Sinister 2 / Sinister 2 (2015/97/USA, Velká Británie/Horor) 52%

18.10.2018 09:35
JEDNOU VĚTOU
„Pozor, děti si hrají!"

OBSAH
Do opuštěného venkovského domu se nastěhuje Courtney Collinsová se svými dvojčaty, devítiletými syny Dylanem a Zachem. Brzy ale zjistí, že nejsou mezi stěnami domu asi až tak úplně sami. Na scénu krvavého příběhu se vrací stará promítačka a filmy, kamera, duše dětí, zavražděné rodiny využité jako oběť něčemu či někomu... Malý Dylan se mění, chová se stále záhadněji a zdá se být pod vlivem divných sil. Bagulova chvíle se blíží. Je nějaká naděje zastavit blížící se krvavý rituál? Jsou opuštěný dům nebo nedaleký kostel dostatečnou ochranou? Nebo spíše pastí? Najde se pomoc?(CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Už vím, co to znamená, když se duchařský horor natočí vysloveně po vzoru klasického hororu. Blbě, lacině a bez atmosféry. Námět je jasný, ten se od prvního dílu moc nezměnil. Hlavní slovo tu ale má bratrská dvojice sotva patnáctiletých kluků, u kterých nemá vůbec nic logiku. Přemýšlíte, jestli film inklinuje k současné vlně osmdesátkových hororů po vzoru It nebo Stranger Things, ale kromě těch kluků tu není nic jiného, co by je připomínalo. Takže se přikloníte k tomu, že tenhle film je prostě kravina. Naprosto zbytečná a laciná dvojka těžící jen ze značky. Abych ji ale nekřivdil, tak to, co si kluci pouštěli na páskách, mělo docela atmosféru. To jediné. (Malarkey) 2*

Nahrávky na páskách jsou děsivé asi jako video, kde si Palaščák s Láďou vyjasňují zhodnocení výpalného (takže vůbec), duchové dětiček mi při zívání vysadili sanici, Vrána Bagul tu a tam udělá baf a herci se předhání v amatérismu ochotnických výstupů. Podezřívám Derricksona, že už při psaní přiblblého scénáře myslel na to, aby se na jeho jedničku vzpomínalo s nostalgickou hrůzou, protože druhý ministr umělecky zachyceného zla ji nejen atmosférou minul obloukem o velikosti Gateway Arch. Opět ten případ, kdy je sequel stejně zbytečný jako Afroameričan sedící poslední únorovou neděli v hledišti Dolby Theatre.. (Gilmour93) 2*

Série záhadných vyvraždění celých rodin a zmizelých dětí pokračuje dlouho očekávaným druhým dílem. Když se na vás nalepí strašidelný bubák Bagul, budete srát mogul. Samozřejmě jen v tom případě, dopřeje-li vám pokakaný zážitek režisér a scenáristé. A tvůrci pokračování tak nějak pokakali (v tom horším slova smyslu). Scott Derrickson, lepší a zdatnější režisér, přepustil režijní sesli průměrně zdatnému Ciaran Foyovi. V nezměněném scenáristickém tandemu tvořeném s osvědčeným kolegou C.Robertem Cargillem dal vzniknout kříženci Kukuřičných dětí a Hellraisera (není to náhoda, jeden díl série Hellraiser má Derrickson i na svém režijním kontě). Nečekejte nic propracovaného. Po odchodu Ethana Hawka, už neměl pokračování kdo herecky "ošéfovat". Je nutno přijmout fakt, že v hlavních rolích je k vidění Shannyn Sossamon, která je spíše vděčná za to, že si na ni ještě někdo vzpomene, po jejím boku je k vidění mírně otravný James Ransone v roli soukromého detektiva, jenž je na stopě celé záhadě. Ta ho dovádí až k matce dvou nezletilých synů, jimž hrozí potenciálně velké nebezpečí. Jeden ze synů totiž začal komunikovat s přízraky ztracených dětí, kteří mu noc za nocí pouštějí na staré promítačce, za doprovodu hudby ze starých gramofonových desek, pásky, na nichž jsou zaznamenané vraždy jejich rodičů. Zpracováním se film blíží počinu, co je za normálních okolností určen rovnou na dvd. Do kin se film až tak nehodí, i když byl do nich distribuován. Vizuálně příliš nezaujme, dospělí herci jsou celkem průměrní, režie si vypomáhá slabým střihem scén, které často budí dojem slabé návaznosti jedné na druhou. Nejvíce pokračování oslní v pasážích, kdy se malý klučina konfrontuje s drastickým obsahem pásek a dětmi, které ho nutí k masakru. Pasáže, ve kterých je matka ohrožena násilnickým manželem, děj podstatně brzdí a hororově nijak nepůsobí. Zlověstný bubák Bagul je na scéně dost málo, divák si ho vůbec neužije. Kukuřičné pole, parta zle naladěných dětí a žací vražedný nástroj silně evokují sérii Kukuřičné děti. Derrickson v předchozím případě film svojí režií tahal z béčkovosti, Foy jej do ní zvolna noří. A jestli máte alergii na to, když je poslední záběr v hororu prudce debilní, tak tady vás to opět nemine. Vypadá to, že po diváckém nezájmu, se už dalšího dílu nedočkáme. Tohle levně vyhlížející pokračování je o poznání méně zajímavější než jeho kompaktní předchůdce, který alespoň v něčem překvapil. V pokračování se také našla pozitiva, film je v lecčems i sympaticky mrazivý a strašidelný, ale předpoklady extra kvalitního pokračování určitě nebyly naplněny. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
„Sinister“ je snímek, který mě osobně dostal a neskutečně jsem si ho užíval. Svezl se spolu s vlnou dobrých filmů jako Mama, „Insidious“ nebo „V zajetí démonů“. Jedná se o filmy, které považuji za hodně kvalitní. Ale zatím pouze snímku „Insidious“ vyšlo to, aby se stal sérií, která bude kvalitativně dobrá a udrží si dobrou úroveň děsu. „Sinister“ se o to v roce 2015 pokusil také.
Na co bylo možné navazovat? Tak asi nemělo smysl moc navazovat na příběh hlavních postav z prvního filmu, když to s nimi dopadlo ne zrovna hezky, alespoň s některými. Co je silnou stránkou filmu „Sinister“, to je jeho příšera. Jedná se o parádního bubáka, který má celkem jasný modus operandi. Sleduje oběti, pak je zabije krutým způsobem. U toho se pak ještě zjeví. A tohle je všechno zachyceno na staré filmové kotouče, které je možné si promítnou na promítačce.
Člověk nemusí mít strach, že by se promítačka rozbila, protože tahle holka je nesmrtelná, stejně jako filmy, které se na ní promítají. Ve snímku „Sinister“ jsme se o tom mohli přesvědčit. Tentokrát ale filmy nesleduje dospělý, ale dítě. Dylan je synem Courtney (Shannyn Sossamon), se kterou – a také se svým bratrem – utíká před násilnickým otcem. Ano, osobní drama je tak zajištěno dokonale. A malý Dylan má také nějaké motivace k tomu, aby případně i jako nevinné dítě udělal něco zlého.
Dylan nesleduje ošklivé filmy se zabíjením, které je opět relativně velmi dobře natočeno a je celkem originální, proto, že by sám chtěl, ale proto, že je k tomu nucen dalšími dětmi. Ano, není složité si domyslet, že tyhle děti nemají zrovna moc společného s roztomilými dětmi z vašich představ o rodičovství. Tohle jsou pořádné bestie, navíc jsou to duchové, kteří jsou pěkně sjednoceni pod démonem Bagulem, který je tím správně děsivým maskotem celé dvoudílné série.
„Sinister 2“ je klasickým pokračováním. Bohužel. Není zde skoro žádná invence, jen je zde snaha rozpracovat postavy v dostatečně dramatickém příběhu, který by pak opodstatnil to, proč se znovu děje to samé a proč může Bagul zase zabíjet rodiny ve velkém. Většinu tedy jen prostřednictvím promítačky, ale hrozba pak visí i nad rodinou, kterou sledujeme. Tohle je opravdu jediná invence, která byla do filmu přidána. Rozhodně už zde nečekejte stejně skvělou děsivou atmosféru jako v prvním filmu. Prostě jen snaha navázat na něco dobrého.

DABING
V českém znění: Ivo Novák - James Ransone (So), Jitka Moučková - Shannyn Sossamon (Courtney Collinsová), Jakub Saic - Lea Coco (Clint Collins), Jiří Böhm - Tate Ellington (Dr. Stomberg), Tomáš Juřička - John Beasley (otec Rodriguez), Jakub Nemčok - Lucas Jade Zumann (Milo), Zbyšek Pantůček - Howie Johnson (Shermer), Jan Köhler - Dartanian Sloan (Zach Collins), Helena Němcová, Michal Linhart, Adam Němec, Ladislav Cigánek, Petr Burian
Překlad: Ondřej Beran
Dialogy: Tereza Klimešová
Zvuk: Antonín Němec
Režie: Jiří Brouzdal
Připravila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2015

Premiéra ČR: 10.9.2015 CinemArt
Premiéra USA: 21.8.2015 Focus Features
Premiéra Velká Británie: 21.8.2015 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 24.2.2016 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 487 764
Tržby celkem - $ 52 882 018
Návštěvnost v ČR - 40 918
Náklady (Rozpočet): 10 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Sinister gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0115/
Mysteriózní / Horor, USA / Velká Británie, 2012
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Ethan Hawke, Juliet Rylance

Sinister 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0122/
Horor / Mysteriózní, USA / Velká Británie, 2015
Režie: Ciarán Foy, Hrají: James Ransone, Shannyn Sossamon
 
Tvůrci a herci
Ciaran Foy (Režie), Jason Blum (Produkce), Scott Derrickson (Produkce), tomandandy (Hudba), Amy Vincent (Kamera), Timothy Alverson (Střih), Michael Trent (Střih), Claire Simon (Casting), Terri Taylor (Casting), Bill Boes (Scénografie), Stephani Lewis (Kostýmy), Jamie Hardt (Zvuk), Paul Hackner (Zvuk), Martina Sykes (Masky), Scott Derrickson (Scénář), C. Robert Cargill (Scénář), James Ransone (Herec), Shannyn Sossamon (Herec), Lea Coco (Herec), Robert Daniel Sloan (Herec), Dartanian Sloan (Herec), Tate Ellington (Herec), Juliet Rylance (Herec), Michael Hall D'Addario (Herec), Clare Foley (Herec), Victoria Leigh (Herec), Nicholas King (Herec)
 
2015/97/USA, Velká Británie/Horor
 
Zajímavost k filmu
- Počas "kostolnej scény" boli použité živé potkany.
- Na pokračování nespolupracoval režisér předchozího filmu Scott Derrickson z důvodu vytíženosti.
 
Odkazy