Braddock: Ztracen v boji / Braddock: Missing in Action III (1988/101/USA/Akční) 54%

22.07.2018 12:44
JEDNOU VĚTOU
„Dvanáct let po skončení války ve Vietnamu se plukovník Braddock dozví, že jeho vietnamská žena Lin a syn ještě žijí."

OBSAH
Mnoho let po skončení vietnamské války dostává plukovník James Braddosk ohromující zprávu. Jeho vietnamská žena Lin, která zmizela na konci války v Saigonu, žije. Byla těhotná, když Braddock z Vietnamu odjel a porodila mu syna, kterému je teď dvanáct let. Braddock žádá CIA, aby mu pomohla pro Lin a Vana zajistit přesun do USA. Úřady mu ale odmítají pomoci. Braddockovi nezbývá, než znovu se vrátit do Vietnamu, tentokrát proto, aby našel a osvobodil svou rodinu.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
o lepší z filmografie nezničitelného Chucka Norrise. Je to akční film, který se svým pojetím nehodí do dnešní předimenzovaně digitální akční tvorby, ale atraktivita prostředí a nonstop akce mě dokázaly zabavit. Chuck se svým bratrem Aaronem spojili několikrát bratrské síly a společnými silami upletli poctivé akční opusy, které hlavního hrdinu ukázaly bez slabin psychických i fyzických. Chuck kosí, co se v korunách palem pohne, s nekonečným zásobníkem, je to tak snadné. Jen se tenhle film nesmí brát vážně. Pak je možné prožít nezničitelné akční peklo.  (kingik) 3*

"Varuju tě Braddocku, nešlapej lidem na kuří oka!" "Na kuří oka nešlapu, já šlapu na hajzly." Chuck Norris se potřetí a naposled vydává do Vietnamu a už na začátku filmu vás uchvátí perfektní úvodní scénou pádu Saigonu, kdy po ulicích pobíhají rabující davy a nad nimi letí dvě vojenské helikoptéry. Brácha Aaron se tady neskutečně režijně vytáhl a klidně by s touhle scénou uspěl i v oscarovém filmu. Co následuje dál je už ale čistokrevná Chuckovina, čemuž se uzpůsobuje režie i příběh. Chuck se vrací do Vietnamu pro rodinu (ano, dočkáme se i rodiného dramatu!;)), ale všechno se podělá a Chuck musí znovu vytáhnou kulomety proti šikmovokým. Ti jsou zase jednou pěkné svině, pouští do něj elektřinu a dokonce znásilňují malé děti, z čehož navíc vyplývá, že Chuck je tady dokonce ještě větší dobrodinec než obvykle, protože musí zachránit celý sirotčinec. Akce sice není nic moc, většinou jen Chuck stojí uprostřed dvorku a všichni kolem něj umírají, zatímco on nemá ani škrábanec, ale jeden rákosník to od něj dostane perfektně kanadou do ksichtu a ten konec na mostě je prostě super. Nechce se mi tomu věřit, ale dávám Chuckovi za 4* a smutně se loučím s nejlepším dílem série. (Divočák) 4*

Plukovník James Braddock (Chuck Norris) opouští 29. dubna 1975 Saigon s tím, že jeho vietnamská žena Lin Tan Cang (Miki Kim) je mrtvá. Po dvanácti letech ho vyhledá reverend Polanski a oznámí mu, že je společně s jeho synem naživu. Braddock se vydává na vlastní pěst do Vietnamu na záchrannou misi... Je to taková pohádka pro dospělé, ale snímek nabídne poměrně dost akce a pořádnou dávku reálných explozí. Chuckův bratr Aaron dělal na filmu tentokrát pouze jako režisér. Při natáčení na Filipínách v květnu roku 1987 došlo k neštěstí, protože zemřeli čtyři lidé a pět bylo zraněno při pádu vojenské helikoptéry AUH-76. (Rominator) 3*

VELKÁ RECENZE
Během vietnamské války se americký vrtulník poslaný na průzkum dostává do ostrého střetnutí. Při pokusu zachránit bojovníky ze země zmizí pět vojáků...
Zatímco ve Spojených státech se po deseti letech od konce války vzpomíná na mrtvé a nezvěstné, pět Američanů z vrtulníku je stále ještě zadržováno v nelidských podmínkách kdesi hluboko ve vietnamské džungli. Až nepříčetně surový plukovník Yin, který táboru velí, je nepovažuje za válečné zajatce, jak to žádá příslušná konvence, nýbrž za sprosté zločince, kteří se provinili vůči vietnamskému lidu. Podle toho s nimi také nakládá: kruté mučení, jak fyzické, tak i psychické, je na denním pořádku. Yin má spadeno zejména na plukovníka Braddocka, který se nechce podvolit jeho vůli. Žádá po něm, aby podepsal, že souhlasí s tím, že Američané se ve Vietnamu dopouštěli zločinů. Pak prý jeho i další zadržené propustí. Všichni ale vědí, že tomu tak není..
Snímek má mnoho společného se snímkem ´Rambo II´ natočeného ve stejném roce. Tím je společné téma o osudu válečných zajatců ve Vietnamu. Sylvester Stalone se na věc podíval ze strany záchranné jednotky a vznesl tak kritiku na špatné velení, kvůli kterému Američani onu válku prohráli. Tady se děj všímá samotných zajatců a jejich utrpení vlivem sadistického velitele tábora a také připomenutí varšavské úmluvy.
O tom se hned na začátku zmíní plukovník James Braddock v podání Chucka Norrise, stejně jako plukovník Nicholson ve snímku ´Most přes řeku Kwai´, čímž vzniklo další pojítko. Braddock stejně jako Rambo nakonec všemu očekávaně udělají přítrž. Film skutečně vyznívá lépe než ten předchozí a je jeho prequelem. Jisté nelogičnosti tu jako obvykle jsou, ale jinak se nejeví jako nejhorší počin. Obyčejný příběh, který nelze srovnávat z realitou.

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Ladislav Županič - Chuck Norris (Braddock), Howard Jackson (pilot amerického vrtulníku), Jaroslav Kaňkovský - Aki Aleong (generál Quoc), Richard Prieto (agent CIA), Radan Rusev - Ron Barker (Mik), Floyd Levine (generál Duncan), Bedřich Šetena - Jack Rader (Littlejohn), Keith David (kapitán před bránou ambasády) + (titulky místa a času), Marek Pavlovský - Robert Jochheim (hlídač za bránou ambasády), Jeff Habberstad (pilot amerického vrtulníku), Jana Mařasová - Miki Kim (Lin Tan Cangová), Eva Spoustová - Pita Liboro (Linina přítelkyně), Melinda Betron (Thuy), Thuy Lin Samora (sekretářka na ambasádě), Mirek Šindelář - Roland Harrah, III (Van Tan Cang) a Bohumil Švarc - Yehuda Efroni (reverend Polanski, titulky)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Jana Formanová
Režie: Petr Šícha
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobil: AB Barrandov Dabing a.s. pro Warner Home Video 1993

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 22.1.1988 Cannon Group
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 7 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 9 000 000

FILMY V SÉRII
Nezvěstní v boji gastonrolinc.webnode.cz/news/a015/
Akční / Válečný, USA, 1984
Režie: Joseph Zito, Hrají: Chuck Norris, M. Emmet Walsh

Nezvěstní v boji 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a016/
Akční / Válečný, USA, 1985
Režie: Lance Hool, Hrají: Chuck Norris, Soon-tek Oh

Braddock: Ztracen v boji gastonrolinc.webnode.cz/news/a018/
Akční, USA, 1988
Režie: Aaron Norris, Hrají: Chuck Norris, Aki Aleong
 
Tvůrci a herci
Aaron Norris (Režie), Yoram Globus (Produkce), Menahem Golan (Produkce), Jay Chattaway (Hudba), Joao Fernandes (Kamera), Ken Bornstein (Střih), Michael J. Duthie (Střih), Perry Bullington (Casting), Michael Olton (Casting), Ladislav Wilheim (Scénografie), Tami Mor (Kostýmy), Eli Yarkoni (Zvuk), Sandy Gendler (Zvuk), Ilona Bobak (Masky), Chuck Norris (Scénář), James Bruner (Scénář), Chuck Norris (Herec), Aki Aleong (Herec), Roland Harrah III (Herec), Keith David (Herec), Richard King (Herec), Yehuda Efroni (Herec)
 
1988/101/USA/Akční
 
Zajímavost k filmu
- Při natáčení na Filipínách v květnu roku 1987 došlo k neštěstí, protože zemřeli čtyři lidé a pět bylo zraněno při pádu vojenské helikoptéry AUH-76. Zdroje se rozcházejí v tom, zdai šlo o civilisty, vojáky nebo členy natáčecího štábu, počty mrtvých a zraněných však odpovídají.
- Film zcela ignoruje předchozí díly série, jediným pojítkem zůstává postava Braddocka (Chuck Norris).
- Vo filme možno vidieť upravenú helikoptéru Sikorsky S-62, ktorá bola použitá aj v snímke Červený škorpión (1987).
- Režisérsky debut Aarona Norrisa.
 
Odkazy