Žhavé výstřely 2 / Hot Shots! Part Deux (1993/86/USA/Akční, Komedie, Válečný) 85%

15.10.2018 16:33
JEDNOU VĚTOU
„My letci máme ocelové ptáky! Machr Harley opět v akci, a to v pokračování mimořádně úspěšné parodie."

OBSAH
Machr Harley opět v akci, a to v pokračování mimořádně úspěšné parodie. Topper Harley žije v pánském klášteře, jeho nezpůsobilý ex-velitel je v Bílém domě a na Středním východě je třeba vysvobodit skupinu amerických rukojmí. Topper je jediný muž, který to může dokázat, ale příliš se váže na svou ex-přítelkyni, než aby šel podruhé do akce - dokud ho krásná agentka CIA nedostane znovu do sedla. Harley a jeho Žhavé výstřely podnikají zábavnou misi na život a na smrt, misi ve stopách akce a napětí, nastražených léček a parodií na veškeré filmové klasiky, kde unikne zesměšnění jen málokterá známá filmová tvář.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Podle mě lepší než jednička. Už jen proto, že se zde objevují tři úžasní herci, kteří dostali neméně skvělé role: Charlie Sheen(Topper Harley), Lloyd Bridges(pan prezident) a Jerry Haleva (Saddam Hussein). Poslední světelný boj mezi prezidentem a Saddamem je výborný co dodat. Sice se mi zdá, že se ve filmu objevuje méně hlášek než v jedničce, ale evidentně mu to nevadí a film je stále tak zábavný. Takovýchto filmů se už asi moc nedočkáme. --- Potřebuju sklenku vody, asi mi vyschl jazyk. Není můj ztratil jsem ho v Laosu. uřízl mi ho komunista. Asi ho potřeboval do boty...dali mi jazyk baseta. (Malarkey) 5*

Nejlepší komedie 90tých let. Charlie Sheen na vrcholu. Nezapomenutelné scény(gumový medvídci, slepice...). Neuvěřitelně vtipný film co rozesměje snad i mrtvolu. Po Xtém shlédnutí jsem si všiml jisté drobnosti, která je velmi usměvavá. Ve scéně, kdy vojáci střílejí z granátometu si všimněte jaké mají vlajky na rukou(určitě budete znát tuto vlajku více než dobře). Nejlepší parodie v historii filmu, která vynesla na vrchol kariéry kamennou tvář Charlieho Sheena a je dodnes nepřekonanou klasikou plnou neskutečného počtu vtípků. (Djkoma) 5*

Nebylo to tak vtipné, jak jsem čekal a s odstupem času se dá u toho nasmát ještě méně. Charlie Sheen nikdy moc komického talentu nepobral, ale tahle role mu sedí, i přes jeho poměrně nesympatickou vizáž. Našel bych zde gagy nevyrovnané až trapné úrovně, ale i gagy skoro dokonalé a příjemně absurdní. Parodie na Ramba vyšla tak napůl, nebyla nejlepší, ale rozhodně ani podprůměrná. Prostě milá blbina se vším všudy. 60% (kingik) 3*

V.I.M. FILMU
Cože, nejlepší parodie všech dob ještě není ve V.I.M.? Hanba! Naštěstí ale bude MovieZone brzy trochu slavit a vzpomínat, nastala tedy ideální šance tenhle rest dohnat. A přiznat, že kdyby Topper Harley skončil svoji filmovou kariéru po prvním návratu do služby, naše životy by těžko byly stejné. V každém z nás by dozajista zela velká díra, jíž by nezaplnily ani všechny Bláznivé střely světa. Neohrožený svalovec ale naštěstí zabalil akorát létání, takže jsme se mohli přesvědčit o tom, že slavné trio ZAZ nemiluje jenom Top Gun. Stejně láskyplný vztah má i ke Casablance a druhému Rambovi, dvěma klasikám, které by nemohly být rozdílnější. A přece z nich jde slepit film, nad kterým dodnes zůstává rozum stát, protože se do něj vešlo tolik prvotřídních vtipů, že by to jiným parodiím vystačilo na deset dílů.
Je tu všechno od jednoduchých gagů s héliem a špatným trávením, přes nekonečnou sérii pomrknutí na nejznámější hollywoodské fláky, až po hrstku legendárních momentů, ze kterých musí mít každý filmový geek druhé a rovnou i třetí Vánoce („Líbil ses mi ve Wall Street!“). Genialita druhých Žhavých výstřelů ale nespočívá v kvantitě odkazů a množství vystřílených nábojů. Kdepak, jde především o to, že z každičkého scenáristického nápadu dokážou vymáčknout přesně vyladěný fór, který vás přinejhorším „jen“ hodně rozesměje. Přinejlepším s vámi potom zůstane už navždy, a kdykoliv si na něj vzpomenete, dostanete chuť strávit nejbližší hodinku a půl vysvobozováním Saddámových zajatců. Ve společnosti gumových medvídků, mužů z komparzu a jedné blonďaté holčičky, která se postavila medvědům a nesmazatelně se tím zapsala jak do filmové historie, tak do našich srdcí. A odtamtud už není cesty zpět, proto se nebojte podlehnout pokušení a dopřejte si Topperovu nejkrvavější misi (samozřejmě v dabingu!) ještě dneska večer.
Nebo mi snad chcete namluvit, že jste měli zábavnější plány?
P.S. Titanic ve 3D? Star Wars ve 3D? Pán prstenů ve 3D? Ts…  chce to Žhavé výstřely 2 ve 3D! Slepicí přímo mezi oči!

OLDIES FILMU
harlie Sheen se brzy pokusí vrátit na velké plátno, je proto nejvyšší čas si připomenout, jak mu to tam šlo na vrcholu sil. A jelikož všichni známe dvojku Žhavých výstřelů nazpaměť, místo tradičního traileru se dneska můžete mrknout na málo známý teaser. Jistě, není to žádná velká komediální hitparáda. I tahle stylová blbina, ve které si Topper Harley hraje na Ramba, ale musí potěšit nejednoho fandu parodické majstrštyku. I na tak krátké ploše je totiž vidět, že do toho trio ZAZ šlo naplno a nebálo se točit materiál čistě proto, aby mohla přijít s fajnovým teaserem. Sušenku?

GOLDIE FILMU
Filmové parodie. Asi nejošidnější odvětví kinematografie. Křehká hranice mezi kýčem, buranstvím a trapností je nestanovitelná a nerozpoznatelná, proto o těch kvalitních můžeme mluvit vždy jen s odvoláním se na vlastní vkus. A zaslouží si vůbec snímek založený na utahování si z druhých přítomnost v jejich společnosti a našem (rádi bychom tomu věřili) reprezentativním seznamu? Po ne zas tak dlouhém rozhodování jsem došel k názoru, že ano. A nejde o žádný povánoční úlet. Žhavé výstřely (pro naše potřeby druhý díl) si své místo zde zaslouží stejně jako leckteré drama, protože pro svůj žánr znamenají obdobný přínos.
Režisér a scenárista Jim Abrahams nepatřil během produkce k začátečníkům. Jeho pero stojí za těmi nejslavnějšími osmdesátkovými parodiemi, jakými jsou Připoutejte se, prosím! (jen jednička) a Bláznivé střely. Troufám si tvrdit, že právě v druhých Výstřelech, ještě více než v jedničce, dosáhl svého vrcholu.
Vytvořil vtipnou, nápaditou a hlavně velmi chytrou hru s divákem, kdy nabízí nekonečné množství vtipů ve vtipech, skrytých odkazů i nesmrtelných uzemňováků. Bere si na paškál jak velké trháky typu Rambo, tak nesmrtelné klasiky, z nichž nejvíce dostala zabrat určitě Casablanca. Na rozdíl od moderních sérií typu Scary Movie (zapomeňte, co jsem psal o věci názoru - Scary Movie je špatné!) si Výstřely neutahují ze slabostí slavných pecek a nezesměšňují je, ale naopak jim skládají svéráznou poctu.
Zdá se na první pohled jasné, a je to mnohem důležitější, než by se mohlo zdát, že Jim Abrahams si terčů svého "posměchu" zcela váží a má je rád stejně jako většina diváků. Neutápí se kopírování scén z loňské novinky, kde na hrdinu na konci něco spadne, namísto toho tvoří chytré pointy a vtipně si s jednotlivými kousky hraje, navzájem je propojuje a leckdy si všímá i obecných klišé kinematografie, nejen konkrétních úletů, čímž Žhavé výstřely zprovozňuje i těm, pro které budou právě ony tím nejsložitějším, na co kdy koukali.
Vše je tedy šílená jízda od začátku do konce, ale v nitru jde o velmi chytrý stroj, kde má každý skeč a každá grimasa své místo. Na první, druhý ani třetí pohled to není poznatelné, čímž se ostatně pozná dobrý bavič, ale je jasné, že režisér musí mít celé to divadlo pevně v rukou, aby se ty v podstatě epizodní fragmenty držely nějakého "vyššího cíle" a působily pospolu a filmově. Zatímco tak v takovém Scary movie nemáme ponětí, o čem hrdinům jde, ti nemají osobnost a jen odříkávají nesouvislé "hlášky", jak přecházejí z jedné scény do truhé, Topper Harley je jedinečný charakter, má svůj cíl a jde si za ním. Nejde ani tak to to, že se najednou změnil z pilota na elitního vojáka, ale že jeho vlastnosti a schopnosti zůstávají stejné. Dějová linie (převzatá z druhého Ramba) není zbytečně překombinovaná, čímž si Výstřely drží pravidla místa, děje i času. A to je opět mnohem důležitější, než by se mohlo zdát.
Další silná stránka série je pak obsazení. Charle Sheen, do té doby spíše vážný herec, měl ještě charizma a z jeho herectví jste neměli pocit, že mu asistenti museli dát adrenalinovou injekci, aby byl po tom absťáku vůbec schopen chodit. I když obecně si myslím, že komediální role pro něj nejsou to pravé (Scary Movie 3 a 4, seriál Dva a půl chlapa) a odsunuly ho z kariéry, do které se díky známému otci a spoluprací se Stonem mohl dostat, zde ale působí neokoukaně a originálně.
Vždy mě dostane Valeria Golino a její dokonale nepřítomný pohled, jenž si snad měla dát patentovat. Lloyd Bridges je pak sázkou na jistotu. Jeho prezident je nezapomenutelný. Richard Crenna, parodující sám sebe, je třešničkou na velmi chutném dortu. Výborné obsazení si důstojně zahrává s tak nebezpečnými věcmi, jakými je záměrné přehrávání. Povětšinou úspěšně. Proto tahle banda funguje.
Skoro ke konci bych měl vysvětlit, proč jsem si vlastně vybral dvojku. Jednoduše díky větší hustotě vtipů, která ostatně vyplývá z námětu samotného. Jednička se strefovala převážně do Top Gunu, což jí maličko přistřihlo křidélka v možnosti rozsahu. Naopak převážně akční dvojka má daleko více možností, které taky daleko víc využívá. Komediální prvky s těmi parodickými jsou tu mnohem provázanější a zatímco jednička na druhé - třetí zhlédnutí většinu nábojů vystřílí, u dvojky se mi nestalo, že bych v ní někdy nenašel nový vtip, nebo že by mi ten, na který se těším, přišel méně vtipný.
Někdo může namítnou, že je humor druhých Výstřelů moc buranský, moc hlasitý, moc americký, a že v něm Abrahams spíše než objevování nového piluje svoje trademarky - zřejmě je to všechno pravda, ale u těchhle recenzoidních textů se zapomíná na jedno - u parodie/komedie jde o to, jak se divák bavil. A já nevím jak vy, ale já se bavil...
PS: Žhavým výstřelům sluší dabing víc, než je u komedií obvyklé.

VELKÁ RECENZE
-

PODROBNÝ POPIS FILMU
Topper Harley (Charlie Sheen) žije v buddhistickém klášteře a přivydělává si jako zápasník. Jednoho dne za ním přijede plukovník Denton Walters (Richard Crenna) a Michelle Rodham Huddlestonová ze CIA (Brenda Bake) s žádostí o účast na záchranné misi vojáků, které zajal Saddám Husajn. Topper to odmítne, ale když se dozví, že Denton byl zajat, rozhodne se odcestovat do Washingtonu. Ve Washingtonu mezitím prezident Thomas Benson (Lloyd Bridges) hostí japonského premiéra Misahoru Sato (Clyde Kusatsu) s manželkou. Prezident Toppera přijme do nové mise a ten poté odjede s Michelle limuzínou do hotelu. Druhý den se vrtulníkem přesunou na místo, kde už na ně čeká Harbinger (Miguel Ferrer), který jim oznámí, že zajatce chtějí přemístit.
Členy mise jsou také Rabinowitz (Ryan Stiles) a Malý Pes. Následně se přesunou blíž k táboru. Při seskoku se Topperovi padák zamotá do větví, takže se musí odříznout. Topper se později dostává do rvačky se zakuklenou osobou, ze která se vyklube Ramada Rodham Hayman (Valeria Golino), bývalá Topperova milenka a nyní jejich kontakt. Ta je vezme zkratkou po řece, kde nejprve narazí na kapitána Benjamina Willarda (Martin Sheen) a později i na Husajnovy vojáky. Zachránci kontrolou skoro projdou, bohužel je prozradí Ramada, která je lodi jedinou ženou. Při přestřelce přijdou o loď, ale všichni přežijí. Dostanou se do tábora, kde při přestřelce zabijí Husajnovy vojáky. Mezitím se prezident rozhodne, že se jim vydá na pomoc. Topperovi se podaří zajatce zachránit, ale musí se vydat ještě pro jednoho - Dextera Haymana (Rowan Atkinson), manžela Ramady, který je vězněn v jiné části tábora, u Saddámovy vily. Zachránci se pod palbou vydávají k vrtulníku. Topper se mezitím dostane do vily, kde už na něj čeká Saddám Husajn (Jerry Haleva). Při vzájemném souboji je stav dlouho nerozhodný (Topper stihne navíc vyřídit hovor se Saddámvou manželkou Hillary), ale nakonec získává Husajn navrch.
V tu chvíli se do vily dostává i Benson a posílá Toppera hledat Dextera. Ramada při návratu k vrtulníku zjistí, že Michelle je zrádkyně a při vzájemném souboji ji sráží do moře. Topperovi se podaří Dextera zachránit a také prezident vítězí a Husajna a jeho psa zmrazí a rozbije na drobné kousíčky. Vlivem tepla však dochází k opětovnému spojení jednotlivých střepů do nové podoby Husajna. Ten se je pak snaží zastavit, ale je zabit pianem vyhozeným z letadla. Ještě předtím si chce Dexter vyfotit Ramadu s Topperem, ale padá ze skály do moře a umírá.
Žhavé výstřely 2 (anglicky Hot Shots! Part Deux) je americká komedie z roku 1993, která paroduje různé filmy, např. Rambo 3, Ponorka, Terminátor 2: Den zúčtování, Hvězdné války, Wall Street, Děla z Navarone, Total Recall, Robocop, Základní instinkt, Apokalypsa či Predator. Režie se chopil Jim Abrahams.

DABING
V českém znění: Gustav Bubník - Charlie Sheen (Topper Harley), Bohumil Švarc - Lloyd Bridges (Tug Benson), Lucie Benešová - Valeria Golino (Ramada Rodham Hayman), Pat Harvey (Reportérka), Kateřina Brožová - Brenda Bakke (Michelle Rodham Huddleston), Nancy Abrahams (Matka s dítětem), Alice Gruenberg (Matka rodiny na dvorku), Ladislav Županič - Miguel Ferrer (Harbinger), Ron Pitts (Hlasatel na kickboxovém zápase), Andreas Katsulas (Rufshaad), Gregory Sierra (Kapitán), Jiří Prager - Rowan Atkinson (Dexter Hayman), Bob Vila (Bob Vila), Kelly Connell (Rádio operátor), Wayne Satz (Moderátor), Carey Tall Sr. (Průvodčí), Don Gruenberg (Otec rodiny na dvorku), Clyde Kusatsu (Předseda vlády Soto), Karel Richter - Jerry Haleva (Saddám Husajn), Mitch Ryan (Gray Edwards), Martin Sheen (Benjamin L. Willard), Marcel Vašinka - Ryan Stiles (Rabinowitz), Radovan Vaculík - David Wohl (Gerou), Michael Colyar (Williams), Ben Lemon (Vůdce 2. družstva), James Lew (Kickboxer), Mark Steen (Adrian), Don Miloyevich (Taxikář), Kent Winfrey (Druhý pilot), Jan Pohan - Richard Crenna (Denton Walters + titulky).
Překlad: Lidmila Hrůzová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Josef Petrásek
Dialogy a režie: Soňa Bubníková
Vyrobilo: Studio Budíkov ve spoluprácí s Videostudiem Klondike KF a.s. 1995

Premiéra ČR: 19.8.1993
Premiéra USA: 21.5.1993 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.6.2011 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 8.5.2013 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 15 200 443
Tržby celkem - $ 133 752 825
Návštěvnost v ČR 587 426
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Žhavé výstřely gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-074/
Akční / Komedie, USA, 1991
Režie: Jim Abrahams, Hrají: Charlie Sheen, Cary Elwes

Žhavé výstřely 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-075/
Akční / Komedie, USA, 1993
Režie: Jim Abrahams, Hrají: Charlie Sheen, Lloyd Bridges
 
Tvůrci a herci
Jim Abrahams (Režie), Bill Badalato (Produkce), Basil Poledouris (Hudba), John R. Leonetti (Kamera), Malcolm Campbell (Střih), Jackie Burch (Casting), William A. Elliott (Scénografie), Mary Malin (Kostýmy), William Jacobs (Zvuk), Bruce Lacey (Zvuk), John Blake (Masky), Jim Abrahams (Scénář), Pat Proft (Scénář), Charlie Sheen (Herec), Lloyd Bridges (Herec), Valeria Golino (Herec), Richard Crenna (Herec), Brenda Bakke (Herec), Miguel Ferrer (Herec), Rowan Atkinson (Herec), Ryan Stiles (Herec), Mitchell Ryan (Herec), Tony Edwards (Herec), James Lew (Herec), Gerald Okamura (Herec), Chi Moui Lo (Herec), Scott Reeves (Herec), Martin Sheen (Herec), Andreas Katsulas (Herec), Clyde Kusatsu (Herec), Shaun Toub (Herec), Gregory Sierra (Herec)
 
1993/86/USA/Akční, Komedie, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Topper Harley (Charlie Sheen) píše na lodi poznámky: "Někdo kdysi napsal v pekle: Přicházíš o rozum.Tohle místo vypadá jako peklo, už ho nenávidím a jsem tu pár dní. Jsem unavený vstávám ve tři."  Poznámky jsou skoro totožné jako ty, které říká ve filmu Četa (1986), když píše dopis babičce.
- Otec Charlieho Sheena Martin Sheen souhlasil se svou krátkou rolí v tomto filmu jen v případě, pokud dají producenti jeho plat na charitu, kterou si vybere. Jelikož však nedostal tolik peněz, kolik požadoval, Charlie Sheen zbytek částky charitě doplatil.
- Český dabing prezidenta Bensona (Lloyd Bridges) obstaral Bohumil Švarc, který daboval také Dartha Vadera z filmové série Hvězdné války, na kterou snímek odkazuje.
- Ve filmu si cameo zahrál otec Charlieho Sheena (Topper Harley) Martin Sheen (Benjamina L. Willard), a to ve scéně, kdy se spolu se synem potkávají na míjejících se lodích. Jejich pozdrav zní: "Líbil ses mi ve Wall Street.", což je odkaz na film Wall Street (1987), ve kterém si spolu zahráli (Bud Fox a Carl Fox). Když si Topper píše deník a jeho myšlenky jsou přerušeny Benjaminem, který cituje scénu z filmu Apokalypsa (1979), jedná se o odkaz na tento film, ve kterém ztvárnil onu postavu.
- V závěrečných titulcích si můžeme přečíst i recept na polévku a podobné vtípky.
- Mnoho komparzistů filmu ztvárnili rodinní příšlušníci scenáristů Jima Abrahamse a Pata Profra.
- Původní název filmu byl Hot Shots, Part Deux! The Exploitation. Takin' it to the Bank.
- Saddámova lednička obsahuje mimo jiné tyto potraviny: "Hungry Nomad" (Hungry Man), mléko, které obsahuje 2 % velbloudího mléka a "staré irácké pivo".
- Charlie Sheen na sobě tvrdě pracoval, aby si vypěstoval svaly takové, aby mohl parodovat Sylvestera Stallona. Cvičil i osm hodin denně.
- Richard Crenna (plukovník Denton Walters) paroduje sám sebe. Jeho postava totiž jasně odkazuje na plukovníka Samuela Trautmana ze série Rambo.
- Všechny ženské postavy mají prostřední jméno Rodham. Odkaz na tehdejší první dámu USA.
- Počet mrtvých ve filmu je 114. Topper Harley (Charlie Sheen) zabije 103 lidí.
 
 Odkazy