Poldův švagr / Ride Along 2 (2016/111/USA/Akční, Komedie) 57%

16.10.2018 22:01
JEDNOU VĚTOU
„Nedráždi švagra bosou nohou."

OBSAH
Ben Barber (Kevin Hart) má čerstvý diplom z policejní akademie a vyhlídku na šťastný život po boku krásné Angely. Její brácha James Payton (Ice Cube) z toho není ani trochu nadšený, ale když už se mu nepodařilo sestře svatbu rozmluvit, rozhodne se z Bena udělat pořádného chlapa. Respektive se o to aspoň pokusit. Jako elitního detektiva atlantské policie Jamese nadřízení vyšlou do Miami, aby přímo u zdroje zatípnul dopravu drog do země. Jeho cílem je údajný narkobaron Antonio Pope (Benjamin Bratt). Právě tuhle akci zvolí James jako školu života pro svého budoucího švagra. Kdyby jen tušil, co všechno bude muset kvůli tomuhle rozhodnutí skousnout, určitě by si to rozmyslel. Nejenže musí řešit nepřetržitou sérii většinou strašlivých průšvihů, ale navíc má co dělat, aby jeho sestra neovdověla dřív, než se vůbec stačí provdat.(CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Za jinejch okolností mám podobné buddy akčňáky hodně rád. Tady jsem ale nechápal proč jinak zajímavou akční honičku poupravili jako videoherní video z Grand Theft Auto 3. Včetně tehdejší grafiky. A to nebyla jediná pitomá scéna tohoto filmu. Děsně užvaněnej Kevin Hart s úchylným Ken Jeongem to také bohužel nezachrání. Takže, co dodat? Příště se tomuto kousku s radostí vyhnu. (Malarkey) 2*

Stejná sračka jako Jízda švárů, jen s navýšeným rozpočtem (jednička rozpočet $25 mio vs. dvojka $40 mio), tzn. je sice trochu znát, že se do toho po úspěchu jedničky nalilo víc prachů (čti: rozfláká se zde víc aut), ale jinak bych k tomu mohl napsat to samé co k jedničce: ten film je nevtipná přehlídka příšerných hereckých výkonů a nekončícího přívalu žánrových klišé - scénář je natolik odporná vykrádačka všeho možného, že v něm původního není snad vůbec nic. Když si k tomu člověk přičte děsivé herectví Ice Cuba, který momentálně aspiruje na jednoho z nejhorších herců co znám, hrozný soundtrack a naprosto idiotský a totálně předvídatelný děj, nemám za sebe problém napsat, že tenhle film je čistý odpad, před nímž by měl být každý varován. Skutečnost, že CinemArt záměrně nikde neuvádí, že Poldův švagr je sequel Jízdy švárů, je podle mě z jejich strany kalkul, aby na to dostali do kina i lidi, kteří jedničku neviděli nebo které by mohlo odradit její nízké hodnocení. Nuže, za mě jste byli varováni. Při ochodu z kina jsem zaslechl povzdech jednoho postaršího pána: "Já vždycky když vidím něco takovýho, je mi hrozně líto těch peněz, co to stálo". Měl svatou pravdu, ten moudrý chlapík! (Vančura) 0*

Je pravda, že jedničku jsem neviděla, takže nemám s čím srovnávat, ale i tak to je hodně slabá americká komedie, která nenabízí nic než, co bychom sami už neviděli. Rychlá auta, pár docela slušných vtípků, hezké ženské, drogy, prachy, střílení, akce, vše pořád a pořád do kola, ovšem tady je navíc ještě Ice Cube, který se mi neuvěřitelně líbí, takže pro mě to bylo menší plus, ale i tak hodně slabý film. (Streeper) 2*

VELKÁ RECENZE
Jízda švárů před dvěma lety se sice nemohla pyšnit oslavnými recenzemi, ale kina za oceánem vzala útokem a bohatě si na sebe vydělala. Jak na to zareaguje tvůrčí tým vedený místním oblíbencem Timem Storym? Samozřejmě se hned pustí do pokračování a vyšle nesourodou dvojici policajtů na štaci do prosluněného Miami.
Dvojka plynule navazuje na jedničku, takže Kevin Hart má před svatbou se ségrou Ice Cubea. Taky konečně dodělal policejní akademii a rád by se stal tvrdým detektivem jako jeho budoucí švagřík. Každému soudnému člověku (čili každému kromě Harta) je jasné, že se to nikdy nepovede, navíc Ice Cube je fakt drsňák a celou stopáž si vystačí s eastwoodovsky zamračeným rejstříkem. Zato Hart neustále piští, poskakuje a střídá grimasy tak otravně, že budete s nadějí vyhlížet každou scénu, kde mu Ice Cube vyhrožuje násilnou smrtí. Asi nic nevykecám, když řeknu, že jich je dost, ale žádná bohužel podle našeho tajného přání neskončí.
Na charismatu záporáka dvojka docela ubrala, Laurence Fishburna totiž vystřídal Benjamin Bratt. Obsazení doplňuje Ken Jeong a neskutečně sexy Olivia Munn, takže herecký ansámbl zbytku filmu ostudu nedělá. Ani totiž nemusí.
Mnoho scén, hlavně v první polovině, je vlastně úplně zbytečných a jsou uměle naroubovány na vtipy, které tvůrcům přišly super. Bohužel je to tak okaté a nefunkční, až to bolí. Postupem času frků ubyde a Tim Story sází na dramatičtější notu. Scénář je ale bohužel tak zoufale nenápaditý, že se žádných překvapení nedočkáme. Záporák i jeho motivy jsou známé od začátku a stejně tak víme, jak to musí skončit. Z každé scény je nicméně zřejmé, že alfou a omegou mají být slovní přestřelky mezi ústřední dvojicí, kterou má americké publikum tolik rádo.
Řemeslně film nepřekvapí a řadí se mezi poctivou druhou ligu, která na první pohled nezarazí trapností, odfláknutými detaily nebo zřejmými absurditami. “Pouze” (větší uvozovky udělat neumím) nemá žádné vyšší ambice než nadělit divákům dvě hodinky velmi nenáročné zábavy. Chybí pořádná akce, hlášky, prostě všechny ty součástky, které na tematicky dost podobných Mizerech tolik bavily.
Ale bohužel se to stejně zaplatí, takže napřesrok očekávejme volné pokračování Poldův bratranec z druhého kolene, kde by mohl kariéru rozdmýchat třeba Martin Lawrence.

DABING
V českém znění: Tomáš Juřička - Ice Cube (James Payton), Michal Holán - Kevin Hart (Ben Barber), Ivan Jiřík - Ken Jeong (AJ), Irena Máchová - Olivia Munn (Maya), Jitka Moučková - Tika Sumpter (Angela Paytonová), Zdeněk Mahdal - Benjamin Bratt (Antonio Pope), Irena Hrubá - Sherri Shepherd (Cori), Radek Hoppe - Arturo del Puerto (Alonso), Bohdan Tůma - Carlos Gómez (kapitán Hernandez), Vladimír Kudla - Bruce McGill (poručík Brooks), Kateřina Petrová - Jessica Bialick (prodavačka v bikinách), Svatopluk Schuller - Glen Powell (Troy), Rudolf Kubík - Tyrese Gibson (Mayfield), Dana Pešková - Nadine Velazquez (Tasha), Vojtěch Hájek - Utkarsh Ambudkar (Amir), Antonín Navrátil, Jaroslav Horák - James Martin Kelly (Griffin), Jakub Saic - Rey Hernandez (ochranka El Republico) a další
Překlad: Iveta Kristek Pavlovičová
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy: Ivan Kotmel
Režie: Jiří Balcárek

Premiéra ČR: 28.1.2016 CinemArt
Premiéra USA: 15.1.2016 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.6.2016 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 124 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Jízda švárů gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0111/
Akční / Komedie, USA, 2013
Režie: Tim Story, Hrají: Ice Cube, Kevin Hart

Poldův švagr gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0110/
Akční / Komedie, USA, 2016
Režie: Tim Story, Hrají: Ice Cube, Kevin Hart
 
Tvůrci a herci
Tim Story (Režie), Matt Alvarez (Produkce), Larry Brezner (Produkce), William Packer (Produkce), Ice Cube (Produkce), Christopher Lennertz (Hudba), Mitchell Amundsen (Kamera), Peter S. Elliot (Střih), Felicia Fasano (Casting), Chris Cornwell (Scénografie), Korey Washington (Scénografie), Olivia Miles (Kostýmy), Kami Asgar (Zvuk), Sean McCormack (Zvuk), Trenton Simmons (Masky), Phil Hay (Scénář), Matt Manfredi (Scénář), Greg Coolidge (Scénář), Olivia Munn (Herec), Kevin Hart (Herec), Ice Cube (Herec), Ken Jeong (Herec), Tika Sumpter (Herec), Bruce McGill (Herec), Benjamin Bratt (Herec), Glen Powell (Herec), Sherri Shepherd (Herec), Carlos Gómez (Herec), Rey Hernandez (Herec), Hunter Denoyelles (Herec), Robert Pralgo (Herec), Arturo del Puerto (Herec), Rick Ross (Herec), Libby Blanton (Herec), Tom Stedham (Herec), Boualem Hassaine (Herec), Mary Farah (Herec), T.I. (Herec), Shaker Sangam (Herec), Tyrese Gibson (Herec)
 
2016/111/USA/Akční, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Film mal premiéru takmer presne 2 roky po prvej časti – Ride Along (2014). Kým tá mala premiéru 17. januára 2014, pokračovanie odštartovalo svoju púť v kinách 15. januára 2016.
 
Odkazy
 

Hrají:

Ice Cube, Kevin Hart, Olivia Munn, Ken Jeong, Tika Sumpter, Bruce McGill, Benjamin Bratt, Glen Powell, Sherri Shepherd, Carlos Gómez, Rey Hernandez, Hunter Deno, Robert Pralgo, Arturo del Puerto, Rick Ross, Libby Blanton, Tom Stedham, Boualem Hassaine, Mary Farah, T.I., Shaker Sangam, Tyrese Gibson, Tiana Dunham, James Martin Kelly, Jessica J. Stowes, Utkarsh Ambudkar, Bresha Webb, Ricky Russert, Henry Kingi, Andrew Ortega, Michael Rose, Fatimah Hassan, Randy Gonzalez, Rachel Faulkner, Junes Zahdi, Michelle Hayden, Eric Goins, Ace Marrero, David W. LeBlanc, Frenchi Firecracker, Joe Rodriguez, Patrick H. Fox, Paul Aldanée, Christopher De Stefano, Joseph Akharoh Jr., Ely Feldman, Raul Colon, Robert J. Fox, Heather L. Porter, Danielle Briana, Cindy Gold, Roselyn Medrano, Scott Mena, Heathyre Perara, Maegan Vogel