Ace Ventura: Zvířecí detektiv / Ace Ventura: Pet Detective (1994/86/USA/Komedie, Krimi) 72%

15.10.2018 16:28
JEDNOU VĚTOU
„Nové šílenství - nové dobrodružství - stejný účes - Ace se vrací!“

OBSAH
Ace Ventura se uchýlil do buddhistického kláštera, kde se plně oddal meditacím, ale nezůstane bez práce dlouho. Objeví se totiž neodbytný cizinec, který mu nabídne práci a společně s představeným kláštera, který by se svérázného detektiva rád zbavil, ho přesvědčí, aby nabídku přijal. Jde o to, aby v provincii Bonai našel ukradené posvátné zvíře kmene Wačatů, bílého netopýra Šikaku, které měla náčelníkova dcera dostat jako svatební dar. Pokud by se zvíře nenašlo, je útočný kmen Wačutů, z něhož pochází ženich, připraven nevěstin kmen zmasakrovat a do jednoho vybít. Ace nejprve ztropí řadu skandálů v sídle konzula Cadbyho, kde šokuje zdejší bělošskou smetánku, a potom se okouzlen Afrikou vydává do vesnice, aby zahájil pátrání.Setká se tu mimo jiné také s krásnou náčelníkovou dcerou, která na něj má velmi neobvyklou prosbu a přestože jí nedokáže odolat, nezapomíná na své poslání. Brzy se dostane na stopu bezcitnému lovci ohrožených druhů zvířat Quinnovi, jehož havraní pero najde v jeskyni, odkud byl netopýr ukraden. Sleduje ho pomocí velmi rafinovaných metod a pomalu se přes řadu nečekaných nebezpečí propracovává k odhalení skutečného pachatele i jeho nekalých úmyslů.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Carreyův temperament a zápal pro situační komiku pokračuje, znovu řadu scén vyhání do absurdních vod a znovu vše tak nějak stojí a padá právě s hlavním představitelem. Scénář je vykalkulovaný produkt podle příručky, kolikrát nedrží pohromadě a jen lepí scény, ve kterých Carrey ukazuje, co všechno se dá udělat s lidským obličejem. Jinak ale dvojka trpící všemožnými chorobami pokračování. (castor) 2*

Včas skončit, a pokud možno, nacpat do pokračování o excentrickém zvířecím detektivovi co nejvíce gagů. Tohle si zřejmě řekli tvůrci. A jak řekli, tak udělali. V praxi to znamená, že snad každý záběr tlačí na divákovu bránici, ale pochopitelně vedle sebe se seřadily gagy vtipné, originální, naivní i trapné. O dějovou zápletku vlastně ani nejde, když uvážím, jak se z toho všeho vytrácí pátrání po vzácném bílém netopýrovi, na jehož vypátrání byl detektiv Ace Ventura přivolán. Carrey táhne film kupředu opravdu nebývalou silou a není na něm znát nechuť z natáčení panující kolem druhého dílu. Jeho zásluhou je dvojka napěchována gagy až k prasknutí, ale stejně u Carreyho tak trochu převládal pocit, že je mu jedno, jak tohle pokračování diváci přijmou. Nemám větších výhrad, ale v době uvedení na mě tahle komedie zabrala víc. Občas se objeví fámy z chystaného třetího dílu. I kdyby se jednou opravdu (s Carreym) realizoval, jistě by to Carreyho vrátilo na výsluní popularity. 60% (kingik) 3*

Tohle, že je nevydařený pokračování? No to je snad jako jenom vtip, ne? tak to už by stačilo, teď to hodnocení pěkně rychle změňte, už to neni legrace. tak šup šup, ať už to je. Jim Carrey je tady prostě pořád ve formě, sice ze začátku Carrey po úspěchu prvního dílu šoupe jeden vytlemenější výraz než druhej a pak to působí trošku přeplácaně, ale to se po chvilce změní v Carryeho one man show a nezadržitelně se to řítí až ke konci, takovým mega tempem, až je vám nakonec líto, že to už skončilo. Možná to teda pár slabších chvilek má, ale to mi rozhodně nezabrání tomu dát 5* (Shit) 5*

OLDIES FILMU
Slyšíte to? Nemluvím o Carreyho ječení, ani o volání divočiny, mluvím o hlasu, bez kterého už trailery nebudou to, co bývaly. Druhý Ace Ventura by mohl být exemplárním příkladem vlivu Dona LaFontainea, protože bez Hlasu božího a jeho následníků, bychom se nedočkali tak zábavného kontrastu mezi Carreyho skopičinami a hromotluckým hlasem dabéra.  A trailer by šel prudce dolů. Jim by si za to mohl sám. Mimické vylomeniny jeho gumového ksichtu jsou sice k potrhání skoro ve všech situacích a rvačka s krokodýlem je prostě bezva, v traileru ale tyhle jednotlivé epizodky nepůsobí úderně. Ne tak, jak by měly. Druhý Ace Ventura trpí klasickým syndromem dvojek, takže se snaží být ve všech směrech lepší, aby nakonec skoro všechno zpacká. Proto je tahle ukázka jen sérií za sebou poskládaných scének bez ladu a skladu, jejichž snaha vykouzlit na tváři úsměv je díky slabému hudebnímu doprovodu a střihu občas křečovitá. Podobně nenápadité trailery většinou stojí na jediné věci, můžete tedy hádat, kdo to nakonec zachraňuje. Ne, krokodýli to nejsou. Jim Carrey kupodivu také ne.

VELKÁ RECENZE
Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995) je druhým pokračováním detektivního žánru, který může fungovat i trochu jinak, než jak jsme zvyklí. Schopnost dedukce nemají jenom namyšlení obtloustlí páni, ale i normální blázni.
Ace Ventura je zvířecí detektiv, který se nakvartýroval do kláštera mezi mnichy, aby se dostal ze smrti jednoho mývala. Bere svou práci opravdu vážně, ale na rozdíl od normálního ochránce slabých a nevinných zvířat se chová dost potrhle a bláznivě. Jako když vezmete povahu škodolibého dětinského parchanta a skloubíte ji s morálními principy.
I proto mnichové doslova šílí radostí, když se dozvídají, že od nich Ace Ventura odchází. Těžko by mu mohli vyčítat cokoliv jiného, než právě jeho manýry. A jednodušší to s ním nemá ani jeho nový zaměstnavatel. Ten potřebuje, aby našel zvláštního bílého netopýra, který je pro dva primitivní domorodé kmeny svatý.
Skámošit se s takovým vůdcem domorodého kmene je jednoduché, když víte jak na to. Stačí pořádně zalovit v hrtanu, plivnout na něj, a už je s vámi jedna ruka. Právě kulturní rozdíly, které primitivní civilizaci dělí od té naší, nespočívají jenom v uznávaných pravidlech, ale i v chování. Avšak činy znamenaly ve všech kulturách vždycky mnohem víc než slova, a když se v takové primitivní vesnici jenom neklábosí a je třeba něco udělat, může si Ace Ventura dovolit chovat se podle svého. Jak pátrání po ztraceném netopýrovi pokračuje, zjišťujeme, že ho ukradl stejný člověk, který Ace zaměstnává. Záměrně proti sobě oba primitivní kmeny poštval, aby mohl na jejich půdě těžit bez starostí netopýří trus.
Dalo by se říct, že jde o klasický případ, ve kterém na diváka nečeká nic nečekaného. Ovšem příběh Ace Ventury není tolik o zápletce, jako o deduktivním uvažování, spojeném s bláznivým chováním. Pokud jsme zvyklí žít ve striktně etické a solidní společnosti, učíme se vyhodnocovat mezilidské vztahy podle měřítek, která jsou předem daná a časem prověřená. Ale tím přicházíme o spontánnost a vůli k tomu hledat řešení, která by mohla být v konfliktu s obecně uznávanými pravidly.

Ocenění:
Razzies
1995 - Nejhorší Remake nebo Sequel (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Nova, Prima)
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Ace Ventura), Antonín Molčík - Ian McNeice (Fulton Greenwall), Jiří Klem - Simon Callow (Vincent Cadby), David Suchařípa - Tommy Davidson (malý bojovník), Pavel Šrom - Bob Gunton (Burton Quinn) + (titulky), Dana Černá - Sophie Okonedo (princezna Wachati), Radovan Vaculík - Michael Reid MacKay (plešatý manžel na večírku), Jiří Valšuba - Maynard Eziashi (Ouda), Ludvík Král - Ken Kirzinger (pilot helikoptéry), Bohuslav Kalva, Vladimír Fišer, Josef Carda, Jiří Kodeš - Arsenio 'Sonny' Trinidad (mnich) + Bruce Spence (Gahjii), Jaroslav Someš, Jana Andresíková - Kristin Norton (žena na večírku) + Patti Tippo (máma turistka), Helena Brabcová - Kayla Allen (Letuška), Jan Palouš - Warren Sroka (kluk turista)
Překlad: Kateřina Bryanová
Zvuk: Antonín Němec
Střih: Otakar Peukert
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Warner Home Video 1996

2. DABING (ČT, AMC, Filmbox)
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Ace Ventura), Milan Horský - Ian McNeice (Fulton Greenwall), Ladislav Cigánek - Simon Callow (Vincent Cadby), Dušan Urban, Jiří Kodeš - Bob Gunton (Burton Quinn), Dita Vojnarová - Sophie Okonedo (princezna Wachati), Luděk Randár - Michael Reid MacKay (plešatý manžel na večírku), Igor Bareš - Tommy Davidson (malý bojovník) + Bruce Spence (Gahjii), František Strnad - Maynard Eziashi (Ouda), Ladislav Lakomý - Arsenio 'Sonny' Trinidad (mnich), Sylva Cupáková - Kayla Allen (Letuška), Sylva Talpová - Kristin Norton (žena na večírku), Martin Kolár (titulky)
Překlad: Hana Kašparovská
Dialogy: Radmila Heiniková
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Zvuk: Jiří Peřina
Produkce: Jaroslava Pánková
Režie: Mikuláš Pánek
Vyrobil: Morgan Creek International ve studiu All Sound 2001

3. DABING (Universal Channel)
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Ace Ventura), Jiří Knot - Ian McNeice (Fulton Greenwall), Miroslav Táborský - Simon Callow (Vincent Cadby), Miroslav Hanuš - Bruce Spence (Gahjii) a další
Překlad: Hana Kašparovská
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Jana Trefná
Dialogy a režie: Mikuláš Pánek
Vyrobila: Společnost SDI Media v roce 2011

4. DABING (MGM)
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Ace Ventura), Miroslav Saic - Ian McNeice (Fulton Greenwall), Milan Slepička, Tereza Chudobová - Sophie Okonedo (princezna Wachati), Stanislav Lehký, Ludvík Král, Stanislava Jachnická - Kristin Norton (žena na večírku), Vladimír Čech - Simon Callow (Vincent Cadby), Luděk Čtvrtlík, Jakub Saic, Tomáš Juřička - Bob Gunton (Burton Quinn), Jiří Valšuba, Ivo Novák (titulky), Bohuslav Kalva - Arsenio 'Sonny' Trinidad (mnich), Jana Altmannová, Kryštof Horák - Warren Sroka (kluk turista) a další
Překlad: Lucie Haviárová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Úprava: Veronika Kernová
Režie českého znění: Hana Krtičková
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM v roce 2011

Premiéra ČR: 15.2.1996 Gemini Film
Premiéra USA: 10.11.1995 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1996 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.3.1997 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.11.1997 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 215 182
Tržby celkem - $ 212 385 533
Návštěvnost v ČR 163 500
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Ace Ventura: Zvířecí detektiv gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-072/
Komedie / Krimi, USA, 1994
Režie: Tom Shadyac, Hrají: Jim Carrey, Courteney Cox

Ace Ventura 2: Volání divočiny gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-073/
Komedie / Dobrodružný, USA, 1995
Režie: Steve Oedekerk, Hrají: Jim Carrey, Ian McNeice
 
Tvůrci a herci
Tom Shadyac (Režie), James G. Robinson (Produkce), Ira Newborn (Hudba), Julio Macat (Kamera), Don Zimmerman (Střih), Mary Jo Slater (Casting), William A. Elliott (Scénografie), Bobbie Read (Kostýmy), Russell C. Fager (Zvuk), Sheryl Ptak (Masky), Jim Carrey (Scénář), Tom Shadyac (Scénář), Jack Bernstein (Scénář), Jim Carrey (Herec), Courteney Cox (Herec), Sean Young (Herec), Tone Loc (Herec), Noble Willingham (Herec), Troy Evans (Herec), Udo Kier (Herec), Frank Adonis (Herec), Tiny Ron (Herec), John Capodice (Herec), Alice Drummond (Herec), Mark Margolis (Herec), Antoni Corone (Herec), Will Knickerbocker (Herec), Laird Stuart (Herec), Rebecca Ferratti (Herec), Randall 'Tex' Cobb (Herec), Bill Zuckert (Herec)
 
1994/86/USA/Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Ace Ventura (Jim Carrey) nosí hodinky značky Timex.
- Stadion ve filmu se jmenuje Sun Life Stadium, dříve známý jako Joe Robbie Stadium.
- Jim Carrey měl pro svou roli inspiraci Korelu. Vybral si samé barevné oblečení, aby vypadal jako tropický pták, chodil jako pták, při verbálním projevu dělal ptačí pohyby a rovněž účes uzpůsobil podle ptáků.
- Na motívy filmu vznikol aj animovaný seriál Ace Ventura: Pet Detective (od r. 1996).
- Honorář Jima Carreyho byl $350 000.
- Postava seržanta Aguado byla pojmenovaná podle producenta filmu Kena Aguada.
- Postava Mellissy Robinson byla pojmenována podle dcery autora knižní předlohy Jacka Bernsteina.
- Hlas hlavní postavy je vymyšlený Jimem Carreym, který ho používal při svých stand-up show. Stejně tak věta "All righty then" byla jeho frází, kterou často při svých živých vystoupeních opakoval.
- Scéna, ve které o sobě prohlašuje Ventura, že je expertním trenérem delfínů byla dodána až na VHS verzi v roce 1994. Byla označena za materiál, který nebyl k vidění v kinech.
- Jim Carrey trval na tom, aby se ve filmu objevila jeho oblíbená kapela "Cannibal Corpse". Skladba, kterou ve filmu zahrají "Hammer Smashed Face" je z jejich třetí desky.
- Auto, které řídí Ace je Chevrolet Monte Carlo z roku 1972.
- V reálu skončilo 19. finále Super Bowlu mezi San Francisco a Miami 38:16.
- S nápadem rozervat na konci šaty Sean Young a odhalit její podprsenku přišel Jim Carrey.
- Název nemocnice "Shady Acres Mental Hospital" je odkaz na jméno režiséra Tom Shadyaca.
- Na konkurz na hlavní roli se dostavila i Lauren Holly, roli dostala, ale nakonec ji nepřijala.
- Poznámka, která je stole Einhorna má datum 17. ledna, což je datum narození Jima Carreyho.
 
Odkazy