Gacy (video film) / Gacy (2003/89/USA/Krimi, Drama, Životopisný, Thriller, Horor) 48% -Originál DVD-

22.07.2018 12:46
JEDNOU VĚTOU
„Film natočený na základě pravdivého příběhu sériového vraha, milujícího otce a dobrého manžela Johna Wayna Gacyho, který má na svědomí asi 30 mrtvých lidí, kteří jsou pohřbeni hned u domu, který Gacy obývá spolu s rodinou."

OBSAH
Pravdivý příběh proslulého masového vraha americké historie. Gacy vás zanechá šokované a plné pochybností. John Wayne Gacy je ukázkově slušný občan. Dokonce dělá dobrovolně klauna dětem v místní nemocnici. Nese si sebou ale příšerné tajemství. Stopa pohřešovaného mladého muže vede na předměstí Chicaga ke Gacyho domu. Celý národ v šoku sleduje, jak podrobnosti vyšetřování třiceti vražd vyplouvají na povrch.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Gacy patří do sorty masových vrahů, do té slabší skupiny. Nicméně i tak se jedná aspoň o průměrné dílko který na chvíli i zabavý. Ano bohužel jen na chvíli, čekal jsem nějakej drive a nakonec se film táhl od začátku do konce. A celou dobu se vlastně řešila GAcyho mysl, nebo jak schání pracovníky a nebo jak řeší smrad pod bytem. Bohužel to je tak všechno, podle obalu jsem čekal že se ukáže jako klaun a někoho zabije, chyba lávky. Jako klaun se ukáže v hodně malé míře a zabití není ani vidět. Nevím jak to s Gacym bylo ale film je nudnej. A navíc mě moc nepřesvědčil ani herec hrajícího Gacyho, zdál se mi nevýraznej a děsně "upocenej". No nic já snad ještě nějaký filmy o vrazích podle skutečnosti zkouknu ale teď si od nich chci dát zasloužený odpočinek. (Campbell) 3*

Točit film o skutečném masovém vrahovi je samo o sobě kontroverzní a složité. Vznikne film, který se bude věnovat dotyčného osobnosti - a lidé budou podvědomě zklamáni, že neviděli něco zvrhlého a drastického, tak jak jistě čekali. Nebo vznikne film, který nechutností nešetří - a v tom případě se na něj sesype jak kritika, tak spousta lidí včetně pozůstalých po obětech skutečného vraha. Jen si představte, jak citlivé to pro ně je téma (stačí zmínit matku Sharon Tateové, která bojovala jak mohla proti příznivcům 'vraha' své dcery, Charlese Mansona). Film Gacy spadá spíše do té první kategorie - seriózního, ale také nutně zkresleného a umírněného profilu masového vraha... Pokud se o takové lidi zajímáte, pak pro vás i tento film rozhodně stojí za shlédnutí, jen nečekejte žádné zvrhlé orgie, jakými John Wayne Gacy ve skutečnosti holdoval. (Slasher) 3*

Velmi velká slabota. Osobnost Johna Wayne Gacyho, jeho profil, život, ani jeho zabijácká dráha mě nikdy příliš nezajímaly. Neoplýval přirozeným šarmem a inteligencí jako Bundy, ani neměl laskavý a nevinný vzhled Dahmera či jeho promyšlenost. Byl to jen jakýsi nehezký, tlustý a upocený chlapík, který byl ke všemu nehorázný bordelář bez nějakého smyslu pro pořádek, důmyslnosti či "zodpovědnosti." Tak mi ho alespoň vyjevil tento slabý pokus o životopisný snímek sériového vraha, taktéž známého jako "Killer Clown." Tento jeho příběh není ani jeho silným a propracovaným portrétem či hlubokou sondou do jeho duše a života, která by objasňovala důvody jeho konání. Je to jen slabá ukázka ze stereotypního života jednoho chlápka, co si vodí do baráku mladé, hezké kluky, pak je zlikviduje a odtáhne do sklepa, ve kterém se to hemží odpudivou havětí. Gacy zřejmě neměl lepší nápad, než je všechny "ukládat" sem a zřejmě si vůbec nedělal starosti s tím, že nehezká vůně linoucí se z jeho domu přiláká nechtěnou pozornost. Takže musel po celý film čelit útokům rozhořčených sousedů i blízkého okolí, kteří mu často chodili bůchat na dveře, aby už s tím hrozným zápachem konečně něco udělal. Alespoň miniaturnímu rozboru jeho osobnosti je, a to jen velmi bídně, věnován úvod filmu, kde jde se svým otcem rybařit. Často jsem měla pocit, že by mi do role Gacyho skvěle seděl John Goodman. (Aluska88) 3*

VELKÁ RECENZE
Příběh Johna Waynea Gacyho začíná roku 1953 ve Wisconsinu, když byl malý, lehce zaostalým a velmi úzkostným synem svého otce, který ho permanentně urážel a ponižoval. Pokračuje roku 1976, kdy byl John propuštěn po 18 měsících ze státní polepšovny v Illinois za obtěžování a zneužívání malých chlapců. Vrací se do svého rodiště v Chicagu, kde se snaží zařadit do normálního života. Za nějakou dobu si pořizuje vlastní dům, má ženu a dvě dcery. Je klidným a přátelským sousedem, často se na společných slavnostech převléká za klauna, aby pobavil děti. Když se blíží zahradní slavnosti 4.července, začnou si jeho sousedi stěžovat na nesnesitelný zápach kolem jeho domu. Jeho dcery vyděsí spousta červů v odtoku umývadla.
V Gacyho malé stavební firmě pracuje několik mladých chlapců. Požádá je proto, aby mu pomohli zbavit se zápachu tím, že prostory pod domem zasypou vápnem. Jenže Steve, jeden z jeho zaměstnanců se ztratil a jeho zmizení začíná vyšetřovat policie. Gacy jim sdělí, že Steve měl namířeno do Kostariky. Zatajil, že chlapci dlužil peníze, ten si na něho s kamarády počkal a peníze si vzal sám. Policii rovněž znepokojí zápach kolem domu, nemohou však nic dělat. Dalšího zaměstnance, Davea, Gacy brutálně udeří do hlavy kladivem, pak ho však ošetří a dá mu peníze, aby mlčel. Johnova žena v jeho pokoji objeví pouta a časopisy pro gaye. Pohádají se a žena se s dětmi stěhuje pryč. Gacy si však najde Toma, kterému nabídne podnájem ve svém domě. Všichni, kdo Gacyho znají, Toma varují před tvrdými sexuálními praktikami, o kterých se v souvislosti s Gacym mluví. Tom se však nebojí a nabídku přijme. Ve svém pokoji sice najde sadomasochistické pomůcky, nevěnuje jim však pozornost. Také si všimne všude po stěnách obrázků klaunů, na stole sošek.
Utajený mu nezůstane ani prostor pod domem, kde se hromadí spousta hmyzu a odkud se vine zápach. Když Gacy pozve domů chlapce Jamese, který mu nabízí prodej auta a tam ho utopí, nezpozoruje nic. Je ovšem pravda, že Gacy Tomovi pravidelně dodával drogy a společně s ním je i někdy užíval. Když však na něm Gacy zkouší sex, Tom důrazně odmítne a z domu se chce odstěhovat. Když policie znovu navštíví Gacyho a pátrá po zmizelém Jamesovi, jejich podezření sice roste, neudělají však zase nic. Pak zatknou chlapce, který utekl od benzínové pumpy bez placení v Jamesově autě a stopa vede znovu ke Gacymu. Pro získání povolení k prohlídce to však nestačí. Jedna z Gacyových sexuálních obětí, chlapec, který přežil, si najme 2 muže, kteří nepřetržitě hlídkují před Gacyho domem. Když si však Gacy domů přiveze dalšího hocha, zabije ho a protože pod domem už není místo, odveze ho autem do řeky, nezpozorují to.
Gacy se ve slabé chvilce přizná až sousedovi, k vraždě 25-30 chlapců, ten však neudělá nic. Když mu však Tom oznámí, že ho opouští a stěhuje se jinam, Gacy ho spoutá a pokusí se ho uškrtit. Vyruší ho pouze člověk, který k němu přišel pro své peníze. Muži hlídkující před domem konečně uvidí spoutaného a polomrtvého Toma i prchajícího Gacyho a zalarmují policii. Ta najde v domě spoustu osobních dokladů pohřešovaných chlapců, hodinky a další věci. Pod domem objeví skladiště plné mrtvol… Gacy má na svědomí cca 200 mužů. 29 z nich bylo exhumováno zpod jeho domu a 4 byli vyloveni z řeky. 10.5.1994 byl usmrcen injekcí. Jeho poslední slova byla: „Polibte mi prdel.“

SKUTEČNOST
John Wayne Gacy, Jr. (17. března 1942, Chicago, Illinois, USA – 10. května 1994, Crest Hill, Illinois, USA) byl americký sériový vrah, podnikatel a politický aktivista, známý také jako "Klaun zabiják", který v letech 1972 – 1978 znásilnil a zabil 33 mladých chlapců.
29 obětí bylo pohřbeno v jeho sklepě a zbylé čtyři oběti byly hozeny do řeky poté, co Gacy plně využil prostor pod podlahou sklepa, kam své oběti pohřbíval. Sám přirovnal toto místo ke hřbitovu.
Dne 2. ledna 1972 neměl Gacy co na práci. Jezdil svým autem po ulicích Chicaga, když na autobusové zastávce potkal 18letého Tima McCoye. Gacy na něho vzpomínal jako na "chlapce z autobusu". Ten prý cestoval z Michiganu do Omahy. Gacy se McCoye zeptal, zdali nechce strávit noc v jeho bytě, a chlapec souhlasil. Oba v domě popíjeli a užili si spolu sex.
Poté měli oba usnout a druhý den se měl McCoy probudit a jít do kuchyně, kde vzal nůž a šel ke spícímu Gacymu. Ten se probudil a rychle vyskočil z postele. Měla následovat drobná šarvátka, při které byl Gacy pobodán (na důkaz ukázal Gacy při výslechu jizvu na paži). Pak měl chlapci vytrhnout nůž z ruky a bodnout ho do hrudi, což ho mělo zabít. Gacy se přiznal, že ho jeho smrt vzrušila. Tělo poté vzal do sklepa a pohřbil v podlaze.
O tři roky později, 29. července 1975, zmizel 17letý Gacyho zaměstnanec John Butkovitch. Gacy jeho zmizení odůvodnil tak, že mu vypršel nájem a odstěhoval se za sestrami do státu Arkansas. Ve skutečnosti byl Butkovitch unesen Gacym, znásilněn a mučen, nakonec uškrcen. Jeho tělo pak pohřbil vedle těla McCoye.
Když se 2. března 1976 Gacy rozvedl s manželkou, padly jeho poslední zábrany. Zpočátku si své oběti začal vybírat mezi svými zaměstnanci (Godzik, Szyc), nakonec si je začal vybírat náhodně.
Oběti lákal pod záminkou společnosti. Když vstoupily do jeho bytu, omámil je Gacy chloroformem, svázal, znásilňoval, mučil a nakonec zardousil, a to buď provazem nebo látkou.
Dne 13. prosince 1978 se ztratil 15letý chlapec Robert Piest. Ten po sobě zanechal vzkaz, že "jde na schůzku s podnikatelem Johnem Gacym, který mu prý dá novou práci, a že se vrátí brzy". Vzkaz nechal ležet v lékárně, kde pracoval jako brigádník.
Gacymu bylo zavoláno, jestli u něho chlapec není. Ten řekl, že s chlapcem vůbec nejednal, a zavěsil. Policisté se přesto rozhodli prověřit jeho totožnost v centrálním registru a zjistili, že Gacy byl jednou trestán za zneužívání mladistvého.
Ke Gacymu přijelo policejní auto a byla u něho provedena domovní prohlídka. Kromě osobních věcí byly nalezeny podezřelé předměty: prsten pro absolventa střední školy z roku 1975, řidičské průkazy cizích osob, pouta, oblečení moc malé pro Gacyho, stvrzenka z lékárny, kde Robert Piest pracoval, kazety s homosexuálními filmy a několik dalších věcí.
Nakonec začali kopat ve sklepních prostorách a objevili asi třicítku lidských kostí a lidských ostatků. Gacy se na místě přiznal, že zabil 33 mladých mužů a chlapců. Někteří byli na sobě doslova nalepeni.
Tělo Roberta Piesta však ve sklepě nalezeno nebylo. Gacy se přiznal, že jeho tělo hodil do řeky, protože ve sklepě již nebylo místo a údajně ho z pohřbívání bolela záda.
Dne 9. dubna 1979 bylo tělo Roberta Piesta objeveno na březích řeky Des Plaines: pitva zjistila, že v jeho hrdle byly stopy papíru.
Soudní proces s Gacym začal 6. února 1980. Gacy strávil více než 300 hodin s lékaři v Menardově nápravném ústavu, kde podstoupil řadu psychologických testů.
Gacy se pokoušel přesvědčit lékaře a porotu, že trpěl mnohočetnou poruchou osobnosti. Dokonce u soudu vtipkoval: "Nejsem vinen ničím horším, než že jsem provozoval bez povolení hřbitov". Svou původní výpověď změnil a přiznal se k pěti vraždám: McCoye, Butkovitche, Godzika, Szyce a Piesta. Zbylé vraždy prý prováděli jeho zaměstnanci, zatímco on byl na služební cestě.
Přesto byl Gacy uznán vinným ze všech 33 vražd i příčetným a odsouzen k trestu smrti prostřednictvím smrtící injekce. Se svým právníkem začal pracovat na odvolání, až bylo datum popravy stanoveno na 10. května 1994.
Během pobytu ve vězení se Gacy naučil malovat. Oblíbeným tématem byli klauni. Celkem vytvořil asi 30 obrazů. Jeho obrazy se na aukcích prodávaly až za 20 000 dolarů.

DABING
V českém znění: -

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.5.2003
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 25.7.2003 (DVD)
Poprvé na DVD: 18.05.2009 DVD Hit
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 250 000

FILMY V SÉRII
Ted Bundy gastonrolinc.webnode.cz/news/a033/
Drama / Thriller, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Matthew Bright, Hrají: Michael Reilly Burke, Boti Bliss

Evilenko gastonrolinc.webnode.cz/news/a034/
Krimi / Drama / Horor / Thriller, Itálie, 2004
Režie: David Grieco, Hrají: Malcolm McDowell, Marton Csokas

Gacy gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a035/
Krimi / Drama, USA, 2003
Režie: Clive Saunders, Hrají: Mark Holton, Matt Farnsworth

Dahmer gastonrolinc.webnode.cz/news/a038/
Drama / Thriller, USA, 2002
Režie: David Jacobson, Hrají: Jeremy Renner, Bruce Davison
 
Tvůrci a herci
Clive Saunders (Režie), Larry Rattner (Produkce), Tim Swain (Produkce), Mark Fontana (Hudba), Erik Godal (Hudba), Kristian Bernier (Kamera), Jeff Orgill (Střih), Chryss Terry (Střih), Ricki Maslar (Casting), Benjamin Edelberg (Scénografie), Eric Larson (Scénografie), Oneita Parker (Kostýmy), Marcus Ricaud (Zvuk), Karrieann Heisner Sillay (Masky), David Birke (Scénář), Mark Holton (Herec), Matt Farnsworth (Herec), Larry Hankin (Herec), Glenn Morshower (Herec), Adam Baldwin (Herec), Jeremy Lelliott (Herec), Charlie Weber (Herec), Allison Lange (Herec), Joseph Sikora (Herec), Dan Bell (Herec), Rick Dean (Herec), John Laughlin (Herec)
 
2003/89/USA/Krimi, Drama, Životopisný, Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- V suteréne domu polícia odhalila 27 hrobov. Napriek tomu sa verejnosť stavala na stranu Gacyho v domnienke, že sa jedná o podvrh v snahe zdiskreditovať jeho osobu.
- V roku 1980 odsúdili Gacyho k trestu smrti. Smrtiaci jed bežne začína účinkovať do dvoch minút. Za zvláštnych príčin Gacymu jed kryštalizoval v cievach a smrteľná agónia trvala 27 minút.
- Prediktory Gacyho činov boli úraz hlavy, fyzické týranie otcom a homosexualita.
- Gacy si vyslúžil prezývku "Killer Clown".
- Modus operandi Johna Gacyho bolo znásilnenie a uškrtenie.
- Oficiální počet Gacyho obětí je 33, ale pravděpodobně je jich mnohem víc.
 - Gacyho poslední slova před popravou byla: "Kiss my ass."
- Gacy se opravdu pro pobavení dětí převlékal za klauna. Ve skutečnosti vymyslel dvě postavy klaunů - Pogo a Patches. Pogo byl šťastný klaun, zatímco Patches byl ten vážný.
- Johnn Wayne Gacy byl členem prestižní organizace jménem Jaycees, která sdružuje mladé lidi s ambicemi v oblasti byznysu, marketingu či politiky. Členy Jaycees bylo mnoho významných osobností USA, mj. i někdejší americký prezident Gerald Ford.
- John Wayne Gacy bol bisexuálne orientovaný.
- Po vykonaní rozsudku bol mozok J.W. Gacyho použitý na vedecký výskum.
- Ve skutečnosti u soudu Gacy prohlásil, že jediné, čím se provinil, bylo provozování nelegálního hřbitova pod vlastním domem. Necítil vinu z jediné svojí vraždy.
 
Odkazy