Ladíme 2 / Pitch Perfect 2 (2015/113/USA/Komedie, Hudební) 61%

18.10.2018 09:37
JEDNOU VĚTOU
„Rozsekáme vás přímo světově.“

OBSAH
Mají skvělé hlasy, dokonalá těla (až na výjimky) a jsou královnami zpívání a capella, takže ve svých vystoupeních nepoužívají hudební nástroje. Celá Amerika jim leží u nohou a dokonce je pozvou, aby zazpívaly prezidentu Obamovi k narozeninám. Jenže stačí drobná technická komplikace, v níž figuruje zpěvačka s příznačnou přezdívkou Tlustá Amy, bezmocně visící na lanech před Barrackovými zraky částečně tak, jak ji Bůh stvořil. Z Barden Bellas, dosavadních miláčků země, je najednou ten nejvděčnější terč.(CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nenáročná dámská týmovka, která si nejen udržela svěžest prvního dílu, ale navíc je coby ženská variace gross-out komedie konzistentnější. Chvílemi nemá svou ostrostí a sebe-uvědomělostí daleko k Vybíjené Bena Stillera, aniž by tím byla otupena její „ženská“ síla. Hledání osobitého „soundu“ představuje leitmotiv filmu. Dívky jsou naučené přejímat cizí slova (a hudbu), ale teprve když dají průchod vlastnímu hlasu, mohou pokročit dál (v osobním životě, v kariéře, v soutěži). Je to jejich vlastní talent a spolupráce, nikoli podřízení se pravidlům, ale jejich porušení, co vede k úspěchu. Nedopustí, aby za ně rozhodovali muži (proto Amy na romantické večeři, připravené tak, aby podlehla emocím a řekla ano, řekne ne). Stejně jako hrdinky, ani film se neřídí patriarchálními schématy. Heterosexuální romantiku nepředkládá jako hlavní nebo jediný zdroj štěstí, ale naopak zlehčuje nebo odsouvá bokem (Benji a Emily), objekty sexistických vtipů jsou častěji muži, ústřední dějová linie tentokrát nesleduje souboj (různých) pohlaví, nýbrž souboj ženy dokonalé (Birgitte Hjort Sorensen) se ženami, které mají své chyby a slabosti, ale nestydí se za ně. Přes všechny mé sympatie, které film získal svou lehkou pop feministickou podvratností, mu nemohu odpustit nesoustředěnost (skoro celá první polovina se nese v duchu „let’s have a fun“, aniž by došlo k výraznějšímu vývoji zápletky) a zbytečné natahování některých scén (pěvecký souboj v domě výstředního milionáře). Našlapaná hudební čísla, bezvadně sehrané herečky (Rebel Wilson dobře načasovanou replikou zabíjí skoro každou scénu i díky reakcím ostatních) a nepřetržitá hra se stereotypy mi ale brání odbýt Ladíme 2 průměrným hodnocením. 75% (Matty) 4*

Jednička na docela hubené kostře odvyprávěla nikterak přínosný příběh, kterak banda mladých touží po úspěchu, uznání nebo hledá sama sebe. Nudou jsem ale nezíval, ba se mi to vlastně docela dost líbilo. Dvojka pokračuje ve stejném hereckém složení (plus samozřejmě pár tváří navíc – obecně je ovšem těch holek moc a nedostávají patřičný prostor), přičemž jedné člence úspěšné dívčí vokální skupiny, samozřejmě té nejkypřejší, prasknou před zraky prvního muže Spojených států gatě a na průšvih je zaděláno. Trest ze strany vedení univerzity přijde záhy, strach z německých vokálních králů jakbysmet. A tuhle oblast půjde producentsky dojit ještě dost dlouho. Tu a tam slušný fór, solidní hudební čísla (jen jsem nechápal to podivné hudební intermezzo u plešatého magora před polovinou filmu), vzájemné špičkování, spousta nevkusných momentů a mdlé plácání o životě po studiích. Nic víc, nic míň. Naštěstí se tu nikdo nebere příliš vážně, škoda ale, že i někteří herci si svoji účast chtějí jen odpracovat (pro mě bohužel Anna Kendrick, navíc těch individuálních charakterových podivností je až příliš). Potěší naopak herečka a producentka prvního filmu, Elizabeth Banks, která si tentokrát zkusila i režii a s celovečerním debutem se vyrovnala s noblesou. Ve výsledku se mi nicméně jednička líbila tak o půl hvězdy víc!! (castor) 3*

Zmizely vynucené scény s prapodivným humorem, přibyla jistá režijní ruka Elizabeth Banks a v první řadě i jasněji rozpoznatelná tvář celé ladící značky. Tam, kde se první díl o pohodovou žánrovku teprve trochu toporně snažil, cílí dvojka mnohem přesněji a po všech očividných klišé soutěžních filmů míří ladně o třídu výš. A nezabrání jí v tom ani zbytečná linka s Beccou na praxi, protože Anna Kendrick očividně uhraje všechno. Pravou výhrou je ale Rebel Wilson a její nevybíravý slovník. Tahle holka může zahlásit doslova cokoli a stejně z toho vypadne zapamatování hodná pecka. Pokračovat dalším filmem mi teď přijde zbytečné, protože vykrádání sebe sama bude nutností, ale klidně to s Bellas risknu ještě jednou. (novoten) 4*

VELKÁ RECENZE
Další moje zastávka v téměř prázdném kině. V poslední době na to mám fakt štěstí. A u dvojky Ladíme to zamrzí dvojnásob, protože člověk ani podle okolí nepozná, čemu se má smát. Možná americkým teenagerům, kteří z těchhle zpívánek udělali kasovní trhák. Každopádně nám před očima roste úspěšná frančíza, kterou půjde dojit ještě hodně dlouho. Zaslouží si dvojka tvrdě odsoudit, nebo má co nabídnout?
V návaznosti na příběh prvního dílu sledujeme dívčí vokální skupinu, která se po opakovaném vítězství v lokálních soutěžích pomalu začíná loučit s vysokoškolským životem. Ještě předtím ale dá prudérním Amíkům důvod k pohoršení, když omylem zneuctí americkou vlajku, a to ještě před zraky Baracka Obamy (i s Michelle v třízáběrovém cameu). Shodou nepravděpodobných okolností se jejich jedinou šancí na uměleckou resuscitaci stává mistrovství světa, kde zástupce vlajek, pruhů a hamburgerů nevidí moc rádi. V cestě za titulem samozřejmě stojí vnitřní spory v tlupě hrdinek i němečtí industriální konkurenti s příhodným názvem Das Sound Machine. Páni, to je ale napínavý, jak to asi dopadne?
Příběhově se jedná o přinejlepším průměr. Postup je jednoduchý: hudební úvod – kecy – podivné hudební intermezzo, aby bylo co dát do traileru – víc keců – hudební konec. Potrápení mozkových buněk nad rozplétáním složitých dějových linek se skutečně bát nemusíte, protože dvouhodinová stopáž je naplněna průměrnými muzikálními čísly, prokládanými plky o životě a tu a tam i slušným fórem.
Neobvyklé jméno vidíme na režisérské stoličce, kterou svým pozadím poctila Elizabeth Banks. Známá krasotinka z béčkových komedií si s blížícím se čtvrtým křížkem na krku nadělila novou profesi a nezhostila se jí vůbec špatně. Zrežírovat nenáročnou komedii možná nevypadá jako úkol o náročnosti revize teorie relativity, ale přesto známe spoustu horších celovečerních debutů. Krom toho si zopakovala svou roli komentátorky pěveckých soutěží, opět společně s Johnem Michaelem Higginsem. Tahle dvojice přímočaře glosuje většinu vokálních vystoupení a vedle vzájemného špičkování ukazují i hlavní přednost filmu – nadhled.
Když se komedie s a priori debilní premisou berou vážně, končí to obvykle průšvihem. Tady se ale dočkáme vtípků navážejících se do hipsterů, Američanů, hudebního byznysu i jeho hvězd a především do sféry vokálních skupin. Opakovaný údiv nad tím, jak se vůbec v tak podřadném hudebním odvětví mohou konat nějaké soutěže, znějí z úst ostřílených komentátorů osvěžujícím dojmem.
K vokální skupině se jinak přistupuje ve stylu týmovek: Jednotlivé členky jsou zábavně odlišné z hlediska rasy, orientace a individuální divností. Bohužel tam těch holek běhá tolik, že každá dostane jen pár hlášek, které jsou často dost mimo, anebo naopak až příliš doslovné. Okatá kráska Anna Kendrick sice kraluje obsazení, ale s touhle rolí se předřít nemusela a vystačí si s vrháním nevinných kukučů. Jak bylo jasné už z trailerů (a z prvního dílu), hlavním verbálním kanónem je Rebel Wilson v roli Tlusté Amy. Ta se dočká spousty tučných vtipů i vlastní milostné linky, která se ale bez většího množství invence topí ve scénáristických  klišé. A tak je to vlastně s celým filmem, který se potácí mezi nápaditou sebeironií a uspávací sebeparodií. Snad tohle nebude pro popcornovou omladinu fakt nový kánon moderního letního blockbusteru.

DABING
V českém znění: Ivana Korolová - Anna Kendrick (Beca), Kateřina Lojdová - Rebel Wilson (Patricia alias tlustá Amy), Jitka Ježková - Brittany Snow (Chloe), Klára Jandová - Hailee Steinfeld (Emily), René Slováčková - Elizabeth Banks (Gail), Antonín Navrátil - John Michael Higgins (John), Filip Švarc - Adam DeVine (Bumper), Svatopluk Schuller - Keegan Michael Key (Beccin šéf), Milada Vaňkátová - Chrissie Fit (Flo), Bohdan Tůma - David Cross (pořadatel utkání) & Jimmy Kimmel (sám sebe), Jana Páleníčková - Alexis Knapp (Stacie), Pavel Vondrák - Ben Platt (Benji), Oldřich Hajlich - Skylar Astin (Jesse), Jakub Saic - Flula Borg (Pieter Krämer) & Blake Shelton (sám sebe), Anna Suchánková - Ester Dean (Cynthia Rose), Vojtěch Hájek - Snoop Dogg (sám sebe), Adéla Kubačáková - Birgitte Hjort Sorensen (vedoucí DSM) & Brea Grant (studijní referentka na uvítání prváků) & Sharon Garrison (sekretářka) & Rosie O'Donnell (sama sebe), Petr Neskusil - Shawn Carter Peterson (Dax), Dana Pešková - Anna Camp (Aubrey) & Katey Sagal (Katherine, matka Emily) & Mika Brzezinski (moderátorka ranní show), Klára Sochorová - Hana Mae Lee (Lilly) & Rosie Perez (sama sebe) & Christina Aguilera (sama sebe), Zdeněk Mahdal - Gralen Bryant Banks (děkan) & Adam Levine (sám sebe) a Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Ondřej Novák
Dialogy: Ivan Kotmel
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Jiří Balcárek
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2015

Premiéra ČR: 14.5.2015 CinemArt
Premiéra USA: 15.5.2015 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.9.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.9.2015 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 1 997 074
Tržby celkem - $ 287 144 079
Návštěvnost v ČR - 15 950
 
FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Ladíme! gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0131/
Komedie / Hudební, USA, 2012
Režie: Jason Moore, Hrají: Anna Kendrick, Skylar Astin

Ladíme 2 https://gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0132/
Komedie / Hudební, USA, 2015
Režie: Elizabeth Banks, Hrají: Anna Kendrick, Hailee Steinfeld
 
Tvůrci a herci
Elizabeth Banks (Režie), Elizabeth Banks (Produkce), Paul Brooks (Produkce), Max Handelman (Produkce), Mark Mothersbaugh (Hudba), Jim Denault (Kamera), Craig Alpert (Střih), Kerry Barden (Casting), Paul Schnee (Casting), Toby Corbett (Scénografie), Salvador Pérez Jr. (Kostýmy), Bob Beemer (Zvuk), Tony Gardner (Masky), Kay Cannon (Scénář), Anna Kendrick (Herec), Hailee Steinfeld (Herec), Rebel Wilson (Herec), Brittany Snow (Herec), Alexis Knapp (Herec), Ester Dean (Herec), Hana Mae Lee (Herec), Skylar Astin (Herec), Adam DeVine (Herec), Shelley Regner (Herec), Katey Sagal (Herec), Ben Platt (Herec), Elizabeth Banks (Herec), John Michael Higgins (Herec), Anna Camp (Herec), Kelley Jakle (Herec), Chrissie Fit (Herec), Birgitte Hjort Sorensen (Herec), Flula Borg (Herec), Utkarsh Ambudkar (Herec), Karen Gonzalez (Herec), Rachel Marie Burgess (Herec), Kirstie Maldonado (Herec), Scott Hoying (Herec), Mitch Grassi (Herec), Avi Kaplan (Herec), Kevin Olusola (Herec), Leticia Jimenez (Herec), Ritchie Montgomery (Herec), Marisela Zumbado (Herec), Jeff Caperton (Herec), Brea Grant (Herec), Joe Lo Truglio (Herec), John Hodgman (Herec), Clay Matthews (Herec), Josh Sitton (Herec), David Bakhtiari (Herec), T.J. Lang (Herec), Rosie O'Donnell (Herec), Jimmy Kimmel (Herec), Rosie Perez (Herec), Adam Levine (Herec), Christina Aguilera (Herec), Pharrell Williams (Herec), Blake Shelton (Herec), Christopher Heskey (Herec), Snoop Dogg (Herec), David Cross (Herec), Reggie Watts (Herec), Jason Jones (Herec), Jerry Clark (Herec), Jessica Gillio (Herec), Molly Conarro (Herec), Michelle Obama (a.z.) (Herec), Barack Obama (a.z.) (Herec), Jacquelyn Twodat Jackson (Herec), C.J. Perry (Herec), Sharon Garrison (Herec)
 
2015/113/USA/Komedie, Hudební
 
Zajímavost k filmu
- V závěrečném souboji se za kanadské barvy objeví pěvecký soubor Pentatonix, což je reálná skupina, ale původem z Ameriky.
- Finální scéna byla natočena v parku ve městě Baron Rogue v Lousianě. Davové scény se zúčastnilo přes dva tisíce komparzistů.
- V úvodní scéně, kdy Barden Bellas vystupují pro prezidenta Barracka Obamu a jeho ženu Michelle na jeho narozeniny, ve skutečnosti Obamovi nehráli, byl pouze použit záznam z Kennedy Center Honors reception z roku 2013.
- V závěrečné scéně v titulcích, kdy se Bumper (Adam DeVine) účastní konkurzu do pěvecké soutěže The Voice (2011) si zahráli opravdoví kouči 8. série této show: Adam Levine, Christina Aguilera, Pharrel Williams a Blake Shelton.
- Režisérka Elizabeth Banks se na prvním filmu Ladíme! (2012) podílela coby producentka.
- Herci Skylar Astin a Anna Camp spolu během natáčení začali chodit. Vysloužili si tím přezdívku "The Pitch Perfect Couple".
- Herečka Rebel Wilson veřejně prohlásila, že chce jako jednu z Bellas obsadit zpěvačku Demi Lovato, ale ta se v té době rozhodla zaměřit na její hudbu a tour.
 
Odkazy
 

Hrají:

Anna Kendrick, Hailee Steinfeld, Rebel Wilson, Brittany Snow, Alexis Knapp, Ester Dean, Hana Mae Lee, Skylar Astin, Adam Devine, Shelley Regner, Katey Sagal, Ben Platt, Elizabeth Banks, John Michael Higgins, Anna Camp, Kelley Jakle, Chrissie Fit, Birgitte Hjort Sørensen, Flula Borg, Utkarsh Ambudkar, Karen Gonzalez, Rachel Marie Burgess, Kirstin Maldonado, Scott Hoying, Mitch Grassi, Avi Kaplan, Kevin Olusola, Leticia Jimenez, Ritchie Montgomery, Marisela Zumbado, Jeff Caperton, Brea Grant, Joe Lo Truglio, John Hodgman, Clay Matthews, Josh Sitton, David Bakhtiari, T.J. Lang, Rosie O'Donnell, Jimmy Kimmel, Rosie Perez, Adam Levine, Christina Aguilera, Pharrell Williams, Blake Shelton, Christopher Heskey, Snoop Dogg, David Cross, Reggie Watts, Jason Jones, Jerry Clark, Jessica Gillio, Molly Conarro, Michelle Obama (a.z.), Barack Obama (a.z.), Jacquelyn Twodat Jackson, C.J. Perry, Sharon Garrison, Matt Lindquist, Phi Vu, Sope Aluko, Gigi Zumbado, Blake Burt, Austin Lyon, Robin Roberts, Kether Donohue, Samantha Yonack, Michael D. Anglin, Shawn Carter Peterson, Jake Tapper, Laura Dickinson, Samantha Smith, Keegan-Michael Key, Kristin McKenzie Rice