Ace Ventura 2: Volání divočiny / Ace Ventura: When Nature Calls (1995/90/USA/Komedie, Dobrodružný, Akční, Mysteriózní) 63%

15.10.2018 16:32
JEDNOU VĚTOU
„Výjimečně "drsná" komedie o neobvyklém detektivovi“

OBSAH
Ace Ventura je specialistou na pátrání po ztracených zvířatech. Jeho nejnovějším případem je pátrání po delfínovi Snowflakeovi, který je maskotem Miamských delfínů, což je tým amerického fotbalu. Delfína ukradli neznámí muži a mužstvo je bez svého maskota značně nejisté, což není před blížícím se Miamským pohárem ten nejlepší stav. Ředitelka marketingu Melissa Robbinsová je sice šokovaná Venturovým klackovitým chováním, přesto mu však případ svěří. Zpočátku se zdá, že stopa vede k bohatému Ronaldu Campovi, který nedávno koupil zařízení na přepravu delfínů a je známý svým zájmem o americký fotbal. Jenže brzy se tato stopa ukáže jako lichá. Případ dostane mnohem závažnější rozměr, když je nalezen trenér Delfínů Podacter mrtev. Ace brilantním způsobem přesvědčí detektiva Aguada i poručici Einhornovou, že nešlo o sebevraždu, ale o vraždu.   Objeví také fotografii bývalého hráče Delfínů Raye Finkla, který byl vyhozen poté, co zavinil prohru svého mužstva. Ace však zjistí, že za prohru mužstva může jiný hráč, současná hvězda mužstva Dan Marino, a že Finkle, který skončil v blázinci, z něj před lety uprchl. Ace spěchá za Marinem, ten je však právě v té době unesen. Ace objeví další stopu, která vede přímo k šokujícímu odhalení pachatele obou únosů. Ace již ví, kdo je kdo v této podivné hře, ale ještě má před sebou opravdu těžký úkol, musí zachránit a osvobodit nejen delfína, ale také Marína a včas je dopravit na stadión, kde probíhá rozhodující střetnutí šampionátu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ace Ventura, jako postava, dokázala jedno, a to hlavně to, jak ohebný a neskutečně ujetý je humor Jima Carreye, kterého vyšvihla mocným nástupem nahoru a jen tak ho nedokázala sundat dolů, až pomalu v dnešní době, kdy mi příjde, že o jeho jméno začíná být, v rámci komedie, stále méně zájemců, kteří by z něj opět dokázali vymáčknout nejvíce jako tenkrát v této komedii. Netvrdím, že se to někdy nepodaří, ale věřím, že se to nikdy nikomu nepodaří tak jako tenkrát v tomto filmu. Komedie nikdy nebyla zábavnější a ujetější, pokud jste do ní neobsadili Jima Carreye. On se pro komedii narodil, měl by u ní taky nadosmrti zůstat. Jeho ksicht dokáže bavit diváky, včetně mě. Jen doufám, že se ještě nějakých podobných komedií v budoucnu ještě někdy dočkám. Přeci už je to jenom čtrnáct let od premiéry tohoto filmu a psaní tohoto komentáře. No uvidíme, rozhodně mu i nadále budu v jeho tvorbě fandit. Jim Carrey je herec jak má být. Komedii si užívá a vážnější role zahrát dokáže i když tady to tenkrát zas tak moc jasný nebylo :) --- Když se nevrátím do pěti minut, tak čekejte dál. (Malarkey) 3*

řed lety raketově odstartoval jednu hvězdnou kariéru, ukázal, co všechno se dá udělat s lidským obličejem, v posteli vyzkoušel vděčné majitelky nalezených domácích mazlíčků a do spodního prádla svlékl policejního poručíka s tváří Sean Young. Ostatní zúčastnění dělají Jimu Carreymu pouze křoví. On je v podstatě jedinou postavou, se kterou film padá i boduje. Carrey, který svou předchozí televizní kariéru založil hlavně na improvizaci, rychlém žvatlání a kroucením huby, si zvířecím detektivem udělal pořádné jméno a významný vykřičník v diářích producentů nejen komediálních látek (ve stejný rok přišly i taškařice Blbý a blbější a Maska, následoval i záporák Hádankář v Batmanu navždy). Scénář je samozřejmě šitý horkou jehlou, jednotlivé scény jsou spíš komickými výstupy, které ve střižně nějak logicky seskládali. Je však evidentní, že Ace Ventura nestaví své kvality na zápletce, ale tvůrci zdůrazňují jeho důvtipné řešení situací spojených s bláznivým chováním. Nebýt hlavního herce, výsledek by byl poloviční. Na druhou stranu je férové připomenout, že právě obličejové svaly hlavní postavy a jeho repliky jsou natolik rychlé, že divák, neovládající plynulou angličtinu, nestíhá zvedat hlavu od titulků a zase zpět. Český dabing totiž Carreyho dikci nahradit určitě nesvede. (castor) 3*

V té době tu Jima Carreyho vůbec nikdo neznal a mně jeho humor připadal osvěžující. Prostě se zrodil nový a geniální druh komika, který právě v této komedii zúročil svůj jedinečný komický potenciál. I komedie pohrávající si s prvky parodie má něco do sebe. Příběh o zmizelém delfínovi a jeho následném vyšetřování jeho zmizení je sice triviální, ale Carrey dokáže utáhnout i ty nejslabší chvilky filmu a naprosto svou živelnou komikou strhává jako lavina vše kolem sebe. Dnes už mě jeho humor tolik nebaví. Carrey se mně okoukal a velmi často své grimasy opakuje. 70% (kingik) 4*

V.I.M. FILMU
Jsou herci, kteří na svojí velkou roli čekají dlouhá léta a pak jsou klikaři, co to trefí na hřebíček hned při svém prvním pokusu. Tím nechci říct, že by Jim Carrey posledních dvanáct let jen tak přešlapoval. Dokázal toho hodně, ale přesto je jeho Ace Ventura cenným příspěvkem do filmové pokladnice a dodnes patří v mojí poličce guilty pleasures na jedno z předních míst. Ve V.I.M většinou "sponzoruji" spíš akční žánr a pokud bychom vyráběli nějakou definici velmi důležitých filmů, zřejmě by v ní zaznělo, že to musí být snímky kvalitní po všech stránkách.
Ace je ale jiný. Všechno v něm stojí a padá s Carreyem a volností, kterou mu scénář dopřál. Herci ve vedlejších rolích jsou zralí na odpis (i když Courtney Cox to alespoň sekne), režisér nemůže za kamerou popadnout dech a Carrey improvizuje, rozesmívá a vymýšlí na plné obrátky, až mu z toho vibruje účes vyhnaný nad tři patra. Jeho neuvěřitelná fyzická exhibice je patrná už z úvodních titulků, ve kterých stihne vytasit z rukávů své havajské košile tolik nezapomenutelných scén, že by si s tím vystačil tucet současných hollywoodských komedií. Jenže Carrey nezpomaluje, ba přímo naopak. Způsob jakým "nahazuje" sluneční brýle, parkuje svoje fáro a imituje Star Trek, to je opět jen zlomek gagů rozprostřených na ploše pouhých pěti minut. Vynásobte to dvaceti, přidejte nějakou matematickou konstantu a vyjdou vám hodně sympatické hodnoty.
Carrey zkrátka stvořil monstrum k pomilování, jehož imitacemi se tu a tam bavíme, když se naskytne vhodná příležitost (má to co dělat s enormním množstvím vypitých piv ;). Míra vašeho srozumění logicky závisí na vašem vztahu ke Carreymu, ale pokud existuje něco jako film jednoho herce, je to tenhle a už pro tuhle etalonovitost si zaslouží tohle vyhřáté místečko v naší exkluzivní rubrice. Navíc si svorně myslíme, že Carrey je bůh. Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. To ale není hláška z Ace, takže abychom skončili stylově: Svatá prostato! :)

OLDIES FILMU
Ke kultovnímu bránicodrtiči jménem Ace Ventura se nám podařilo sehnat vskutku luxusní kousek (ostatně proto s ním zatěžujeme vaši linku :-), který se parametry může lehko srovnávat s absolutní elitou současné trailerové donášky. Podobné parodické entré, v němž je Ace srovnáván s akčními ikonami 90. let, jsme už párkrát viděli, ale před desítkou let, se museli chlapci ze studia plácat po zádech, jak pěkně se jim podařilo navodit úchylný styl Carreyovské komedie. Pak se ale už na monitor vetře sám zvířecí Sherlock a v ranečku si nese střemhlavý výcuc těch nejlepších gagů z filmu. Jim Carrey má vzácný dar, že své příznivce umí rozesmát i notoricky známým skečem, popř. dialogem, jenž jste ze své ohrané videopásky slyšeli častěji než Večerníčkovo "Dobrou noc, děti!", takže i po letech funguje trailer jako ideální výrobek svého druhu: Pobaví a naláká vaše smíchuchtivé buňky zaběhnout do nejbližší videopůjčovny nebo šáhnout do poličky a zpříjemnit si odpoledne smrští bláznivých vylomenin s gumovým Jimem. Perla se tísní vedle perly, ksicht stíhá ksicht a přesto v tom úchylném nátřesu ještě vyloženě chybí třeba legendární scéna "schovávání do krabice" nebo "slow-motion pirueta po zpátku". Ale za to tenhle vyvoněný trailer jednoduše nemůže. :-)

VELKÁ RECENZE
Ace Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho filmů.
U jednoho takového případu zachraňuje malého psa před zlým pánem. Ale ten detektivovi baseballovou pálkou rozbíjí přední sklo, a tak Ace Ventura řídí půlku filmu s hlavou vytaženou z dveřního okna.Jeho práce má spoustu výhod. Majitelky nalezených nebo zachráněných zvířat jej rády odměňují po svém a jsou naštěstí všechny dost sexy. Normální detektivové, vyšetřující “lidské” zločiny, si z něj dělají srandu. Ale občas policejní stanici navštívit musí. A tak se dostává i k případu únosu maskota místního fotbalového týmu – delfína Snowflake.
Fotbalový tým někdo sabotuje a s případem jsou spojené i vraždy, takže se pátrání po delfínovi s klasickou policejní prací dost kříží. Vlastně pořád se stává, že se před hezkýma ženskýma na Venturu vytahuje obtloustlý policejní detektiv a Ventura jej zase stírá. Vypadá dost zajímavě, jak se chová spontánně a všechno se tak daří!Sabotáže včetně vražd provádí jeden z bývalých hráčů. Postupně se z Venturova pátrání dozvídáme, jak se věci mají. On se zvířaty dost soucítí a všímá si i dalších věcí okolo sebe, které oko běžného profesionála nezachytí. A tak objevuje způsob, jak mezi všemi hráči jednoho ročníku najít toho kdo to dělá.
Ona je to v podání Jima Carreyho děsná legrace, ale představte si svět, ve kterém je všechno kolem vás (kromě zvířat) obráceno tak nějak proti vám a vašemu způsobu života. Ace Ventura je dost výstřední a reprezentuje chlápka, kterému nikdo nerozumí. Pozitivní na jeho příběhu je právě fakt, jak důvtipně si dokáže s každým nezdarem poradit.
Přitažlivá šéfová policie, která ho druhou polovinu filmu sváděla, se nakonec ukazuje jako hlavní pachatel a chlap po operaci změny pohlaví. Ace Ventura tak svůj případ vyřešil, ale musí se vypořádat s trpkou zkušeností, že ne všechny svůdné, rozhodné a autoritativní ženy jsou skutečnými ženami. Stejně tak jako všichni muži nejsou vlastně muži. Když sledujete pozorněji třeba chování obtloustlého policejního detektiva, vypadá to, jakoby bojoval s nějakou společenskou konkurencí. Žárlí a sám vlastně nic nedělá. Být vyšinutá individualita jako Ace Ventura je tedy patrně mnohem lepší než produkt nějakých konvenčních ženských autorit. A o tom zvířecí detektiv je.

Ocenění:
Razzies
1994 - Jim Carrey (Nejhorší vycházející hvězda) (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Nova, Prima)
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Ace Ventura), Jana Mařasová - Courteney Cox (Melissa Robinsonová), Jana Andresíková - Sean Young (Lois Einhornová) + Alice Drummond (paní Finkleová), Pavel Šrom - Tone Loc (Emilio) + Dan Marino (Dan Marino) + (titulky), Dalimil Klapka - Randall 'Tex' Cobb (pruďas) + Noble Willingham (Riddle) + John Capodice (seržant Aguado) + Bill Zuckert (pan Finkle), Antonín Molčík - Troy Evans (Roger Podacter), Jiří Zahajský - Udo Kier (Ron Camp), Jiří Kodeš
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Gabriela Zadražilová
Režie: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov pro Warner Home Video 1994

2. DABING (ČT, AMC, Filmbox)
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Ace Ventura), Dita Vojnarová - Courteney Cox (Melissa Robinsonová), Sylva Talpová - Sean Young (Lois Einhornová), František Strnad - Tone Loc (Emilio), Ladislav Cigánek - Dan Marino (Dan Marino), Jiří Kodeš - Udo Kier, Noble Willingham (Ron Camp, Riddle), Igor Bareš - Randall 'Tex' Cobb (pruďas), Zdeněk Junák - John Capodice (seržant Aguado), Ladislav Lakomý - Bill Zuckert (pan Finkle), Olga Hegerová - Alice Drummond (paní Finkleová) + Florence Mistrot (sousedka), Eva Daňková - Rebecca Ferratti (pruďasova bývalá manželka) + Cristina Karman (reportérka), Jaroslav Krejčí, Luděk Randár - Raynor Scheine (Woodstock), Milan Horský - David Margulies (psychiatr), Martin Kolár - Gary Munch (režisér) + (komentář v TV) + (titulky)
Překlad: Hana Kašparovská
Dialogy: Radmila Heiniková
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Zvuk: Jiří Peřina
Produkce: Jaroslava Pánková
Režie: Mikuláš Pánek
Vyrobil: Morgan Creek International ve studiu All Sound 2001

3. DABING (Universal Channel)
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Ace Ventura), Stanislava Jachnická - Sean Young (Lois Einhornová), Tereza Chudobová - Courteney Cox (Melissa Robinsonová), Martin Stránský - Tone Loc (Emilio), Jakub Saic - Dan Marino (Dan Marino), Milan Slepička - Noble Willingham (Riddle), Stanislav Lehký - John Capodice (Aguado), Vladimír Čech - Raynor Scheine (Woodstock), Jiří Valšuba - Frank Adonis (Vinnie), Tomáš Juřička - Tiny Ron (Roc), Zbyšek Horák - Troy Evans (Roger Podacter), Luděk Čtvrtlík - Udo Kier (Ron Camp), Ivo Novák - David Margulies (doktor) a další
Překlad: Hana Kašparovská
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Jana Trefná
Dialogy a režie: Mikuláš Pánek
Vyrobila: Společnost SDI Media v roce 2011

4. DABING (MGM)
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Ace Ventura), Tereza Chudobová - Courteney Cox (Melissa Robinsonová), Stanislava Jachnická - Sean Young (Lois Einhornová), Miroslav Saic - Troy Evans (Roger Podacter), Milan Slepička, Stanislav Lehký, Ludvík Král - Tone Loc (Emilio), Vladimír Čech - Raynor Scheine (Woodstock), Luděk Čtvrtlík - Udo Kier (Ron Camp), Jakub Saic - Dan Marino (Dan Marino), Tomáš Juřička - Tiny Ron (Roc), Jiří Valšuba, Ivo Novák - David Margulies (doktor), Bohuslav Kalva - Bill Zuckert (pan Finkle), Jana Altmannová - Alice Drummond (paní Finkleová), Kryštof Horák a další
Překlad: Lucie Haviárová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Úprava: Veronika Kernová
Režie: Hana Krtičková
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM v roce 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 28.6.1994 Gemini Film
Premiéra USA: 4.2.1994 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1995 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 26.5.1998 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 006 811
Tržby celkem - $ 107 217 396
Návštěvnost v ČR 80 451
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Ace Ventura: Zvířecí detektiv gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-072/
Komedie / Krimi, USA, 1994
Režie: Tom Shadyac, Hrají: Jim Carrey, Courteney Cox

Ace Ventura 2: Volání divočiny gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a0-073/
Komedie / Dobrodružný, USA, 1995
Režie: Steve Oedekerk, Hrají: Jim Carrey, Ian McNeice
 
Tvůrci a herci
Steve Oedekerk (Režie), James G. Robinson (Produkce), Robert Folk (Hudba), Donald E. Thorin (Kamera), Malcolm Campbell (Střih), Ferne Cassel     (Casting), Stephen J. Lineweaver (Scénografie), Bobbie Read (Kostýmy), Michael Hilkene (Zvuk), Pauletta O. Lewis (Masky), Steve Oedekerk (Scénář), Jim Carrey (Herec), Ian McNeice (Herec), Simon Callow (Herec), Maynard Eziashi (Herec), Bob Gunton (Herec), Sophie Okonedo (Herec), Tommy Davidson (Herec), Adewale Akinnuoye-Agbaje (Herec), Danny D. Daniels (Herec), Sam Motoana Phillips (Herec), Damon Standifer (Herec), Andrew Steel (Herec), Bruce Spence (Herec), Ken Kirzinger (Herec), Leif Tilden (Herec), Kristin Norton (Herec)
 
1995/90/USA/Komedie, Dobrodružný, Akční, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Role Ace Ventury je jediná v kariéře Jima Carreyho, kterou ztvárnil dvakrát.
- Úvodní scéna, kde "zemře mýval", je parodií podobné scény z filmu Cliffhanger (1993).
- Auto, na ktorom sme mohli vidieť Ace Venturu (Jim Carrey) na konci filmu, je Chevrolet S-10 Modified z roku 1989. Ace nosí hodinky značky Timex.
- Steve Oedekerk měl původně jen psát scénář, ale nakonec se chopil i režie.
- Jim Carrey dostal za roli Ace Ventury 5 milionů dolarů.
- Režisér Tom DeCerchio odišiel krátko po začatí natáčania a režisérsky post zaujal scenárista Steve Oedekerk.
 
Odkazy