Nebezpečná rychlost 2: Zásah / Speed 2: Cruise Control (1997/121/USA/Akční, Thriller, Romantický) 41%

21.07.2018 10:33
JEDNOU VĚTOU
„Bomba je odjištěna, kontrolu nad lodí převzal šílenec a Annie je zase u toho.“

OBSAH
Annie Porterová, má opět potíže s řidičákem a tentokrát i se svým novým přítelem Alexem Shawem. Ten jí totiž tvrdil, že má poklidné zaměstnání u pobřežní hlídky, což jí vyhovuje po zkušenosti s bombou v autobuse a známostí s Jackem, který se bombu pokoušel zneškodnit (viz. Nebezpečná rychlost). Ve skutečnosti je však členem zvláštní jednotky, která řeší ty nejnebezpečnější situace. Mladík ji sice usmíří lístky na pohádkovou dovolenou v Karibiku, kterou mají strávit na palubě luxusní vyhlídkové lodě. Zpočátku idylická plavba však velmi záhy dostane značně dramatický spád. Tvůrce lodních počítačových systémů John Geiger, který dostal výpověď protože je nemocný, pronikne na loď jako turista a jako autor bezpečnostních systémů snadno na loď stane potřebné vybavení k tomu, aby zaminoval celou loď a ovládl její řízení.Zbaví se kapitána, oznámí prvnímu důstojníkovi Julianovi, že převzal kontrolu nad lodí a pro výstrahu odpálí některé z neškodnějších náloží. Donutí Juliana, aby vyhlásil požární poplach. Zatímco pasažéři nasedají do záchranných člunů, vyloupí lodní trezor plný diamantů a pak chce s lodí odplout. Netuší, že Alex jeho lest s požárem prohlédl, odhalil díky své všímavosti jeho totožnost a navíc zůstal na palubě spolu s Annie a dalšími pasažéry, kterým se pro poruchu jeřábu záchranného člunu nepodařilo opustit loď.Geiger hodlá loď zničit a zamaskovat stopy po zločinu nárazem na tanker kotvící u blízkého přístaviště a je na Alexovi a pochopitelně také Annie, aby se ho pokusili zastavit a zabránit katastrofě.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Už úvodní akční sekvence absolutně postrádá tah na bránu. Sandra „hrát se nenaučím“ Bullock otravně kdáká za volantem autoškoly, zatímco její přítel na motorce nahání padoucha. Nuda, šeď, průměr. Dvojka Nebezpečné rychlosti sice má šlachovitého padoucha Willema Dafoea, ale ke dnu jde stejně. Je to přeplácané, nedotažené, chybí tomu nápad, tvůrci jakoby to prostě chtěli mít rychle za sebou. Pitomá zápletka s nekontrolovatelnou lodí nemá šanci strhnout, hlavně to byl drahý výlet, který skončil nejen finanční katastrofou. První ze tří po sobě jdoucích hřebíčků do rakve Jana de Bonta (následoval Zámek hrůzy a Lara Croft). (castor) 2*

Mám velice rád první Nebezpečnou Rychlost, takže asi takhle: "Smrk, fňuk, ne, takhle vážně né!" Jo, pánové a dámy, tady vidíte, že i nastavovaná kaše se musí umět uvařit, jinak z toho vzejde (takováhle) hrůza. Imperativy druhého dílu jsou naplněny (místo autobusu máme vizuálně i lifestylově atraktivní megaloď), ale ono tu bohužel vůbec nic nefunguje - kromě ujetého záporáka Willema Dafoea - a na nějaké srovnání se stařičkým Ohrožením Britannicu doporučuji zapomenout, jinak se akorát vytočíte. Příklad filmu využitelného pouze v rámci párty s přáteli, ideálně lehce ovíněnými, a vůbec nejlépe je-li mezi nimi věčný rejpal do přehnaností a nelogičností filmového světa, protože jediný způsob jak z tohoto náhrobního kamene Jana De Bonta vytěžit nějakou zábavu, je poslouchat onoho posledně zmíněného člena party zejména při scéně zastavování lodního šroubu:)) 40% (Gemini) 2*

Jedno z nejhorších pokračování všech dob. Na jedničce jsem byl v kině dvakrát v jednom týdnu a strašně se pak těšil na dvojku, která se podle logiky čtrnáctiletého kluka - pokud chtěla překonat jedničku - musela jistě odehrávat v dvoupatrovém autobuse :) Dvojka, natočená podle scénáře původně určeného pro třetí SMRTONOSNOU PAST, je předražené těžkopádné monstrum, které se tupě drží schématu jedničky, přičemž důsledný koncept vertikálního (výtah), horizontálního (bus) a horizontálně-verikálního pohybu (metro vyjíždějící z podzemí na ulici) nahrazuje pouhým střídáním terénu (země, voda vzduch). Stejně jako originál i ji v podstatě tvoří tři akční scény - úvodní originální a nervydrásající akci s výtahem nahradila naprosto fádní honička motorky s dodávkou, autobus vystřídala loď (kterou je narozdíl od busu naopak nutné za každou cenu zpomalit) a nastavovaný závěr s metrem zase nastavovaný závěr s nudnou honičkou motorového člunu se vznášedlem. Plus opět jeden zahořklý padouch, který chce napravit na sobě spáchanou křivdu, hrdina vydávající se v jednu chvíli pod inkriminovaný dopravní prostředek a camea velitele zásahovky a černocha, kterému Keanu zlikvidoval dveře u auta. Na místo tvrdého poldy Keanu Reevese nastupuje sladký vdavkůchtivý hoša Jason Patric, postava Sandry Bullock je tu zcela zbytečná a navíc je za úplnou hlupačku a Willem Defoe záporáka nemile odflákl. Dokonce i ti řadoví cestující, co na lodi uvíznou, jsou oproti těm z autobusu nesympatičtí a otravní a de facto až do chvíle, kdy nad neovladatelnou lodí vyjde slunce, je film o ničem. Ale nad masivním katastrofickým závěrem s vyhýbáním se tankeru (tomu říkám tělo na tělo), o jehož silně počítačovou explozi ale nakonec stejně nepřijdete (miluju Hollywood), a vjezdem do přístavu musí zaplesat srdce každého kluka. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
nnie Porterová, má opět potíže s řidičákem a tentokrát i se svým novým přítelem Alexem Shawem. Ten jí totiž tvrdil, že má poklidné zaměstnání u pobřežní hlídky, což jí vyhovuje po zkušenosti s bombou v autobuse a známostí s Jackem, který se bombu pokoušel zneškodnit (viz. Nebezpečná rychlost). Ve skutečnosti je však členem zvláštní jednotky, která řeší ty nejnebezpečnější situace. Mladík ji sice usmíří lístky na pohádkovou dovolenou v Karibiku, kterou mají strávit na palubě luxusní vyhlídkové lodě. Zpočátku idylická plavba však velmi záhy dostane značně dramatický spád. Tvůrce lodních počítačových systémů John Geiger, který dostal výpověď protože je nemocný, pronikne na loď jako turista a jako autor bezpečnostních systémů snadno na loď stane potřebné vybavení k tomu, aby zaminoval celou loď a ovládl její řízení.
Zbaví se kapitána, oznámí prvnímu důstojníkovi Julianovi, že převzal kontrolu nad lodí a pro výstrahu odpálí některé z neškodnějších náloží. Donutí Juliana, aby vyhlásil požární poplach. Zatímco pasažéři nasedají do záchranných člunů, vyloupí lodní trezor plný diamantů a pak chce s lodí odplout. Netuší, že Alex jeho lest s požárem prohlédl, odhalil díky své všímavosti jeho totožnost a navíc zůstal na palubě spolu s Annie a dalšími pasažéry, kterým se pro poruchu jeřábu záchranného člunu nepodařilo opustit loď.
Geiger hodlá loď zničit a zamaskovat stopy po zločinu nárazem na tanker kotvící u blízkého přístaviště a je na Alexovi a pochopitelně také Annie, aby se ho pokusili zastavit a zabránit katastrofě.
Byť by se dalo očekávat, že hlavním hercem 'Nebezpečné rychlosti' bude Keanu Reeves, nestalo se tak. Stala se jím Sandra Bullock, ztvárňující postavu, která se vlastně k nějaké události přichomítne jen náhodou. Minule to byl autobus. Prostě do něho nic netušíc nastoupila. Co se událo již víme. Tentokrát pluje zaoceánskou lodí na dovolenou. To by tam však nesměl být také šílenec, který rozpoutá hotové peklo. Je pochopitelné, že tvůrci těžili z ohromného úspěchu předchozího snímku. Lze tedy očekávat jistou podobnost a zápletku. A právě to očekávání je pro každé pokračování problém. Ať se děj kopíruje, nebo si jde svou cestou, vždy to sráží na kolena. Nejinak je to i u tohoto pokračování, který považuji za povedený. Kdyby neměl v názvu cejch, určitě by obstál daleko lépe. Atmosféra je pro takový žánr vystižená, což je zárukou skvělé akční podívané, při které se tají dech. A to zvlášť ke konci. I zde platí, že fyzikální zákony dostali volno. Ono by to jinak ani nešlo, takže vše co se tu objeví je na popkornovou zábavu zcela dostačující.

Ocenění:
Razzies
1997 - Nejhorší Remake nebo Sequel
1997 - Nejhorší film (nominace)
1997 - Jan de Bont (Nejhorší režisér) (nominace)
1997 - Sandra Bullock (Nejhorší herečka) (nominace)
1997 - Willem Dafoe (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1997 - Jason Patric, Sandra Bullock (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)
1997 - Jeff Nathanson, Randall McCormick (Nejhorší scénář) (nominace)
1997 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

DABING
V českém znění: Dagmar Čárová - Sandra Bullock (Annie), Antonín Navrátil - Jason Patric (Alex), Pavel Šrom - Willem Dafoe (Geiger), David Prachař - Brian McCardie (Merced), Vladimír Čech - Royale Watkins (Dante), Martin Zahálka - Jeremy Hotz (Ashton), Jiří Prager - Temuera Morrison (Juliano), Martin Kolár - Michael G. Hagerty (Harvey), Jan Hanžlík - Bo Stevenson (kapitán Pollard), Dana Batulková, Lucie Kožinová, Jana Altmannová, Jiří Plachý, Karel Chromík, Nikola Votočková, Martin Koudelka, Jaroslav Kaňkovský (titulky)
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.9.1997 Bontonfilm
Premiéra USA: 13.6.1997 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.1998 (VHS) Bonton Home Video, 1.02.2001 (DVD)
Poprvé na DVD: 2.6.2010 dvdcom
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 865 741
Tržby celkem - $ 164 500 000
Návštěvnost v ČR 96 259
Náklady (Rozpočet) - $ 160 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Nebezpečná rychlost (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a1268/
Akční / Thriller, USA, 1994
Režie: Jan de Bont, Hrají: Keanu Reeves, Sandra Bullock

Nebezpečná rychlost 2: Zásah gastonrolinc.webnode.cz/news/a1269/
Akční / Thriller, USA, 1997
Režie: Jan de Bont, Hrají: Sandra Bullock, Jason Patric
 
Tvůrci a herci
Jan de Bont (Režie), Jan de Bont (Produkce), Steve Perry (Produkce), Michael Peyser (Produkce), Mark Mancina (Hudba), Jack N. Green (Kamera), Alan Cody (Střih), Risa Bramon Garcia (Casting), Randi Hiller (Casting), Bill Kenney (Scénografie), Joseph C. Nemec III (Scénografie), Louise Frogley (Kostýmy), Robert Janiger (Zvuk),  (Masky), Jeff Nathanson (Scénář), Sandra Bullock (Herec), Jason Patric (Herec), Willem Dafoe (Herec), Temuera Morrison (Herec), Colleen Camp (Herec), Lois Chiles (Herec), Jeremy Hotz (Herec), Enrique Murciano (Herec), Jessica Diz (Herec), Bo Svenson (Herec), Royale Watkins (Herec), Glenn Plummer (Herec), Allison Dean (Herec), Richard Speight Jr. (Herec), Jay Lacopo (Herec), Joe Morton (Herec), Patrika Darbo (Herec), Mark Adair-Rios (Herec), Mike Hagerty (Herec), Kimmy Robertson (Herec), Tim Conway (Herec), Brian McCardie (Herec), Michael O'Hagan (Herec)
 
1997/121/USA/Akční, Thriller, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Film, ktorý v kajute sledujú Annie (Sandra Bullock) a Alex (Jason Patric), je Lolita (1962) od Stanleyho Kubricka.
- Jason Patric použil celý honorář na financování svého snímku Tví přátelé a sousedé (1998).
- Jeden z důvodů, proč ve filmu nehrál Keanu Reeves, byl ten, že právě dokončoval práci na filmu Řetězová reakce (1996).
- Gary Oldman odmítl hrát roli padoucha, kterou ztvárnil Willem Defoe.
- Ropný tanker má ve filmu název "Eindhoven". Stejný název nese i holandské město, ve kterém se režisér Jan de Bont narodil.
- Scénář k filmu byl původně určen pro 4. pokračování série Smrtonosná past. Větší zájem o něj ale projevila Sandra Bullock, a tak z něj po několika úpravách vznikla právě Nebezpečná rychlost 2: Zásah.
- Enrique Murciano v tomto filmu debutoval.
- Keanu Reeves zrušil svou účast na Nebezpečné rychlosti 2 kvůli koncertnímu turné své rockové skupiny Dogstar.
 
Odkazy