Jízda švárů / Ride Along (2014/99/USA/Akční, Komedie) 56%

16.10.2018 22:01
JEDNOU VĚTOU
„Požádat o ruku sestru policajta? Začátečnická chyba."

OBSAH
Poslední dva roky se Ben (Kevin Hart), strážný ze střední školy, snaží dokázat detektivu Jamesovi (Ice Cube), že není blázen jenom do počítačových her, ale i do detektivovy sestry. Když Bena konečně přijmou na policejní akademii, James ho posadí na místo spolujezdce služebního auta, aby ho pořádně vystrašil a ukázal mu, že na práci u policie nemá. Události divoké noci je ale zavedou k nejnebezpečnějšímu zločinci ve městě a James na vlastní kůži pozná, že Ben nemá od prudkých slov daleko k činům.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hmm, tady by někdo chtěl být strašně moc, moc, moc novým Eddiem Murphym. Bohužel (bohudík) na to nemá ani charisma a hlavně ani talent. Jo, mluvím o tobě, Kevine Harte. V současném áčkovém Hollwoodu není otravnějšího a trapnějšího panáka, než je Hart, který co do úporného přehrávání a snaze za každou cenu být „vtipný“ překonává i kreace krále trapnosti Chrise Tuckera svého času. Jediným světlým bodem je Ice Cube, který je sice tvrdej jako já po dvou panácích becherovky, ale rád se na něho od doby ´Three Kings´ koukám, baví mě. Což se nedá říct o téhle zoufale nevtipné buddy „komedii“, kdy si člověk říká, že dělat scenáristu v Hollywoodu může snad i hajzlbába. Masivní úspěch v zámoří chápu, protože početné černošské publikum na tyhle uječené srágory slyší. (Lima) 1*

Černý a černější. Dalo by se napsat i vtipný a vtipnější, a to i přesto, že jsem jaksi nedokázal ve filmu objevit nějaké super gagy. Humoru je zde pořádná porce. Policejní detektiv a dobrácký bručoun s tvrdou slupkou James Payton (Ice Cube) nikdy žádného parťáka nepotřeboval, o to méně postrádá při výkonu své náročné práce po svém boku potrhlého Bena (Kevin Hart), jehož nemá v lásce, ale jemuž bude možná jednou budoucím švagrem. Ben totiž chodí s jeho sestrou Angelou (Tika Sumpter). A aby to nebylo málo, byl přijat na policejní akademii. Zapálený fanoušek akčních počítačových her dostane jedinečnou možnost konfrontovat se se skutečným zločinem, který se od toho virtuálního podstatně liší. James ho vezme k sobě do služby, udělí mu lekci, ale sám pozná, že se bez spolehlivého parťáka přece jen neobejde. Nesourodá dvojka bude na honu na extrémně nebezpečného zločince Omara, jehož skutečnou identitu nikdo nezná. Ice Cube se v rolích úsporně mluvících detektivů usádlil, kdežto Kevin Hart po celý film nezavře klapačku. Film v podstatě staví na jejich slovních přestřelkách. Mutace Eddieho Murphyho a Martina Lawrence, kterou Kevin Hart připomíná, se do našich kin s touhle komedií nepodívala, i když už se film dočkal pokračování "Poldův švagr", kterého postihl stejný osud. Je tedy fakt, že tahle komedie s přívlastkem akční, akcí zrovna nepřetéká a s přístupným ratingem je okleštěna od brutality i vulgarismů. A tak se vlastně v největší míře spoléhá na ukecaného Harta, který si mluvidla promazal opravdu kvalitním slovním olejem. Ale přibližně jen jedna pětina se dá označit za skutečně vtipnou. Množství scén má komický potenciál, ten se ale převážně nepodařilo naplnit. Je záhadou, proč se na film, který semlel už mnohokrát viděný obsah, angažoval kvartet scenáristů. Filmu vlastně chybí mnohé. Není zde nějaký zásadní vrchol, komika je trapnějšího rázu, akčních scén je jen hrstka, obskurní zločinec nedostál své zabijácké pověsti, děj nepřináší příliš objevných a originálních pasáží. Ale právě ta spolehlivá ohranost, která žánr buddy movies poslední dobou provází, je vlastně to hlavní, nad čím může divák plesat. Kevin Hart, Ice Cube a černá kočka Tika Sumpter si s režisérem černé pleti Timem Story natočili negerský biják, který nabízí vděčnou a nenáročnou odpočinkovou zábavu, která si neklade sebemenší ambice. Její jedinou možnou ambicí je (černým stylem humoru) pobavit (bělochy). 50% (kingik) 3*

Rozhodně nic pro chlapce a děvčata, které si zpestřují víkendy upalováním našich černých spoluobčanů. Čistokrevná negerská zábava. Aby ji člověk docenil, tak v něm musí žít alespoň kapka černých genů. Vzhledem k tomu, že z mého krásného sportovního těla tu a tam vyčnívá 20 čísel, tak jsem byl cílovou skupinou pro tento film. Přiznám se, že mi chvíli trvalo si zvyknout na ústřední duo opiček. Nedokážu přesně říct, který z nich mi vadil víc. Jestli ten který nehrál a nebo ten, který se pokoušel hrát až moc. Pár vtípků ovšem dopadlo na úrodnou půdu a až tak jsem při sledování netrpěl. Zápletka je sice z kategorie těch nejohranějších. Nicméně ve filmu jako je tento, to zřejmě není nevýhodou. Slabé tři kousky. Snesitelná jednohubka, která mě závratně neiritovala. Mírně nadhodnocuji, protože nemohu dát dva kousky svým černým bratrům. (Frajer42) 3*

VELKÁ RECENZE
Ice Cube a Kevin Hart. Jeden je směšný, druhý neznámý. Alespoň většina českých diváků to takhle nejspíš vidí. Přesto se jim povedlo natočit jeden z největších hitů letošního roku. Zaslouží si však jejich Ride Along takový úspěch?
Na to není snadné odpovědět, ale faktem je, že tahle variace na policejní buddy movies je vlastně víceméně neškodná. Vedle žánrových klasik pochopitelně neobstojí, bylo by ovšem asi i docela nefér chtít po tvůrcích podobné ambice. Tim Story, jehož jméno zrovna rádi v kolonce „režie“ nevidíme, jednoduše vzal léta fungující koncept, obsadil do něj dva odlišně vypadající herce, kteří hrají zcela rozdílné charaktery, a vypustil je do ulic. A ono to překvapivě docela šlape.
Ice Cube sice bude v akční poloze pravděpodobně vždycky působit trošku úsměvně, protože vypadá jako Budulínek se zácpou, a tady to není výjimka. Jeho drsňáctví mu člověk prostě nevěří, ale jako permanentně zamračený superpolicajt z Atlanty je víceméně OK. Ovšem hlavně proto, že vedle něj sedí Kevin Hart. Ten za mořem patří mezi sakra velké hvězdy a vidět jste ho mohli třeba i v boxerském Zpátky do ringu a tady si krade celý film pro sebe. Jeho zbabělý, vřískající, tvrdohlavý a bez ustání mluvící kašpar toužící získat respekt svého potenciálního skorotchána, tu hubu jednoduše nezavře a i když z ní ne vždycky vypadnou hlášky, které by se daly tesat, ta kadence jeho keců je tak velká, že jednoduše občas ten terč trefí. Hart by rád byl novým Eddiem Murphym, na to asi ještě nemá, každopádně však stojí o pár úrovní výš než třeba Martin Lawrence. Dohromady jsou ti dva překvapivě fajn.
První hodinu si sice jen člověk odškrtává žánrová klišé, nijak extra se nebaví, ale ani nenudí. Ke konci však Hart trošku šlápne na plyn a od okamžiku, kdy se začne vydávat za největšího gangstera v okolí, se člověk může přistihnout, že ho to celé vlastně docela baví. A ani ty akční sekvence nejsou vůbec špatné, zvlášť když u nich ukecaný prcek používá finty odkoukané z Call of Duty.
Není žádná velká škoda, že se Ride Along vyhnulo českým kinům, na druhou stranu rozhodně nikomu neublíží u téhle neoriginální ale ve výsledku docela vtipné a zábavné blbiny strávit hodinu a půl. Tu chystanou dvojku si za dva roky dám docela rád, podobných filmů vzniká totiž v poslední době tak málo, že i toho solidního průměru si musí fandové vážit.

DABING
V českém znění: Tomáš Juřička - Ice Cube (James Payton), Michal Holán - Kevin Hart (Ben Barber), Filip Švarc - John Leguizamo (Santiago), Pavel Rímský - Laurence Fishburne (Omar), Vladimír Kudla - Bruce McGill (Brooks), Jakub Nemčok - Benjamin Flores Jr. (Morris), Lumír Olšovský - Bryan Callen (Miggs), Jitka Moučková - Tika Sumpter (Angela Paytonová), Petr Neskusil, Antonín Navrátil, Zdeněk Mahdal, Jakub Saic, Kateřina Petrová, Libor Terš, Kristýna Valová, Zbyšek Horák, Šárka Vondrová
Překlad: Robert Hájek
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2014

Premiéra ČR: 16.7.2014 (DVD)
Premiéra USA: 17.1.2014 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.7.2014 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.7.2014 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 154 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Jízda švárů gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0111/
Akční / Komedie, USA, 2013
Režie: Tim Story, Hrají: Ice Cube, Kevin Hart

Poldův švagr gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0110/
Akční / Komedie, USA, 2016
Režie: Tim Story, Hrají: Ice Cube, Kevin Hart
 
Tvůrci a herci
Tim Story (Režie), Matt Alvarez (Produkce), Larry Brezner (Produkce), William Packer (Produkce), Ice Cube (Produkce), Christopher Lennertz (Hudba), Larry Blanford (Kamera), Craig Alpert (Střih), Victoria Thomas (Casting), Chris Cornwell (Scénografie), Sekinah Brown (Kostýmy), Jon Taylor (Zvuk), Christian P. Minkler (Zvuk), Debra Denson (Masky), Yolanda Sheridan (Masky), Greg Coolidge (Scénář), Phil Hay (Scénář), Matt Manfredi (Scénář), Jason Mantzoukas (Scénář), Kevin Hart (Herec), Laurence Fishburne (Herec), John Leguizamo (Herec), Ice Cube (Herec), Bruce McGill (Herec), Tika Sumpter (Herec), Gary Weeks (Herec), David Banner (Herec), Dragos Bucur (Herec), James Logan (Herec), Phillip DeVona (Herec), Jacob Latimore (Herec), Jay Pharoah (Herec), Bryan Callen (Herec), Tom Gore (Herec)
 
2014/99/USA/Akční, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- O Benovi se zde mluví jako o trpaslíkovi. Kevin Hart je ve skutečnosti jen o deset centimetrů menší než Ice Cube.
- Během rozhovoru o gangsterovi Omarovi se Ben ptá, zda má jizvu na tváři. Jde o odkaz na postavu jménem Omar Little. Omar je zápornou postavou seriálu The Wire s jizvou na tváři.
- Když je Ben obklíčen bandou motorkářů, cituje postavu Denzela Washingtona z filmu Training Day. Jde o jeden z mnoha odkazů na zmíněný film.
- Po titulcích je možné zhlédnout ještě jednu scénu.
- James Payton (Ice Cube) ve filmu řídí Dodge Charger SRT-8 o obsahu 5,7 litru.
-Hlavné filmovanie sa začalo 31. októbra 2012 v Atlante a po 35-tich dňoch skončilo 19. decembra 2012. V prvý natáčací deň CBS Atlanta vyslala varovnú správu, že v štvrtok 1. novembra budú v obchodnom dome simulované prestrelky.
- Původně se počítalo do role Jamese s Dwaynem Johnsonem a roli Bena měl ztvárnit Ryan Reynolds.
 
Odkazy