Osudový dotek / The Butterfly Effect (2004/113/USA/Sci-Fi, Mysteriózní, Thriller) 87%

21.09.2018 11:21
JEDNOU VĚTOU
„Změň jednu věc. Změníš všechno."

OBSAH
Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává pomocí schopností zděděných po otci a díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z rukou...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V roce 2004 a 2005 vznikly tři opravdu výborné filmy na stejnou tématiku. Svěrací kazajka, Hranice života a výše jmenovaný Osudový dotek. Podobní, ale každý naprosto o něčem jiném a proto se to nedá srovnat. Ale i kdybych musel tak bych souhlasil s tím, že tento je ze třetice nejlepší. Ashton Kutcher, herec, kterého bych si v takovém filmu opravdu nedokázal představit, ale opak je pravdou a on zahrál opravdu úctyhodný výkon, který filmu patřičně zvyšuje na kvalitě a pokud si na něj vzpomenu tak na úkor tohoto filmu. Příběh je nasnímán pro diváka opravdu nádherně a příjemně ubíhá...a dává divákovi čas na to aby si to patřičně urovnal v hlavě. Velice zajímavý film, který vtloukává divákovi hřebík do hlavy a je poté těžké ho z něj jen tak vyndat. (Malarkey) 5*

Děsivě působivý nápad ve výborném zpracování. Ashton Kutcher konečně hraje a nesnaží se tvářit na každou kočku ve filmu nadrženě. Vedle něj už se spíše najdou nové tváře, než nějací staří pardálové, i proto možná film působí svěže. Velmi silné je téma, podpořeným vynikající atmosférou. Kdo by nechtěl mít podobnou možnost cestovat podle deníku? Ale ta odpovědnost za činy... Přesto je celý příběh a cestování zpět velmi přehledné, divák se neztrácí. pro mnohé diváky to samozřejmě bude dost důležité. Výborný film. (Djkoma) 5*

Na úvod dvě z filmu vzešlá ponaučení, která jsou pro nás už stejně pasé: Pokud budete v dětství říkat všem, které máte rádi, že je nenávidíte a že jim vyvraždíte rodinu, budete žít spokojený život a taky nikdy jako děti netočte nazí Robina Hooda, obzvláště ve sklepě.. Docela nadhodnocená záležitost, která každou další cestou do Evanova paralelního vesmíru ztrácí dech a nápaditost takovým způsobem, že jsem asi tak u čtvrtého "božského zásahu" už měl nutkání hodit mu ty sešitky do hořícího krbu, nicméně pěkná vězeňská hláška ("Shit on my dick, or blood on my knife.") a hlavně open ending s Oasis to nakonec vytáhli na nikterak zářivé čtyři hvězdy. A název Osudový dotek? Tak to je jen další úkladná vražda českých distributorů.. Chápu, že "Motýlí efekt" není dvakrát atraktivní, ale Osudový dotek zažil Ashton KutchMoore leda tehdy, když mu na párty, kdy se ještě osobně neznali, šáhla Demi do rozkroku.. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
Evan zjistí, že má schopnost cestovat zpět v čase a ovládat své někdejší já, a tím změnit přítomnost. Jelikož v dětství utrpěl řadu traumat, ještě zhoršených dočasnou ztrátou paměti v důsledku stresu, pokouší se napravit věci jak pro sebe, tak své přátelé, což však má pro všechny nechtěné následky. Film často využívá retrospektivních vzpomínek jednotlivých postav, když jim bylo mezi 7 a 13 lety, a v průběhu Evanových pokusů o změnu minulosti představuje několik alternativních současností, až se mu nakonec povede zajistit požadovaný stav.
Film získal špatnou reakci filmových kritiků, byl však komerčně úspěšný a při nákladech 13 milionů dolarů měl tržby 96 milionů. Byl oceněn cenou Pegasus Audience Award na filmovém festivalu Brussels International Fantastic Film Festival, a vysloužil si nominaci na cenu Saturn Award v kategorii Nejlepší sci-fi film a Teen Choice Award v kategorii Choice Movie: Thriller.
Osudový dotek (anglicky: The Butterfly Effect) je americký sci-fi psychologický thriller z roku 2004, napsaný a zrežírovaný Ericem Bressem a J. Mackey Gruberem. Originální název odkazuje k motýlímu efektu, což je hypotetický příklad v teorii chaosu, který ilustruje jak malé počáteční změny mohou vést v delším průběhu k nedozírným následkům. Hlavní role ztvárnili Ashton Kutcher, který hraje 20letého studenta Evana Treborna, a Amy Smart, která ztvárnila jeho přítelkyni z dětství Kayleigh Millerovou.

Ocenění:
The Saturn Awards
2005 - Nejlepší sci-fi (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Maxián - Ashton Kutcher (Evan), René Slováčková - Melora Walters (Andrea), Kamila Špráchalová - Amy Smart (Kayleigh), Marcel Rošetzký - Eric Stoltz (pan Miller), Alena Vránová - Lorena Gale (paní Boswellová), Jan Vlasák, Julie Alexandridisová, Petros Alexandridis, Zuzana Schulzová, Terezie Taberyová, Lucie Trmíková, Radovan Vaculík, Svatopluk Schuller, Miroslav Hanuš, Radek Kuchař, Petr Gelnar, Jan Szymik, Kryštof Hádek, Radek Škvor, Jan Dolanský, Vojtěch Kotek, Petr Neskusil, Tomáš Juřička - Ethan Suplee (Thumper + titulky) a další.
Překlad: Milada Dobiášová
Zvuk: Oldřich Wajsar, Miloš Sommer
Produkce: Milena Čapková
Dialogy a režie: Vladimíra Wildová
Vyrobily: ABZ – divize Bontonfilms 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.1.2004 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.2004 (VHS) Bonton Home Entertainment, 23.8.2004 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.7.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 328 384
Tržby celkem - $ 96 800 000
Návštěvnost v ČR 4 470
Náklady (Rozpočet) - $ 13 000 000

FILMY V SÉRII
Osudový dotek gastonrolinc.webnode.cz/news/a151/
Sci-Fi / Mysteriózní, USA, 2004
Režie: Jonathan Mackye Gruber, Eric Bress, Hrají: Ashton Kutcher, Amy Smart

Osudový dotek 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a156/
Drama / Thriller, USA, 2006
Režie: John R. Leonetti, Hrají: Eric Lively, Erica Durance

Donnie Darko gastonrolinc.webnode.cz/news/a200/
Drama / Mysteriózní, USA, 2001
Režie: Richard Kelly, Hrají: Jake Gyllenhaal, Holmes Osborne

Samantha Darko gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/samantha-darko-s-darko-2009-101-usa-mysteriozni-sci-fi-thriller-krimi-43/
Mysteriózní / Sci-Fi, USA, 2009
Režie: Chris Fisher, Hrají: Jackson Rathbone, Daveigh Chase
 
Tvůrci a herci
Jonathan Mackye Gruber (Režie), Eric Bress (Režie), Chris Bender (Produkce), A.J. Dix (Produkce), Anthony Rhulen (Produkce), J.C. Spink (Produkce), Mike Suby (Hudba), Matthew F. Leonetti (Kamera), Peter Amundson (Střih), Carmen Cuba (Casting), Douglas Higgins (Scénografie), Carla Hetland (Kostýmy), Mathew Waters (Zvuk), Stan Edmonds (Masky), Jonathan Mackye Gruber (Scénář), Eric Bress (Scénář), Ashton Kutcher (Herec), Amy Smart (Herec), Melora Walters (Herec), Eric Stoltz (Herec), John Patrick Amedori (Herec), Elden Henson (Herec), Kevin G. Schmidt (Herec), Kevin Durand (Herec), William Lee Scott (Herec), Ethan Suplee (Herec), Logan Lerman (Herec), Jesse James (Herec), Cameron Bright (Herec), Callum Keith Rennie (Herec), Sam Easton (Herec), Tara Wilson (Herec), Magda Apanowicz (Herec), Kevan Ohtsji (Herec), Camille Sullivan (Herec), Kimani Ray Smith (Herec), Kendall Cross (Herec), Jesse Hutch (Herec), John B. Lowe (Herec), Meilani Paul (Herec)
 
2004/113/USA/Sci-Fi, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Dům, který Evanova matka prodává, je nabízen realitní společností "Century 21" (viz. cedule před domem), která působí i v České republice.
- Během návštěvy psychiatra, kdy je mladý Evan (Ashton Kutcher) hypnotizován, je možné si všimnout blikajícího světla v pozadí. Nejednalo se o záměr, dle režiséra se však jedná o zajímavé doplnění scény a "efekt" tak zůstal v závěrečném střihu.
- Roku 2004 získal film Cenu diváků na mezinárodním festivalu fantastického filmu v Bruselu.
- Všetky väzenské scény sa natáčali v skutočnom väzení (štát Washington), so skutočnými väzňami.
- Tínedžeri Evan, Kayleigh a Tommyho navštívili kino, v ktorom sa práve premietali filmy Blbý a blbší (1994) a Sedem (1995). Oba, tak ako Osudový dotyk, sú z dielne New Line Cinema.
- Rozpočet filmu: 13 miliónov dolárov.
- Role Kayleigh byla nabízena Ali Larter, ta však odmítla.
- Evansův deník má stejný obal jako deník Johna Doe z filmu Sedm. Na tento film jdou také Even a Kayleigh s Tommym do kina.
- Roli Evana nabízeli mimo jiné také Joshovi Hartnettovi, Sean William Scottovi a Joshua Jacksonovi.
- Scénář k filmu byl jeden z těch nejčtenějších mezi producenty, přehazovali si ho jako horký brambor, než do projektu vstoupil Kutcher. Pak se ho okamžitě chopili v New Line Cinema.
- Ve filmu hraje Melora Walters matku Ashtonovi Kutcherovi. Ve skutečnosti je mezi nimi pouze rozdíl 19 let.
- Jméno hlavního hrdiny vznikalo následovně: Chris Treborn -> Christ Reborn -> Evan Treborn.
- Elden Henson natočil své pozdější "normální" scény jako první, protože pro část, kdy je jeho postava šílená musel nabrat asi 8 kg během měsíce.
- Ashton Kutcher si před natáčením dělal průzkum na mentální poruchy, studoval psychologii a důkladně se na roli připravoval.
- Scéna ve které volá Thumper o pomoc, když najde krvácejícího Evana má na pozadí obraz Salvadora Dalího "Sleep".
- V jednom flashbacku čte Evan pasáž z krátkého příběhu Raye Bradburyho s názvem "A Sound of Thunder", ve které se vypráví o skupině lidí, která se vydá do minulosti lovit dinosaury. Jeden z nich omylem zašlápne motýla, což má pak následek větší změny v budoucnosti, než by se dalo předpokládat.
- Paruka, kterou nosí ve filmu Eric Stoltz byla vyrobena z jeho vlastních vlasů.
 
Odkazy