Tiché místo: Část II / A Quiet Place Part II (2020/97/USA/Horor, Thriller, Sci-Fi, Drama) 73%

19.11.2021 16:21
JEDNOU VĚTOU
„Už nestačí být potichu."

OBSAH
Neví se, odkud přišli, ale okamžitě po invazi na naši planetu se postavili na vrchol potravního řetězce. Reagovali na jakýkoliv zvuk a jeho původce bleskově zlikvidovali. Abbottovi přežili i díky tomu, že se kvůli nejstarší dceři naučili všichni komunikovat posunkovou řečí. Jenže ani to jim nakonec nepomohlo, otevřený střet s vetřelci nepřežil otec Lee (John Krasinski) a matka Evelyn (Emily Blunt) zůstala se třemi dětmi (z nichž jedno je novorozeně) úplně sama. Pragmatické ženě je jasné, že přežít dokážou jen s pomocí dalších přeživších. Právě tak začíná příběh druhé části Tichého místa. Abbottovi opouštějí svou farmu, díky systému přísných pravidel relativně bezpečné útočiště.  Vydávají se na extrémně nebezpečnou pouť, na jejímž konci snad čeká někdo, kdo jim pomůže. Během svého putování si však uvědomí, že stejně velké nebezpečí jako od nezvaných hostů z jiné planety, jim může hrozit od jejich vlastních lidí, k nimž se upínali jako k poslední naději na záchranu. Jak říká cynický drsňák (Cillian Murphy), ke kterému se přidají: „Lidi, co zůstali, si zachránit rozhodně nezaslouží.“ (CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jediný, co mě trošku mrzí, že byl prolog, pak střih a hlavní děj, ale mě by docela zajímalo, jak se přišlo na to, co těm hnusům vadí, jaký byl boj lidstva proti nim, jestli napadli jen USA nebo celou planetu, prostě hodně otázek bez odpovědi. Ovšem tihle extremní vyznavači ticha maj něco do sebe. Naučí se řídt pářátama dlouhejma jak tejden loď, kolektiv jim zjevně taky nic neříká, na druhou stranu stačí si prdnout a tutově jeden z nich odněkud vyleze, kam se serou pejsci. Jo dobrý, mělo to tempo, napětí, ačkový hlavní představitele. Možná po tý óóbr kino abscenci jsem změknul ve svých nárocích, ale jsem spokojen. (Enšpígl) 3*

Od Depešáků jedině Enjoy the Silence, ovšem pouze do sluchátek! Návrat krvelačných emzáků, co sice hovno vidí, ale slyší i myší prd, byl vzhledem k tržbám neodvratný, jenže nyní se už na Krasinského straně nenachází to, co mu pomohlo před dvěma lety. Moment překvapení.. Snaha jít na to přes audio zážitek, kdy se střídají hudba, ruchy okolí a absolutní ticho je chvályhodná, ale vybrakovaný příběh s ukázkami klišé a paralelní scény napětí už tolik ne. Ta druhá se synchronizovaným akustickým útokem se už pohybovala na hranici legračnosti.. (Gilmour93) 3*

Mírný propad ano, ale John Krasinski to zvládl i napodruhé. Poznáváme další prvky postapokalyptického světa, logicky přicházejí nové situace a nové postavy, po řemeslné stránce je to znovu velmi solidní kus. Ústřední (oslabená) rodinka opouští bezpečí svého proti predátořím krasavcům vybaveného domu a vydává se vstříc neznámému. Ještě předtím se podíváme, co se dělo na úplném začátku, kdy se tahle monstra se sakra vyvinutým sluchem objevila. A pak se vrátíme do současnosti. A pochopíme, že nepřítelem nebudou jen obří zabijáci. Už to ovšem není takové atmosférické, plíživé, napínavé, účinné. Navíc v „tišší“ jedničce musely postavy vše držet neustále v sobě. Tady je všechno čitelnější. Fajn je aspoň to, že se rozdělené linie (tam matka, tam dcera s rodinným přítelem…) vždy „sejdou“ v jeden moment. Ale celkově spokojenost, jen je prostě škoda, že jsme přišli o (minule) zdaleka nejvýraznější složku celého díla. Práce s tichem je ve dvojce už prostě jiná. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Na jedničku jsem se před třemi lety těšil a zklamán jsem nebyl. Díky velmi slušné filmařině pro mě na první zhlédnutí nebyly patrné všechny ty nelogičnosti, na nichž si internetoví hnidopichové později solidně smlsli. Vedle jednoduchého, ale funkčního poselství o rodičovském údělu jsem ocenil především práci s tichem, jež byla na hollywoodské poměry vcelku odvážná, nápaditá a velmi dobře sloužící konceptu. Suma sumárum – originálně vymyšlený a příjemně realizovaný survival horor, kterému jsem nemálo nedokonalostí bez problémů odpustil. Poskočme v čase o tři roky a podívejme se, kam dvojka tuhle slušnou výchozí pozici posunula.
Na začátku znovu uvidíme Johna Krasinskiho, a to navzdory tomu, že jeho postava v prvním díle moc dobře nedopadla. Sošný sympaťák však ve dvojce nestojí jen za režií a scénářem (stejně jako v jedničce), ale v prologu, jenž se vrací do prvního dne mimozemské invaze, si ho chvíli užijeme i na plátně. V téhle části je ještě nejmenší prostor pro scenáristické nedostatky, jelikož sledujeme vcelku rutinní mimozemskou invazi: Poklidné odpoledne se sportujícími dětmi se brzy zvrtne v panický útěk ulicemi, které pro čerstvě příchozí vesmírné jedlíky představují ideální hostinu. Úvodní čtvrthodinka nám tedy nic moc nového neřekne, ale nabídne pár slušných kamerových jízd a hezky zinscenovaného mimozemského násilí. Jenže pak už je to trochu horší.
Hlavní část druhého filmu totiž sleduje Emily Blunt, její neslyšící dceru Milicent Simmonds, nervózního syna Noaha Jupeho a robátko narozené ke konci jedničky. Okamžité pokračování v bodě, kde předchozí film skončil, je sice příjemným základem pro double feature, nenabízí však nikterak pozměněný či rozšířený svět. Výsledný příběh, během něhož se rodina vcelku nekoordinovaně rozdělí a řeší několik drobných epizod, působí šitý hodně horkou jehlou, a hlavně bez nápadu, co s tímhle fikčním světem podniknout dál. Setkání s vnitřně zlomeným sousedem Cillianem Murphym či Djimonem Hounsouem, jehož bezvýznamnost podtrhuje titulkové jméno „Muž na ostrově“, nevytváří vztahové napětí mezi postavami, a tím pádem ani napětí pro diváka.
Druhé Tiché místo samozřejmě vypadá velmi pěkně, a i díky tomu, že se pro mě jednalo o první návštěvu kina po osmi měsících, jsem docenil propracovaný sound design i pohlídané vizuální efekty. Ale na to, že rozpočet se oproti jedničce ztrojnásobil, přináší pramálo nového a často si vypomáhá předvídatelnými (ačkoli řemeslně povedenými) lekačkami. Nedostatek vztahů mezi postavami i rozšiřováním světa vynahrazuje větší množství akce a přece jen propracovanější záběrování, potěší i opětovně umírněná stopáž pod 100 minut.
Za zmínku stojí, že první Tiché místo se objevilo v kinech na jaře 2018. Dalších pár (kasovně velmi úspěšných) měsíců Krasinski tvrdil, že pokračování nebude, následně však otočil a koncem léta už začal sepisovat scénář. Nechci vidět kauzalitu za každou cenu tam, kde je možná jen korelace, ale pokračování opravdu působí jako narychlo spíchnutá dvojka, která nedostatek nápadů a nových cest k oslovení diváka vyvažuje větším množství akce a dalšími postavami; a bohužel ani to nedělá kdovíjak vydařeně.
Příběh je však stále alespoň průměrný a audiovizuál je na takové úrovni, že návštěvy kina po mnohaměsíčním suchu pravděpodobně litovat nebudete. Jen rozhodně nečekejte tak výrazný zážitek jako v případě jedničky, protože dvojka prostě nemá, co nového nabídnout. Jako vcelku chutný přídavek po hlavním chodu však tohle pokračování poslouží.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Více než rok před událostmi prvního filmu, rodina Abbottových sleduje baseballový zápas syna Marcuse. Během zápasu se ovšem všichni stanou svědky toho, jak se planoucí objekt na nebi řítí k zemi. Celá znepokojivá scéna silně připomíná padající asteroid. Když všichni opustí hřiště a začnou se odebírat do svých domovů, město je napadeno agresivními mimozemskými tvory s neprůstřelnou kůží, mimořádnou rychlostí a silou. Nestvůry sice postrádají většinu smyslů, ovšem všechno nahrazují nesmírně citlivým sluchem. Lidé na ulicích umírají, nestvůry skáčou od jedné oběti k druhé a Abbottovi se v nastalém chaosu snaží uprchnout pryč.
O více než rok později sledujeme události přímo navazující na předchozí film. Mimozemské kreatury vyhubily většinu lidstva včetně Leeho Abbotta, který se obětoval, aby zachránil svou rodinu – ženu Evelyn, hluchou dospívající dceru Regan, adolescentního syna Marcuse a novorozeného synka. Regan objevila, že vysokofrekvenční zvuk vydávaný jejím kochleárním implantátem oslabí nestvůry natolik, že je lze následně zabít. Toho Evelyn využila, aby brokovnicí ochránila svou rodinu, když hlukem přilákali několik nestvůr najednou.
Jejich izolovaný dům je po útoku nestvůr zničen, pročež rodina pátrá po dalších přeživších. Berou s sebou samozřejmě Reganin implantát a zesilovač s mikrofonem. Když prochází přes oplocenou průmyslovou oblast, Marcus šlápne do pasti na medvědy. Bolestný křik samozřejmě přiláká pozornost blízké nestvůry, ovšem pomocí implantátu a brokovnice Evelyn netvora zabije, načež uvolní past a uprchnou do opuštěné ocelárny, když se v oblasti objeví další nestvůra. Zde se setkají s Emmettem, starým přítelem Leeho, který rodinu vezme do skrýše pod ocelárnou. Marcus zde náhodou narazí na funkční rádiovou frekvenci, která neustále dokola hraje píseň Beyond the Sea od Bobbyho Darina. Regan dojde, že se jedná o výzvu pro přeživší, aby zamířili na nedaleký ostrov. Dojde jí, že pokud by se dostala do rádiové věže, mohla by vysílat vysokofrekvenční zvuk i pro ostatní přeživší, aby všichni měli šanci se proti nestvůrám bránit. Později téhož dne řekne svůj plán Marcusovi a přes jeho nesouhlas se tajně sama vydá najít onen ostrov.
Jakmile všichni zjistí, že je Regan pryč, Evelyn požadá Emmetta, aby ji přivedl zpět. Ten jí nakonec nalézá u vykolejeného vlaku a snaží se jí přesvědčit, aby se vrátila k rodině. Regan ovšem odmítá a dokonce Emmetta přesvědčí, aby jí pomohl. Mezitím je Evelyn nucena opustit Marcuse a novorozeného syna, aby sehnala nezbytné zdravotnické vybavení a zásoby. Během její nepřítomnosti se Marcus vydá na průzkum ocelárny a nalézá mrtvolu Emmettovy ženy. Zděšen zakopne o harampádí na zemi a uvědomí tak nedalekou nestvůru. Dostane se zpět do skrýše, ale omylem sebe i novorozence uzavře v bunkru, kde jim rychle dochází vzduch.
V přístavu Emmett s Regan pátrají po vhodné lodi. Když je ovšem přepadne skupina zdivočelých přeživších s nekalými úmysly, Emmett vyvolá hluk a přiláká dvě nestvůry, které povraždí všechny přeživší. Zatímco Regan a Emmett jako jediní přežijí, jedna z kreatur se utopí v hluboké vodě. Emmettovi dojde, že stvoření neumí plavat. Vzápětí dvojice na palubě malé lodi odpluje na blízký ostrov, kde komunita přeživších žije relativně normální život plný hluku. Vůdce komunity vysvětlí, že když vláda přišla na to, že nestvůry neumí plavat, Národní garda přemístila co možná nejvíc lidí na ostrovy – ovšem mnohdy kreatury zaútočily dřív, než se cokoliv vůbec stihlo podniknout.
Evelyn se mezitím vrací do ocelárny. Odláká pozornost nestvůry a vysvobodí své děti ze vzduchotěsného bunkru. Trojice se zde následně skryje, jelikož nestvůra slídí po budově.
Vychází najevo, že jedna ze dvou kreatur, které se zúčastnily masakru v přístavu, se dostala na jachtu, jež následně skončila na břehu ostrova. Kreatura na sebe nenechá dlouho čekat a začne masakrovat místní. Vůdce komunity, Emmett a Regan nasednou do auta a odlákají pozornost nestvůry k rádiové stanici. Vůdce komunity při této akci umírá, zatímco Regan a Emmett se dostávají do nitra stanice, kam je nestvůra následuje. Zaútočí na Emmetta a téměř jej zabije, ale Regan vloží svůj implantát do vysílání a reproduktorů po celé stanici, kvůli čemuž nestvůra odhalí zranitelné maso, do nějž dívka vrazí kovovou tyč a netvora zabije. V témže okamžiku v ocelárně druhá nestvůra nalezne Evelyn a její děti. Těsně před tím, než stihne zabít Evelyn, Marcus pustí nahlas příruční rádio s Reganinou frekvencí a oslabenou nestvůru zastřelí revolverem. Regan nechá svůj implantát připojený k vysílání stanice, čímž komukoliv, kdo frekvenci poslouchá, umožní bojovat.

Ocenění:
British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2022 - Brandon Proctor, Erik Aadahl, Ethan Van der Ryn, Michael Barosky (Nejlepší zvuk) (nominace)

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Kristina Jelínková - Emily Blunt (Evelyn Abbottová), Martin Sobotka - John Krasinski (Lee Abbott), Filip Jančík - Cillian Murphy (Emmett), Tomáš Poláček - Noah Jupe (Marcus Abbott), Anežka Saicová - Millicent Simmonds (Regan Abbottová), Milan Slepička - Wayne Duvall (Roger), Bohdan Tůma, Irena Hrubá, Klára Nováková, Linda Křišťálová, Karolína Křišťálová, Mateo Klimek, Irena Máchová, Martina Šťastná, Ivo Hrbáč, Jiří Ployhar, Václav Rašilov
Překlad: Tereza Cimburková
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Dialogy a režie: Magda Landsmannová
Pro Paramount Pictures vyrobila Společnost SDI Media - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.6.2021 CinemArt
Premiéra USA: 28.5.2021 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.9.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 15.9.2021 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 8 046 902
Tržby celkem - $ 297 372 261
Návštěvnost v ČR 47 705
Náklady (Rozpočet) - $ 61 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Tiché místo gastonrolinc.webnode.cz/news/tiche-misto-a-quiet-place-2018-90-usa-horor-thriller-sci-fi-drama-73/
Horor / Thriller / Sci-Fi, USA 2018
Režie: John Krasinski, Hrají: Emily Blunt, John Krasinski

Tiché místo: Část II gastonrolinc.webnode.cz/news/tiche-misto-cast-ii-a-quiet-place-part-ii-2020-97-usa-horor-thriller-sci-fi-drama-73/
Horor / Thriller / Sci-Fi, USA 2020
Režie: John Krasinski, Hrají: Emily Blunt, Cillian Murphy
 
Tvůrci a herci
John Krasinski (Režie), Michael Bay (Produkce), Andrew Form (Produkce), Brad Fuller (Produkce), John Krasinski (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Polly Morgan (Kamera), Michael P. Shawver (Střih), Jodi Angstreich (Casting), Maribeth Fox (Casting), Laura Rosenthal (Casting), Jess Gonchor (Scénografie), Nancy Haigh (Scénografie), Kasia Walicka-Maimone (Kostýmy), Erik Aadahl (Zvuk), Michael Barosky (Zvuk), Kelley Mitchell (Masky), Evelyne Noraz (Masky), John Krasinski (Scénář), Emily Blunt (Herec), Cillian Murphy (Herec), Noah Jupe (Herec), Millicent Simmonds (Herec), Djimon Hounsou (Herec), Wayne Duvall (Herec), Okieriete Onaodowan (Herec), Blake DeLong (Herec), John Krasinski (Herec), Zachary Golinger (Herec), Lauren-Ashley Cristiano (Herec)
 
2020/97/USA/Horor, Thriller, Sci-Fi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- - Na začátku filmu prochází Lee (John Krasinski) kolem Brodyho pizzerie, což je podle režiséra odkaz na postavu Chiefa Brodyho z filmu Čelisti (1975).
- Původně zde měl hrát Brian Tyree Henry, ale vypadl kvůli konfliktům v plánování. Nahradil ho Djimon Hounsou.
- Z důvodu celosvětové koronavirové pandemie byla zrušena celosvětová premiéra filmu, která byla plánována na březen 2020.
- Jde o druhý postapokalyptický horor, kde hraje Cillian Murphy. Předtím hrál ve filmu 28 dní poté (2002).
- Film byl natáčen pomocí kamery Panavision Panaflex Millennium XL2.
- Natáčení probíhalo v New Yorku a Buffalu.
- Film sa nakrúcal 47 dní, medzi júnom a septembrom roku 2019.
- John Krasinski nechcel natáčať druhý diel, avšak po skončení natáčania a zhliadnutí filmu ho hodnotí lepšie ako ten prvý.
- John Krasinski v rozhovore priznal, že štúdiu Paramount hneď po dotočení 1. dielu povedal, že nechce ani písať, ani režírovať ďalší diel, lebo prvá časť pre neho bola neuveriteľne osobná. Nakoniec ho presvedčila jeho manželka, ktorou je Emily Blunt, že ak natočí a napíše s rovnakou láskou aj druhý diel, tak sa do svojej role vráti aj ona.
- Podľa Instagramu Johna Krasinskiho bolo natáčanie ukončené 25. septembra 2019.
 
Odkazy