Podfukáři 2 / Now You See Me 2 (2016/129/USA/Akční, Komedie, Thriller) 63% -Blu-ray-

21.07.2018 10:37
JEDNOU VĚTOU
„Špičkoví iluzionisté ze skupiny Čtyři jezdci se vracejí ve svém druhém dobrodružství, aby na svém celosvětovém turné předvedli kousky přesahující hranice lidského chápání a posunuli hranice jevištních iluzí do nových výšin."

OBSAH
Čtyři Jezdci, světově proslulí iluzionisté/zloději, se už pěkný čas musí skrývat před světem. Fanoušci je zbožňují, ovšem po krku jim jde FBI, jejíž práci úspěšně bojkotuje Dylan Rhodes (Mark Ruffalo). Nejen že je ve skutečnosti na straně Jezdců, je také součástí tajemné společnosti Oka, která se stále vytrvale pokouší dodat snímku prvek mystična a nějakého vyššího poslání hlavních hrdinů. Opět se setkáme s Merrittem (Woody Harrelson), Atlasem (Jesse Eisenberg) a Jackem (Dave Franco, mladší bratr známějšího Jamese Franca). Ani “záporáky” nebylo třeba měnit. Ostatně proč se pokoušet překonat výkony Michaela Cainea a Morgana Freemana? Jen k nim přibude Daniel Radcliffe, který si tady ale kouzelníka nezahraje.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nakonec to nebylo tak špatné. Čekal jsem to teda horší po těch negativních reakcích. Bohužel to trpí věčným problémem většiny pokračování, je to moc překombinované. Tvůrci se snaží trumfovat 1 a moc se jim to nedaří. Je tu jakási snaha vysvětlit motivaci Marka Ruffala dostat Morgana Freemana atd. Ale časem všechno přestane dávat smysl. Daniel Radcliffe mi do role záporáka taky moc nesedl. Isla Fisher se v tomto díle sice neobjevuje, ale kouzelná Lizzy Caplan ji skvěle zastoupila. Brácha od Woodyho Harrelsona byl celkem trapný. Zbytek obsazení byl celkem v pohodě. Docela se tu i cestuje. Kromě New Yorku se podíváme i do Macaa a Londýna. Ale ty triky s kartou byly celkem slušné. Snad už nás další díl nečeká. Taky jsme se něco dozvěděli o ono záhadném Oku. "Kradeš holkám peněženky? (Kothy) 4*

Obrazová i obsahová přeplněnost vzala jezdcům drive a sex apeal, kterým disponovali v jedničce. Nejlepší scéna se odehraje ke konci při kouzlení části jezdců. Samozřejmě nepočítám prkotiny typu, že FBI zasahuje v Londýně i když zábavnější bylo, kdyby tam zátah na jezdce prováděl plukovník Šlachta. Jinak je to sebevražedně překombinovaný, chvíli člověk neví kdo kope za jaký tým a za každou větou vidíš podraz, ale pokud tvůrčí ambice byla diváka nebavit, ale proměňovat na paranoika, tak to pak docela dobrej job, škoda že já spíš chtěl vidět efektivně natočený triky a přimočarý tah na bránu. Z herců boduje Woodyho bráška a samozřejmě Lizzy Caplan, která má alespon trošku šmrncovně napsanou postavu, takže měla co hrát. (Enšpigl) 3*

Ale no ták, tohle nemůžete myslet vážně snad... Mám výraz telete, kterému se někdo snaží nakecat, že je úplně jedno, jestli bude olizovat vemeno nebo temeno. Dvojka Podfukářů zamordovala krásu kouzel, protože se stejně jako bulvár snažila šokovat furt a neustále, bohužel ale taky stejně dost nešikovně. Problém není v provedení triků, nýbrž v kadenci a jednotvárnosti. Za vším je levárna a nic co se řekne neplatí. A ono koho to má přes dvě hodiny bavit, pánové, průhledná je fajn krajková podprsenka, ale ne kouzelnický film. Jestli budete točit trojku, proštudujte si znova rozdíl mezi slovy kouzlo a zázrak a vraťte se zpátky k nám na zem. Vizuál a muzika opět jako od Copperfielda, ovšem překombinovanost nápadů, zvratů a překvápek by zamotala nohy i hadovi. (Pepinec) 2*

VELKÁ RECENZE
Na rovinu přiznám, že se mi první Podfukáři líbili. Jistě, celé to bylo postavené na tom, že hlavním hrdinům jejich fígle vycházejí spíš s pomocí filmové než opravdové magie a scenárista musel shůry řešit celou řadu zapeklitých situací, ve kterých hrálo roli nikoliv pečlivé načasování, ale prostě jen náhodné klapnutí, přesně podle vůle autora. Pokud jste se ale přes tyhle neviditelné nitky, díky nimž vždycky všechno vyšlo, dokázali přenést, měli Podfukáři také skvěle poskládaný casting a Louis Leterrier jim dokázal dát patřičný drajv - dost možná to byl jeho nejlepší film od prvního Kurýra nebo Utrženého ze řetězu. Prostě taková ta efektní jednohubka, na kterou si možná občas vzpomenete, protože jste v dětství baštili Copperfielda. Nic míň a nic víc.
Takové kliky si pokračování nezaslouží, i kdyby vydělaly bambilión. Vážně totiž hrozí, že se při opakovaném ždímání prostě utnete a chybějící moment překvapení vám zatluče do rakve první i poslední hřebík. Podobné dobře míněné rady jsou ovšem v Hollywoodu házením hrachu na zeď (nošením dříví do lesa, sov do Athén, existuje vlastně nějaká moderní verze tohohle pořekadla?), takže tu máme pokračování jak přes kopírák, jehož jediným lákadlem je podle trailerů účast Harryho Pottera. Tentokrát ovšem bez hůlky a s plnovousem.
Obsazení Daniela Radcliffa je roztomilým pomrknutím, které ovšem snímek nikdy nezužitkuje nad rámec scény z upoutávky. Tím ovšem problémy teprve začínají, protože tahle kouzelnická týmovka rychle začne připomínat druhé Dannyho parťáky, jak dějem, tak sestupnou kvalitou čehokoliv. Podfukáři jsou možná globálními celebritami, ale jde po nich FBI i někdo tajemný v pozadí, kdo si s nimi chce vyřídit účty z dřívějška. Zmínkou o Dannyho parťácích jsem vám možná napověděl až příliš, ale děj je natolik průhledný, že si vlastně budete jen odškrtávat jednotlivá klišé - trauma z dětství, otec-syn, postavy přebíhající z jedné strany barikády na druhou, moudrá čínská žena... na co si vzpomenete, to Podfukáři vytasí.
Vlastně přes všechny ty povinné prvky není ani čas na nějaké to kouzlení, ve filmu je v podstatě jen jedna jediná velká scéna s krádeží všehoschopného mikroprocesoru, která má potenciál vás jako že ohromit - pokud si ovšem nevšimnete toho, že veškerá magie je složená z CGI a nikoliv praktických efektů, což karetní triky Davea Franca docela shazuje. Akční finále v Londýně je pak tak trochu columbovským finišem, kdy se musí několik linek spojit a vysvětlit, což funguje o poznání hůře než v jedničce, protože spousta řešení je evidentně vycucaná z prstu a divák je navíc řeší už během předchozího děje, takže si opět jen odškrtává předvídatelnou tajenku.
Ze všeho nejdůležitější je ale pověstný slon v místnosti, do kterého si teď musím kopnout. Určitě jste četli o tom, že Warcraft vydělal v Číně za víkend pětkrát víc než v USA. Americký box office přestal být pupkem světa a všechno se teď bude šít na míru asijskému publiku. Co z toho asi vznikne za hybridy? Podfukáři 2 vám dají odpověď ještě předtím, než se stihnete zeptat. Dobrá půlka filmu se odehrává v Macau, kam se hrdinové doslova propadnou/teleportují. Opakovaně je nám sděleno, že právě tady začala kouzelnická tradice a maličkou roli tu má čínská superhvězda Jay Chou. Vidíte ho i na plakátech, ale ve filmu je všehovšudy šest minut a v podstatě nic moc nedělá (což je dobře, protože Jayův herecký rozsah je někde na úrovni Ládi Hrušky).
To ale zdaleka není všechno. Mám totiž pocit, že řada dějových prvků - slapstickově otravná postava Lizzy Caplan, Woody Harrelson (nebudu spoilerovat, až uvidíte, tak pochopíte) a skoro až tragikomické odhalení hlavního intrikána - byla ušita na míru asijskému publiku, které má rádo přepálený humor plný velkých gest a odhalení. Na západní publikum budou Podfukáři 2 působit místy až křečovitě, protože scénář nemá žádnou soudržnost a totálně se rozpadly i vztahy mezi jednotlivými postavami. Konflikt mezi Jessem Eisenbergem a Markem Ruffalem je neuvěřitelně vychtěný a celá řada zvratů je poháněna vyumělkovaným nedorozuměním. Film, který se snaží diváka přechytračit, nemůže být vyloženě hloupý nebo lajdácký.
Nijak tomu nepomáhá ani režisér Jon M. Chu (G. I. Joe 2), který sice umí řemeslo, ale nedokáže líbivou akci poskládat dohromady a mám pocit, že ani neumí pracovat s herci během dialogů. Působí tak skoro jako tápající imitátor toho, co v jedničce fungovalo. Opisuje, aniž by chápal podstatu, takže většina filmu vyzní neuvěřitelně prázdně a samoúčelně.
A právě tohle sráží pokračování Podfukářů na kolena nejvíc. Jedničce jste mnohé odpustili, protože přišla s něčím novým a neokoukaným. Dvojka na to nechce navázat, ona to ani nedokáže přesvědčivě zopakovat. Je to jako když jdete po letech na představení, na kterém už jste jednou byli a líbilo se vám, jen abyste zjistili, že se komplet změnil realizační tým a stejné finty v podání někoho jiného už prostě nefungují. Zjištění o to smutnější, že tváře před kamerou až na výjimky zůstaly stejné a ještě se naparují jako světoznámé celebrity, žijící ze slávy událostí prvního dílu.
Znáte to, čím víc stoupáte, tím tvrdší je pád. A proto radím, abyste si do kina vzali padák, pokud chcete svoje oblíbené kouzelníky ještě jednou potkat.
P. S. Je mi líto Morgana Freemana, protože některé repliky jsou skutečně na pováženou. Jenže pak se ve filmu objeví ještě jeden starý známý. A tam už bych rovnou vyhlásil atentát na scenáristu.

Ocenění:
Teen Choice Award
2016 - Nejlepší letní film (nominace)
2016 - Dave Franco (Nejlepší letní filmová hvězda: herec) (nominace)
2016 - Lizzy Caplan (Nejlepší letní filmová hvězda: herečka) (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Škvor - Jesse Eisenberg (J. Daniel Atlas), Jakub Saic - Mark Ruffalo (Dylan Rhodes), Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Merritt McKinney), Jitka Moučková - Lizzy Caplan (Lula), Oldřich Hajlich - Dave Franco (Jack Wilder), Petr Neskusil - Daniel Radcliffe (Walter Mabry), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Thaddeus Bradley), Jiří Plachý - Michael Caine (Arthur Tressler), Dana Černá - Sanaa Lathan (Natalie Austinová), Zbyšek Pantůček - Henry Lloyd-Hughes (Allen Scott-Frank) + Jim Pirri (Oko), Bohdan Tůma - Christopher Logan (šéfkuchař), Marcel Vašinka - David Warshofsky (agent Cowan), Ivo Novák - Richard Laing (Lionel Shrike), Petra Jindrová - Tsai Chin (Bu Bu), Vladimír Kudla, Jiří Vojta, Klára Sochorová, Jana Mařasová
Překlad: Barbora Knobová
Dialogy: Petra Jindrová
Zvuk: Antonín Němec
Režie: Jiří Brouzdal
Připravila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.6.2016 Freeman Ent.
Premiéra USA: 10.6.2016 Summit Entertainment
Premiéra Francie: 27.7.2016 SND
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 2.11.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 2.11.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 14 050 193
Tržby celkem - $ 334 901 337
Návštěvnost v ČR 100 596
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Trailer

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
5.1 DTS-HD Master
česky DTS-HD Master 5.1, anglicky / DTS-HD Master 5.1
 

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Podfukáři gastonrolinc.webnode.cz/news/a1292/
Mysteriózní / Krimi, USA / Francie, 2013
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Jesse Eisenberg, Morgan Freeman

Podfukáři 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a1293/
Mysteriózní / Dobrodružný, USA / Francie, 2016
Režie: Jon M. Chu, Hrají: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo
 
Tvůrci a herci
Jon M. Chu (Režie), Alex Kurtzman (Produkce), Bobby Cohen (Produkce), Roberto Orci (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Peter Deming (Kamera), Stan Salfas (Střih), Deborah Aquila (Casting), Tricia Wood (Casting), Sharon Seymour (Scénografie), Anna B. Sheppard (Kostýmy), John Casali (Zvuk), John Marquis (Zvuk), Julie Dartnell (Masky), Ed Solomoni (Scénář), Pete Chiarelli (Scénář), Jesse Eisenberg (Herec), Mark Ruffalo (Herec), Woody Harrelson (Herec), Lizzy Caplan (Herec), Dave Franco (Herec), Daniel Radcliffe (Herec), Morgan Freeman (Herec), Michael Caine (Herec), Sanaa Lathan (Herec), Jay Chou (Herec), Justine Wachsberger (Herec), Tsai Chin (Herec), Lee Nicholas Harris (Herec), David Warshofsky (Herec), Lasco Atkins (Herec), Amber Elizabeth (Herec), Clem So (Herec), Mark Haldor (Herec), Miroslav Zaruba (Herec), Attila G. Kerekes (Herec), Kornelia Horvath (Herec), Varada Sethu (Herec)
 
2016/129/USA/Akční, Komedie, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film se původně jmenoval Now You See Me: The Second Act.
- Natáčelo se v Londýně, v Greenwich.
- Původně byla obsazena Isla Fisher, která byla později kvůli těhotenství nahrazena Lizzy Caplan.
 
Odkazy