Nezvěstní v boji / Missing in Action (1984/101/USA/Akční, Válečný) 57%

22.07.2018 12:44
JEDNOU VĚTOU
„Válka neskončí, dokud se poslední voják nevrátí domů."

OBSAH
Po osmi letech zajetí se plukovníku Braddockovi podaří uprchnout z vietnamského tábora pro americké válečné zajatce. Jeho otřesné informace se ve Státech setkají s naprostou lhostejností úřadů. Rozhodne se proto osvobodit americké zajatce na vlastní pěst. Pomůže mu Tuck, starý kamarád z armády, který obchoduje se zbraněmi na černém trhu. V napínavých scénách vrací film diváka do období konce vietnamské války, kdy Vietnamci drželi dlouho poté mnoho amerických vojáků v zajateckých táborech za krutých podmínek.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
První film Chucka Norrise uvedený firmou Cannon Films nakopnul jeho kariéru zcela nečekaným směrem. Z céčkového mlátiče se náhle stala kasovní hvězda a navíc personifikace konzervativních republikánských hodnot konvenující politické atmosféře reaganovské Ameriky. Cannon Films zřejmě sérii "Missing in Action" iniciovali, aby se svezli na úspěchu prvního "Ramba", ale překvapivě Stalloneho franšízu předběhli co do posunu, který přinesl "Rambo II". Je možné, že inspirací byl také relativně úspěšný, o rok starší film "Uncommon Valor", který jako první otevřel téma amerických válečných zajatců držených ve vietnamských táborech ještě dlouho po skončení války. "Missing in Action" se nicméně od obou zmíněných filmů výrazně liší ve své ideologické rovině. Ačkoli to bývá opomíjeno, "Rambo II" sice v jádru napravuje porážku Američanů ve Vietnamu, ale činí tak navzdory zájmům politiků a velení. Stejně tak i hrdinové "Uncommon Valor" jednají na vlastní pěst navzdory zájmům politiků. Chuckův hrdina naproti tomu nestojí v opozici vůči oficiálním strukturám USA. V pozici lhářů jsou v "Missing in Action" výhradně vietnamští pohlavárové, kteří propagandisticky využívají zahraniční liberální média. Chuck coby radikální republikán ani v nejmenším nezpochybňoval linii své vlády. V souladu s tím pak film představuje jednostranný štváčský pamflet, který navíc oproti gradující dramatičnosti "Uncommon Valor" a opulentní akci "Ramba II" nabízí jen druhořadou akční podívanou bez výraznějšího inscenačního či choreografického nápadu. (JFL) 2*

Rozhodně jeden z nejlepších Norrisových filmů. I po letech působí svěžím dojmem, má příjemné tempo, akce v podstatě graduje od drobných potyček po "rambovské finále". Všechny technické a trikové atributy filmu jsou naprosto v pohodě, Norris působí sympaticky a na pohled jako vietnamský veterán pro mne snad i "snesitelněji" než Stalone v Rambovi II. Zajímavé také je, že téma filmu je neuvěřitelně podobné "Rambovi 2", který ale vznikl až rok po Norrisově "Missing in Action". I dnes se jedná o dobrý akční film a jednu velkou nostalgii z dob vhs-komunistické éry ... (Flipnic) 3*

Chuck Norris je sice dobrák od kosti, ale to, že v televizi dávají zprávy o něm až po novém díle Spidermana, to prostě nemůže přenést přes sdrce. Ale jak si získat zašlou slávu? Jednoduše - odletět do Vietnamu, vystřílet pár rákosníků a přivést sebou pár amerických zajatců. A pak už jen Fu*k you Spidermane!!!:) Rambo II. že prý je jenom remake nějakého filmu s Chuckem? Tak to jsem si prostě nemohl nechat ujít. Jenomže... Chuck prostě není Slye. Ten má větší nůž, větší kulomet, větší svaly (vlastně snad až na plnovous uplně všechno) a pokud přijde na akci, umí to taky daleko líp. Zatímco Rambo to pekelně rozjede už pěkně od začátku, Chuck nejdřív musí udělat interview pro televizi, zajít si nakoupit a než se k něčemu dostane, je už půlka filmu za náma. Některé killovací scény jsou navíc vrchol tuposti samy od sebe (nejtrapnější asi je, když Chuck zabije šikmáče uraženým topůrkem od sekery) no a Rambo by navíc tak jak Chuck s přemístněnýma zajatcema nikdy nesetřel. Tu třetí * za Chucka nořícího se s těžkým kulometem z vody ale rád přidám. (Divočák) 3*

VELKÁ RECENZE
První film Chucka Norrise uvedený firmou Cannon Films nakopnul jeho kariéru zcela nečekaným směrem. Z céčkového mlátiče se náhle stala kasovní hvězda a navíc personifikace konzervativních republikánských hodnot konvenující politické atmosféře reaganovské Ameriky. Cannon Films zřejmě sérii "Missing in Action" iniciovali, aby se svezli na úspěchu prvního "Ramba", ale překvapivě Stalloneho franšízu předběhli co do posunu, který přinesl "Rambo II".
Je možné, že inspirací byl také relativně úspěšný, o rok starší film "Uncommon Valor", který jako první otevřel téma amerických válečných zajatců držených ve vietnamských táborech ještě dlouho po skončení války. "Missing in Action" se nicméně od obou zmíněných filmů výrazně liší ve své ideologické rovině. Ačkoli to bývá opomíjeno, "Rambo II" sice v jádru napravuje porážku Američanů ve Vietnamu, ale činí tak navzdory zájmům politiků a velení. Stejně tak i hrdinové "Uncommon Valor" jednají na vlastní pěst navzdory zájmům politiků. Chuckův hrdina naproti tomu nestojí v opozici vůči oficiálním strukturám USA.
V pozici lhářů jsou v "Missing in Action" výhradně vietnamští pohlavárové, kteří propagandisticky využívají zahraniční liberální média. Chuck coby radikální republikán ani v nejmenším nezpochybňoval linii své vlády. V souladu s tím pak film představuje jednostranný štváčský pamflet, který navíc oproti gradující dramatičnosti "Uncommon Valor" a opulentní akci "Ramba II" nabízí jen druhořadou akční podívanou bez výraznějšího inscenačního či choreografického nápadu.

DABING
1. DABING (VHS, Nova, Prima)
V českém znění: Ladislav Županič - Chuck Norris (Braddock), Zuzana Schulzová - Lenore Kasdorf (Ann), Nam Moore (tlumočnice), Juliet Lee (holka u baru), Bella Flores (madam Pearl), Karel Chromík - David Tress (senátor Porter), Jessie Cuneta (pouliční pasák) + (titulky), Petr Pospíchal - James Hong (generál Tran), Avi Kleinberger (Dalton), Jiří Zavřel - M. Emmet Walsh (Tuck), Jiří Prager - Ronnie Patterson (televizní hlasatel), Ernie Ortega (Vinh), Joonee Gamboa (barman), Pierrino Mascarino (Jacques), Joseph Carberry (Carter), Martin Velda - E. Erich Anderson (Masucci), Augusto Victa (Tranův pobočník), Sabatini Fernandez (Dinh) a další
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad:
Režie: Petr Šícha
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991

2. DABING (Prima (od roku 2019))
V českém znění: Petr Pospíchal - Chuck Norris (Braddock), Marek Libert - Avi Kleinberger (Dalton), Pavel Šrom - M. Emmet Walsh (Tuck), Martin Zahálka - David Tress (senátor Porter), Jan Maxián, Michal Holán - Jessie Cuneta (pouliční pasák), Petr Burian - (titulky místa), Ludvík Král - Ronnie Patterson (televizní hlasatel), Augusto Victa (Tranův pobočník), Radovan Vaculík - James Hong (generál Tran), Jiří Ployhar - Joonee Gamboa (barman), Sabatini Fernandez (Dinh), Martina Kechnerová, Kateřina Petrová, Petra Tišnovská - Lenore Kasdorf (Ann), Adéla Kubačáková, Terezie Taberyová, Jana Postlerová - Bella Flores (madam Pearl), Rudolf Kubík - Ernie Ortega (Vinh)
Překlad: Martin Massaniec
Zvuk: Jan Neskusil
Produkce: Tereza Houžvicová, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Kateřina Malá
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobila: FTV Prima, spol. s r.o. ve studiu Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.11.1984 Cannon Group
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.8.2011 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 23 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 1 500 000

FILMY V SÉRII
Nezvěstní v boji gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a015/
Akční / Válečný, USA, 1984
Režie: Joseph Zito, Hrají: Chuck Norris, M. Emmet Walsh

Nezvěstní v boji 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a016/
Akční / Válečný, USA, 1985
Režie: Lance Hool, Hrají: Chuck Norris, Soon-tek Oh

Braddock: Ztracen v boji gastonrolinc.webnode.cz/news/a018/
Akční, USA, 1988
Režie: Aaron Norris, Hrají: Chuck Norris, Aki Aleong
 
Tvůrci a herci
Joseph Zito (Režie), Yoram Globus (Produkce), Menahem Golan (Produkce), Jay Chattaway (Hudba), Joao Fernandes (Kamera), Joel Goodman (Střih), Daniel Loewenthal (Střih), Pamela Basker (Casting), Fern Champion (Casting), Ladislav Wilheim (Scénografie), Nancy Cone (Kostýmy), Jerry Ross (Zvuk), - (Masky), James Bruner (Scénář), Chuck Norris (Herec), M. Emmet Walsh (Herec), James Hong (Herec), Jean-Claude Van Damme (Herec), Willie Williams (Herec), Erich Anderson (Herec)
 
1984/101/USA/Akční, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Při natáčení scény, kde Walker (Chuck Norris) osvobozuje válečné zajatce, jenž jsou poté vyzvednuti vrtulníkem, absolvoval Chuck závěs na žebříku, který visel z vrtulníku, bez jištění. Měl být zvednut jenom do půl metru, Pilot se ovšem vznesl na 300 metrů.
- Do role Tucka byl zvažován William Sanderson, ten jí ale odmítl.
- Chuck Norris angažoval jako komparsistu a kaskadéra tehdy neznámého Jean-Claude Van Damma. V závěrečných titulcích filmu je skutečně jako kaskadér uveden. S Chuckem Norrisem spolupracoval zhruba osm měsíců.
- Ve Vietnamském zajetí zůstaly ještě dlouho po válce stovky amerických vojáků. Ve skutečnosti jim ale nikdo nepomohl.
- Chuck Norris natočil film na počest svého mladšího bratra Wielanda, který padl ve Vietnamské válce v roce 1970.
- Tento film byl prvním, který Chuck natočil pod hlavičkou legendárního studia Cannon Group.
- Chuckův bratr Aaron byl hlavním koordinátorem kaskadérů obou pokračování, v případě třetího dílu dokonce dostal důvěru jako režisér.
- První a druh díl MIA se kvůli ušetření nákladů natáčely společně. Producentům ale druhý díl přišel lepší než první a proto přehodili jejich číslování a pustili dvojku do distribuce jako první. Proto se "dvojka" odehrává vlastně před "jedničkou".
- Počet mrtvých ve filmu je 100.
 
Odkazy