Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill For (2014/103/USA/Akční, Krimi, Thriller) 66%

09.09.2018 17:54
JEDNOU VĚTOU
„Z psanců se stanou hrdinové."

OBSAH
Je další horká noc. Bezvětrná a vyprahlá. Dwight (Josh Brolin) hloubá o tom, na kolik způsobů to v životě zvoral a co by dal za to, kdyby dostal šanci začít znova s čistým štítem. Vtom mu zavolá jeho osudová žena Ava (Eva Green) a požádá ho, aby jí ochránil před násilnickým manželem. Dwight však netuší, že Ava má úplně jiné úmysly. Marv (Mickey Rourke) se probudí na dálnici, obklopen několika mrtvými těly a ani za nic si nemůže vzpomenout, kde se tam vzal. Sebevědomý gambler Johnny (Joseph Gordon-Levitt) chce ve hře porazit největšího padoucha ve městě, senátora Roarka. Zahrává si ale s nebezpečným mužem a události se vymknou kontrole. Striptérka Nancy (Jessica Alba) se jen těžce vyrovnává se smrtí Johna Hartigana (Bruce Willis) a je odhodlaná jeho smrt pomstít za každou cenu. V pokračování kultovního snímku Sin City se v několika propojených povídkách vracíme do města hříchu, plného kriminálníků, zkorumpovaných policistů, zabijáků a sexy žen.(A-Company CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vlastně se nic moc od předchozího dílu nezměnilo. A to i přesto, že uběhlo devět let od prvního dílu. Opět je svět Sin City brutální, nepříjemný. No vysloveně k blití. Také se kolem něj točí jenom samý nařezaný lidi a polonahý krásky. Plátnem prosakuje na kila šedivé krve a sem tam se objeví nějaký ten lepší moment, který ale celý film stejně tak, jako jeho první díl, nezachrání. Třeba musím říct, že se mně moc líbila postava Joshe Brolina. Líbil se mi ten jeho cynický přístup ke všemu, který mi ve filmech hrozně chybí. Eva Green tu ale třeba zahrála tak, že už mě to trošku přestává bavit. Ona je všude stejná. Drsná, zlá, nepříjemná. Mám ji jako herečku moc rád, ale čeho je moc, toho je příliš. No a Bruce Willis? Vysvětlete mi prosím někdo, proč se tam vůbec objevil? Vždyť to nedávalo žádnej smysl. Je mimo celej příběh, najednou přijde, něco pronese a zase de do prdele. Asi jenom na efekt, ostatně jako celej film. (Malarkey) 2*

Evička Green nám dopřává velkolepou kozí podívanou při který způsobí nejdenomu chlapovi neklid v kalhotech. Mickey Rourke je v masce zrůdy hezčí než ve skutečnosti, Josh má charisma, Joseph dopřává ženskému očku a Bruce Willis hraje nejzbytečnější roli ve svý kariéře. Silná stránka filmu spočívá ve vizuálním pojetí a teď nemyslím ani kozy Evičky Greenové, ani prdelku Jess a ani tu armádu bojechtivých čubek ze starýho města, teď myslím animaci, ta je hravá, nápaditá a originální, horší je to už se samotným příběhem ten se občas řídí heslem co se vleče, neuteče a ztrací na tempu, což je způsobeno vyprávěním několika dějových linek najednou. Jako zábavná jednohubka co se zapije a spolkne však film funguje docela dobře. (Enšpígl) 3*

Prázdné jako první díl. Millerův Spirit byl propadák, tohle bude jakbysmet. Sledovat vytrčené bradavky Evy Green nebo kroutící se pozadí Jessicy Alby je možná pro určitou skupinu diváků fajn (nepopírám, že do ní nepatřím), ale sexy hrdinky ještě jaro nedělají. Digitálně silně stylizovaný obraz mi spíš vadil, než lákal, Robert Rodriguez jen houpe nohama a může tiše závidět jiným tvůrcům, že mají cit pro rytmus vyprávění nebo že drží jednotlivé dějové linie pohromadě. Samozvaný všeuměl už toho totiž moc neumí. Hlavně neumí přikovat diváka k sedačce, dojímat ho, děsit, bavit, škádlit nebo aspoň oblbnout. Dvojka se navíc pase na stejné louce, na které tehdy docela příjemně těšila jednička. Jenže to je skoro deset let zpátky. Fanoušci se taktéž posunuli někam jinam. Dopředu. Příběh je nudný, nenapínavý, ošizený o vypointované dialogy, chybí zpětná vazba na diváka. U Rodrigueze znovu!! Akce je hodně mdlá, rozsekávání záporáků na kusy rozhodně nestrhne, nekorektní násilí je prostě jen estetizované násilí. Navíc mě točí sledovat hrdiny, kteří zároveň popisují/mluví o tom, co dělají. Rozhodně jsem neodpočítával dny ani měsíce do premiéry, a udělal jsem sakra dobře. Vaříme z vody. Rodriguez by měl třetího Mačetu odpískat. Hodně mizerné tři hvězdy!! (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Upoutávky na první Sin City patří i po téměř deseti letech k absolutní špičce. Ze samotné adaptace jsme však, a nejen my, byli před lety malinko rozpačití. Příběhy Franka Millera měly atmosféru i skvělé obsazení, ale jakmile se člověk nasytil neokoukaného vizuálu, ukázalo se, že je to vlastně docela nuda, navíc mizerně zadaptovaná. Zkrátka koukat se hodinu a půl na hrdiny, kteří něco dělají a zároveň mluví o tom, co dělají, v člověku vyvolá pocit, že režisér buď svou práci odflákl, nebo že dělá s diváků voly. A schovávat se za „co nejvěrnější filmové převyprávění“ v tomhle případě filmu body fakt nenahnalo. Schválně, fandové, mrkněte se na to podruhé. Nebo běžte na dvojku.
Ta přichází do kin po devíti letech, ale Rodriguez s Millerem se nepoučili, nebo si mysleli, že jim i po téměř dekádě bude k úspěchu stačit stejný přístup jako minule. Komerční výsledky ze zámořských kin ovšem celkem jasně naznačily, že šlápli vedle. Druhé Sin City je propadák a i když nejde o vyloženě špatný film, vlastně si svůj osud zaslouží.
Na další příběhy z Basin City, kde na normálního člověka narazíte spíš náhodou a žijí tu především zoufalci, vrazi, psychopati, kanibalové a prostitutky, co si do práce nosí planemonet, se totiž čekalo tak dlouho, že z nejvýraznějšího a nejzajímavějšího prvku prvního dílu se stala víceméně obtíž. Millerovi černobílí hrdinové už nejsou pro oko fascinující ani extra atraktivní, jsou jen černobílí a i když na obrázcích vypadají pořád celkem dobře, když se to celé rozhýbe, nemá to moc co nabídnout. Měli jsme tu Spirita, dvě Třístovky či neprávem zapadlou Cestu samuraje, Watchmeny nebo Sucker Punch. Každému z nich se povedlo, nebo se o to alespoň pokusil, posunout se dál. Ale Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil, se pořád pokouší rochňat v tom, co nám tvůrci naservírovali v roce 2005 a  tváří se u toho, že jde pořád o něco zásadního. Nejde. Tím, jak Sin City vypadá, rozhodně neohromí. Vypadá totiž přesně tak, jak všichni čekali.
V jistých momentech navíc stylizace podkopává Rodriguezovi s Millerem nohy. Akční scény jsou nudné a někdy i směšné a například vybíjení domu plného záporáků, které rozkrájí na kusy šermířka Miho, je vyloženě utrpení. Ano, vypadá to jako v comicsu, možná by však bylo lepší hodit za hlavu ego a natočit to ne stejně, ale dobře.
Na druhou stranu jsem ochotný žít s tím, že někomu zkrátka černobílý svět comicsových ztroskotanců a gaunerů ke štěstí stačí. Větší problém má ovšem Sin City se samotným příběhem. Titulní povídka Ženská, pro kterou bych vraždil, je co se zajímavosti charakterů, zvratů, atmosféry a gradace jasně nejlepší, což ale nejspíš znalce předlohy nepřekvapí. I v comicsech jde o nejlepší Sin City. Navíc tu máme Evu Green v její typické femme fatale poloze, což se jen tak neokouká, a Josh Brolin jako drsňák taky zklame málokdy. Dobrá zápletka, dobří herci, postavy, které mají nějakou osobnost a jimž lze fandit, nebo je nenávidět a navíc mi to celé připadalo i trošku lépe natočené než zbytek. Tohle by šlo. Zbytek bohužel moc ne.
Vedle Ženské, pro kterou bych vraždil tu máme kraťounkou Jen další sobotní noc, o níž se toho fakt moc napsat nedá, protože má asi čtyři minuty, a dvě úplně nové povídky. A ty stojí za prd. Příběh, v němž se Joseph Gordon-Levitt pokouší v pokeru obehrát nejmocnějšího muže města, stojí víceméně jen na střetu jeho sígrovském šarmu a charismatu Powerse Boothe v roli jeho protivníka. Celé je to ale dlouhé, moc ukecané a s pointou zajímavou asi jako suché z nosu. I když pořád lepší než dívat se dvacet minut na Jessicu Albu pokoušející se tvářit jako zdrcená žena toužící po pomstě a bojující s vlastním svědomím a závislostí na alkoholu. Vedle samotné Ženské, pro kterou bych vraždil nemají dvě novinky napsané přímo pro film absolutně co nabídnout.
A tak je to vlastně s celým druhým Sin City. Prošvihlo dobu, kdy o něj měli diváci zájem, a stále se pokouší jejich pozornost získat tím, co fungovalo minule. A to nejde. Stylizace se okoukala, fanoušci jedničky se přesunuli jinam a fakt, že polovina povídek jednoduše nudí, je dost důvodů k tomu, aby se z druhého Sin City stal jeden z největších propadáků posledních měsíců. Jestli uvažujete o návštěvě kina, doporučuji podívat se před tím na jedničku. Pak si sami řekněte, jestli máte chuť na nášup, který nic nového nenabídne a jede ve stejných kolejích. Jen to u toho kvůli dvěma mizerným příběhům víc drncá. Mně osobně to na návštěvu kina nestačí.

O PRODUKCI
Poté, co měl v roce 2005 premiéru snímek Sin City – město hříchu, Rodriguez oznámil záměr pokračování, v němž by zůstala zachována většina hlavních postav. Druhý film měl být natočen podle předlohy nazvané A Dame to Kill For.Miller sdělil, že by pokračování mělo být současně prequelem i sequelem, s provázanou dějovou linkou na navazují filmy série.
Rodriguez a Miller v diskusi k filmu na conu v San Diegu, červenec 2014
V roce 2006 napsal scénář a předpokládal, že produkční práce započnou do konce stejného kalendářního roku. Rodriguez však uvedl, že oficiální casting nemůže začít dříve, než bude scénář kompletně dokončený a projde rukama studia. Produkce se tak zpozdila proti předpokladům o několik let. Frank Miller potvrdil, že spolu s Robertem Rodriguezem dopsali scénář, ale na komiksovém conu v roce 2007 obvinil společnost Weinstein brothers ze zpoždění. Robert Rodriguez také uzavřel smlouvu na režírování remaku Barbarella, čímž byl další osud Sin City 2 „ve hvězdách“.
Během roku 2011 na sandiegském komiksovém conu Rodriguez oznámil, že je scénář snímku Sin City 2 blízko dovršení a věří v zahájení natáčení do konce roku. Uvedl také, že by měl snímek zahrnovat děje předloh A Dame to Kill For (Ženská, pro kterou bych vraždil), Just Another Saturday Night a dvou původních příběhů Sin City od Franka Millera napsaných přímo pro film. Jeden z příběhů se údajně jmenoval „The Long, Bad Night“ (Vleklá, zkažená noc).
V srpnu 2011 Rodriguez informoval o scénáři, jenž se nacházel v téměř finální fázi dokončení a také o přijetí finančních prostředků na natáčení. V září téhož roku bylo odtajněno, že byl k posledním úpravám Millerova scénáře přizván William Monahan. V březnu 2012 Rodriguez zveřejnil plánované datum zahájení produkce na polovinu téhož roku a zmínil, že obsazení by se mělo vyznačovat „stejným kalibrem a eklekticismem“ jako předchozí snímek.
Dne 13. dubna 2012 došlo k potvrzení realizace filmu i s novým názvem Sin City: A Dame to Kill For. Přestože se zahájení produkce očekávalo v létě 2012, natáčení se rozběhlo až na konci října téhož roku.

O OBSAZENÍ
Rodríguezovou první volbou pro roli Avy byla Angelina Jolie. Podle Rosarie Dawsonové dokonce kvůli ní režisér pozdržel produkci vzhledem k jejímu současně probíhajícímu těhotenství. Další zpráva však uváděla tři možné adeptky na postavu Avy Lord, jmenovitě Angelinu Jolie, Salmu Hayek a Rose McGowanovou. Miller potvrdil, že se spolu s Rodriguezem zajímali o Jolie pro roli Avy a že s ní režisér o této záležitosti hovořil. Následně proběhly zprávy, že by roli měla získat Rachel Weisz, jakožto vhodnější volba. Přesto, k odtajnění definitivního rozhodnutí došlo až 29. ledna 2013, kdy byla do role oficiálně uvedena Eva Greenová.
Rosario Dawsonová, Josh Brolin a  Jessica Alba během diskuse k thrilleru Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí na sandiegském conu v červenci 2014.
Dne 29. října 2012 došlo k potvrzení informace, že si herečka Devon Aoki již nezahraje postavu Miho pro druhé těhotenství. Její roli tak získala Jamie Chung. Ve stejný den následovalo oznámení, že ačkoli produkce již započala, charaktery Avy Lord, nové postavy Johnnyho, Dwighta před plastickou operací obličeje (Clive Owen ztvárnil v prvním filmu postavu po operaci) a nových představitelů Manuta a Shellie po zemřelých hercích Michaelu Clarku Duncanovi a Brittany Murphyové, budou muset být obsazeny. Dne 5. prosince téhož roku bylo zveřejněno jméno Dennise Haysberta, který získal roli Manuta.
Dne 7. ledna 2013 bylo potvrzeno, že Joseph Gordon-Levitt získal novou postavu Johnnyho. Ta není identická se stejnojmenným charakterem Johnnym v krátké povídce série „Taťkova holčička“. Následujícího dne vyšla zpráva, že si Dwighta McCarthyho před plastickou operací obličeje zahraje Josh Brolin.
Dne 29. ledna 2013 pak došlo k odtajnění jmen rolí, do nichž již předtím byli obsazeni herci Ray Liotta, Juno Templeová, Christopher Meloni a Jeremy Piven. Liotta se představí jako ženatý obchodník Joey Canelli, který je nevěrný své manželce. Templeová hraje Sally, Joeyho milenku a dívku ze Starého města. Meloni ztvárnil Morta, Bobova nového parťáka a jednoho z mála poctivých poldů v Říčním městě. Piven nahradil Michaela Madsena v postavě Boba, přestože předprodukce uvedla, že si Madsen tuto postavu opět zahraje.
Téhož dne bylo zveřejněno, že se ve filmu objeví také Julia Garnerová v nové postavě mladé striptérky Marcy, která zkříží cestu Johnnymu. Dne 5. února 2013 pak bylo uvedeno, že si Stacy Keach zahraje darebáka zločinecké organizace Wallenquist.

DABING
V českém znění: Lukáš Hlavica - Mickey Rourke (Marv), Jolana Smyčková - Jessica Alba (Nancy Callahanová), Pavel Vondra - Josh Brolin (Dwight McCarthy), Libor Bouček - Joseph Gordon-Levitt (Johnny), Zuzana Hykyšová - Petráňová - Rosario Dawson (Gail), Alexej Pyško - Bruce Willis (John Hartigan), Tereza Bebarová - Eva Green (Ava Lordová), Zdeněk Maryška - Powers Boothe (Senátor Roark), Bohdan Tůma - Dennis Haysbert (Manute), Jiří Schwarz - Ray Liotta (Joey), Pavel Soukup - Christopher Meloni (Mort), Marcel Vašinka - Jeremy Piven (Bob), Bedřich Šetena - Christopher Lloyd (Kroenig), René Slováčková - Jaime King (Goldie / Wendy), Anna Suchánková - Juno Temple (Sally), Jaroslav Vlach - Stacy Keach (Wallenquist), Ivan Jiřík - Marton Csokas (Damien Lord), Pavel Rímský - Jude Ciccolella (Liebowitz), Tereza Martinková - Julia Garner (Marcie), Martina Kechnerová - Lady Gaga (Bertha), Jan Škvor - Bart Fletcher (Flint), Renata Volfová - Kimberly Cox (Lillian), Ludvík Král - Vincent Fuentes (Abdul), Tomáš Juřička (Sylvio), Zdeněk Podhůrský, Zdeněk Mahdal, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Veronika Bandyová
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2015

Premiéra ČR: 4.9.2014 A-Company CZ
Premiéra USA: 22.8.2014 The Weinstein Company
Premiéra Velká Británie: 25.8.2014
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.3.2015 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 11.3.2015 Magic Box

Tržby celkem - $ 39 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 65 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Sin City - město hříchu gastonrolinc.webnode.cz/news/a29/
Akční / Krimi, USA, 2005
Režie: Robert Rodriguez, Frank Miller, Hrají: Jessica Alba, Bruce Willis

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil gastonrolinc.webnode.cz/news/a28/
Akční / Krimi, USA, 2014
Režie: Robert Rodriguez, Frank Miller, Hrají: Josh Brolin, Mickey Rourke
 
Tvůrci a herci
Robert Rodriguez (Režie), Frank Miller (Režie), Sergei Bespalov (Produkce), Aaron Kaufman (Produkce), Stephen L'Heureux (Produkce), Mark C. Manuel (Produkce), Alexander Rodnyansky (Produkce), Robert Rodriguez (Produkce), Carl Thiel (Hudba), Robert Rodriguez (Hudba), Robert Rodriguez (Kamera), Robert Rodriguez (Střih), Mary Vernieu (Casting), Caylah Eddleblute (Scénografie), Steve Joyner (Scénografie), Nina Proctor (Kostýmy), Brad Engleking (Zvuk), Tim Rakoczy (Zvuk), Angela Maldone (Masky), Frank Miller (Scénář), Frank Miller (komiks) (Předloha), Josh Brolin (Herec), Mickey Rourke (Herec), Eva Green (Herec), Jessica Alba (Herec), Joseph Gordon-Levitt (Herec), Rosario Dawson (Herec), Jamie Chung (Herec), Jaime King (Herec), Powers Boothe (Herec), Dennis Haysbert (Herec), Alexa Vega (Herec), Ray Liotta (Herec), Juno Temple (Herec), Jeremy Piven (Herec), Christopher Meloni (Herec), Bruce Willis (Herec), Stacy Keach (Herec), Julia Garner (Herec), Lady Gaga (Herec), Marton Csokas (Herec), Alexej Vorobjov (Herec), Dimitrius Pulido (Herec), Billy Blair (Herec), Bart Fletcher (Herec), Vincent Fuentes (Herec)
 
2014/103/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu si zahrál také Christopher Lloyd v roli doktora.
- Joey (Ray Liotta) má ve filmu zbraň Springfield Armory M1911A1 ráže .45 ACP.
- Celé natáčení herci strávili ve studiu obklopeni zeleným plátnem.
- Clive Owen se měl původně do filmu vrátit na konci příběhu jako Dwight (Josh Brolin) po plastické operaci. Herec byl však pracovně vytížený natáčením seriálu The Knick (od r. 2014), a tak byli tvůrci nuceni jen "předělat" Brolinův make-up.
- Ve filmu se objevila reklama na fiktivní pivo Chango, které režisér Robert Rodriguez použil již ve filmu Desperado (1995). Objevily se zde také fiktivní cigarety Red Apples z filmu Pulp Fiction (1994).
- Ve filmu se v malé cameo roli objevují i režiséři snímku Frank Miller a Robert Rodriguez. Konkrétně se objevují na obrazovce TV, kterou sleduje Nancy (Jessica Alba). Miller se pak sám objevuje i krátce po začátku, kdy sedí u stolu s Marvem (Mickey Rourke) a dívá se jak Nancy tančí.
- Po sérii filmů Smrtonosná past, Poslední skaut (1991), Mercury (1998), Na dostřel (1993), Rukojmí (2005), 16 bloků (2006), Náhradníci (2009), Poldové (2010) a prvním filmem Sin City - město hříchu (2005) se jedná o čtrnáctý film Bruce Willise, v němž ztvárnil policistu.
- Ve filmu si měl zahrát taktéž ruský herec ??????? ???????? alias Alex Sparrow, který byl ale kvůli své automobilové nehodě nahrazen hollywoodskou hvězdou.
- Natáčanie snímky prebiehalo v Troublemaker Studios v texaskom Austine.
- Josh Brolin ztvárnil Dwighta McCarthyho před plastickou operací. V původním filmu Sin City - město hříchu (2005) postavu hrál Clive Owen.
- Postavu gamblera menom Johnny napísal Frank Miller pôvodne pre Johnnyho Deppa a zároveň ju po ňom aj pomenoval, no nakoniec ju stvárnil Joseph Gordon-Levitt.
- Během 7leté pauzy od snímku Sin City – město hříchů zemřeli herci Brittany Murphy a Michael Clarke Duncan. Robert Rodriguez byl tedy nucen přepracovat role Shelley a Manuta, kterého nakonec ztvárnil Dennis Haysbert. Další problém nastal kvůli těhotenství Devon Aoki. Její roli Miho nakonec převzala Jamie Chung.
- Kandidátkami do úlohy Ava Lord boli Rose McGowan, Rachel Weisz, Salma Hayek, Amy Adams, Michelle Williams, Elizabeth Hurley, Helena Bonham Carter, Angelina Jolie, Scarlett Johansson, Anne Hathaway a Jennifer Lawrence.
- V září 2011 bylo odhaleno, že nositel Oscara William Monahan za scénář pro Skrytou identitu (2006) pomáhá Millerovi s dokončováním scénáře.
- Režisér Rodriguez řekl, že oficiální casting nezačne dřív, dokud nebude scénář hotový a k dispozici studiu. V srpnu 2011 Rodriguez oznámil, že práce na scénáři jsou téměř hotové a vše ostatní začne ihned, jakmile bude hotovo.
- Vzhledem k tomu, že natáčení nezačalo dalších několik let, až během Comic Conu 2011 v San Diegu Rodriguez oznámil, že scénář pro Sin City 2 je téměř kompletní a mělo by se začít natáčet před koncem roku 2012. Rodriguez řekl, že Sin City 2 bude kompromisem mezi Dámou, pro kterou se zabíjí a dalšími příběhy ze Sin City, které Miller napsal přímo pro film, z nichž by se jeden měl jmenovat The Long, Bad Night.
- V roce 2005, poté, co bylo uvedeno Sin City - město hříchu, Robert Rodriguez plánoval pokračování s tím, že se mnoho známých postav vrátí. Plánoval adaptovat Dámu, pro kterou se zabíjí. Frank Miller řekl, že to zároveň bude prequel i sequel. Miller psal scénář v roce 2006, který se měl začít natáčet v 2007.
 
Odkazy