Donnie Darko / Donnie Darko (2001/113/USA/Drama, Mysteriózní, Sci-Fi) 85%

21.09.2018 11:21
JEDNOU VĚTOU
„Co bys dělal, kdybys znal budoucnost?"

OBSAH
Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Donnie Darko není obyčejný kluk, to Vám musí být jasné už od začátku. Jde z něj strach, autorita, důvtip, šarm a neméně kouzlo osobnosti. Jake Gyllenhaal ho prostě dokázal zahrát naprosto neuvěřitelně a stejně jako je temný on, sleduje jeho život temná čára života každým krokem kudy kráčí. Film má od začátku do konce neskutečný spád, působivou temnou atmosféru a fakt, že tohle s Davidem Lynchem nemá společeného prakticky nic. Možná jen fakt, že atmosféra je ponurá a působivá zároven. Je třeba sledovat každý záběr, každou scénu a každý rozhovor v průběhu celého filmu. Nakonec totiž scénář vyplivne tak silnou pointu, že nestačí sledovat film jednou, dvakrát...ale je třeba mu porozumět. A tak jak se tváří Donnie Darko, tak se tvářit na konci filmu. Při psaní jsem film viděl jednou, ale i tak na mě neuvěřitelně zapůsobil. Samozřejmě to neznamená, že se na něj zrovna ted nepodívám, takže už abych šel. (Malarkey) 5*

Temnější vize Americké krásy s dokonalou režií. Mladý neznámý Richard Kelly předvedl, že dokáže hodně. Hudba nemá tu nejmenší chybu. Střih a kamera jsou též perfektní. Herci jsou lepší než by se dalo čekat. Drew Barrymore tu podle mě odvádí asi nejlepší výkon kariéry :). Mladý Jake Gyllenhaal má dobře našlápnuto (až na budoucí Den poté). Tato temná vize chlapce, který touží po "píchání" a vyznání svého neklidu v sobě. Během 30 dní do "konce světa" se jeho život lehce mění a on dělá věci, které mu jsou "přikázány". Velmi zajímavý film, jehož příběh a hlavně konec se (jak vidím podle komentářů) dá vyložit mnoha způsoby. PS: Lynch je pro Kellyho opravdu idolem....:) (Djkoma) 4*

Dlouho mi tenhle „kult“ unikal, ale jednoznačně nejsem v divácké obci, která Donnieho Darka bezezbytku vynáší do nebes. Kult si představuju jinak, jednoznačnější pojetí je pro mě docela zásadní aspekt. Interpretací jest zřejmě celá řada, já sice nezastírám, že v době natáčení teprve šestadvacetiletý režisér Richard Kelly napumpoval tuhle látku úchvatnou atmosférou, ale na druhou stranu není Donnie Darko tím, co bych rád viděl znovu.. Problémový introvert Donnie trpí podivnými stavy, srovnatelnými s paranoiou, a tak není úplně od věci, že mu imaginární týpek s králičí maskou oznámí přesný datum konce světa. No, ocenit lze určitě roztodivné postavy tohohle ospalého města kdesi ve Virginii, které do vyprávění mají co říct a zejména pak herecké výkony (sourozenci Gyllenhaalovi, Jena Malone, netradičně obsazená Drew Barrymore nebo Patrick Swayze), ale jako celek mě místy zbytečně natahovaný film do kolen rozhodně nedostal!! (castor) 3*

GELDIE FILMU
Během vědeckofantastického měsíce jsme se podívali do Anglie, Německa, Spojených států i Československa, a to v rozmezí rovných osmdesáti let. Docela slušné. Nakonec tedy můžeme zvolnit tempo a pustit si film, který sci-fi vlastně možná ani není. Donnie Darko, kultovní debut Richarda Kellyho, však nabízí ještě mnohem víc otázek než o žánrovém zařazení.
Donnie je problémový mladík, který své démony zahání léky na zklidnění. Nebo by alespoň měl, jak mu radí doktor. Když se na to jednoho dne vykašle, navštíví ho králík Frank a sdělí mu přesný čas, kdy skončí svět. Bude to za osmadvacet dní.
Halucinace, říkáte si? Tak jak je možné, že Frank vylákáním Donnieho z domu zabránil jeho rozdrcení motorem letadla? Letadla, které se však nikde nezřítilo, a vlastně ani nejí jasné, jestli nad Darkovic domem nějaké letělo? To musí mít jistě něco společného s knihou o časoprostoru (a cestování v něm oběma směry) sepsanou místní potrhlou stařenou, kdysi velkou vědkyní!
Krom toho tu máme několik dalších dějových linií, například Patricka Swayzeho v roli slizkého televizního kazatele, co vymývá svým ovečkám mozky povrchními řečmi o lásce a přátelství. Nebo idealistickou mladou učitelku Drew Barrymore, pomalu drcenou soukolím mrtvolného školského systému. I jejich život hrdina na své cestě za koncem vší existence ovlivní.
Každé další slovo o ději by byl spoiler. A že by těch slov bylo vážně moře. Kelly baví nepřístupností, tajnůstkařením, složitým hledáním interpretací, kdy nerežisérský sestřih prý není možné pochopit.
To nemohu posoudit, viděl jsem jen ten režisérský, a po zralé úvaze jsem došel k závěru, že tak extrémně komplikovaný, jak se tváří, snímek v této verzi vlastně není. Jenže se tak dál velmi přesvědčivě tváří!
Donnie je další úžasný příklad filmové lži, kdy pouze způsob natáčení, tedy režie, dělá film zajímavým víc než cokoliv jiného. Kelly už nikdy svůj styl nevyužil srovnatelně atraktivně a úspěšně, jeho další pokusy o podobné mysteriózní hlavolamy proto skončily finančním fiaskem i více či méně vyděšenými kritikami (ačkoliv osobně proti Apokalypse nic nemám). Ano, Kelly se stal One Hit Wonderem, ale tím zářivějším se ten jediný úspěch zdá.
Dá se ostatně říct, že mnoho srovnatelných snímků neexistuje. Možná Věčný svit neposkvrněné mysli. Pokud tvůrce (třeba Lynch) pracuje s mysteriózními prvky, časoprostorovými paradoxy a nevyjasněnou rovinou vyprávění (skutečnost? Sen? Halucinace?), stává se většinou jeho dílo velmi nepřípustným a vyhraněným. Kelly ale zůstává veskrze divácky vstřícný a zůstává s námi v kontaktu. Pokud "baví nepřístupností", jak uvádím, nesmíme zapomenout na ono "baví". Nechá zkrátka diváka myslet si, že právě sleduje okrajový film plný komplexních otázek, a ten to oceňuje.
I proto nabízí chytrý, nápaditý a originální snímek tak, že tyto prvky na něm může ocenit úplně každý. Bez ohledu na filmové či jiné vzdělání. Jen různí lidé si odnesou různé zážitky. To samozřejmě platí o každém filmu, že ho odlišní lidé nevnímají stejně, ale Darka se to týká ještě o kousek výrazněji.
Jen nejpřísnější teoretici vytýkají formální nedokonalosti, jistou sázku na jistotu a připomínají že se možná Kelly ve svém opusu sám zamotal. I kdyby se tyto výtky zakládaly na pravdě, nemá smysl se jimi cítit ohrožen. Filmy si přece mohou dovolit nebýt dokonalé, když jsou skvělé.
A Donnie je skvělý. Můžou za to Kelly, jeho vkus na sestavení působivého soundtracku, vynikající herci... prostě se to dobře sešlo.
Nakonec se můžeme vrátit k otázce, jestli je vůbec tento ojedinělý výtvor sci-fi, když jsem ho mezi ně právě zařadil. Podle mého názoru rozhodně. Má interpretace (a v konečném důsledku si neumím představit jinou) vylučuje neexistenci jistého časoprostorového paradoxu, který nebudu z důvodu neprozrazení děje rozebírat. Třeba podle vašeho názoru o sci-fi nepůjde, a třeba o tom budete skálopevně přesvědčeni, jako jsem nyní já o opaku. To vnímám jako klad. Pak si o Darkovi můžeme popovídat a pokusit se druhého přesvědčit o tom, že nemá pravdu. Kellyho majstrštyk totiž patří mezi filmy nejen skvělé na koukání, ale i rozebírání a řešení jejich smyslu, dokonalostí i nedokonalostí.

VELKÁ RECENZE
Tak o tomhle filmu jsem četl v dobách, kdy v časopise Týden vycházely různé seriály (neplést si s nicneříkajícími mýdlovými operami, které vás odvádějí z reálného světa do pohádkových krajin), týkající se historie, historických událostí, zásadních osobností... V tomto případě se jednalo o filmy. Čtení dvoustránkových povídání udělalo své – některé zmíněné filmy si z těchto článků pamatuji doteď a jedním z nich je i Donnie Darko.
Prvně, co mě po druhém zhlédnutí tohoto filmu napadlo – není to novější verze filmu Jákobův žebřík (o tomto díle snad někdy brzy)? Proč? Snad se k tomu vyjádřím na konci, pokud nezapomenu.
Takže druhý pokus o pochopení filmu Donnie Darko. Nevím, jestli se podaří, ale je to opět dílo, které když už nic jiného, alespoň nutí diváka o viděných obrázcích přemýšlet. Pojďme tedy na to.
Možná se jedná o film, který si bere na mušku víru v sebe sama, víru v neodvratný osud, kterému je zbytečné vzdorovat. Nebo je to chladnokrevný popis paranoidní schizofrenie? Možné vysvětlení cestování časem, nebo kritika zakořeněných stereotypů, neměnných dogmat, sektářských klišé a v neposlední řadě také maloměstského žití ve lži a pokrytectví a obava z lidí, kteří vyčnívají z davu?
Už úvodní záběry Donnieho Darka ve mně vyvolávají zajímavé pocity – Killing Moon od Echo and the Bunnymen připravují půdu pro to, co má následovat. Teenager Donnie Darko trpí schizofrenií a je nucen brát na svou chorobu léky, stejně tak navštěvovat psychiatra. I přes probíhající léčebné procedury se jedné noci v Donnieho ložnici zjeví obří králík Frank, který Donnieho zpraví, že cca do 29 dní přijde konec světa. Zatímco je Donnie mimo domov a probouzí se na golfovém hřišti, na dům jeho rodičů, resp. do jeho ložnice spadne motor z letadla, o němž nikdo neví, odkud se tam vzal.
Díky této nehodě se u některých spolužáků stává středem pozornosti, alespoň pro tento den. Ve škole, při hodině literatury a rozebírání povídky Grahama Greena, nastupuje do třídy nová, neznámá spolužačka. A pomyslný „doják“ může začít... Něco na způsob romantického filmu, který je více než více zahalen v psychedelickém oparu se rozjíždí na plné obrátky. Ovšem kamarád Frank Donnieho neopouští a navštěvuje ho čím dál tím častěji a přesvědčuje ho k různým akcím: vytopení školy a následně i zapálení místního pornografického hnízda pederasta, který své – až sektářské přesvědčovací metody „věřte v sebe sama“ – zaobaluje do líbivého živnostenského obalu... V neposlední řadě je zde několikrát zmíněno cestování v čase. Napadá mě, jestli není zmíněno jenom kvůli možnosti zakomponovat do filmu hollywoodské zakončení happyendové. Pokud by film pokračoval po této linii, jednalo by se o sentimentální sračku pro mladistvé, kterých je habaděj. Tím se dostávám k úvodním větám o podobnosti s filmem Jákobův žebřík.
Ovšem zvrat nastává, když se časovou smyčkou dostává o 29 dní zpět do své ložnice, kterou tentokráte díky nepřítomnosti Franka a nalezení plavidla pro časoprostorový přesun Donnie neopouští...
Napadá mě, že paralelní děj, kterému jsme od počátku filmu přítomni, je zde k tomu, aby Donnie s pomocí Franka mohl odkrýt hutně zatuchlé nánosy předstírající spokojený život ve spokojeném městečku. Nebo je to vzepření se možnému budoucímu osudu, kterého je Donnie svědkem? Mnoho otázek, jež ale na škodu nejsou.
Donnie Darko je jeden z filmů, který i přes možné nepochopení zanechává hluboký zážitek v nitru diváka.

Ocenění:
Sundance FF
2001 - Richard Kelly (Velká cena poroty za nejlepší hraný film) (nominace)

DABING
V českém znění: Michal Michálek - Jake Gyllenhaal (Donnie Darko), Dagmar Čárová - Mary McDonnell (Rose Darko), Jitka Ježková - Jena Malone (Gretchen Ross), Stanislav Šárský - Holmes Osborne (Eddie Darko), Jitka Moučková - Maggie Gyllenhaal (Elizabeth Darko), Jan Maxián, Marie Drahokoupilová - Katharine Ross (Dr. Lilian Thurman), Zdeněk Mahdal - Patrick Swayze (Jim Cunningham) + (titulky), Pavel Šrom - David Moreland (ředitel Cole), Radovan Vaculík - Seth Rogen (Ricky Danforth), Bohdan Tůma, Radek Kuchař, Marcel Rošetzký, Daniela Bartáková - Beth Grant (Kitty Farmer), Zuzana Schulzová, Hana Ševčíková - Drew Barrymore (Karen Pomeroy), Jan Hanžlík, Rozita Erbanová, Julie Alexandridisová, Petr Neskusil, Helena Němcová ml., Terezie Taberyová, Libor Hruška - James Duval (Frank) a další
Překlad: Tomáš Studený
Zvuk: Jiří Peřina
Produkce: Jana Trefná
Dialogy a režie: Libor Hruška
Vyrobilo: HBO v produkci společnosti Dubtracks v roce 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.10.2004 (TV premiere)
Premiéra USA: 26.10.2001 Newmarket Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 22.4.2011 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tržby celkem - $ 7 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 4 500 000

FILMY V SÉRII
Osudový dotek gastonrolinc.webnode.cz/news/a151/
Sci-Fi / Mysteriózní, USA, 2004
Režie: Jonathan Mackye Gruber, Eric Bress, Hrají: Ashton Kutcher, Amy Smart

Osudový dotek 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a156/
Drama / Thriller, USA, 2006
Režie: John R. Leonetti, Hrají: Eric Lively, Erica Durance

Donnie Darko gastonrolinc.webnode.cz/news/a200/
Drama / Mysteriózní, USA, 2001
Režie: Richard Kelly, Hrají: Jake Gyllenhaal, Holmes Osborne

Samantha Darko gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/samantha-darko-s-darko-2009-101-usa-mysteriozni-sci-fi-thriller-krimi-43/
Mysteriózní / Sci-Fi, USA, 2009
Režie: Chris Fisher, Hrají: Jackson Rathbone, Daveigh Chase
 
Tvůrci a herci
Richard Kelly (Režie), Adam Fields (Produkce), Nancy Juvonen (Produkce), Sean McKittrick (Produkce), Michael Andrews (Hudba), Steven Poster (Kamera), Eric Strand (Střih), Sam Bauer (Střih), Joseph Middleton (Casting), Michelle Morris (Casting), Alec Hammond (Scénografie), April Ferry (Kostýmy), Victoria Rose Sampson (Zvuk), Lynn Barber (Masky), Richard Kelly (Scénář), Jake Gyllenhaal (Herec), Holmes Osborne (Herec), Maggie Gyllenhaal (Herec), Daveigh Chase (Herec), Mary McDonnell (Herec), James Duval (Herec), Patrick Swayze (Herec), David St. James (Herec), Seth Rogen (Herec), Jena Malone (Herec), Noah Wyle (Herec), Drew Barrymore (Herec), Jolene Purdy (Herec), Katharine Ross (Herec), Lisa K. Wyatt (Herec), Beth Grant (Herec), Ashley Tisdale (Herec), Jerry Trainor (Herec), Fran Kranz (Herec), Gary Lundy (Herec), Rachel Winfree (Herec), Stuart Stone (Herec), Lee Weaver (Herec), Tiler Peck (Herec), Patience Cleveland (Herec)
 
2001/113/USA/Drama, Mysteriózní, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- V jedné ze scén v hodině angličtiny Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) diskutuje o povídce "The Destructors" napsané Grahamem Greenem, který se narodil 2. října. Ve stejný den Frank (James Duval) řekne Donniemu o konci světa.
- V scéne, keď má Donnie (Jake Gyllenhaal) nôž na krku, tesne predtým, čo Gretchen (Jena Malone) zrazí auto, sa ho Seth (Alex Greenwald) pýta, či zavolal policajtov. Na to precedí čosi, čomu nerozumie. Povie "Deus ex machina", čo doslova znamená "boh zo stroja". V prenesenom zmysle slova je to neočakávané, prudké rozriešenie zápletky. V modernej terminológii znamená aj bytosť, objekt alebo udalosť, ktorá sa zrazu objaví a vyrieši zdanlivo neriešiteľnú prekážku. Takže Donnie akoby predvídal zásah zhora.
- Magická osmička vo filme: Frank (James Duval) povie Donniemu (Jake Gyllenhaal), že svet skončí o 28 dní, 6 hodín, 42 minút a 12 sekúnd, čo v súčte čísel dáva 88. Keď sa Samantha (Daveigh Chase) pýta Donnieho, kedy môže mať deti, ten jej odpovie, že až od ôsmeho ročníka. Donnie povie svojej psychiatričke, že mu zomrel pes, keď mal 8 rokov. Podľa televízneho hlásateľa, dom Jima Cunninghama (Jake Gyllenhaal) bol uhasený niekedy po ôsmej hodine. Vyvrcholenie filmu sa odohráva týždeň pred prezidentskými voľbami roku 1988. George Bush bol zvolený 8. novembra 1988.
- Priezvisko Setha Devlina (Alex Greenwald), ktorý šikanoval Donnieho (Jake Gyllenhaal), je odkazom na anglické slovo devil - diabol.
- Na schôdzi rodičov Kitty Farmer (Beth Grant) spomína Grahama Greena v spojení s TV show Bonanza. V skutočnosti si ho ale zmýlila s hercom Lorneom Greeneom.
- V scéne, kde Donnie (Jake Gyllenhaal) berie kľúče od auta, je v pozadí vidieť Halloweenska fotka Donnieho a jeho sestry Elisabeth (Maggie Gyllenhaal), kde je prezlečený za zajaca.
- Zbraň, kterou našel Donnie (Jake Gyllenhaal) u otce ve skříni, je Custom Colt Series 80.
- V souvislosti s teroristickými útoky z 11. září bylo vydání filmu zpožděno o měsíc. O rok byla současně odložena také mezinárodní distribuce.
- Díky velkému úspěchu byla v roce 2004 vydána speciální dvoj-dvd edice obsahující prodlouženou režisérskou verzi.
- Scéna, kde Donnie (Jake Gyllenhaal) opravuje Gretchen (Jena Malone), byla iprovizací, protože herečka nedokázala správně vyslovit jméno profesora Kennetha Monnitoffa.
- Během rozhovoru Donnieho (Jake Gyllenhaal) a profesora (Noah Wyle) o cestování časem zmíní Donnie jako příklad přístroje, který by cestování umožnil, „DeLorean“ z jeho oblíbeného filmu. Řeč je o vozidle ze snímku Návrat do budoucnosti (1985), kde bylo vůz využíván k překonání časoprostorové bariéry.
- Na profesorově (Noah Wyle) stole je možné zahlédnout knihu astrofyzika Stephena Hawkinga „A Brief History of Time“. Ta byla publikována ve stejném roce, kdy se děj snímku odehrává, a rovněž zmiňuje teorii o cestování časem.
- Vo chvíli, keď príde Donnie na párty v dome, v pozadí hrá pieseň Love Will Tear Us Apart od skupiny Joy Divison.
- Jake Gyllenhaal a Maggie Gyllenhaal, hrající bratra a sestru Darkovi, jsou sourozenci i ve skutečnosti.
- Samotný režisér povedal, že jednoznačný výklad deja neexistuje.
- Černobílý plakát v pokoji Donnieho, na kterém je oko odrážející lebku, je reprodukcí díla od umělce MC Eschera.
- Podle Richarda Kellyho, není žádná postava ve filmu inspirována skutečným člověkem.
- Noah Wyle se rozhodl, že jeho postava (profesor Kenneth Monnitoff) bude diabetik. V jedné ze scén je tedy vidět, jak jí diabetické sušenky.
- Původně se předpokládalo, že hlavní roli ztvární Jason Schwartzman, ale kvůli konfliktům s produkcí nakonec odstoupil.
- Původní verze filmu měla 165 minut.
 
Odkazy