Hlídka v Ardenách / A Midnight Clear (1992/107/USA/Drama, Válečný) 71%

16.01.2021 09:34
JEDNOU VĚTOU
„V zasněžených ardenských lesích rozehrávají dvě průzkumnické jednotky, nacistická a americká, hru na kočku a myš. Otázka ale zní, kdo je kdo?“

OBSAH
Děj skvěle obsazeného válečného dramatu, natočeného podle stejnojmenného románu Williama Whartona, je situován do Francie, do ardenských lesů v prosinci roku 1944. Právě v té době sem byla vysazena elitní skupina šesti průzkumníků, jejichž úkolem je pod vedením rotmistra Knotta zajistit strategicky význačnou budovu, lesní usedlost, a vyšetřit, co se stalo s předchozí hlídkou, jež se nehlásí. Původně banální akce se ale zkomplikuje v momentě, kdy mladí američtí vojáci pochopí, že je celou dobu má na mušce jednotka zvědů Wehrmachtu. A ještě více je překvapí, že Němci neútočí. Jedná se snad o nějakou novou strategii psychologického boje? Nebo nacisté odmítají vystřelit jen proto, že se blíží Vánoce a v takový čas by neměl nikdo umírat? A nebylo by dobré zjistit, o co se vlastně jedná? Na spadnutí je dohoda, o které nadřízení nesmějí vědět, ale díky níž bude ušetřen nejeden lidský život. Tedy pokud někdo něco nepokazí... V hlavních rolích se můžete těšit na Petera Berga, Kevina Dillona, Ethana Hawkea a Garyho Sinise.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Válečný film, v kterém mě chybělo příliš moc na to, abych ho prohlásil za kvalitní. Nebyl zde žádný náboj, žádná akce, žádná pořádná atmosféra a to ani nemluvím o nevyužitých hercích, kteří se zde spíše promenáduji ve sněhu, staví sněhulák a koulují se, než aby hráli. Podobné téma šlo určitě natočit mnohem poutavěji. (Djkoma) 2*

Po všech stránkách kvalitní (proti)válečné drama a další z (dlouhé) řady snímků, které převyšují pana vojína Rájena. Hustopanský realismus pláže Omaha se prostě nějak nemůže rovnat tiché zasněžené samotě a pohodě u vánočního stromečku. Pokud má tohle být nejlepší film Keitha Gordona, tak jeho pobyt na tomto světě nebyl vůbec zbytečný. 80% (Gemini) 4*

Ten častý voiceover mě docela rušil. Tenhle svět možná brzy opustí, je totiž rok (zas a znovu, velmi oblíbený) 1944 a oni kdesi v Ardenském lese dostávají další úkol. Když ho splní, beztak je čeká další, možná o dost nebezpečnější. Jsou mladí, mají strach a jsou nepodstatnými figurkami v tomhle válečném běsnění. Tvůrci namísto velkých válečných sekvencí sází na atmosféru, což se jim místy daří. Lecčemu pomáhá i obsazení dnes známými tvářemi (Peter Berg, Kevin Dillon, Ethan Hawke, Gary Sinise). I přesto vím, že se k téhle látce už nikdy nevrátím. (Castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Děj filmu se odehrává v období vánočních svátků v Ardenském lese roku 1944. Šestice vojáků pod vedením mladého seržanta Knotta dostává za úkol obsadit odlehlý, osamělý dům u lese a monitorovat pohyb německých jednotek. Součástí malé jednotky je i Vance Wilkins, který utrpěl nervový otřes poté, co se jeho ženě narodilo mrtvé dítě. Hned první noc se Američané dostanou do kontaktu s Němci. Namísto palby však ze tmy znějí pouze hlasy, přející dobrou noc. Druhého dne dostane seržant od velitelství za úkol vypátrat nepřátelské pozorovací stanoviště.
To se mu skutečně podaří, nicméně na cestě zpět je průzkumná skupina zaskočena Němci. Ti k velkému překvapení na zcela odkryté Američany pouze namíří pušky a aniž by podnikli cokoliv dalšího, zmizí v lese. Série podivných událostí vyvrcholí další noc, kdy Němci zaútočí. Ovšem nikoliv kulkami a granáty, ale sněhovými koulemi. Kromě toho zanechají Američanům vzkaz, v němž je vybízejí k setkání. Seržant spolu s jedním vojákem se na místo dostaví a okamžitě pochopí, o co údajnému nepříteli jde. Jednotka, složená ze stěží osmnáctiletých mladíků a starého velitele, nehodlá zemřít v posledních dnech války a hodlá se vzdat. Aby jakožto dezertéři nevystavili své rodiny v Německu reparacím, dohodnou se na zinscenování bitvy. Seržant nakonec souhlasí a zároveň vymyslí plán, jak dostat zhrouceného Wilkinse domů. Celá akce proběhne tak, že Němci Američany zaskočili, ale než mohlo dojít k nejhoršímu, zasáhl Wilkins, zachránil zbytek jednotky a zajal všechny nepřátele. Problém je v tom, že budoucí hrdina by s podobným činem nikdy nesouhlasil. Proto dostane za úkol čekat u vysílačky v domě, zatímco jeho kamarádi „zaútočí“ na objevené nepřátelské stanoviště. Všechno ale dopadne jinak. Ve chvíli, kdy Němci a Američané střílejí do vzduchu a fingují tak boj, se na místě nečekaně objeví Wilkins a zahájí palbu. Vypukne přestřelka, v níž kromě jednoho padnou všichni Němci, jeden Američan a další utrpí zranění.
Důvod je prostý. Do domu, kde Američané táboří, přijel major, který akci organizuje, a poslal Wilkinse za ostatními. Pro seržanta má pouze kritiku za nedodržování předpisů a jakmile se doslechne o chystané ofenzivě, okamžitě se vrací zpět ke své jednotce. Sebou bere raněného Američana i zajatého Němce. Zbytek jednotky dostane rozkaz stáhnout se teprve, až začne střelba. Vojáci uposlechnou, pod palbou se stáhnou, ale záhy zjistí, že jejich jednotka se přesunula. Nakonec se jim podaří dostat se ke svým, kde na ně čeká opětovné zařazení do boje.
Hlídka v Ardenách rozhodně nepatří mezi klasické válečné filmy. Má velmi silný anti-válečný podtext a mimo jiné představuje zářný příklad, že dobrý snímek lze natočit i s nižším rozpočtem. Tvůrci namísto akčních scén nabízejí divákovi neskutečnou atmosféru, která od začátku do konce graduje. Začátek snímku spíš než cokoliv jiného připomíná military horor. To se ale rychle změní a divák pomalu nabývá přesvědčení, že i ve válce se najde místo pro naději a štěstí. Ve chvíli, kdy nepochybujete o tom, že všechno skutečně skončí ke spokojenosti všech účastníkům, přijde zlom. A potom strmý pád do stále větší a větší deprese a zmaru. Původní dobré úmysly se vlivem nevypočitatelné náhody rozpadají a zůstává otázkou, zda se někomu vůbec podaří přežít.
Krásné scény jako koulovačka u amerického zástupu najednou vystřídá zjevení arogantního důstojníka, který ohrožuje životy svých podřízených snad ještě víc než nepřátelé. V podobném duchu pak vše pokračuje až do konce, přičemž ani tam není příliš důvodu k optimismu. Alespoň částečnou náplastí pro diváka se stává chabé konstatování před úvodními titulky, že čtyři přeživší účastníci se úspěšně dočkali i konce války. Hlídka v Ardenách patří mezi snímky, jejichž zhlédnutí plně doporučuji každému, včetně lidí, kteří jinak válečným filmům nevěnují žádnou pozornost. Tenhle prostý příběh několika nepodstatných figurek, ztracených na gigantické šachovnici, si pozornost opravdu zaslouží.
Příště se zase jednou podíváme na tichomořské válčiště. Příslušníci Námořní pěchoty Spojených států amerických se vyloďují  „V píscích Iwo Šimy“ a v jejich čele nestojí nikdo menší než jeden z největších Američanů své doby, John Wayne. Hvězda westernů se v novodobé historii této rubriky objeví vůbec poprvé…

PODROBNÝ POPIS FILMU
Šestičlenná jednotka, William Knott, Máma Wilkins, Bud Miller, Paul Rundy, Shutzer a Gordon, mají za úkol hlídat most a monitorovat okolí kolem něj. Když jedou k mostu, uvidí v lese tančit Američana s Němcem, když však přijdou blíž zjistí, že jsou to mrtvoly, které tam někdo naaranžoval. Poté přijedou rovnou k mostu. Zabydlí se v opuštěném zámečku nad mostem. Vše probíhá v pohodě, ale v noci od mostu uslyší jedoucí auto, ze kterého řve jeden Němec německy dobrou noc. Knott navrhne, aby šli oblast prozkoumat. A tak se Knott, Gordon a Shutzer vydají na cestu. Asi po půl hodině chůze uvidí dřevěnou boudu a kolem několik Němců. Při zpáteční cestě je však chytí tři Němci, a tak jim nezbývá než se vzdát, ale Němci je nechají a odejdou.
Další den večer přijdou Němci pod zámeček a začnou na hlídku házet sněhové koule. Knott jim na cestu hodí granát, ale na oplátku dostane koulí do obličeje. Gordon už to nevydrží a začne po němcích sněhové koule házet také. Nikdo nechápe proč to všechno Němci dělají, a proto Knott nařídí, aby si s Němci promluvili.
Příští den tedy Knott, Shutzer a Gordon vypraví k boudě. Setkají se s Němci, a protože Shutzer umí trochu německy, dokáží se mezi sebou dorozumět. Němci chtějí mluvit s velitelem. Velitel jednotky je Knott, ale ten se rozhodne, že velitel musí být statnější postavy, a tak řekne, že velitel je v zámečku. Nakonec se s Němci dohodnou, že velitele přivedou v deset hodin zítra ráno. Když jsou v zámečku, Knott udělá z Millera velitele. Ještě týž den přijedou Němci před zámeček, postaví tam vánoční stromeček a nabízí Američanům klobásu, chleba a pálenku. Američané jim na oplátku dají víno, kompoty a salám.
Když znovu přijdou k německé boudě, zjistí co se děje. Německo zahajuje obrovskou ofenzívu do Arden a tahle německá jednotka se chce vzdát Američanům. Němci chtějí, aby se při kapitulaci střílelo, aby to vypadalo jako opravdová přestřelka, při které Němce zajmou. A tak pět Američanů kromě Wilkinse, který se stará o rádio a neví o co jde, jde na kopec. Němci jsou u boudy. Začne přestřelka. Všichni střílí do vzduchu, ale najednou jeden z Němců padne k zemi a z krku mu stříká krev. Potom padne jiný Němec s dírou v hlavě. Začne ostrá přestřelka. Mundy se podívá dozadu a vidí Wilkinse, jak míří s puškou. Rozeběhne se k němu a volá, aby přestal střílet, ale padne mrtvý k zemi. Po přestřelce zjistí, že Mundy je mrtvý, Shutzer postřelený a jeden Němec živý, ale vážně zraněný. Všichni se Wilkinsna ptají, proč nezůstal na zámečku, ale sem ho poslal major Love, protože zrovna k zámečku přijel. Na zámečku se dohodnou tak, že major Love odjede s Němcem a Shutzerem na základnu a ostatní že zůstanou na zámečku dokud nepřijedou Němci.
Za dva dny jsou slyšet minometné střely, a tak Američané ze zámečku utečou. Je ale tma a jejich džíp skončí pod mostem. Nakonec ze sebe udělají zdravotníky a pěšky dojdou až k základně.

DABING
1. DABING (Nova, Prima)
V českém znění: David Novotný - Ethan Hawke (Will Knott), Ondřej Vetchý - Kevin Dillon (Mel Avakian), Lukáš Vaculík - Peter Berg (Bud Miller), Jan Šťastný - John C. McGinley (Major Griffin), Rostislav Čtvrtlík - Gary Sinise (Vince "Máma" Wilkins), Lukáš Hlavica - Arye Gross (Stan Shutzer), Saša Rašilov - Frank Whaley (Paul "Otec" Mundy), Luděk Čtvrtlík - Larry Joshua (nadporučík Ware)
Překlad: M. + M. Lázňovských (Michal Lázňovský a Matouš Lázňovský)
Produkce: Radka Dvořáčková
Zvuk: Luděk Polifka
Úprava a režie: Jana Vaňková
Připravilo: Bohemia Studio
Vyrobila: Česká Nezávislá Televizní Společnost Nova 1995

2. DABING (MGM, Barrandov, BluRay)
V českém znění: Radek Hoppe - Ethan Hawke (Will Knott), Petr Gelnar - Arye Gross (Stan Shutzer), Filip Švarc - Kevin Dillon (Mel Avakian), Ernesto Čekan - Frank Whaley (Paul "Otec" Mundy), Pavel Vondra - Peter Berg (Bud Miller), Marek Libert - Gary Sinise (Vance "Matka" Wilkins), Ladislav Županič - Curt Lowens (starší německý voják), Libor Terš - John C. McGinley (Major Griffin), Vladimír Kudla - Larry Joshua (Poručík Ware + titulky) a další.
Překlad: Tereza Teršová
Produkce: Alena Hradcová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Dialogy a režie: Petr Švéda
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM v roce 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 24.4.1992 InterStar Releasing
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 5.10.1998 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 13.11.2013 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 13.11.2013 Magic Box

Tržby celkem - $ 1 526 697
Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000

FILMY V SÉRII
Přežili jsme Ardeny gastonrolinc.webnode.cz/news/prezili-jsme-ardeny-saints-and-soldiers-2003-90-usa-akcni-valecny-drama-dobrodruzny-67/
USA, Akční / Válečný 2003
Režie: Ryan Little, Hrají: Corbin Allred, Larry Bagby

Hlídka v Ardenách gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/hlidka-v-ardenach-a-midnight-clear-1992-107-usa-drama-valecny-71/
USA, Drama / Válečný 1992
Režie: Keith Gordon, Hrají: Peter Berg, Kevin Dillon

 
Tvůrci a herci
Keith Gordon (Režie), Bill Borden (Produkce), Dale Pollock (Produkce), Mark Isham (Hudba), Tom Richmond (Kamera), Don Brochu (Střih), Gary M. Zuckerbrod (Casting), David Nichols (Scénografie), Barbara Tfank (Kostýmy), Douglas Murray (Zvuk), David Parker (Zvuk), Gina Homan (Masky), Keith Gordon (Scénář), William Wharton (kniha), Peter Berg (Herec), Kevin Dillon (Herec), Arye Gross (Herec), Ethan Hawke (Herec), Gary Sinise (Herec), Frank Whaley (Herec), John C. McGinley (Herec), David Jensen (Herec), Larry Joshua (Herec), Andre Lamal (Herec), Curt Lowens (Herec)
 
1992/107/USA/Drama, Válečný
 
Zajímavost k filmu- Interiéry sídla, ve kterém se skupinka vojáků ubytuje, byly ve skutečnosti postaveny v tělocvičně místní střední školy. Jako půda sloužilo jeviště školního divadla.
- Sídlo mělo pouze tři stěny a bylo postaveno v odlehlé oblasti.
- Filmový debut Garyho Sinise.
- Produkce zvažovala natáčet na franzousko-německých hranicích nebo v Polsku. Z důvodů snižování nákladů se natáčelo v Utahu.
- Během natáčení řádila v Utahu nejstudenější zima za posledních 83 let.
 
Odkazy