Přepadení 2: Temné území / Under Siege 2: Dark Territory (1995/99/USA/Akční, Thriller) 56%

07.11.2018 07:50
JEDNOU VĚTOU
„Nejsmrtonosnější kuchař světa se utká s teroristy, kteří unesli vlak a chystají se zničit půlku světa.

OBSAH
Špičkový expert Travis Dane byl docela loajálním Američanem, dokud mu nechtěli zlikvidovat projekt na jeho nejmilejší hračku - útočný válečný satelit. A miliarda za to, že se nebude strefovat do podzemního nukleárního reaktoru Pentagonu a totálně nezničí Washington D.C., není přece zas až tak moc? Na oběžné dráze krouží Travisem ovládaný válečný satelit a kdesi hluboko pod ním uhání po kolejích napříč Coloradem unesený vlak, elegantní souprava Grand Continentalu, ve které si Travis a jeho dobře motivovaný tým vybudovali řídící počítačové centrum svého megaútoku. A právě teď, kdy se expres vřítil do hluché enklávy "temného území", je Casey Ryback (Seagal) opět tím jediným mužem, kdo může gangstery zastavit.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak dobře, je to "trošku" přitažené za vlasy, ale to snad bylo i Die Harder a vůbec snad všechny lepší akčňárny. Seagal je v super formě, záporák je patřičně slizký (jak Dane tak Penn), hlášky vydařené a efekty výborné. Tak co víc byste ještě od seagalovky chtěli? (Gemini) 4*

Umíte si po skončení tohoto filmu představit cestu vlakem bez Seagala ? Já ani omylem ! Strachy z teroristů bych nedojel ani do Berouna. Vynikající, dynamický akční snímek se skvělým Seagalem dává cestování vlakem nový rozměr a spousty nápadů jak si krátit čas v pendolínu na cestě do Ostravy. Blbnutí na střeše, přebíhání z vagonů do vagonů venkem, skákaní do podvozku vlaku, vystoupení z vlaku zkombinované navíc pádem ze skály a následný návrat do kupé pro nekuřáky skokem ze skály. Samozřejmostí je řízení lokotky, házení zápalných láhví do vagonů kde sedí lidi s jiným politickým názorem, střelba do kluků co jsou ve vagonu se svejma holkama a v neposlední řádě instalace satelitů do kupé pro sledování placených kanálů od UPC. (Enšpígl) 4*

Teroristo, necestuj tým vlakom, budeš zláman, ani nevieš ako… Nabízí se napsat, že Caseymu už raší brada number two (zřejmě důsledek kompletního vyjedení spižírny na USS Missouri) a jeho představitel má obličejovou mimiku ústředního nocležníka z mauzolea na Rudém náměstí, ale nemohu. Vždyť já viděl asi tak 12x víc filmů se Seagalem, než těch od Franca Zeffirelliho! Mám Tě rád, Stevene! Liposukcím navzdory.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Mistr bojových umění, bývalý příslušník speciálních jednotek a skvělý kuchař Casey Ryback, jenž před časem zlikvidoval teroristy, kteří obsadili americkou válečnou loď a zabránil odpálení několika jaderných hlavic, je nyní majitelem malé denverské restaurace. Na nádraží se setká se svou mladou neteří Sarah, o kterou se musí postarat po tragické smrti jejích rodičů. V poněkud napjaté náladě nastoupí do luxusního vlaku Grand Continental, jedoucího z Denveru do Los Angeles. Právě tento vlak však krátce po odjezdu z Denveru přepadne perfektně připravené a vyzbrojené komando zabijáků vedených geniálním vynálezcem Travisem Danem.
Zabijí strojvůdce i další personál, cestující vezmou jako rukojmí a zřídí si ve vlaku řídící centrum, s jehož pomocí se zmocní smrtonosné satelitní zbraně, kterou kdysi Dane sám vymyslel. Chce se pomstít svým nadřízeným, kteří ho odepsali a vyhodili a pro zákazníka, který je ochoten zaplatit miliardu dolarů, zničit hlavní město USA, Washington. Protože se vlak pohybuje, nedokáže armáda únosce zaměřit a tak je opět jedinou šancí pro miliony lidí kuchař Casey Ryback, kterému se podařilo uniknout ze spárů teroristů. Ten pochopitelně neváhá a když zjistí, co je ve hře a s jakými se hraje kartami, pustí se s rozpačitou pomocí černého kuchaře Bobbyho neohroženě do boje.
Postupně likviduje jednoho teroristu za druhým a podaří se mu dokonce získat i CD s programem ovládajícím zbraň ve vesmíru. Jenže pak se štěstí začne obracet. Přijde o CD a dokonce je během rvačky vyhozen z vlaku. Odpočítávání začalo a Ryback ma poslední šanci, jak zabránit krveprolití nevinných.
Jediným zásadním problémem tohohle vcelku solidního akčňáku je stejně jako v případě prvního dílu (a vlastně víceméně všech 'seagalovek';) paradoxně jeho hlavní hrdina. Seagalův Casey "Kurva" Ryback je zkrátka natolik bezchybný a "pohodářský", až je to otravné, protože se kvůli tomu z filmu vytrácí skoro všechno napětí. Když je vám už od začátku jasné, že ani ústřední padoušský drsňák (Everett McGill) proti němu nemá šanci (což je také symptomatické pro Seagalovy filmy), je něco špatně. Je porušen jeden z klíčových bodů úspěchu série SMRTONOSNÝCH PASTÍ - tam je protagonistou řadový policajt, de facto obyčejný chlap (rozhodně žádný elitní voják nebo něco takového), který není přehnaně geniální, nepřemožitelný, zranění ho bolí a jsou na něm vidět (srovnejte takřka neustále poraněného a krvácejícího Willise se Seagalem, který kolikrát utrpí sotva jedno bezvýznamné říznutí), což má za následek to, že je divákovi bližší a zajímá ho, co se (s ním) stane. 60 %

DABING
1.DABING: (VHS, DVD, Prima, NOva, Joj)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Steven Seagal (Casey Ryback), Aleš Procházka - Eric Bogosian (Travis Dane), Ivan Gübel - Everett McGill (Penn), Jaroslav Kaňkovský - Kurtwood Smith (generál Cooper), Saša Rašilov - Morris Chestnut (Bobby Sachs), Veronika Gajerová - Brenda Bakke (Linda Gilderová), Tereza Chudobová - Katherine Heigl (Sarah Rybacková), Rostislav Čtvrtlík - David Gianopoulos (David Trilling), Jiří Valšuba - Nick Mancuso (Tom Breaker), Milan Slepička - Dale Dye (kapitán Garza), Jan Pohan - Andy Romano (admirál Bates), David Schneider - Peter Greene (žoldák č. 1, více rolí), Otmar Brancuzský - Royce D. Applegate (Rybackův kuchař, více rolí)
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Ivan Němeček
Režie: Marie Fronková
Vyrobilo: Barrandov Studio Dabing pro Warner Home Video 1996

2.DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Steven Seagal (Casey Ryback), Martin Stránský - Eric Bogosian (Travis Dane), Petr Oliva - Everett McGill (Penn), Pavlína Dytrtová - Katherine Heigl (Sarah Rybacková), Jan Maxián - Morris Chestnut (Bobby Sachs), Jiří Plachý - Andy Romano (admirál Bates), Ladislav Županič - Kurtwood Smith (generál Cooper), Luděk Čtvrtlík - Nick Mancuso (Tom Breaker), Bohuslav Kalva - Dale Dye (kapitán Garza), Jiří Valšuba, Tereza Chudobová - Brenda Bakke (Linda Gilderová), Stanislav Lehký - Royce D. Applegate (kuchař), Bohdan Tůma - Wren T. Brown (kapitán Williams), Libor Terš - Patrick Kilpatrick (žoldák č. 2), Jindřich Hinke, Monika Hladová, Martin Janouš, Ivo Novák, Lucie Pernetová, Alexandr Postler, Marcel Rošetzký, Jan Szymik, Pavel Šrom - Jonathan Banks (Scotty), Martin Učík, Šárka Ulrichová, Radovan Vaculík - Scott Sowers (žoldák č. 3), Jan Vondráček - Peter Greene (žoldák č. 1)
Vedoucí dramaturg: MIchael Málek
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Překlad: Daniel Čáp
Zvuk: Jozef Kušnír
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistent režie: Petr Skarke
Vedoucí produkce: Miloslav Rež
Dialogy a režie českého znění: Janoš Vaculík
Vyrobila: Česká televize 2006

Premiéra ČR: 16.11.1995 Gemini Film
Premiéra USA: 14.7.1995 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.1996 (VHS) Warner Home Video, 26.11.1999 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 25.5.1998 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 341 995
Tržby celkem - $ 104 324 083
Návštěvnost v ČR - 138 621

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Přepadení v Pacifiku gastonrolinc.webnode.cz/news/prepadeni-ve-vzduchu-passenger-57-1992-120-usa-akcni-krimi-thriller-55/
Akční / Drama, USA / Francie, 1992
Režie: Andrew Davis, Hrají: Steven Seagal, Tommy Lee Jones

Přepadení 2: Temné území gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0182/
Akční / Thriller, USA, 1995
Režie: Geoff Murphy, Hrají: Steven Seagal, Eric Bogosian
 
Tvůrci a herci
Geoff Murphy (Režie), Arnon Milchan (Produkce), Steve Perry (Produkce), Steven Seagal (Produkce), Basil Poledouris (Hudba), Robbie Greenberg (Kamera), Michael Tronick (Střih), - (Casting), Albert Brenner (Scénografie), Richard Bruno (Kostýmy), Alan Robert Murray (Zvuk), Walter Newman (Zvuk), Gandhi Bob Arrollo (Masky), Matt Reeves (Scénář), Steven Seagal (Herec), Eric Bogosian (Herec), Everett McGill (Herec), Katherine Heigl (Herec), Morris Chestnut (Herec), Peter Greene (Herec), Patrick Kilpatrick (Herec), Brenda Bakke (Herec), Dale Dye (Herec), Jonathan Banks (Herec), Nick Mancuso (Herec), Kurtwood Smith (Herec), Al Sapienza (Herec), Phyllis Davis (Herec), D.C. Douglas (Herec), Don Blakely (Herec), Ping Wu (Herec), Scott Sowers (Herec), Andy Romano (Herec), Greg Collins (Herec), David Gianopoulos (Herec), Royce D. Applegate (Herec), Christopher Darga (Herec), Wren T. Brown (Herec), Julius R. Nasso (Herec)
 
1995/99/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V závěrečné bojové scéně "na nože" mezi Rybackem (Steven Seagal) a Marcusem Pennem (Everett McGill) byly použity nože Gerber Mark II, se kterým bojoval Travis, a Mad Dog ATAK, který použil Ryback.
- Scéna, v ktorej je zničené priemyselné zariadenie v Číne, je v skutočnosti nepoužitá scéna z filmu Aljaška v plameňoch (1994).
- Zvuk, ktorý vydáva počítač Travisa Danea (Eric Bogosian) pri odpočítavaní, je v skutočnosti pípanie pageru Motorola.
- Lokomotíva z filmu patrí spoločnosti Oregon Pacific Railroad.
- Železničné vagóny boli postavené špeciálne pre film dnes už neexistujúcou spoločnosťou Colorado Railcar Company. Tieto vagóny sa používajú doteraz.
- Pri skúškach spôsobili iskry z lokomotívy požiar pozdĺž železničnej trate. Pred natáčaním preto musela byť lokomotíva upravená.
- Steven Seagal podepsal smlouvu, potvrzující jeho účast na filmu, až poté, co mu studio zaplatilo a dovolilo režírovat snímek Aljašku v Plamenech (1994).
- Rčení Travise Danea - "Štěstí přeje připraveným!" - je citát Louise Pasteura.
- Aikido technika, která je ve filmu dvakrát (nejprve Sárou a na konci Bobbym) názorně předvedena, se nazývá Nikkyo.
- Postavu Travisa Danea si mohli zahrať herci Julian Sands alebo Jeff Goldblum.
- Krill (Gary Busey) z Under Siege sa mal vrátiť aj do pokračovania Under Siege 2: Dark Territory, ale Stevenu Seagalovi sa to nezdalo ako dobrý nápad, a tak to zamietol.
- Spoiler: Počet mrtvých ve filmu je 47.
 
Odkazy: