Sinister / Sinister (2012/110/USA/Mysteriózní, Horor, Thriller, Krimi) 74%

18.10.2018 09:33
JEDNOU VĚTOU
„Kdo ho spatří, neunikne."

OBSAH
Ellison, autor detektivních románů, objeví na půdě svého domu staré filmové pásy, související se záhadnými vraždami, jež se tu kdysi staly. Pátráním po vrahovi však zkříží cestu celé své rodiny s neznámou nadpřirozenou bytostí a uvrhne ji tak do obrovského nebezpečí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Těšil jsem se na další duchařskej horor po vzoru Insidious a nakonec zavládlo mírný zklamání. V podstatě nejde ani tak o nápad, který je super, ani o zpracování, který je evidentně vydařený. Horší je to ale s jednotlivými momenty, který mi nedávaly smysl. Film si totiž nedá tu práci divákovi něco vysvětlit a tak ho rovnou hodí do centra dění a chce, aby se s tím popral. Ethan Hawke se s rodinou nastěhuje do domu a tradičně na půdě najde staré pásky z kamery Super8, který to všechno započnou. Proč se do toho nového bytu nastěhovali nebo co to vlastně dělá za práci, nám film vůbec nevysvětlí. Ani po skončení filmu jsem pořádně nepochopil, co ta jeho postava vlastně dělala. Psala snad knihy na základě skutečných nevyřešených případů? Nutno dodat, že za celej film nenapsal ani čárku. Těžko říct. Nicméně zpracování a nápad dobrý. Tomu se nedá nic vytknout. Zbytek na hraně. (Malarkey) 3*

Babylonský stěhovák, amatérský filmař a požírač dětí v jednom vs. po slávě toužící spisovatel ve schizofrenii rodinných hodnot, aneb zatímco se rodina pana Oswalta ocitá v moci ďábla, u mě nastal den, kdy se mi (téměř) zastavilo srdce. Bravo, Mr.Derrickson! Originalitou sice nic nového pod větví s oběšenci, ale hutná atmosféra je skvěle podbarvena Youngovou psychedelickou hudbou kolem super 8 nahrávek, napínavým zkoumáním detailů ala Zvětšenina, se svěrači laškující hrou tmy a stínů a samozřejmě vám z úst vyžene nějakou tu vulgaritu i pár skvostných lekaček, které však lze díky náhlému ztišení hudby, či ruchů docela dobře předvídat. Snad jedinou pihou na kráse je rozbředlý konec s dětičkovým klišé (popření očekávané nevinnosti), vleklá to žánrová bolístka. Kdyby v něm pan Bubák dostál názvu Sinister, měl bych na posledních 15 minut na hlavě naraženou krabici od popcornu a dva jeho kousky vecpány v uších, nicméně do kin chodí hororů zoufale málo a těch kvalitních ještě míň, takže si tohoto osmimilimetrového osvícení važme.. (Gilmour93) 4*

V některých pasážích má divák, který horory sleduje tak dvakrát do roka, co dělat, aby udržel stolici. Musím uznat, že Hawke procházející pásky s explicitním obsahem a hlavně jeho brouzdání po potemnělém domě (proč si sakra nerozsvítil?) čekajíc, odkud vyskočí bubák (zvukařská práce je skutečně intenzivní), jsou natočené velmi solidně. Ambice tu byly, o tom žádná. Škoda jen, že si někdo nedal trochu víc práce se scénářem. Klasická duchařina představuje spisovatele, který poznal slávu autora jednoho bestselleru, který se orientuje na nevyjasněné kriminální případy a který po letech příprav na další velký trhák jaksi už nemá kde brát na uživení rodinky. Jenže tentokrát si ukrojil až příliš velké sousto. Skoro jako režisér Derrickson. Ten sice dokáže v ten správný moment vytáhnout nějaké to znepokojivé eso z rukávu, ale ve finále je to extrémně ohrané. Rozuzlení pak pro mě bylo zklamáním. Na druhou stranu je příjemné sledovat, když dostane schopný filmař nějakou tu kačku a prostor se vyřádit, tak to nemusí být zlé. Tady to ale nakonec zůstalo někde na půli cesty. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
 Někdy je člověk v kině velmi mile překvapen. Musím říct, že na film „Sinister“ jsem se chystal pěkně dlouho, ale nakonec – i díky tomu, že byl v kinech téměř měsíc – jsem se na něj dostal. Rozhodně mohu říct, že nelituji. Po příšerném Paranormal Activity 4 je to film, který mě zase jednou nadchnul a u kterého jsem si uvědomil, že pořád ještě existují originální hororové filmy, které se natáčejí hlavně pro ty, kdo se chtějí v kině bát, chtějí mít ten příjemný pocit v těle. Nebo alespoň já jej považuji za příjemný.
Co mě zaujalo jako první, to nebyl ani film samotný, ale skutečnost, že tři týdny po premiéře bylo v kině zhruba dvacet lidí. Já vím, že to není zrovna moc, ale ani při Paranormal Activity 4 se mnou zážitek nesdílelo tolik lidí, a to je přece jen už prověřená a pořád celkem oblíbená série. Velmi mě to potěšilo a uvědomil jsem si, že když má horor trochu dobrý marketing, tak na něj lidé půjdou. Anebo jen proto, že se chtějí bát. Horor táhne. Jasně, návštěvnost není jako v případě ságy „Twilight“, ale dle mého si do kina našlo cestu dost diváků na to, aby si produkční společnosti uvědomily, že se nemusí poohlížet pouze po komediích, romantikách a trikově náročných spektáklech, kterým chybí příběh.
„Sinister“ je film, který příběh má. Celkem dobrý příběh, během kterého je budována naprosto skvělá atmosféra. Taková, že dívky, které v kině seděly vedle mě, od poloviny filmu téměř nesundaly ruce z obličeje, aby unikly tomu nejhoršímu. Samozřejmě, že neunikly. Kinem se ozývaly zděšené výkřiky, lidé sebou leknutím trhali, bylo to prostě výborné. Po projekci se všude válel rozsypaný popcorn, vylila se i jedna cola, prostě paráda. Myslím si, že Scott Derrickson musí mít radost.
Nutno říct, že Scott není mezi horory žádný nováček a má na svědomí V moci ďábla, film, který byl přijat podobně skvěle jako „Sinister“ a stejně tak si vysloužil i promítání v našich kinech. Nejinak tomu bylo se snímkem „Den, kdy se zastavila Země“, ale je pravdou, že tahle předělávka zase tolik chvály neschytala, i když o naprostý propadák se nejednalo. Scott má ve všech případech dar napětí, které dokáže přenést na diváky. Budete mít strach. Možná sebou neškubnete při každé lekačce, ale to mrazení na vás stejně přejde.
Trochu k příběhu. Ellison Oswalt je spisovatel, který si udělal kariéru na knize, díky níž pomohl vyřešit jeden neobjasněný případ. Před deseti lety hit, ale člověk nemůže žít z jedné knihy, tedy pokud není třeba James O’Barr. Další dvě knihy byly propadák, nadělaly pořádné problémy pozůstalým po obětech případů, o kterých psal, a ani Ellison sám nezůstal ušetřen kritik. Teď se stěhuje – i s rodinou – do dalšího města, kde došlo ke zmizení jedné malé dívky. Jeho recept je jednoduchý. Přestěhovat se do blízkosti místa činu a pátrat. Třeba objeví něco víc, než se to podaří policii. V tomto ohledu má Ellison skutečně štěstí, protože se mu to daří. Rozhodně to však není to, co očekával. Přestěhovat se do domu, kde byla vyvražděna rodina zmizelé dívenky, to už bylo možná trochu moc.
Scott Derrickson si skvěle hraje s divákem, na filmu je poznat, že tohle bylo natočeno pro lidi, kteří se chtějí bát – viz poslední záběr filmu. Dokáže natahovat atmosféru tak, že skutečně budete jak pravítko sedět a čekat, co přijde dál. Některé scény protahuje, ale ani jednou jsem neměl pocit, že je to protahování přílišné. Napjatě jsem sledoval, co přijde. Lekačky jsou místy samoúčelné, nebo se jedná o takové uchechtnutí směrem k divákovi, který se lekne i naprosto obyčejných věcí při dobrém střihu. To jen dokazuje, že se úmysl povedl. Byl natočen horor, který já za horor skutečně považuji. Už nějakou dobu jsem neměl v kině tak příjemné pocity. Přesto, že by si film možná zasloužil o pár minutek zkrátit, a přesto, že jeho rozuzlení není zas až tak ohromující, stále si myslím, že je to jeden z nejlepších hororů, které jsme u nás mohli letos vidět, pokud se nejedná o horor vůbec nejlepší.

DABING
V českém znění: Michal Jagelka - Ethan Hawke (Ellison Oswalt), Kateřina Velebová - Juliet Rylance (Tracy), Jiří Plachý - Fred Dalton Thompson (Šerif), Vojtěch Hájek - James Ransone (Zástupce šerifa), Jakub Nemčok - Michael Hall D'Addario (Trevor), Klára Nováková - Clare Foley (Ashley), Ernesto Čekan - Rob Riley (reportér E. M. T.), Michaela Frkalová, Michal Holán - Tavis Smiley (Anchor), Libor Terš - Vincent D'Onofrio (profesor Jonas, titulky) a další.
Zvuk: Václav Sitař
Produkce: Filip Kluch
Dialogy: Kateřina Velebová
Režie: Jiří Peřina
Vyrobila: Společnost utd. by content divize Sound pro HCE 2013.

Premiéra ČR: 1.11.2012 H.C.E.
Premiéra USA: 11.3.2012 (South by Southwest Film Festival)
Premiéra Velká Británie: 5.10.2012 Momentum Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 27.2.2013 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 27.2.2013 H.C.E.

Tržby v ČR - Kč 4 977 818
Tržby celkem: $ 87 700 000
Návštěvnost v ČR - 42 271
Náklady (Rozpočet): $ 3 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Sinister gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0115/
Mysteriózní / Horor, USA / Velká Británie, 2012
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Ethan Hawke, Juliet Rylance

Sinister 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0122/
Horor / Mysteriózní, USA / Velká Británie, 2015
Režie: Ciarán Foy, Hrají: James Ransone, Shannyn Sossamon
 
Tvůrci a herci
Scott Derrickson (Režie), Jason Blum (Produkce), Brian Kavanaugh-Jones (Produkce), Christopher Young (Hudba), Chris Norr (Kamera), Frédéric Thoraval (Střih), Sheila Jaffe (Casting), Ruth Salen (Casting), David Brisbin (Scénografie), Abby O'Sullivan (Kostýmy), Jack Hutson (Zvuk), Dane A. Davis (Zvuk), Lauzanne Nel (Masky), Arielle Toelke (Masky), C. Robert Cargill (Scénář), Scott Derrickson (Scénář), Ethan Hawke (Herec), Juliet Rylance (Herec), Vincent D'Onofrio (Herec), James Ransone (Herec), Michael Hall D'Addario (Herec), Fred Dalton Thompson (Herec), Clare Foley (Herec), Cameron Ocasio (Herec), Victoria Leigh (Herec), Nicholas King (Herec), Lorraine Aceves (Herec)
 
2012/110/USA/Mysteriózní, Horor, Thriller, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Způsob přípravy kávy, na kterou si hlavní hrdina ve filmu "velmi potrpí", se jmenuje french press. Při tomto způsobu přípravy kávy se zalije mletá káva horkou vodou, nechá chvíli vylouhovat a potom se káva scedí sítkem, které se stlačuje seshora. Výsledkem je lógr na dně nádoby a čerstvě uvařená káva nad sítkem, káva se hned slije do šálku.
- Inšpiráciou pre Bughuula sa stala náhodne nájdená fotografia na internete. Pri hľadaní jeho symbolu Scott Derrickson študoval množstvo materiálu o black metale.
- Film sa natáčal v Los Angeles v Kalifornii a na Long Islande v New Yorku.
- Ethan Hawk ztvárnil ve filmu spisovatele, kterým je i ve skutečnosti. V roce 2013 měl na kontě romány "The Hottest State" z roku 1996 a "Ash Wednesday" z roku 2002.
- Had, ktorého objaví Ellison Oswalt (Ethan Hawke) na povale pod vekom od krabice, je nejedovatá Hadiarka (lat. Lampropeltis), medzi teraristami bežne označovaná ako Korálovka.
- Scottovi Derricksonovi vnukol námet kolega Robert Cargill, ktorý ho napísal na základe desivých snov, ktoré mal v noci, keď si pozrel film Kruh (2002).
- Když Ellison Oswalt (Ethan Hawke) ve filmu říká, že pes byl velký jako Cujo, je to narážka na knihu „Cujo“ (1981) od Stephena Kinga.
- Hlavní hrdina Ellison Oswalt (Ethan Hawke) je pojmenován podle spisovatele Harlana Ellisona a komika Pattona Oswalta.
 
Odkazy