Fantastická čtyřka / Fantastic Four (2005/106/USA, Německo/Akční, Sci-Fi, Fantasy, Dobrodružný) 56%

09.09.2018 15:52
JEDNOU VĚTOU
„Připravte se na Fantastické ..."

OBSAH
Vynálezce, astronaut a vědec Dr. Reed Richards (Ioan Gruffudd) stojí jen krůček od uskutečnění svého celoživotního snu - expedice do středu kosmické bouře. K Reedově kosmické výpravě se připojuje jeho nejlepší kamarád, astronaut Ben Grimm (Michael Chiklis), vedoucí genetického výzkumu a Reedova bývalá přítelkyně Sue Storm (Jessica Alba) a také její horkokrevný mladší bratr, pilot Johnny Storm (Chris Evans). S hlavním sponzorem celé výpravy, Victorem Von Doomem (Julian McMahon), za zády se vydávají na nejdůležitější expedici svého života. Mise probíhá zdárně až do okamžiku, kdy Reed zjistí, že se mýlil v odhadu rychlosti blížící se bouře. Během několika minut je vesmírná stanice pohlcena mraky kosmické radiace, které způsobí závažné změny v genotypu všech členů posádky. Jejich DNA je nevratně pozměněna. a stejně tak jejich budoucnost. Důsledky mutací se začnou projevovat brzy po návratu na rodnou planetu: Reed získá schopnost libovolně natahovat své tělo a jako vůdce celé skupiny získá přezdívku Mr. Fantastic. Sue - nyní Invisible Woman - se dokáže zneviditelnit a vytvářet pevná silová pole. Johnny se díky své schopnosti vzplanout a kdykoliv vzlétnout stane známým jako Human Torch. A Ben, jehož transformace je nejvíce šokující, se promění v nadlidsky silné monstrum s oranžovou kůží, která je tvrdá jako kámen - Thing. Tyto genetické mutace se jim společnými silami podaří obrátit v obrovské přednosti. Rozhodnou se využít svých výjimečných schopností k tomu, aby překazili zlomyslné plány nyní také zmutovaného Dr. Dooma a ochránili obyvatele New Yorku před všemi dalšími nebezpečími, která by je mohla ohrozit. Astronauti. Hrdinové. Celebrity. Pro celý svět jsou Fantastická čtyřka. Sobě navzájem jsou si rodinou. Fantastická čtyřka je založena na nejdéle vydávaném komiksu z produkce nakladatelství Marvel, který v průběhu let zaslouženě získal pomyslný titul nejlepší komiks na světě. V poslední době se dočkalo filmových adaptací několik dalších komiksů Marvelu - za zmínku stojí především X-Men a Spider-Man.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Příjemná a nezávazná komiksová zábava, která chvílemi určitě zanudí tím, jak moc je ukecaná, ale také dokáže pobavit mihotavými narážkami a vcelku povedenými akčními scénami. Neočekávalo se od toho moc a také to tak zůstalo. Vzniklo spíše díky všeobecnému boomu, který započal tenkrát Spiderman. Jediné co mě dokázalo ale naštvat byl hlavní nepřítel Von Doom. Už tím jak se na plátně chová a možná i samotným hercem. Nemá prakticky s fantastickou čtyřkou nijak nespolečenský vztah a najednou je takový jaký je. Koneckonců jestli by se to dalo kvalitou přirovnat k něčemu podobnému tak rozhodně k Daredevilovi. Tedy podle mě tento film je jeden z těch lepších, více komiksovějších a také o dost zábavnějších než například taková Elektra. To každopádně! (Malarkey) 3*

Filmy podle komiksu jsou tahákem pro diváky, ale často špatným dnem pro kritiky. Tento film není vyjímkou a režisér průměrných komedii Tim Story ukazuje všechny své chyby. Herci nejsou špatní. Obsazeni Pana fantastika a Neviditelné ženy je přesné, ale Thing je před proměnou nevýrazný a připomíná jednoho z rodiny Adamsových. O frajírkovi nebudu ani mluvit, ikdyž jeho humor někdy potěší. Záporák v poddání jednoho z doktorů z Plastické chirurgie s.r.o je slušný, ale nedostal moc prostoru pro své "zlé já". Celkově záporák se probouzí až v posledních snad 15-20 minutách filmu a to je hodně krátká doba na nějaký obdiv či děs. Film nakonec vyzní jako nezvládnutá komiksová podívaná, jejichž potenciál naprosto ničí dětské nudné zpracování. Totálně však nechápu jak Mark Frost, spoluautor seriálu Twin peaks, mohl splodit takovéto dáblovo dítě. (Djkoma) 2*

Dějově přiblblá slátanina, jíž levácké režijní zpracování posílá ještě níž. Necitlivý střih dělá jednu logickou díru za druhou a pohromadě to drží jenom silou opulentního vizuálního zpracování, které muselo spolknout většinu stomilionového rozpočtu. Jenomže ani trikové sekvence, k nimž jednoznačně patří skvělá kamera Olivera Wooda, nedokáží nijak popřít vlastní samoúčelnost. Obsahová stránka je neskutečně prázdná a komediální prvky mohly raději ustoupit alespoň kapičce psychologického pozadí jednotlivých postav, z nichž nejvíce zaujme kamenný Ben, v podání skvělého Michaela Chicklise, který by (objevit se v lepším filmu) dokázal skvěle konkurovat i Hellboyi Rona Perlmana, protože spojení klasického latexu s hereckým charismatem je to jediné, proč opravdu stojí jinak příšernou Fantastickou čtyřku vidět. (Isherwood) 2*

VELKÁ RECENZE
Mám se smát nebo plakat? Těžký úděl recenzenta se zas jednou odkopal v celé své kráse, když jsem k Fantastické čtyřce přistupoval s minimálními nároky (s nakoukaným Taxi od režiséra Tima Storyho a špičkovým Batmanem od Nolana) a ona se ani nepokusila mě nějak ze zálohy překvapit. Tohle není o odstřelování předem, ten film prostě nemá dospělému divákovi co nabídnout a v tomhle směru mi trochu připomíná pitomoučké disneyovky typu Rychlý Stripes. Jakmile překročíte určitou věkovou hranici (řekněme dvanáct let), musíte se mlátit do hlavy, když koukáte na pět plochých postav, kterak bloudí panoptikem scenáristické bezradnosti.
Michael France a Mark Frost se nikterak nesnažili comics znásilňovat, zřejmě s vědomím, že jim první film vydělá na pokračování, takže se v podstatě nic nestane. Ústřední čtveřice + pan Doom vyrazí do vesmíru, nechá se smést megabouří a po zběžném prozkoumání svých schopností a jedné romanci se popere s bývalým chlebodárcem. Je to primitivní až to mlátí dveřma, k čemuž dopomáhají i sami herci. Chris Evans přehrává ostošest, ostatní pro jistotu podehrávají, takže úvahy o fazóně televizního seriálu vám do mysli zabloudí častěji, než by bylo zdrávo. Tim Story se pokouší o největší zpronevěru roku, protože vážně nechápu, kde utopil těch sto milionů dolarů. Dva blikající mrakodrapy a nechutně nedokonalé efekty od neviditelnosti, přes oheň až po elasticitu kápa týmu (tenhle efekt prostě nemohl vypadat dobře, už z principu), to by mě jako účetního asi neuspokojilo. A Jessica Alba by měla vrátit honorář, rozbít prasátko a zalézt někam do kurzu herectví. Ach bože, jak je otravná.
Nechtěl jsem být na Fantastic Four zlý, opravdu ne. Comics sice neznám a měl jsem jisté podezření, že se to Storymu vymkne z ruky, ale vidět to naživo ve dvouhodinové stopáži je opravdu smutné a ubíjející. Povrchní a hloupé filmy mám rád, když jsou dobře natočené, plné hlášek a prostě tak nějak cool. O to smutnější je pak sledovat, když se je někdo snaží marně napodobovat a zahodí při tom lákavý potenciál. Fantastic Four je comicsovým předchůdcem X-Menů, jejich filmové verzi se ale Storyho slátanina nemůže podívat ani na kotníky. Ne proto, že je jiná. Je prostě mnohem horší. Jestli je tohle budoucnost komerčního Hollywoodu, tak bůh s námi. (Proč čtyři? Kvůli dětem, Elektře, Stevenu Seagalovi a tak vůbec ;)

O FILMU
Fantastická čtyřka je založena na nejdéle vydávaném komiksu z produkce nakladatelství Marvel, kterému si v průběhu let zaslouženě získal pomyslný titul nejlepší komiks na světě. Přestože se v poslední době dočkalo filmových adaptací několik dalších komiksů Marvelu - za zmínku stojí především X-Men a Spider-Man - Fantastická čtyřka vyžadovala oproti každému z předchozích komiksových velkofilmů z pochopitelných důvodů také čtyřnásobnou dávku speciálních efektů. Výsledné efekty jsou natolik průlomové, že by je ještě před rokem nebylo vzhledem k limitům dostupných technologií vůbec možné vytvořit. I přes všechny speciální efekty je však Fantastická čtyřka výjimečná zejména svým humorem a emocemi. Nakonec - její hlavní postavy tvoří nejslavnější problémovou rodinu v celém světě superhrdinů.
Příběh Fantastické čtyřky se začal odvíjet před 44 lety, kdy se nakladatel Marvel Comics Martin Goodman rozhodl zrealizovat zajímavý nápad. Podělil se o něj s legendárním komiksovým autorem Stanem Leem.
"Martin mi řekl: Co kdybys vytvořil tým superhrdinů?'" vzpomíná Lee. "Tak jsme s Jackem Kirbym vymysleli Fantastickou čtyřku, která i dnes, po více než 40 letech, zůstává vrcholným dílem z celé stáje Marvelu."
Lee chtěl, aby byli jeho superhrdinové obyčejnými lidmi bez tajných identit. "Chtěl jsem, aby to byli skuteční lidé, kteří žijí spolu s námi ve skutečném světě, jen mají shodou okolností jisté nadpřirozené schopnosti," říká Lee. "Byli také první rodinou superhrdinů - žili a pracovali společně jako rodinný celek. V komiksu se až do příchodu Fantastické čtyřky takový motiv nikdy neobjevil, proto se díky svému námětu stal velmi výjimečným a populárním."
"Je to velmi vzrušující," říká Lee. "Fox chtěl tento film zrealizovat docela dlouho. Jsem rád, že počkali na správný příběh a správné technologie. Podařilo se jim získat perfektní obsazení a to všechno budeme moci vidět na stříbrném plátně. humor, drama, dobrodružství, akci, zábavu. všechny prvky, díky kterým byl ten komiks tak skvělý."
Filmová adaptace Fantastické čtyřky se připravovala více než deset let, v průběhu nichž se objevilo několik pracovních scénářů. Byl to však teprve scénář Michaela Francea (Hulk), díky kterému začaly věci získávat konkrétnější obrysy. "Už od dětství jsem si přál vidět Fantastickou čtyřku na stříbrném plátně," říká France. "Možnost zhostit se tohoto úkolu byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem vlastně chtěl u filmu pracovat."
Po několika dalších pracovních verzích se pilování scénáře zhostil Mark Frost (Twin Peaks). "Říkal jsem si, že potřebujeme jít až k samotným kořenům toho komiksu," vzpomíná Frost. "Cítil jsem, že v jádru je to opravdu jednoduchý příběh. Instinkt mi říkal, že film by se měl podobat dřívějším komiksům z této řady - těm, které vznikaly ještě pod vedením Stana Lee a Jacka Kirbyho a překypovaly energií. Chtěli jsme zachytit to vzrušení z okamžiků, kdy Fantastická čtyřka získává své nadpřirozené síly, a zároveň seznámit nové publikum se základem jejich příběhu."
Filmaři však naráželi na stále stejnou otázku - jsou už technologie natolik pokročilé, aby dokázaly hrdinům a jejich schopnostem propůjčit na filmovém plátně realistickou a uvěřitelnou podobu? "Není pochyb o tom, že pokroky v oblasti vizuálních efektů měly velký vliv na to, kdy mohl být tento film zrealizován," říká producent Ralph Winter. "Ještě před pár lety bychom ho nemohli natočit. Technologie zkrátka ještě nebyla v takovém stádiu."
"Nicméně, během posledních dvou let pokročila počítačová grafika takovým způsobem, že jsme konečně mohli začít vážně uvažovat, zda by byla realizace možná. Konečně jsme mohli kroutit lidským tělem a natahovat jej tak, že to vypadalo reálně. Mohli jsme prolínat skutečný oheň s počítačem generovaným ohněm, díky čemuž bylo možné věrohodně ztvárnit Human Torch. Mohli jsme vytvořit neviditelnou postavu, kterou by publikum stále vidělo. A maskérské umění již dosáhlo takové dokonalosti, že jsme mohli nechat hrát Thing skutečného herce a nikoliv jej kompletně animovat na počítači. Zjistili jsme, co máme k dispozici, a usoudili jsme, že přišel ten správný čas převést ten příběh na stříbrné plátno," říká Winter.
"Fantastická čtyřka se od ostatních komiksových superhrdinů nejvíce liší v tom, že nemají žádné tajné identity nebo dvojí životy," říká režisér Tim Story. "Když jdou po ulici na Manhattanu, lidé je poznávají jako Reeda Richarda nebo Mr. Fantastic. Johnny Storm je perfektním příkladem člověka, který se stal ze dne na den hvězdou a svou slávu si coby Human Torch náležitě užívá. Jsou to hrdinové obyčejných dnů, kteří mohou stát hned vedle vás, a lidé v dnešní době přesně takové hrdiny chtějí. Myslím, že ta blízkost a přístupnost vůči jejich příznivcům je jedním z důvodů, díky kterým byl ten komiks po mnoho let tak populární."
Tvůrci komiksu Stan Lee a Jack Kirby propůjčili hlavním postavám schopnosti, které se určitým způsobem váží k jejich osobnostním rysům. "Je to opravdu chytrý koncept," říká Ioan Gruffudd, představitel skvělého vědce a pomyslného otce celé čtveřice Reeda Richardse/Mr. Fantastic. "Reed se všem věcem věnuje s velkou vášní a jeho práce pro něj znamená vše, takže souvislost s povahou jeho superschopností si lze vyložit několika způsoby. Snaží se pokaždé dosáhnout až ke hvězdám. Pracuje na příliš mnoha různých projektech a pokusech najednou a má poddajnou povahu, která nepříznivě ovlivňuje jeho vztahy, zejména pak se Sue, kterou ze svého pohledu považuje za nedosažitelnou."
Je-li otcovskou figurou Reed Richards, pak je Sue Storm/Invisible Woman obdobou matky. "Sue drží celou skupinu pohromadě," říká její představitelka Jessica Alba. Projevy jejích supersil - neviditelnost a schopnost vytvářet pevná silová pole - mají základ v jejím mateřské a velmi citově založené povaze.
"Sue pracuje jako vědec a trápí se kvůli problémům s uplatněním ve svém malém světě, který je ovládaný muži," říká Alba. "Ať už jde o její vztah s Victorem, Reedem nebo bratrem Johnnym, zoufale touží po tom, aby ji brali jako sobě rovného člověka. Chce, aby brali vážně její nápady a názory a nechce být přehlížena nebo odmítána. Často si říká, že by klidně mohla být neviditelná a nikdo by si toho ani nevšiml. Její schopnost stát se neviditelnou se tedy projevuje právě ve chvílích, kdy zažívá podobné pocity."
Dalším členem Fantastické čtyřky je sourozenec Sue Johnny Storm/Human Torch v podání Chrise Evanse. "Přestože mi byl tento komiksový fenomén až donedávna relativně neznámý, bylo mi od začátku jasné, že zahrát si postavu Johnnyho bude nářez. Johnny je ztělesněním typického mladého kluka, který si chce užít co nejvíc zábavy. Nechybí mu kuráž: prohání se na snowboardu, jezdí motokros a je vesmírný pilot. Má povahu, která mu propůjčuje pocit vlastní neporazitelnosti, a rád je středem pozornosti. Žije pro rychlá auta, rychlé ženy a obdiv. Možná jsem zapomněl zmínit, že dokáže zničehonic vzplanout a létat. Nedá se říci, že by existovalo příliš mnoho efektivnějších způsobů, jak na sebe připoutat pozornost."
"Johnnyho schopnosti jsme ztvárnili pomocí kompozice skutečných a počítačem generovaných plamenů," říká producent vizuálních efektů Kurt Williams. "Ve studiu jsme natočili skutečné plameny - od malých plamínků, které byly velké asi jako oheň zapalovače, až po velké, vířící ohnivé tornádo, které doprovází jeho efekt -supernova'. Skutečné plameny byly poté vyšperkovány s pomocí počítačové grafiky. Stejně jako v případě neviditelnosti u Jessicy jsme ani v tomto případě nechtěli v efektech utopit herecký výkon, proto jsme se snažili, aby publikum vždycky vidělo Chrisův obličej - a to i ve chvílích, kdy jej zcela pohlcují plameny."
Čtveřici hlavních hrdinů uzavírá Ben Grimm/Thing, kterého si zahrál Michael Chiklis a splnil si tak svůj dávný sen. Natáčení však nebylo nijak jednoduché. "Po nehodě ve vesmíru prochází Ben docela těžkým obdobím," vysvětluje herec. "Jeho postava prochází spoustou duševních i fyzických proměn. Začíná jako silný, sebejistý a rezervovaný člověk a končí jako monstrum, hrdina a celebrita. Je pro něj nesmírně obtížné přijmout takové neštěstí, protože není tím typem člověka, který by chtěl být středem zájmu. Chce být zkrátka znovu ten obyčejný Ben."
Herec musel strávit velkou část natáčení v přibližně třicetikilovém latexovém kostýmu, který jej spolu s make-upem proměnil z Michaela v Thing. Celý proces trval pokaždé přibližně tři hodiny. Rozhodnutí, že Thing ztvární skutečný herec a nikoliv počítačová animace, učinil režisér Tim Story spolu s producenty, oddělením speciálních efektů, autory kostýmů a lidmi, kteří měli na starost masky. "Bylo to jedno z největších rozhodnutí, jaké jsme museli v souvislosti s tímto filmem učinit," říká Story. "A učinili jsme jej dostatečně brzy na to, abychom měli dostatek času jeho vzezření důkladně promyslet. Na rozdíl třeba od Hulka je pod tou slupkou lidská bytost s lidskými pocity. Mluví, baví se s ostatními lidmi a má dokonce i milostný vztah, takže nám přišlo zcela nezbytné, aby se této postavy zhostil herec a nikoliv počítač. Přestože vypadá jako monstrum, díky Michaelově výkonu působí jako člověk."
Na přípravě obleku pracoval několik měsíců návrhář kostýmů José Fernandez spolu s vedoucím efektů stvůr Mikem Elizaldem, producentem vizuálních efektů Kurtem Williamsem a bezpočtem výtvarníků, sochařů, návrhářů příšerek a techniků z firmy Spectral Motion.
"Představte si normální neoprénovou kombinézu," říká Fernandez, "a hodně jí přidejte na tloušťce. Tak získáte rámcovou představu, jak je ten kostým asi těžký. Nicméně, na rozdíl od něj můžete mít v neoprénovém obleku odhalenou hlavu a tak si zajistit odvod tepla. Michael byl však v kostýmu dokonale uzavřen a teplo nemělo kam odcházet. Zaslouží si velký obdiv, protože se v něm skoro uvařil."
Komiks se sice jmenuje Fantastická čtyřka, ale jeho neoddělitelnou součástí je také pátý element, který má na jeho popularitě také nemalý podíl: "nadpadouch" Victor Von Doom, známý pod přezdívkou Dr. Doom, kterou si tento zámožný průmyslník dal po svém vesmírném dobrodružství, při němž došlo ke změně jeho DNA. "Victor je mocný miliardář, který je sice veselý a charismatický, ale neskutečně prázdný člověk. Jediné, co ho zajímá, je upevňování své moci," říká jeho představitel Julian McMahon.

Ocenění:
Razzies
2005 - Jessica Alba (Nejhorší herečka) (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Šťastný - Ioan Gruffudd (Reed Richards), Sabina Laurinová - Jessica Alba (Sue Stormová), Radek Hoppe - Chris Evans (Johnny Storm), Pavel Šrom - Michael Chiklis (Ben Grimm), Lukáš Hlavica - Julian McMahon (Victor Von Doom), Simona Vrbická - Kerry Washington (Alicia Mastersová), Ivana Milbachová - Laurie Holden (Debbie McIlvaneová), Jan Maxián - Hamish Linklater (Leonard), Jitka Moučková - Maria Menounos (sexy ošetřovatelka), Libor Hruška - David Parker (Ernie), Jiří Plachý - Michael Kopsa (Ned Cecil), Tomáš Borůvka, Luděk Čtvrtlík, Pavel Tesař, Ivana Měřičková, Bohuslav Kalva, Bedřich Šetena, Otakar Brousek ml., Libor Terš, Hana Talpová, Jiří Hromada
Překlad: Zbyněk Ryba
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Jiří Moudrý
Mix zvuku: Pavel Rejholec - Studio Virtual
Dialogy: Magda Landsmannová
Režie českého znění: Alice Hurychová
Vyrobila: LS Productions 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.8.2005
Premiéra USA: 8.7.2005
Premiéra Německo: 14.7.2005
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 1.3.2010 Bontonfilm
Poprvé na VHS: Poprvé na DVD: 12.12.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 1.3.2010 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 4 800 572
Tržby celkem - $ 330 579 719
Návštěvnost v ČR 53 290
Náklady (Rozpočet) - $ 100 000 000

FILMY V SÉRII
Fantastická čtyřka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0282/
Akční / Sci-Fi, USA / Německo, 2005
Režie: Tim Story, Hrají: Ioan Gruffudd, Jessica Alba

Fantastická čtyřka: Silver Surfer gastonrolinc.webnode.cz/news/a0280/
Akční / Sci-Fi, USA / Německo, 2007
Režie: Tim Story, Hrají: Jessica Alba, Ioan Gruffudd

Fantastická čtyřka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0274/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Josh Trank, Hrají: Miles Teller, Kate Mara
 
Tvůrci a herci
Tim Story (Režie), Avi Arad (Produkce), Bernd Eichinger (Produkce), Ralph Winter (Produkce), John Ottman (Hudba), Oliver Wood (Kamera), William Hoy (Střih), Nancy Klopper (Casting), Bill Boes (Scénografie), Jose Fernandez (Kostýmy), Paul Massey (Zvuk), Mike Elizalde (Masky), Fay von Schroeder (Masky), Monica Huppert (Masky), Michael France (Scénář), Jack Kirby (kniha) (Předloha), Ioan Gruffudd (Herec), Jessica Alba (Herec), Chris Evans (Herec), Michael Chiklis (Herec), Julian McMahon (Herec), Hamish Linklater (Herec), Kerry Washington (Herec), Laurie Holden (Herec), Maria Menounos (Herec), Pascale Hutton (Herec), G. Michael Gray (Herec), Gina Holden (Herec), Donavon Stinson (Herec), Marlaina Mah (Herec), Stan Lee (Herec), Nicole Munoz (Herec), David Richmond-Peck (Herec), Peggy Gormley (Herec), Colin Lawrence (Herec), Jennifer Lothrop (Herec), John Speredakos (Herec), Douglas Chapman (Herec), Michael Kopsa (Herec), Kevin McNulty (Herec), Peter Bryant (Herec), Monique Ganderton (Herec)
 
2005/106/USA, Německo/Akční, Sci-Fi, Fantasy, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Freestyle motocrossové scény byly natáčeny na stadionu Hubert H. Humphrey Metrodome v Minneapolis ve státě Minnesota, na kterém hraje své domácí zápasy tým amerického fotbalu Minnesota Vikings.
- Pre film bolo vytvorených mnoho podôb scenára. Až Michael France vytvoril taký, ktorý vyhovoval vo všetkých stránkach. Okrem iného napísal scenár k filmu Hulk (2003).
- Tim Robbins byl zvažován do role dr. Dooma.
- James Gandolfini byl zvažován do role Bena Grimmera (The Thing).
- Ve filmu uvidíme téměř 900 triků.
- Chris Evans ve většině dialogů improvizoval.
- Aby vypadal Michael Chiklis jako The Thing, nosil 30kilogramový oblek z latexu.
- Fantastická čtyřka je založena na nejdéle vydávaném komiksu z produkce nakladatelství Marvel.
- Filmová adaptace Fantastické čtyřky se připravovala více než deset let.
- 100-milionový popcorn od Foxů vytrhl návštěvnost amerických kin z 20-měsíčního propadu, když debutoval (8. – 10. 7. 2005) na špici žebříčku se sumou 56,1 mil. dolarů. Silná konkurence ale už o týden později zapříčinila pokles Fantastické čtyřky až na třetí příčku s 59% snížením výdělků. 4-týdenní obrat filmu se vyšplhal na 143,7 milionu.
- Během příprav filmu se na režisérské stoličce vystřídali Chris Columbus, Raja Gosnell a Peyton Reed. Jako další v pořadí byli Steven Soderbergh a Sean Astin (režie epizody seriálu Angel, proslavil se ztvárněním Sama v trilogii Pán prstenů).
- Na roli Reeda Richardse dělali konkurz George Clooney a Brendan Fraser, na Johnnyho Storma si brousil zuby Paul Walker. Slušná bitka byla i o postavu Sue Storm, zúčastnily se jí Elisha Cuthbert, Kate Bosworth či Noami Watts.
- Snímek není prvním zpracováním slavné komiksové teamovky. V roce 1994 pod producentskou záštitou veterána Rogera Cormana natočil Oley Sassone film s neznámými herci, který se nikdy neměl dostat do distribuce. Studio totiž muselo něco natočit, aby jim nepropadla práva na komiks.
- Minutovou sekvenci, ve které se Johnny Storm změní na ohnivou kouli a přeletí nad Manhattanem, vyráběli 4 měsíce.
- Legendární Stan Lee, který vymyslel téměř všechny slavné komiksové postavy Marvelu, si střihl cameo v mnoha komiksovkách podle svých textů. Ve Fantastické čtyřce ale poprvé hraje postavu z komiksu, konkrétně Willieho Lumpkina, starého pošťáka.
 
Odkazy