Přepadení v Pacifiku / Under Siege (1992/103/USA, Francie/Akční, Drama, Thriller) 73%

07.11.2018 07:50
JEDNOU VĚTOU
„Steven Seagal bojuje proti teroristům na vojenské lodi USS Missouri."

OBSAH
Proslulá, plně vyzbrojená americká bitevní loď Missouri vyplouvá na svou poslední plavbu. Slavnost se však brzy změní v drama, protože teroristé se chtějí zmocnit jaderných zbraní na lodi. Je jen jeden člověk, který je může zastavit a tím je odvážný kuchtík Steven Seagal. Úspěšný americký akční thriller je variací s dnes často frekventovaným motivem uzavřené společnosti ocitající se v moci bezcitných teroristů, kteří však ve svém jinak dokonalém plánu nepočítají s osamělým bojovníkem, jenž se jim staví do cesty. Po moderním mrakodrapu a letišti se takovou uzavřenou společností stala posádka americké bitevní loďi Missouri s jadernými střelami Tomahawk na palubě. Ta je přepadena teroristy, převlečenými za personál najatý k oslavě kapitánových narozenin, vedenými zrádným důstojníkem Krillem a paranoidním Strannixem, bývalým expertem CIA. Netuší, že v podpalubí je čeká elitní vojenský specialista Casey Rybak, který na lodi po degradaci pracuje jako kuchař. On jediný může zabránit nebezpečí, které hrozí celému světu. Postupně začíná teroristy likvidovat, nejprve sám, později s pomocí půvabné dívky Jordan Tate a částí osvobozené posádky.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na Seagalovkách jsem vyrůstal a bez ostychu přiznávám, že tohle je moje nejoblíbenější. Když se na to člověk po letech dívá střízlivým pohledem, je mu až trapno, co jej kdysi tak bralo. Srdce mě nutí plácnout sem pět hvězdiček, ale myslím že tohle je ten případ, kdy je lepší řídit se hlavou. 60%. (Matty) 3*

Akční hit roku 1992 v čele s dnes již těžkotonážním Stevenem „já se bojím jehel“ Seagalem, nicméně před těmi šestnácti lety to Stevenovi seklo a hlavně se uměl hýbat (závěrečný fight je snad až nadčasový, prostě vynikající). Děj odehrávající se v těsných chodbách, na kluzkých palubách a v podpalubí bitevní fregaty Missouri je vcelku zajímavý, dynamický a prošpikovaný gesty a hláškami Tommy Lee Jonese. O akční scény není opravdu nouze a když se nestřílí z pistolí, samopalů, těžkých kulometů a děl, tak se odpalují granáty, hází se nože a vytrhávají ohryzky z krků. Film svižně plyne a nechává vyniknout rozhodně nadprůměrnou inteligenci a chladnou hlavu Caseyho Rybacka (purpurové srdce s hvězdou se zase tak často neuděluje, že??). Rozhodně nejpovedenější snímek mistra Seagala. Aikidó technika, která mě nejvíc zaujala: Ke konci zaútočí na Caseyho Rybacka zpoza rohu protivník. Ryback mu neuvěřitelným způsobem zkroutí ruku a perfektním chvatem, pravděpodobně alternativa hodu sekem (šihonage), jím mrští o palubu lodi! 35 miliónů dolarů(rozpočet)/156,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/43 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí). (Lateef) 4*

Tento film jednoduše neztratil ani s narůstajícími léty. V záplavě všech těch Matrixů a Avatarů má svůj neodolatelný půvab i když je jakousi nástavbou, která principielně vychází ze Smrtonosných pastí. Příběh je prostý a staví na všech základních kamenech akčního filmu tehdejší doby. Máme zde inteligentního a nelítostného padoucha s vskutku megalomanským cílem, dokonalý padoušský plán, spoustu syrového masa, stovky nevinných a uzavřený prostor. Nakonec tu je ještě jeden osamělý hrdina v podání Stevena Seagala, který víc střílí, než by se rval. Tento mlčenlivý bojovník maskovaný za kuchaře prochází celou lodí a postupně teroristům hatí jinak dokonalý plán. Tenkrát v kině za 5*. Po devatenácti letech 5*. Časy se mění, hrdinové zůstávají. (Segrestor) 5*

VELKÁ RECENZE
Film začíná v Pearl Harboru, kam přijíždí americká bitevní loď USS Missouri, s níž se na palubě loučí americký prezident George H. W. Bush. Poté se plavidlo vyzbrojené jadernými zbraněmi vydává na poslední plavbu do Kalifornie, kde bude vyřazeno ze služby.
Na palubě se nachází Casey Ryback (Steven Seagal), vrchní lodní mistr na místě kuchaře, který připravuje jídlo pro narozeninovou oslavu kapitána Adamse (Patrick O'Neal), v rozporu s přáním výkonného důstojníka velitele Krilla (Gary Busey), jenž objednal stravu a zábavu na Havaji a ta má být na palubu dopravena vrtulníkem. V kuchyni dojde ke vzájemné potyčce, po které nechává první důstojník kuchaře zavřít do mrazáku s vojenským dozorem. Za veselí posádky přilétá vrtulník CH–46 se členy kapely říkající si „Bad Billy and the Bail Jumpers“, obsluhujícím personálem a playmate Playboye „Miss červenec '89“ Jordan Tateovou (Erika Eleniaková). Ve skutečnosti se jedná o žoldáky vedené vyšinutým bývalým speciálním agentem CIA Billy Strannixem (Tommy Lee Jones), kterého se pokusila rozvědka zabít.
Krátce po začátku party zpívající Strannix vyzve osazenstvo, aby se v sále postavil důstojník s nejvyšší hodností. Když tak daný voják učiní, je zastřelen, členové skupiny odhalí zbraně a začne přestřelka, při níž umírá několik námořníků. Krill přichází do kajuty kapitána Adamse a také jej zastřelí. Teroristé přejímají vládu nad lodí, členy posádky směřují do podpalubí a zavařením průchodů se snaží omezit volný pohyb osob.
Strannix má v úmyslu ukrást zbraně, zejména řízené střely s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk nesoucí jaderné nálože, ty přenést na zcizenou severokorejskou ponorku, o níž se CIA domnívá, že byla potopena a prodat je na černém trhu. Nad lodí přelétající stíhací letoun F/A–18 Hornet je ozbrojenci sestřelen a začíná příprava raketového útoku na Honolulu a Pearl Harbor, mimo jiné s cílem vyřazení monitorovacích systému amerického námořnictva.
Dva žoldáci jsou posláni k likvidaci kuchaře zavřeného v mrazáku. Ten je zabíjí, vyrábí z potravinových surovin bombu a vychází z podpalubí. Po přerušení kontaktu se zabijáky jde situaci do kuchyně zkontrolovat Strannix, když v jeho přítomnosti dochází k explozi výbušniny v mikrovlnné troubě. Krill prověřuje Rybakovy záznamy uložené v admirálově kajutě a odhaluje jeho identitu bývalého elitního člena speciálních námořních jednotek SEAL s protiterostickým výcvikem.
Kuchař v jídelně naráží na nic netušící playmate Jordan, která odmítá zůstat osamocena a připojuje se k němu. Satelitním telefonem se spojuje s admirálem Batesem (Andy Romano) do Pentagonu a oznamuje odhad situace na palubě. Armáda má v plánu vyslat na Missouri tým SEAL, který by převzal zpátky velení lodě. Ryback mezitím nalézá skupinu skrývajích se námořníků v podpalubí, se kterými se chystá ke společnému aktivnímu boji. Prvním úspěchem je krátkodobé vyřazení elektrického proudu a tím obranných zbraňových systémů ovládaných žoldáky.
Při přiblížení dvou helikoptér CH-46, jež nesou speciální komando SEAL a jeho eskortu AH-1 Cobra, jsou oba stroje sestřeleny ručním protiletadlovým raketovým kompletem z ponorky zakotvené u bitevní lodi. Mise končí neúspěšně, Pentagon se rozhoduje ke konečnému vzdušnému útoku, který má Missouri potopit. Strannixovu týmu se daří opět získat kontrolu nad zbraňovými systémy, Tomahawky jsou překládány do ponorky, do jejíhož nitra také vchází Krill. Ryback se za pomoci své skupiny dostává k dělům, kterými střílí po ponorce. Těsně před jejím ponořením ji potápí přímým zásahem. V této části také umírá Rybackův otec Harry, kterého ztvárnil herec Alec Baldwin.
Teroristé odpalují dva Tomahawky s jadernou náplní směrem k Honolulu. Jedna raketa je na cestě zničena střelou odpálenou z hlídkující stíhačky F/A-18, druhá uniká a pokračuje k cíli. Strannixovým plánem je přilákat kuchaře k záchraně zajatců před jejich utopením. Ti jsou shromážděni ve velkém prostoru v podpalubí, který je zaplavován vodou z požárních hadic. Ryback se vydává na velící můstek, kde je překvapen Strannixem. Pod namířernou zbraní má na obrazovce sledovat zánik Honolulu. Dochází k debatě o jejich minulosti v CIA a následně propuká kontaktní boj s noži, končící zabitím Strannixe, poté co mu kuchař vytrhává pravé oko z očnice a zaráží čepel dýky do temene hlavy. Z Pentagonu přijímá deaktivační kód nutný ke zničení stále letící střely, která je zneškodněna méně než jednu minutu před dosažením Honolulu.
Při příjezdu do přístavu v San Franciscu probíhají na palubě oslavy. Ryback se během prohlídky lodním lékařem líbá s Jordan Tateovou. Poté následuje uctění památky kapitána Adamse. Posádka je nastoupena a Ryback salutuje ve slavnostní uniformě před kapitánovou rakví potaženou americkou vlajkou.
Přepadení v Pacifiku (anglicky: Under Siege) je akční drama z roku 1992 režírované Andrew Davisem. Děj se odehrává na americké bitevní lodi Missouri. Hlavní role ztvárnili Steven Seagal jako kuchař Casey Ryback, bývalý příslušník speciální jednotky námořnictva Navy SEAL, který musí na palubě zneškodnit skupinu žoldáků vedenou Tommy Lee Jonesem v postavě Billyho Stranixe a Garyho Buseye jako velitele Krilla.[2] Z hlediska odborné kritiky a finančních zisků se jedná o nejúspěšnější Seagalův snímek, jenž také obdržel dvě nominace na Oscara.
V roce 1995 byla uvedena premiéra pokračování s názvem Přepadení 2: Temné území (Under Siege 2: Dark Territory).

Ocenění:
Academy Awards
1993 - Mix zvuku (nominace)
1993 - Střih zvuku (nominace)

DABING
1.DABING (kino)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Steven Seagal (Casey Ryback), Jaromír Meduna - Tommy Lee Jones (William Strannix), Petr Pospíchal - Gary Busey (Krill), Nela Boudová - Erika Eleniak (Jordan Tateová), Jan Bartoš - Andy Romano (Bates), Zdeněk Mahdal - Nick Mancuso (Tom Breaker), Vladimír Kudla - Colm Meaney (Daumer), Bohumil Švarc - Patrick O'Neal (Adams), Bohuslav Kalva - Dale Dye (Garza), Dalimil Klapka - Dennis Lipscomb (David Trenton), Vítězslav Bouchner - David McKnight (Flicker), Vlastimil Zavřel - Troy Evans (Granger), Jan Přeučil - Richard Andrew Jones (Pitt), Martin Zounar - Raymond Cruz (Ramirez), Alena Procházková - Dru Anne Carlson (Spellmanová), Jindřich Hinke - John Rottger (Green), Zdeněk Blažek - Sandy Ward (Calaway), Pavel Šrom - Michael Welden (Ballard), Miloslav Mejzlík, Karel Richter, Radek Žák, Miroslav Saic, Milan Livora, Jiří Havel, Gustav Bubník - Tom Wood (Nash), Jiří Pomeje - Eddie Bo Smith Jr. (Shadow, první kapitán), Vladimír Fišer (titulky) a další
Překlad: Lubomír Oliva, Ivan Boukal
Zvuk: Josef Hubka
Střih: Eva Bobková
Produkce: Jiří Beránek, Martin Livora
Dialogy a režie: Marie Fronková
Vyrobil: Golem Film 1993

2.DABING (VHS, DVD. Nova)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Steven Seagal (Casey Ryback), Jaromír Meduna - Tommy Lee Jones, Duane Davis (William Strannix, Johnson), Petr Pospíchal - Gary Busey, Dale A. Dye (Krill, kapitán Garza), Eva Spoustová - Erika Eleniak (Jordan Tateová), Jan Přeučil - Don Marsh (vypravěč), Richard Jones (Pitt), Gustav Bubník - Damian Chapa, Tom Wood, Tom Druilhet (Tackman, desátník Nash, namořník, více rolí), Zdeněk Mahdal - Nick Mancuso, Glenn Morshower, Bernie Casey (Tom Breaker, podporučík Taylor, velitel Harris, více rolí + titulky), Karel Richter - Patrick O'Neal, Andy Romano, Troy Evans (kapitán Adams, admirál Bates, Granger), Jan Vlasák - Colm Meaney, Sandy Ward (Doumer, Calaway, více rolí) a další
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jiří Beránek
Překlad: Lubomír Oliva
Dialogy a režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobilo: Studio Dabing AB Barrandov pro Warner Home Video 1993

3.DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Steven Seagal (Casey Ryback), Otakar Brousek ml. - Tommy Lee Jones (William Strannix), Pavel Vondra - Gary Busey (Krill), René Slováčková - Erika Eleniak (Jordan Tateová), Jiří Plachý - Andy Romano (Bates), Luděk Čtvrtlík - Nick Mancuso (Tom Breaker), Bohuslav Kalva - Dale Dye (Garza), Jan Vágner - Dennis Lipscomb (David Trenton), Tomáš Borůvka - Colm Meaney (Daumer), Miloš Hlavica - Patrick O'Neal (Adams), Michal Michálek, Libor Terš - David McKnight (Flicker), Otmar Brancuzský - Troy Evans (Granger), Pavel Šrom - Richard Andrew Jones (Pitt), Petr Burian - Raymond Cruz (Ramirez), Radovan Vaculík - Glenn Morshower (Taylor), Jiří Valšuba (pobočník, Trilling), Tereza Chudobová - Dru Anne Carlson (Spellmanová), Radek Hoppe - Tom Wood (Nash), Michal Michálek - Damian Chapa (Tackman), Bohdan Tůma - Eddie Bo Smith Jr. (Shadow, první kapitán), Martin Stránský - Tom Reynolds (Wave), Jan Szymik (Damiani, technik), Alexander Postler (člen komanda 8), Svatopluk Schuller (epizody + sbory), Milan Slepička (epizody + sbory), Ivo Novák (epizody + sbory), Stanislav Lehký (Kuchař), Marcel Rošetzký (epizody + sbory), Daniel Margolius (epzody + sbory), Martin Janouš (epizody + sbory), Milan Bouška (epizody + sbory), Petr Franěk (epizody + sbory), Martin Učík (epizody + sbory), Vladimír Fišer - Sandy Ward (Calaway, titulky)
Vedoucí dramaturg: Michael Málek
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Překlad: Daniel Čáp
Zvuk: Jozef Kušnír
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistent režie: Petr Skarke
Vedoucí produkce: Miloslav Rež
Dialogy a režie českého znění: Janoš Vaculík
Vyrobila: Česká Televize 2006

Premiéra ČR: 4.3.1993
Premiéra USA: 9.10.1992 Warner Bros. US
Premiéra Francie: 10.2.1993
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 26.11.1999 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.8.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 849 883
Tržby celkem - $ 156 563 139
Návštěvnost v ČR - 323 664

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Přepadení v Pacifiku gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0180/
Akční / Drama, USA / Francie, 1992
Režie: Andrew Davis, Hrají: Steven Seagal, Tommy Lee Jones

Přepadení 2: Temné území gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0182/
Akční / Thriller, USA, 1995
Režie: Geoff Murphy, Hrají: Steven Seagal, Eric Bogosian
 
Tvůrci a herci
Andrew Davis (Režie), Arnon Milchan (Produkce), Steven Reuther (Produkce), Steven Seagal  (Produkce), Gary Chang (Hudba), Frank Tidy (Kamera), Don Brochu (Střih), Dov Hoenig (Střih), Robert A. Ferretti (Střih), Dennis Virkler (Střih), Pamela Basker (Casting), Bill Kenney (Scénografie), Richard Bruno (Kostýmy), John Leveque (Zvuk), Scott D. Smith (Zvuk), Bruce Stambler (Zvuk), - (Masky), J.F. Lawton (Scénář), Steven Seagal (Herec), Tommy Lee Jones (Herec), Gary Busey (Herec), Erika Eleniak (Herec), Colm Meaney (Herec), Patrick O'Neal (Herec), Nick Mancuso (Herec), Troy Evans (Herec), Tom Wood (Herec), Sandy Ward (Herec), Dale Dye (Herec), Michael Des Barres (Herec), Glenn Morshower (Herec), Conrad E. Palmisano (Herec), Raymond Cruz (Herec), Kamel Krifa (Herec), Bernie Casey (Herec), George Cheung (Herec), Kevin Wayne (Herec), John Laughlin (Herec), Damian Chapa (Herec), Dennis Lipscomb (Herec), Duane Davis (Herec), Joseph F. Kosala (Herec), Andy Romano (Herec), Dru Anne Carlson (Herec), Gene Barge (Herec), Richard Davis (Herec)
 
1992/103/USA, Francie/Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Casey Ryback (Steven Seagal) nosí hodinky značky Chronosport UDT, veliteľ Krill (Gary Busey) zas Rolex Submariner.
- V Británii byl omezen přístup na kategorii od 15 let. V zemi byla vystřižena desetisekundová sekvence – část boje v dílně a vytrhnutí ohryzku z krku.
- Severokorejskou ponorku představovala skutečná ponorka USS Drum.
- Casey Ryback (Steven Seagal) nosí hodinky Luminox 3051, které jsou určeny pro příslušníky Navy SEALs.
- Davisova režie na Harrisona Forda zapůsobila natolik, že po shlédnutí filmu podepsal smlouvu na roli Dr. Richarda Kimbleyho v Davisově připravovaném thrilleru Uprchlík (1993).
- Z pohledu odborné kritiky a finančních zisků se jedná o nejúspěšnější snímek Seagalovi kariéry, který si vysloužil dokonce dvě nominace na Oscara. Se ziskem 15 760 003 amerických dolarů v 2 042 kinech ve Spojených státech představoval výdělek na jeden sál 7 717 amerických dolarů.
- Devět herců včetně Tommyho Lee Jonese se o rok později opět setkalo při natáčení akčního thrilleru Uprchlík (1993), který rovněž režíroval Andrew Davis.
- Červencové vydání časopisu Playboy – z roku 1989 –, na jehož obálce je televizní hlasatelka Shelly Jamison, se objevilo už dřív ve filmu Sám doma (1990).
- Natáčení ve skutečnosti neprobíhalo na lodi USS Missouri, nýbrž na fregatě USS Alabama.
- Spoiler: Počet mrtvých ve filmu je 65.
 
Odkazy: