Mamma Mia! Here We Go Again / Mamma Mia! Here We Go Again (2018/114/USA/Muzikál, Romantický, Komedie) 68%

22.10.2018 10:06
JEDNOU VĚTOU
„Největší letní filmová pohoda se vrací."

OBSAH
Je to přesně deset let, co muzikál Mamma Mia! zboural kina po celém světě. Jen u nás se na tom „ničení“ podílelo skoro 750 tisíc diváků, kteří od té doby sní věčný sen o pokračování. Sice to trvalo relativně dlouho, zato v pokračování Mamma Mia! Here We Go Again dostanete hned dva příběhy v jednom! S tím prvním se vrátíme do časů, kdy byla Donna (Meryl Streep a Lily James) čerstvou absolventkou univerzity, chtěla poznávat svět a netušila, že brzy narazí na tři civilizované mladíky a jeden necivilizovaný řecký ostrov a totálně se jí změní život. Druhý příběh se odehrává přesně deset let po událostech prvního dílu, kdy zcestovalejší a moudřejší Sophie (Amanda Seyfried) plánuje velkolepé znovuotevření rodinného hotelu na Kalokairi, na které se samozřejmě sjedou všichni „obvyklí podezřelí“, včetně trojice jejích charismatických tatínků (Pierce Brosnan, Colin Firth a Stellan Skarsgard). Oba příběhy se rafinovaně proplétají a propojují písničkami švédského hudebního zázraku jménem ABBA, ať už novými aranžemi kousků, které zazněly už v minulém díle, nebo hity, na něž se předtím nedostalo.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Upřímně, první díl je moje guilty pleasure. Na druhou stranu, ať si kdo chce, co chce povídá, formálně se jedná o kvalitně natočený a vystavěný muzikál. Dvojka je ovšem absolutní peklo - mizerné aranžmá písniček, příšerná choreografie, děsivý zpěváci (ono je rozdíl, když neumí zpívat Pierce Brosnan a když to neumí nějaká druhořadá TV hvězdička). Děj otřesně špatný. Každý muzikál musí více či méně ospravedlnit svůj fikční svět, v němž postavy začínají zničehonic zpívat a tančit. MM2 se o to vůbec nesnaží, přičemž činí tak nestoudně špatně, až je člověku 99 % stopáže stydno - postavy večeří v napoleonské restauraci - Waterloo, jedna postava se jmenuje Fernando - Fernando... Na všech, co zůstali od minula, vidíte, jak ukrutně je to nebaví - hlavně Brosnan a Firth. MM2 bude od teď vyhrávat žebříčky nejzbytečnějších a nejupachtěnějších sequelů... Ačkoliv, i to je v dnešní době obdivuhodný výkon. (woody) 1*

Nikdy nepochopím, proč producenti proboha čekali s pokračováním svého megahitu celých 11 let, ale je tu a na hercích je to dost znát. A je to opět stejně stále pitomé, jako si matně pamatuji z prvního dílu, s několika většími hity a spíše mnoha méně známými a celé je to opět nenáročné, feel-good, prostě ideální na horké léto. Meryl nahradila má oblíbená Lily James a ještě jsem jí neviděl v roli, která by jí neseděla, ačkoliv mi trošku vadilo, že se logicky snažila připodobnit rozvrkočené postavě Meryl Streep, ale nic, co by se nedalo zvládnout. I napodruhé pohodová odreágovačka, překvapilo mě, že ty dvě hodiny utekly takhle rychle, odhadoval jsem spíš 90 minut, takže za to ta čtvrtá hvězda. A jestli zbyly nějaké nápady na trojku, tak prosím alespoň do tři let. (Spiker01) 4*

Já jsem se pokračování Mamma Mii docela obávala a to hned ze dvou důvodů, jednak kvůli dějové stránce a potom kvůli tomu, aby mi pokračování nezkazilo jedničku, což se naštěstí nestalo. Jednička byla určitě o hodně lepší, bláznivější, feel-good film, kdežto dvojka působila jako dospělejší a vážnější verze. Ono to ale ve výsledku nevadilo. Děj jako takový tam vlastně víceméně nebyl. Ve flashbacích jsme viděli starý známý příběh jak se Donna seznámila se Samem, Billem a Harrym a to, že víte jak to dopadne tomu vlastně vůbec nevadilo, protože je něco jiného jen slyšet jak to bylo, ale když to pak i vidíte, tak to tomu hned dodá další rozměr. Lily James byla v roli mladé Donny fakt skvělá, působila tak strašně přirozeně, že mi přišlo, že ani nehrála a bavila mě z celého filmu nejvíc. Ta současnost z ostrova pak působilo tak trochu nostalgicky, jako na návštěvě u známého, kterého jste dlouho neviděli. Sice tam nebylo vlastně vůbec nic o tom, čím si postavy prošly během těch deseti let, ale ono to vlastně ani nevadilo, to nejdůležitější tam bylo řečeno a já byla ráda, že se můžu na chvíli vrátit na Kalokairi. Ty nejznámější a nejlepší písničky si víceméně vyplýtvali v prvním díle, takže po hudební stránce to bylo trošku slabší, ale i tak se tam našlo spousta dobrých písniček, které se do toho prvního nepropracovali. Stejně mě ale nejvíc potěšilo repete těch klasických. (Rosaviva) 4*

VELKÁ RECENZE
Here We Go Again. Málokdy podtitul tak trefně vyjádří, jak film vypadá. Slovíčko „again“ je zde přitom zcela zásadní.
Ano, zabili ji. Říkám to rovnou, abychom rozprášili zbytky pochybností. Trailery nelhaly a postava božské Meryl to má za sebou. Odložme však smutek, je čas radosti! Po deseti letech máme možnost si opět zajuchat na diskotékové vypalovačky ve středomořských kulisách a za přítomnosti lehce vyžilých, avšak nostalgicky milých hollywoodských tváří. Tentokrát u toho není Phyllida Lloyd, ale nebojte - jako Waterloo to úplně nedopadlo. Ha ha.
Zmíněné ukázky mimochodem ukázaly naprosto všechno, ale tady není důvod si nějaké trumfy nechávat v záloze. Příběhově se nedočkáte absolutně žádného překvapení; ostatně, říkat sledu hezky vypadajících a zcela prázdných obrazů příběh, to je na hraně toho slova už samo o sobě. Nikdo nic smysluplně neřeší, veškeré problémy se objevují a mizí náhodně a jakýkoliv náznak zápletky je (i na poměry muzikálů) neskutečně tupě a prvoplánově vyřešen zpíváním. Nebudu daleko od pravdy tvrzením, že dialogy slouží jen jako spojováky k písním. Ty jsou navíc dané, a tak existenci příběhové linky znemožňují už od začátku. Chápu, že si nyní stěžuju na koncept, kterým se tvůrci nijak netají, ale pro klid duše chci upozornit muzikálové fanoušky, že na rozdíl od výborných (La La Land) či přežitelných (Kráska a zvíře, Největší showman) zpívánek poslední doby zde nemá smysl očekávat nic víc než nálož starých písniček v nových aranžích a barevných klipech.
No, tak jsem si vylil žluč a zpátky k rozboru. Osvědčený ansámbl z jedničky se vrací v podstatě kompletně. Ústřední pár Amanda Seyfried a Dominic Cooper je tentokrát trochu na nože, fňuk, ale když se hrdinka chystá otevřít zrekonstruovaný hotel na starém známém řeckém ostrově, na pomoc přispěchají další osvědčené tváře. Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard, Colin Firth, Julie Walters a Christine Baranski, všichni tu jsou a stihnou i nějaké to menší vystoupení. Aby těch jmen na plakáty nebylo málo, přidává se Andy Garcia ve své už standardní úloze mexického elegána a překvapivě stále žijící Cher jako namyšlená babička. Ta dá mimochodem na konci vzpomenout, že sedmdesátky nikdy tak úplně neopustila a na plátně ji zase nějakou dobu postrádat nebudeme.
Především si však celý snímek krade pro sebe Lily James, která ztvárňuje mladou Donnu, když poprvé přikvačila k řeckým břehům. Lily je strašně milá a příjemná, a jelikož v lacláčích vystupuje pouze omezeně, tak i sexy (to poslední ale ocení především heterosexuální muži, tedy drtivá menšina diváků tohohle filmu) a jen díky ní má tohle polopokračování-poloprequel smysl vidět. Linka v přítomnosti totiž slouží pouze k ukázání slavných herců, vzpomínky na minulost vedle výkonu Lily zaujmou i mladými fešáky v rolích jejích nápadníků (což už docení skoro všichni ze zainteresovaných diváků). A teď to, na co všichni čekáte – ano, samozřejmě se trochu objeví i Meryl. Žezlo je předáno, takže si vystačí s dvojicí písní, ale úplně by to bez ní holt nešlo.
Vizuál využívá všech prvků osvědčených v jedničce, tedy přímořské pohody a nezbytných barevných kostýmů. Pohodovou náladu z prvního dílu se daří udržet i nadále, ostatně i díky zmíněné absenci příběhu a napětí. Tohle je opravdu feel-good oddechovka v tom nejryzejším slova smyslu. Trochu nicméně zamrzí taneční choreografie, které zpočátku překvapí neokoukanými kamerovými jízdami, brzy však sklouznou do neurážející rutiny.
Hudba ABBA mě k pokusům o předčasný odchod ze světa nesměřuje, na to máme v redakci jiné specialisty, přesto rozhodně nejsem cílovka. Osobně by mě potěšilo, kdyby se druhá Mamma Mia i navzdory jednoznačnému konceptu pokusila něčím překvapit. To se však nestalo a režisér a scenárista Ol Parker (který napsal třeba oba průměrné Báječné hotely Marigold) vsadil na naprostou jistotu. Toto pokračování je z hlediska vývoje postav či děje naprosto zbytečné, stejně tak ani neaktualizovaný koncept nemá čím zaujmout jiné než pravověrné fandy. Pokud mezi ně patříte, tak mé výtky klidně moc neřešte a běžte si to užít.

DABING
V českém znění: Anna Suchánková - Lily James (mladá Donna), Jitka Ježková - Amanda Seyfried (Sophie), Jaroslava Kretschmerová - Christine Baranski (Tanya), Dana Syslová - Julie Walters (Rosie), Martina Kechnerová - Jessica Keenan Wynn (mladá Tanya), Lucie Kušnírová - Alexa Davies (mladá Rosie), Michal Jagelka - Dominic Cooper (Sky), Vladislav Beneš - Pierce Brosnan (Sam), Ladislav Cigánek - Stellan Skarsgard (Bill / Kurt), Tomáš Juřička / Jiří Ptáčník - Colin Firth (Harry), Jan Battěk - Jeremy Irvine (mladý Sam), Pavel Dytrt - Josh Dylan (mladý Bill), Vojtěch Hájek - Hugh Skinner (mladý Harry), Milena Steinmasslová - Cher (Ruby Sheridanová), Antonín Navrátil - Andy Garcia (Fernando), Regina Řandová - Maria Vacratsis (Sofia), Martina Šťastná - Naoko Mori (Yumiko), Kateřina Petrová - Celia Imrie (Chancellorová), Svatopluk Schuller - Gerard Monaco (Alexio), Jan Szymik - Omid Djalili (celník), Pavel Vondra - Panos Mouzourakis (Lazaros), Šárka Vondrová - Anastasia Hille (Dr. Horvathová), Jiří Ptáčník (titulky)
Překlad: Petr Finkous
Produkce: Pavla Draxlerová
Zvuk: Luděk Polifka
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
České znění vyrobilo Barrandov Studio a.s. v roce 2018

Premiéra ČR: 19.7.2018 CinemArt
Premiéra USA: 20.7.2018 Universal Pictures US
Premiéra Japonsko: 24.8.2018 Toho-Towa
Premiéra Velká Británie: 20.7.2018 Universal Pictures UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 21.11.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 21.11.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 43 518 265
Tržby celkem - $ 272 868 985
Návštěvnost v ČR 296 285
Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Mamma Mia! gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0170/
Muzikál / Romantický, USA / Velká Británie, 2008
Režie: Phyllida Lloyd, Hrají: Meryl Streep, Colin Firth

Mamma Mia! Here We Go Again gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0173/
Muzikál / Romantický, USA, 2018
Režie: Ol Parker, Hrají: Amanda Seyfried, Lily James
 
Tvůrci a herci
Ol Parker (Režie), Gary Goetzman (Produkce), Judy Craymer (Produkce), Anne Dudley (Hudba), Benny Andersson (Hudba), Björn Ulvaeus (Hudba), Robert D. Yeoman (Kamera), Peter Lambert (Střih), Nina Gold (Casting), John Frankish (Scénografie), Alan MacDonald (Scénografie), Michele Clapton (Kostýmy), Ol Parker (Scénář), Pace Pictures (Zvuk), Adrian Bell  (Zvuk), Polly Earnshaw (Masky), Amanda Seyfried (Herec), Lily James (Herec), Meryl Streep (Herec), Colin Firth (Herec), Pierce Brosnan (Herec), Stellan Skarsgard (Herec), Dominic Cooper (Herec), Andy Garcia (Herec), Christine Baranski (Herec), Julie Walters (Herec), Jeremy Irvine (Herec), Cher (Herec), Hugh Skinner (Herec), Alexa Davies (Herec), Jessica Keenan Wynn (Herec), Josh Dylan (Herec), Naoko Mori (Herec), Togo Igawa (Herec), Omid Djalili (Herec), Celia Imrie (Herec), Benny Andersson (Herec), Cassie Clare (Herec), Gerard Monaco (Herec), Paul Leonard (Herec)
 
2018/114/USA/Muzikál, Romantický, Komedie
 
Zajímavost k filmu
-  V české dabingové verzi došlo k chybě a Colin Firth (Harry) má dva dabéry. V některých scénách ho nadaboval Tomáš Juřička a v jiných zase Jiří Ptáčník.
- Stejně jako v seriálu Teorie velkého třesku (od r. 2007) nahradila Simonu Stašovou Jaroslava Kretschmerová v českém dabingu Christine Baranski (Tanya). Kretschmerová zároveň v české divadelní verzi muzikálu ztvárnila roli Rosie.
- Jeremy Irvine zde ztvárňuje mladého Pierce Brosnana (Sam). Ve filmu Koleje osudu (2013) ztvárnil mladého Colina Firtha (Harry), kterého zde zamlada hraje Hugh Skinner.
- Cher byla nabídnuta i role v jedničce Mamma Mia! (2008), tu ale odmítla.
- Některé noční scény se natáčeli v ateliérech.
- Natáčelo se mimo jiné na ostrově Vis v Chorvatsku, při záběrech na moře jsou nádherně vidět sousední ostrovy včetně ostrova Biševo.
- Björn Ulvaeus se ve filmu mihne v úvodní scéně z promoce mladé Donny jako jeden z profesorů.
- Benny Andersson si zahrál epizodní roli klavíristy v restauraci při songu „Waterloo“. Většinou je snímán zezadu v pozadí, ale jednou se mihne v profilu.
- Cher si zahrala postavu Ruby, matku Donny (Meryl Streep). V skutočnosti je medzi nimi len trojročný rozdiel.
- Film obsahuje potitulkovou scénu.
- Celosvětová premiéra proběhla 16. července 2018 v Londýně.
- Benny Andersson, jeden z pilířů skupiny ABBA, se na filmu podílel i jako výkonný producent.
- Herečka Meryl Streep svou roli natočila za týden.
- Natáčelo se od 12. srpna do 2. prosince 2017 v Chorvatsku a Anglii.
- Spoiler: Herečka Meryl Streep se ukáže až v posledních třech minutách filmu.
 
Ocenění: