsazení" režiséra. Nabídku Johna Davise přijal John Moore, jako svůj filmový debut. Předtím John Moore točil reklamy. "Ze 2-3 minutových spotů, jsme usoudili, že John vidí věci jinak než většina filmařů," říká Davis. "Má svůj vlastní živý styl vyprávění. Kamera je jakoby jeho prodloužená paže. "John nám představuje cizí svět, který jsme ještě neviděli." Dodává Owen Wilson. Ne náhodou Moore studoval Bosenský konflikt a vojenský hardware, včetně letadel, helikoptér a zbraní. Moore použil při natáčení svých znalostí a ohromil jejich rozsahem i technického poradce Davida Kennedyho. "John byl posedlý myšlenkou zachytit vojenskou kulturu," poznamenává Kennedy. "chování lidí, námořnický život, hardware.. John to dokázal."
Burnett je přinucen katapultovat se z letadla nad nepřátelským územím - typ scény, která se odehrála v bezpočtu filmů - díky Moorově vojenskému pojetí, je doslova ukázán každý základní princip a mechaniku katapultování. Máte pocit, jako byste byli přímo u výbuchu. "Při katapultování se během 1.2 vteřiny odehraje sto šedesát čtyři různých operací," vysvětluje Moore. Moore říká, že použil "každý trik uvedený v knize" - včetně triků na speciální kameře. "Neustále jsme se ptali sami sebe, jak provést danou scénu ještě obtížněji?" říká Moore. "Každý trik a každá akční scéna měla upoutat oko a vypadat hlavně úplně jinak než "typický" hollywoodský trik." Dalším příkladem Morreovy virtuózní techniky scéna na bosenském naftovém poli, které je zaminováno. Voják pronásledující Burnetta odstartuje minu, pak následuje výbušný ničivý domino efekt. Tato scéna byla původně naplánována tradičnějším způsobem, tak, že Burnett objevil nastražené dráty a složitě je zneškodňoval. Moore se rozhodl pro monstrózní ničivou kavalkádu. "Chtěl jsem, aby každá akce doplňovala příběh," říká. Moore vkládá do mnoha scén ironické prvky, což je součástí jeho vizuálního stylu, který zobrazuje šílený svět, ve kterém Burnett uvízl . Film byl z velké části natáčen v okolí Bratislavy, hlavního města Slovenska, kde měl filmový štáb základnu. Filmové akční sekvence byly natáčeny hodiny od nejbližšího hotelu, na vzdáleném, osamělém místě v oblasti dramatických a nádherných Karpat. Včetně opuštěné cihelny a fiktivního města "Hac", které filmaři postavili podle nákresu pod dohledem výtvarníka Nathana Crowleye.
Když Burnett dorazí do Hacu, muslimského centra rezistence, je on a jeho spolucestující přivítán děsnou ničivou palbou, která město zničí. Moore natočil tuto scénu dokumentárním stylem. Použil tradiční fotografie a sestřih. Postavení Hacu byl pouze jeden z úkolů pro výtvarníka Nathana Crowleyho. Také postavil "ledové jezero" na plošině, která byl natřena reflexní barvou a pečlivě pokryta voskem, aby se dosáhlo ledového dojmu. Crowley pak navrhnul třináctimetrovou sochu anděla, jehož částečně odvrácená tvář je odkazem zkázy. Produkce musela dopravit anděla na místo po částech helikoptérou a postavit ho na útes na břehu ledového jezera. Led nebyl jediným příznakem chladného počasí. Potřebovali jsme také sníh. Bohužel počasí nebylo vstřícné - Slovensko se těšilo rekordně teplé zimě - tak filmaři museli objednat sníh v Londýně. Byla to největší objednávka sněhu v Londýně v celé filmové historii. Interiér mateřské letadlové lodi U.S.S. Carl Vinson zabral tři studia v bratislavských studiích na Kolibě. Interiér byl tak komplikovaný, že vzhledem k tomu, že všichni neustále bloudili, bylo nutno vyrobit mapy objektu.

SKUTEČNOST
Film byl volně inspirován incidentem kdy byl nad Bosnou 2. června 1995 sestřelen kapitán Scott O'Grady. Podařilo se mu přežít šest dnů, než byl zachráněn. Údajně také podal žalobu na výrobce filmu, za to, že bez povolení použili jeho příběh do filmu.
Děj však víc připomíná příběh britského pilota, nadporučíka Nick Richardson v letadle Sea Harrier FRS Mk.1 Royal Navy, který byl sestřelený v Bosně v roce 1994. Některé scény se podobají smyšleným událostem v knize Bod dopadu o RAF pilotovi Johnu Nicholovi, který byl sestřelen a zajat ve válce v zálivu.

DABING
V českém znění: Libor Hruška - Owen Wilson (Chris Burnett), Jaromír Meduna - Gene Hackman (Leslie McMahon Reigart), Filip Švarc - Gabriel Macht (Stackhouse), Václav Knop - Olek Krupa (Miroslav Lokar), Radovan Vaculík - Vladimir Mashkov (Sasha), Zdeněk Mahdal, Antonín Navrátil, Libor Terš, Michal Michálek, Martin Kolár, Ladislav Novák, Jan Hanžlík, Jaroslav Kaňkovský, Lucie Kožinová, Jana Mařasová, Irena Hrubá, Hana Krtičková, Radka Stupková, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Petr Zenkl
Dialogy: Veronika Kernová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro BHE v roce 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.1.2002 Bontonfilm
Premiéra USA: 30.11.2001 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.9.2002 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.11.2002
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 440 130
Tržby celkem - $ 91 753 202
Návštěvnost v ČR 14 147
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

FILMY V SÉRII
Za nepřátelskou linií gastonrolinc.webnode.cz/news/a40/
Akční / Drama, USA, 2001
Režie: John Moore, Hrají: Owen Wilson, Gene Hackman

Za nepřátelskou linií 2 - Osa zla gastonrolinc.webnode.cz/news/a41/
Akční / Thriller, USA, 2006
Režie: James Dodson, Hrají: Nicholas Gonzalez, Matt Bushell

Za nepřátelskou linií 3: Kolumbie gastonrolinc.webnode.cz/news/a42/
Akční / Thriller, USA, 2009
Režie: Tim Matheson, Hrají: Joe Manganiello, Ken Anderson
 
Za nepřátelskou linií gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/za-nepratelskou-linii-enemy-lines-2020-92-velka-britanie-dansko-akcni-drama-36/
Velká Británie, Akční / Drama, 2020
Režie: Anders Banke, Hrají: Ed Westwick, John Hannah
 
Tvůrci a herci
John Moore (Režie), John Davis (Produkce), Don Davis (Hudba), Brendan Galvin (Kamera), Paul Martin Smith (Střih), Eyde Belasco (Casting), Sheila Trezise (Casting), Nathan Crowley (Scénografie), George L. Little (Kostýmy), David Veloz (Scénář), Zak Penn (Scénář), Owen Wilson (Herec), Gene Hackman (Herec), Gabriel Macht (Herec), Charles Malik Whitfield (Herec), David Keith (Herec), Olek Krupa (Herec), Joaquim de Almeida (Herec), Vladimir Maškov (Herec), Eyal Podell (Herec), Geoff Pierson (Herec), Marko Igonda (Herec), Leon Russom (Herec), Laurence Mason (Herec), Kamil Kollárik (Herec), Ivan Urbánek (Herec), Kamil Mikulčík (Herec), Daniel Margolius (Herec), Sam Jaeger (Herec), Vladimír Oktávec (Herec), Todd Boyce (Herec), Lukáš Hoffmann (Herec), Peter Pálka (Herec), Salaetin Bilal (Herec), Gerhard Hartig (Herec)
 
2001/106/USA/Akční, Drama, Thriller, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Vo filme hrá viacero slovenských hercov, ako napríklad Kamil Kollárik alebo Marko Igonda.
- Jeremy Stackhouse (Gabriel Macht) nosí hodinky značky Casio G-Shock DW6900.
- Chris Burnett (Owen Wilson) říká na začátku filmu, že kdyby měly rockové skupiny pořádné piloty, nedocházelo by k leteckým katastrofám. Zároveň zmiňuje skupinu Lynyrd Skynyrd, že by jim chtěl dělat pilota. Tři členové této kapely v roce 1977 zemřeli při leteckém neštěstí.
- Scény nasledujúce hneď po zostrelení až po moment, kedy telefonuje Chris Burnett (Owen Wilson) zo skaly sa natáčali pri prameni Kráľovej studne (Veľká Fatra, pod vrchom Krížna).
- Postava srbského ostreľovača Sasha (Vladimir Mashkov) poslúžila ako predloha pre hlavnú postavu hry GTA IV.
- Skutečný „Chris Burnett" se jmenuje Scott O'Grady, jehož F-16 byla sestřelena nad Bosnou. Film tak vychazí z jeho zkušeností.
- Vďaka natáčaniu na Slovensku, vybudovali v Lubochnianskej doline niekoľko kilometrovú asfaltovú cestu, ktorá pre dopravu slúži dodnes.
- V době natáčení na Slovensku se na slovenském území po 104 letech neobjevil sníh, a tak musel být ve všech scénách uměle nahrazen.
- Režísér John Moore ve scéně, kdy tank projíždí stěnou, téměř zemřel. Život mu zachránil jeden z kaskadérů.
- Do role Bazda tvůrci zvažovali obsazení Branka Tomovice.
- Hlavní roli odmítl Matthew McConaughey, nakonec postavu ztvárnil Owen Wilson.
- Jedná se o první film, ve kterém byla představena F/A-18E/F Super Hornet.
- Ve scéně na letadlové lodi, kdy vojákům spadne míč do vody, zakříčí jeden z nich: „Wilsone!“. Fráze je odkazem na o rok dříve natočení snímek Trosečník (2000).
- Rozbombardované Sarajevo bylo vytvořeno v přírodní rezervaci nedaleko Žiliny. Sochu znetvořeného anděla lze spatřit kousek od Košic v obci Háj, každoročně vyžaduje tato filmová rekvizita údržbu od specializované firmy. Díky jejímu umístění v obci došlo k nárůstu turistů. Její GPS souřadnice jsou N 48.6287066498 / E 20.8573669195.
- Niektoré externé scény sa natáčali na Martinských holiach, ďalšie na bratislavskej Kolibe.
- Srbských vojakov hrali príslušníci Martinského vojenského útvaru.
- O sochu aniela sa sporili dve obce, pri ktorých sa natáčala počiatočná i konečná scéna. Americký filmári ju darovali jednej z obcí.
- Američania dali na vlastné náklady upraviť lesnú cestu k miestu natáčania scény s anielom, aby sa na miesto dostala ťažká technika.
 
Odkazy