Nezvěstní v boji 2 / Missing in Action 2: The Beginning (1985/96/USA/Akční, Válečný) 54%

22.07.2018 12:44
JEDNOU VĚTOU
„Během vietnamské války padlo do zajetí pět amerických vojáků včetně plukovníka Chucka Norrise. Ještě 10 let po válce jsou zadržováni v nelidských podmínkách a cestu na svobodu si budou muset tvrdě vybojovat..."

OBSAH
Během vietnamské války padlo do zajetí pět amerických vojáků včetně plukovníka Chucka Norrise. Ještě 10 let po válce jsou zadržováni v nelidských podmínkách a cestu na svobodu si budou muset tvrdě vybojovat...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Z tohoto filmu čiší promarněná příležitost. S lepšími herci a lepším režisérem mohla být celá část před Braddockovým útěkem dokonalým "psychem". Příležitostí k tomu měli tvůrci dost, ale museli je promarnit, protože se jim nedostávalo všeho. Herci, až na Sun-tek Oha v roli psychopatického vietnamského velitele tábora, působí velmi špatně, někteří až ochotnicky, režisér je neschopa a k ruce má neschopné střihače. A scénáristé si naběhli nutností Braddocka osvobodit a zachránit zajatce. Všechno je pěkně béčkovité a nezachrání to ani některé pěkné jednotlivosti. Jedna hvězdička za sentimentální vzpomínku na šumící VHS. (Brejlil) 3*

Vrtulník pilotovaný Jamesem Braddockem (Chuck Norris) je zasažen a posádka je nucena evakuovat palubu před blížícím se pádem. Plukovník James Braddock, kapitán David Nester (Steven Williams), nadrotmistr Ernest Franklin, desátník Lawrence Opelka a poručík Anthony Mazilli se stávají válečnými zajatci ve vietnamském táboře, kterému velí plukovník Yin (Soon-Tek Oh). Bezpráví a špatné zacházení od Yina donutí Braddocka k úspešnému útěku a následnému pokusu zachránit zbývající přeživší... Pořádná akce se rozjede docela pozdě a začíná Norrisovým útěkem z tábora a vrcholí soubojem s vietnamským plukovníkem. Professor Toru Tanaka (Lao) zůstal ve filmu docela nevyužit a to je vzhledem k předchozí spolupráci s Norrisem na filmu Oko za oko (1981) škoda. Chuckův bratr Aaron pracoval na filmu jako koordinátor kaskadérů. (Rominator) 2*

"Chceš vědět, kdo z nás je větší chlap? Taky to chci vědět!" Já teda nevím, ale mě se to líbilo o dost víc než první díl. Chuck tady nevypadá tak blbě jako obvykle (hlavně proto, že je celou dobu pěkně zarostlý a špinavý a není mu vidět obličej) a taky je tu snad nejdrsnější ze všech svých filmů. Celou dobu vlastně svádí psychický souboj s hlavním záporákem, nikdy by nezradil svou vlast, ví všechno ze všech nejlíp, dobrovolně se nabízí za své muže na mučení a ve volném čase si z kousků hader sešívá americkou vlajku (nekecám):). Na rozdíl od jedničky je tady i slušný záporák a i mezi menšíma šaržema najdete výrazné typy, přičemž nejdrsnější z nich je asi tlustý megavietnamec s vizáží Oddjoba z Goldfingera, co ho mluví Bohdan Tůma a metá hlášky typu "Já ti dám hajzle!". Vietnamci navíc nejsou žádní nazdárci a dávají vězňům pěkně zabrat, přičemž střílení z nenabité pistole do hlavy nebo upalování za živa je v táboře na denním pořádku. Akce se sice dočkáme až v druhé půlce, ale zase celkem stojí za to - všichni hází granátama jako krikeťákama a Chuck se dokonce vytáhne i s plamenometem. Braddock sice nikdy nebude Rambo, na to Chuck nemá charisma ani dost cool vizáž (přeci jen nikdy nesundá košili a ten plnovous...), ale když přivřete oči nad béčkovým scénářem i prostředím, na ty 3,5* to dotáhnout může. ***Věděli jste, že: První a druh díl MIA se kvůli ušetření nákladů natáčely společně. Producentům ale druhý díl přišel lepší než první a proto přehodili jejich číslování a pustili dvojku do distribuce jako první. Proto se "dvojka" odehrává vlastně před "jedničkou"*** (Divočák) 3*

VELKÁ RECENZE
Pokud beru hodnocení a kvalitu filmu v rámci žánru, tak musím dát jednoznačně plný počet. Ve své době i dnes, v rámci 80.kových akčňáků a amerických protivietnamsky- protirusky-propagandistických filmů (Rambo II (1985), Rudý Škorpion (1989), ...) se jedná o absolutní špičku.
Stejně tak jako akční film takový film vyloženě exceluje a jedná se bezkonkurenčně o nejlepší Norrisův film, který převyšuje všechny jeho ostatní o mnoho levelů. Již technika zpracování je z dnešního hlediska naprosto výborná a bezchybná, zaujala mě zejména kamera a prostředí. Polovina filmu vykresluje opravdu dosti drsné týrání, věznění a mučení amerických zajatců a snahu zlomit Norrise k podpisu přiznání válečných zločinů. Na svoji dobu se jedná o docela drsný kousek a scéna s krysou byla jedním z vrcholů zobrazování násilností ...
Člověk si ani tak moc neutvoří vztah k těm zajatcům (ti jsou chvílemi skutečně trapně zahraní), ale vyloženě si vytvoří nenávistný vztah k několika hlavním věznitelům, zejména pak jejich veliteli (Sun-tek Oh). Osobně já jsem se těšil na pomstu velice a Norris mi splnil všechna má očekávání a ještě je předčil. Nustálé vracení se k základně a její postupné ničení, postupné vraždění jednotek, vychutnávačky při likvidaci hlavních záporáků, prostě jim to vrátil opravdu až s úroky a tentokrát se fakt nesral (obecně jej považuji proti Seagalovi vyloženě za "měkotu" ...).
Špičková akce, v podstatě i docela uvěřitelná, napínavý nekompromisní film s výborným zakončením, kdy Norris bojuje s velitelem jednotky v chatrči ... a ... choreografie souboje mne VELICE mile překvapila! Tvůrci mohli film na konci již docela odfláknout, Norris mohl rozdat pár kopaček a mohlo být po veliteli. Ale ne, je zde vidět rozdílnost stylů boje, docela dobré zákroky, souboj trvá tak akorát uvěřitelně, Norris si nepřítele za to všechno příkoří vyloženě vychutnává až do konce, paráda! Naprosto vyjímečný Norrisův film, na který nedám dopustit a vůbec se nebojím a nestydím mu dát plné hodnocení, protože si jej skutečně, zejména z pohledu doby kdy vznikl, zaslouží ... (Flipnic)

DABING
1. DABING (Missing in Action II) (VHS, DVD)
V českém znění: Martin Velda - Soon-Teck Oh (plukovník Yin), Ladislav Županič - Chuck Norris (plukovník Braddock), Jiří Prager - John Wesley (Franklin), David Chung (Dou Chou), Bennett Ohta (plukovník Ho), Gustav Bubník - Cosie Costa (Mazilli), John Otrin (voják), Pavel Šrom - Steven Williams (Nester), Mischa Hausserman (Kelly), Pierre Issot (Francois), Bennett Ohta (plukovník Ho), Professor Toru Tanaka (Lao), Joseph Hieu (hlídač) + (hlas komentátora v televizi), Karel Chromík - Joe Michael Terry (Opelka), Pierre Issot (Francois), Christopher Cary (Emerson), Ronald Reagan (prezident Spojených států amerických Ronald Reagan) + (titulky)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Gina Dolejšová
Režie: Petr Šícha
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

2. DABING (Nezvěstní v boji 2) (Nova, Prima)
V českém znění: Petr Pospíchal - Chuck Norris (plukovník Braddock), Tomáš Juřička - Soon-Teck Oh (plukovník Yin), Pavel Rímský - Christopher Cary (Emerson), Ronald Reagan (prezident Spojených států amerických Ronald Reagan) + (hlas komentátora v televizi), Jan Vondráček - Cosie Costa (Mazilli), Aleš Procházka - Steven Williams (Nester), Miloslav Mejzlík - Mischa Hausserman (Kelly), Pierre Issot (Francois), Bohdan Tůma - Professor Toru Tanaka (Lao, titulky místa a času), Tereza Chudobová - (vietnamská šlapka), Tomáš Racek - Joseph Hieu (hlídač), Radek Vaculík - Joe Michael Terry (Opelka), Libor Terš - John Wesley (Franklin), Jiří Valšuba - David Chung (Dou Chou), Vladimír Kudla - John Otrin (voják), Svatopluk Schuller - Bennett Ohta (plukovník Ho), Marek Libert - (vietnamský dozorce), Marcela Kyselová - (vietnamská šlapka), Otto Rošetzký - (mužský hlas ve vysílačce), Aleš Červeň (titulky)
Překlad: Jiří Hubička
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Ivana Prejdová, Michaela Limbergová
Úprava a režie: Aleš Červeň
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 1.3.1985 Cannon Group
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1992 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 14.8.2011 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 11 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 2 410 000

FILMY V SÉRIINezvěstní v boji gastonrolinc.webnode.cz/news/a015/
Akční / Válečný, USA, 1984
Režie: Joseph Zito, Hrají: Chuck Norris, M. Emmet Walsh

Nezvěstní v boji 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a016/
Akční / Válečný, USA, 1985
Režie: Lance Hool, Hrají: Chuck Norris, Soon-tek Oh

Braddock: Ztracen v boji gastonrolinc.webnode.cz/news/a018/
Akční, USA, 1988
Režie: Aaron Norris, Hrají: Chuck Norris, Aki Aleong
 
Tvůrci a herci
Lance Hool (Režie), Yoram Globus (Produkce), Menahem Golan (Produkce), Brian May (Hudba), Jorge Stahl Jr. (Kamera), Mark Conte (Střih), Marcus Manton (Střih), - (Casting), Michael Baugh (Scénografie), Poppy Cannon-Reese (Kostýmy), Hari Ryatt (Zvuk), Yehuda Maayan (Zvuk), Moni Mansano (Masky), Arthur Silver (Scénář), Larry Levinson (Scénář), Steve Bing (Scénář), Chuck Norris (Herec), Sun-tek Oh (Herec), Steven Williams (Herec), Bennett Ohta (Herec), Professor Toru Tanaka (Herec), Dean Raphael Ferrandini (Herec)
 
1985/96/USA/Akční, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Chuckův bratr Aaron pracoval na filmu jako koordinátor kaskadérů.
-Ve Scéně, kde je Walkerovi (Chuck Norris) na hlavu navlečen pytel s krysou, byla použita místo vycpané krysy, kterou se podařilo ztratit, krysa mrtvá. Norris ji však přesto neměl problém vzít do úst.
- Českou stopou ve filmu je český samopal vzor 58, kterého je možné si všimnout na stěně chatrče v 79. minutě.
- První a druh díl MIA se kvůli ušetření nákladů natáčely společně. Producentům ale druhý díl přišel lepší než první a proto přehodili jejich číslování a pustili dvojku do distribuce jako první. Proto se "dvojka" odehrává vlastně před "jedničkou".
 
Odkazy