Podfukáři / Now You See Me (2013/116/USA, Francie/Mysteriózní, Thriller, Krimi) 76% -Originál-

21.07.2018 10:36
JEDNOU VĚTOU
„Dokonalá iluze nebo loupež století?“

OBSAH
Skupina čtyř špičkových iluzionistů „Four Horseman" v napínavé hře na kočku a myš s FBI a finančními magnáty. Team iluzionistů se kromě přípravy svých show zabývá také organizací bravurních a efektních bankovních loupeží zaměřených proti zkorumpovaným finančníkům. Během svých grandiózních vystoupení pak tito novodobí Robinové Hoodové nejenže loupež   v přímém přenosu provedou, ale následně nechají „zabavené" peníze pršet na ohromené diváky...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hodně komplikovaný, ale zároveň dost nápaditý příběh. A herci k tomu jako třešnička na dortu. Byla z nich cejtit ta kouzelnická arogance a vychytralost, se kterou jejich nápad rostl a padal. Musím ale říct, že kvůli tomuhle všemu jsem ty čtyři hvězdičky nedal. Kdybych se řídil podle toho, tak bych nepřekročil dvě. Měl jsem, co se týče příběhu, v hlavě naprosto šílenej zmatek. Líbil se mi ale způsob, jakým byl film natočen. Režisér si evidentně dal záležet, když to bral jako jeho vysněný projekt. Zaručeně nejlepší a nejkrásnější herečka byla ale Mélanie Laurent. Na tu bych mohl koukat od rána do večera. A kdyby ti kouzelníci nechali před zraky diváků zmizet právě ji, určitě bych psal pohoršující dopis až do Hollywoodu, kde bych požadoval vysvětlení. Naštěstí ale svoji francouzskou eleganci a šarm představila v naprosto uspokojující formě. Je vidět, že sám režisér, Francouz, moc dobře ví, kdo je Mélanie zač. Tak je tedy vidět, že ačkoliv má film svoje mouchy, určité pochvaly si rozhodně zaslouží. Ve výsledku tedy spokojenost a nenápadné očekávání od druhého dílu... (Malarkey) 3*

Zatímco v USA maj na okrádaní podfukáře, tak u nás máme na okrádání ODS. Tu českou, silně nepovedenou verzi podfukářů v modré barvě radši nechám stranou a vrhnu se po hlavě do kouzelnických podfukářů z USA. Film je od začátku jak dynamit při kterým se netrpělivě čeká, kdy udělá bum. Už ten začátek byl prostě stylovej a mrakodrap rozvícenej na károvou osmičku mě dostal. A ještě jedna věc mě zaujala hned v prologu a tou "věcí" je hudba, protože uměla dokonale podpořit tempo filmu. Za nejsilnější část filmu považuju kouzelnický show, to s pořadovým číslem dvě bylo prostě luxusní. Vysloveně zábavných monentů nebylo až tolik a měl se o ně starat asi hlavně Woody Harrelson, ale ač mám tohohle chlapa hodně rád, tady musím říct, že příliš velký proud vtipu netekl, ale vše vynahrazoval fakt, že se ve filmu pořád něco dělo a samozřejmě jsem okamžitě skočil na špek tvůrcům a lámal jsem si svou pěknou hlavičku s otázkou, kdo že je pátej jezdec, tady teda musím říct, že výsledek beru od tvůrců trošku jako podraz a měl bych tam pár otázek a připomínek, ale vem to čert, je to film, který má za cíl jediný, pobavit. Protože v týhle zemi se umět odreagovat, odpoutat se od každodenních stresů, zrelaxovat a alespoň na chvíli nemyslet na starosti, ale bavit se, je čím dál tím víc těžší a tomuhle bijáku se to alespoň se mnou povedlo dokonale. A ještě k herečkám, že Melanie je krásná ženská to už nějakej ten rok vím, ale na madam Islu Fisher si rád v budoucnu posvítím neb ta její postava si vysloveně křikla o pořádnou porci světla . (Enšpígl) 4*

Heist movie, z něhož někdo vykradl logiku. Pětice (!) scenáristů se tak snažila přechytračit diváka, až pánové nakonec přechytračili sami sebe. Nezbytná míra divákovy nedůvěry, s níž lepší filmy o podrazech vědomě pracují, byla několikanásobně překročena. Nelze věřit ani kouzelníkům, kteří po skoku v čase jednají v rozporu s jejich úvodní profilací (mnoho dalšího se o nich přitom po zbytek filmu nedozvíme), ani jejich trikům, neboť za ně kouzlí převážně CGI, čím dochází ke zpřetrhání pout mezi jejich kousky a realitou. Kouzelnické výstupy jsou v zásadě jenom záminkami ke zdlouhavým a střihem zpraseným akčním scénám. Chabé finální odůvodnění smyslu každého z představení je jen další z bezpočtu snah o rozptýlení pozornosti, konkrétně snahou o navození dojmu, že každá z „jánošíkovských“ šou byla něčím víc než autonomní atrakcí. Třeba součástí promyšleného celku, řízeného pravidly, která se nemění za pochodu a jehož jednotlivé části nejsou propojené za užití zarážejícího množství náhod a předpokladů, že určitá osoba zareaguje na určitou situaci pouze jedním a ne jiným způsobem. Finální zvrat film obírá o zbytky logické koherence. Ano, takový konec jsem vážně nečekal, ale z toho důvodu, že by v návaznosti na předchozích sto minut postrádal jakoukoli logiku. Namísto pocitu, jak chytře jsem byl převezen (Wow efekt), se dostavil nahořklý smích nad něčí schopností obětovat Bohu překvapení veškerou věrohodnost a smysluplnost příběhu (WTF efekt). Každý vyprávěcí prostředek slouží k ošálení diváka do té míry, že si faleš filmu neustále uvědomujeme a jeho kejkle tudíž nezabírají. Na dosti podobném principu (prozradíme vám pravidla hry a stejně vás převezeme) byl založen Dokonalý trik, v němž však onen trik podpíraly dvě hodiny předcházejícího dění. Zvrat u Nolana nebyl vykouzlen ze scénáristické bezradnosti až těsně před koncem, jenom aby film už nějak skončil. V Podfukářích je - počínaje způsobem, jakým je uveden název filmu - příliš zjevné, že oběťmi podrazu máme být my. Něco takového by možná zabíralo u Kaprfíldova živého výstupu, ale v hraném celovečeráku to ve výsledku vede k tomu, že celý film zpětně ztrácí smysl, neboť se vybarví jako pouhopouhý klam. Utilitárně se nakládá také s herci. Většina z nich byla obsazena jenom pro navýšení prestiže filmu a plní tutéž okrasnou a rozptylující funkci, která je jednou z postav přisuzována kouzelníkově pohledné asistentce. Takovou asistentkou je pak také samotný Louis Leterrier. Jenomže asistentkou bez kouzelníka. Usilovně rozptyluje naší pozornost, aby v závěru bezelstně připustil, že hlavní náplň jeho představení tvořil samotný akt rozptýlení.Apendix: jako největší výsměch vyznívá snaha protlačit do Podfukářů, filmu, který obhajuje podvodníky a trestá ty, kteří na podvody upozorňují, kritiku nespravedlivých sociálních poměrů (zřejmě dozvuk Occupy Wall Street). 40% (Matty) 2*

VELKÁ RECENZE
Francouzský režisér Louis Leterrier má zatraceně velkou smůlu. Do Hollywoodu se dostal díky úspěšnému Kurýrovi a sakra povedenému drsnému dramatu Utržený ze řetězu, tam se však ne a ne rozjet. Neuvěřitelný Hulk a Souboj Titánů nebyly špatné filmy, ale k vyloženě dobrým mají také daleko a Leterrier všude tvrdí, že za to může obvykle studio nebo producenti. On každopádně ne. Teď přichází se svou kůží na trh znovu a i když jeho novinku Podfukáři můžete v nabité letní sezóně snadno přehlédnout, byla by to škoda.
Na férovku je nutné říct, že ani tentokrát nejde o zásadní blockbuster, který by přepisoval žebříčky největších pecek, ale ona i taková poctivá zábava na dvě hodiny je taky vlastně docela dost. A přesně tohle Podfukáři nabízejí. Svižné trailery lákaly na atraktivní prostředí iluzionistů a trošku osobitý přístup k subžánru heist movie. Zkrátka se tu mělo krást a loupit, zároveň však i kouzlit a i když se film snaží tvářit jako inteligentní zábava, brzy nejspíš zjistíte, že přeci jenom nezaškodí tu kebuli radši vypnout.
Film v tom správném poměru servíruje slušné akční scény s kouzelnickým frajeřením a hláškováním.Zápletka je totiž na inteligentní thriller notně děravá, na druhou stranu pořád dává větší smysl než třeba šesté Rychle a zběsile. Mozek tu není třeba namáhat víc než u průměrného letního blockbusteru, ale pocit, že by z vás tvůrci dělali idioty, mít nejspíš nikdy nebudete. Od začátku je však evidentní, že mnohem důležitější v případě Podfukářů bylo co a jak se na plátně stane a ne proč a jaké to má důsledky. To víceméně nikoho moc nezajímá.
A kouzlení a hraní si si iluzemi Leterrier servíruje v opravdu parádní podobě. Kamera se neustále hýbe, něco objíždí nebo něčím prolétává a i z obyčejného machrování čtveřice kouzelníků uprostřed jeviště dokáže udělat adrenalinovou scénu. Eisenberg, Fisher, Harrelson i Franco jsou dostatečně charismatičtí, sympatičtí a zábavní na to, aby vás bavilo koukat se, jak oblbují nadšené publikum. Je to lehké, svěží, zábavné a má to sakra rychlé tempo. A to naštěstí platí i o ostatních scénách. FBI v čele s Markem Ruffalem tu mají překvapivě víc prostoru, než by člověk čekal, ale není to vůbec na škodu, protože i samotné pátrání po tom, jak banda lehce arogantních iluzionistů vykrádá banku na druhé straně světa má pod Leterrierovým dohledem dostatečné tempo a v tom správném poměru servíruje slušně natočené akční scény s kouzelnickým frajeřením nebo hláškováním.
Tenhle film šlape a nedovolí vám moc přemýšlet, což je dobře, protože jakmile se řeší staré egyptské kulty a hrdinové začnou trochu lacině podezírat z podrazu úplně každého, kdo na plátně promluví, začne to malinko skřípat. Naštěstí zběsilé tempo a efektní snímání zabraňují tomu, aby divák u Podfukářů zbytečně moc přemýšlel.
Zamrzí ovšem, že ani tyhle dvě věci nezabrání faktu, že v poslední třetině to celé začne trošku skřípat. Michael Caine vyklidí pole zbytečně laciným způsobem a se závěrečným trikem si tvůrci taky hlavu moc nelámali. Kdo viděl anglické seriálové Podfukáře, kteří mají s těmi filmovými společný akorát název a fakt, že se v nich krade, ten celý podraz odhalí výrazně dřív než FBI. Opisovat takhle okatě a zvlášť od ne až tak starých seriálů by se fakt nemělo.
Ale i tak pořád zůstávají velmi pozitivní dojmy. Podfukáři jsou jednoduchá a hodně povrchní zábava, jejíž největší a jedinou ambicí je diváka na dvě hodiny pobavit. A to se i přes pár drobnějších problémů daří. Herci na straně kouzelníků i těch, kteří jim jdou po krku, si evidentně sedli, celé to parádně odsýpá a akční scény, ať už v nich někdo někoho honí po New Orleans nebo skupina iluzionistů posílá člověka vykrást banku do Paříže, šlapou bez nejmenších problémů. Chutná filmová jednohubka na léto. Pokud víc nehledáte, budete spokojeni.

DABING
1. DABING (DVD)
V českém znění: Jan Škvor - Jesse Eisenberg (J. Daniel Atlas), Lucie Vondráčková - Isla Fisher (Henley Reevesová), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Thaddeus Bradley), Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Merritt McKinney), Jitka Ježková - Mélanie Laurent (Alma Drayová), Jakub Saic - Mark Ruffalo (Dylan Rhodes), Jiří Plachý - Michael Caine (Arthur Tressler), Oldřich Hajlich - Dave Franco (Jack Wilder), Zbyšek Pantůček - Michael Kelly (agent Fuller), Veronika Veselá - Randy Rousseau (TV reportérka) & Shannon Hand (Dina), René Slováčková - Jessica Lindsey (Hermia) & Odessa Sykes (Josepha), Ivo Novák - José Garcia (Etienne Forcier) & Conan O'Brien (sám sebe), Svatopluk Schuller - Common (agent Evans), Zbyšek Horák - David Warshofsky (agent Cowan) & (titulky), Terezie Taberyová, Pavel Vondrák, Petr Neskusil a další
Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Jindřich Kravařík
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2013

2. DABING (Nova)
V českém znění: Radek Škvor - Jesse Eisenberg (J. Daniel Atlas), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Thaddeus Bradley), Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Merritt McKinney), René Slováčková - Mélanie Laurent (Alma Drayová), Jakub Saic - Mark Ruffalo (Dylan Rhodes), Ladislav Frej - Michael Caine (Arthur Tressler), Oldřich Hajlich - Dave Franco (Jack Wilder), Jitka Jirsová - Isla Fisher (Henley Reevesová), Ivo Novák - Michael Kelly (agent Fuller), Anna Suchánková - Jessica Lindsey (Hermia), Regina Řandová - Odessa Sykes (Josepha), Bohdan Tůma - José Garcia (Etienne Forcier) & (titulky), Svatopluk Schuller - Conan O'Brien (sám sebe), Vojtěch Hájek - Common (agent Evans), Miloš Vávra - David Warshofsky (agent Cowan), Petr Neskusil, Jiří Krejčí a další
Překlad: Veronika Čápová
Zvuk: Michal Závěrka
Produkce: Martin Odehnal, Libuše Witzová
Dialogy: Jiří Bartoš
Režie: Martin Kot
Vyrobilo: Studio Audiotech pro Cet 21 s.r.o. 2014

3. DABING (Prima)
V českém znění: Jan Škvor - Jesse Eisenberg (J. Daniel Atlas), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Thaddeus Bradley), Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Merritt McKinney), Nikola Votočková - Mélanie Laurent (Alma Drayová), Jakub Saic - Mark Ruffalo (Dylan Rhodes), Jiří Plachý - Michael Caine (Arthur Tressler), Oldřich Hajlich - Dave Franco (Jack Wilder), Anna Brousková - Isla Fisher (Henley Reevesová), Marek Holý, Martin Sobotka, Filip Jančík, Petr Gelnar, Marek Libert, Zbyšek Horák, Ladislav Cigánek, Pavel Vondrák, Tereza Chudobová, Jitka Moučková, René Slováčková a další
Překlad: Jan Feldstein
Dialogy: Luděk Koutný
Zvuk: Michal Závěrka
Produkce: Markéta Watzková
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Filip Jančík
Ve studiu S Pro Alfa CZ a.s. vyrobila FTV Prima spol. s r.o. v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.6.2013 Bontonfilm
Premiéra USA: 31.5.2013 Summit Entertainment
Premiéra Francie: 31.7.2013 SND
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.10.2013 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 9.10.2013 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 11 801 706
Tržby celkem - $ 351 723 989
Návštěvnost v ČR 86 930
Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Podfukáři (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a1292/
Mysteriózní / Krimi, USA / Francie, 2013
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Jesse Eisenberg, Morgan Freeman

Podfukáři 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a1293/
Mysteriózní / Dobrodružný, USA / Francie, 2016
Režie: Jon M. Chu, Hrají: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo
 
Tvůrci a herci
Louis Leterrier (Režie), Bobby Cohen (Produkce), Alex Kurtzman (Produkce), Roberto Orci (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Mitchell Amundsen (Kamera), Larry Fong (Kamera), Robert Leighton (Střih), Vincent Tabaillon (Střih), Carmen Cuba (Casting), Peter Wenham (Scénografie), Jenny Eagan (Kostýmy), Jonathan Null (Zvuk), Danny Michael (Zvuk), Joseph A. Campayno (Masky), Josh Appelbaum (Scénář), André Nemec (Scénář), Boaz Yakin (Scénář), Edward Ricourt (Scénář), Ed Solomon (Scénář), Jesse Eisenberg (Herec), Morgan Freeman (Herec), Woody Harrelson (Herec), Mélanie Laurent (Herec), Mark Ruffalo (Herec), Michael Caine (Herec), Dave Franco (Herec), Isla Fisher (Herec), Caitriona Balfe (Herec), David Warshofsky (Herec), José Garcia (Herec), Stephanie Honoré (Herec), Elias Koteas (Herec), Common (Herec), James Rawlings (Herec), David Joseph Martinez (Herec), Michael Kelly (Herec), Juliet Reeves (Herec), Michelle DeVito (Herec), Jaren Mitchell (Herec), Christopher Matthew Cook (Herec), Scott Shilstone (Herec), Conan O'Brien (Herec), Han Soto (Herec), Chris Browning (Herec), Lauren Thomas (Herec)
 
2013/116/USA, Francie/Mysteriózní, Thriller, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Herečka Isla Fisher se při natáčení kouzelnického triku ve vodní nádrži začala topit, když se jí zasekl řetěz. Nic netušící štáb si myslel, že hraje svojí roli. Nakonec ji z nádrže musel pomoct jeden z kaskadérů.
- Po závarečných titulcích je možné vidět ještě jednu scénu.
- Auto, ktoré ukradne agentka Interpolu, je BMW 335i.
- Názov filmu sa objaví až v štrnástej minúte.
- Všechny nebo alespoň většina použitých telefonů ve filmu jsou značky Nokia, ač se to tvůrcům daří - kdo ví z jakého důvodu - maskovat. Nikde nenajdete nápis a některé jsou dokonce obaleny v neprůhledných pouzdrech (pravděpodobně v době natáčení ještě nepředstavené prototypy). Jediná scéna, kde nápis Nokia přímo bije do očí, je, když odstraňují štěnici z Dylanova (Mark Ruffalo) mobilu.
- Jako konzultant spolupracoval na natáčení filmu David Copperfield.
- V závěrečné scéně z Paříže je možné na dně řeky vidět množství klíčů charakteristických pro společnost Kwikset - šestihran s výřezem ve tvaru písmene K. Tato společnost však visací zámky ve svém portfoliu nemá - specializuje se čistě na dveřní zámky.
- Michael Caine strávil jednu noc během natáčení zamčený v šatně. Caine v ní usnul a neslyšel režiséra ukončit natáčení, přičemž celý štáb si myslel, že Caine odešel již dávno domů, a proto celý plac zamkli. Ven se dostal až druhý den ráno.
- Jedným z alternatívnych názvov filmu bolo aj označenie Grand Illusion.
- V kino-titulkoch bolo namiesto "Strom rástol okolo karty" chybne uvedené "Karta rástla okolo stromu".
- Jedná sa o druhý film, kde si spolu zahrali Jesse Eisenberg a Woody Harrelson. Tým prvým bol Zombieland (2009).
 
Odkazy
 

Hrají:

Jesse Eisenberg, Morgan Freeman, Woody Harrelson, Mélanie Laurent, Mark Ruffalo, Michael Caine, Dave Franco, Isla Fisher, Caitriona Balfe, David Warshofsky, José Garcia, Stephanie Honoré, Elias Koteas, Common, James Rawlings, David Joseph Martinez, Michael Kelly, Juliet Reeves, Michelle DeVito, Jaren Mitchell, Christopher Matthew Cook, Scott Shilstone, Conan O'Brien, Han Soto, Chris Browning, Lauren Alexandra, Teddy Cañez, Alynda Lee Segarra, Joshua A. Cohen, Rex Baker, Rodney Hebert, Heather Ashley Boyd, Jacquelyn Twodat Jackson, Douglas M. Griffin, John L. Armijo, Ian Casselberry, Jonathan Haltiwanger, Hunter Burke, Kerry Cahill, Elton LeBlanc, Anthony Molinari, Stanley Wong, J. LaRose, Adella Gautier, Rhonda Floyd Aguillard, Steve Rally, Dorit Oitzinger, Delia Sheppard, Adam Shapiro