Přežili jsme Ardeny / Saints and Soldiers (2003/90/USA/Akční, Válečný, Drama, Dobrodružný) 67%

16.01.2021 09:08
JEDNOU VĚTOU
„Natočeno podle historické události zvané Malmédský masakr."

OBSAH
V polovině prosince roku 1944 se Hitlerova armáda chystá na bleskovou válku u Ardenského lesa a hrozivou zimní ofenzívu známou dnes jako bitva o výběžek. Desátník Nathan Greer a jeho přítel Gordon Gunderson se octnou v pasti spolu s více než stovkou amerických vojáků na zasněženém poli. Střelba Němců vnese paniku a zmatek do jejich řad. Greerovi, Gundersonovi a hrstce dalších mužů se podaří uniknout před masakrem do blízkého lesa. Bez jídla a zbraní se vydávají do nemilosrdné zimy a pokouší se dostat zpátky na spojenecké území.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film je nízkorozpočtového charakteru až běda...je to na něm nesnesitelně znát a je to škoda. Ale i tak se vcelku jedná o povedené válečné drama o skupince přeživších Američanů, kteří takřka utekli smrti ze zmrzlých německých pařátů v jejich poslední ofenzivě a jdou samotným středem Ardenského lesíku směr Spojenecká fronta, co jiného jim také zbývá. Herecké výkony nejsou sice nijak excelentní a samotné vojáky jsem si až do konce filmu pletl, což by se samozřejmě nemělo stávat, ale u takovéhoto filmu mi to tolik nevadí i historické fakta jsou takřka nulová, dalo by se to brát jako menší příběh jedné skupinky na pomezí skutečně velké události, který jistojistě upadne v zapomění...možná stejně jako tento film což je vcelku škoda. --- Proč sis oblíbil fritzy? - Většina z nich je stejná jako my, nosí akorát jinou uniformu - Takže Adolf Hitler je prima parťák, akorát jinak oblečenej? (Malarkey) 4*

Možná až přehnaně lidský a psychologický válečný film, jehož největší problém je právě obsah. Nějaký silnější příběh totiž chybí, tudiž se divák bude celou dobu víceméně nudit. Herci sice hrají poměrně solidně, ale jejich charaktery nejsou ani trochu prokreslené, takže ač se snaží sebe víc, působí spíše jako figurky. Na druhou stranu vizuální stránka je precizní, jenže kamerové filtry, ruční kamera a rychlé střihy - tohle všechno je prakticky na nic, když není dramaturgie a scénář. (Kaka) 2*

Nevím, snad ten název mi naznačoval, že se bude dít něco velkolepého a záživného. Když se však 3/4 filmu snaží pětičlenná skupinka vojáků proběhnout zasněženým lesem a sdělují si přitom svá největší tajemství, dvakrát jsem si nevýskal. Na filmu se strašně podepsal minimální rozpočet. Závěrečných dvacet minut má ale přeci jen slušnou atmosféru a scény jsou natočeny roztřesenou kamerou, která trochu dodává na reálnosti. Pár nábojů je taky vystřeleno, takže nakonec mírný podprůměr. Z větší části nuda. 780 tisíc dolarů(rozpočet)/1,3 miliónů dolarů(výdělek Amerika) (Lateef) 2*

VELKÁ RECENZE
Během malmédského masakru, kdy němečtí vojáci postříleli několik desítek zajatců, získaných v úvodní fázi bitvy v Ardenách, se čtveřici Američanů podaří utéct. Ozbrojeni jednou ukořistěnou puškou s několika náboji mají v plánu najít si ukryt a následně v něm počkat, dokud nezačne spojenecká protiofenziva. Plán však vezme za své ve chvíli, kdy narazí na sestřeleného britského pilota. Ten má u sebe důležité údaje o směru německého útoku, které musí neprodleně donést za velitelství.
Čtveřice ho proto doprovází směrem k vlastním jednotkám. Cesta vede obtížným terénem přes zasněžené lesy, kde navíc stále hrozí riziko setkání s nepřátelskými hlídkami. Kromě toho je jeden z vojáků (Allred) na hranici psychického zhroucení. Nevyspalý a vidinami trpící muž představuje nejlepšího střelce ve skupině, na druhé straně se ale může kdykoliv stát nebezpečím pro svou společnost. Celkovou situaci také vyostřuje Angličan, nešetřící ironickými poznámkami na své nové spolubojovníky. S notnou dávkou štěstí se jim podaří najít úkryt u belgické ženy, žijící osamoceně s malou dcerou. Zde také proběhne střet s německými vojáky, který pro Američany znamená kořist v podobě zbraní a munice. Při závěrečné fázi pochodu narazí na velkou skupinu nepřátel. Rozhodnou se na ně zaútočit, ale jsou předčasně odhaleni a dojde ke střetu. V jeho průběhu dva ze skupiny zemřou, tři včetně zraněného pilota se nakonec zmocní džípu ukořistěného Němci a uniforem. Takto vystrojeni se chtějí pokusit projet přímo přes pozice německých vojáků. Podaří se jim linii překonat a s Němci v patách se blíží k nejbližší americké jednotce. Kousek od ní dostane jejich vozidlo zásah, načež propukne boj mezi pronásledovateli a americkými vojáky. Zemře další z členů skupiny, oba zbývající se však úspěšně dostanou ke svým, čímž je zajištěno předání získaných informací spojeneckému velení.
Snímek, nápadně ukazující na cestu, po níž se žánr ve Spojených státech po roce 2000 vydal a doposud se na ní ve velké většině případů drží. Mimo jiné to znamená nízký rozpočet a neznámá jména na postu režiséra i v hereckém obsazení. Naštěstí se ale pohybuje minimálně o dvě třídy výše, než příšernosti jako Everyman´s War nebo Pathfinders. Rozhodně se mu nedá upřít určitá atmosféra, přítomná především v první třetině. Stará se o ní zejména značně depresivní prostředí zasněženého lesa. Výsledek navíc umocňuji vidiny, provázející jednoho z hlavních hrdinů. Značně kontrastním dojmem k tomu následně působí závěr. Tady se tvůrci poněkud odchýlili od své snahy podávat vše realisticky a docela odvážně se vrhli do akce se spoustou střelby a mrtvých Němců. K jejich cti budiž přičteno to, že ačkoliv tyto pasáže tak nějak neodpovídají celkovému ladění snímku, dívá se na ně dobře. Svou roli tu bezesporu hraje i jejich přehlednost. Na druhou stranu, ne o všech aspektech filmu se dá mluvit v kladném slova smyslu. Vyloženě nepovedené jsou například dialogy, které mezi sebou vojáci vedou ve chvílích, kdy odpočívají na své cestě. Většina jich je naprosto nezáživná a má neblahý vliv jak na již popsanou atmosféru, tak na celkové tempo děje. Další výtka potom směřuje k až nadbytečnému užívání zbytečných klišé. Zdravotníka, který si v průběhu děje uvědomí, že všichni Němci nejsou špatní a na základě toho se v závěru stane lepším člověkem (a nezůstane u kradení hodinek jako předtím) asi nemá valnou cenu komentovat. Navzdory tomu film jako takový nijak neurazí a obsahuje několik zdařilých momentů. V konečném součtu tak film Přežili jsme Ardeny nabízí snesitelnou podívanou na jedno zhlédnutí.

DABING
V českém znění: Matěj Hádek – Corbin Allred (desátník Nathan 'Deacon' Greer), Tomáš Borůvka – Alexander Niver (zdravotník Steven Gould), Otakar Brousek ml. – Kirby Heyborne (seržant Oberon Winley), Bohdan Tůma – Lawrence Bagby (Shirley 'Shirl' Kendrick), Jaromír Meduna – Peter Holden (seržant Gordon Gunderson), Martin Zahálka, Petr Rychlý, Jan Vágner, a další.
Překlad: Jiří Lexa
Produkce: Milena Čapková
Zvuk: Oldřich Wajsar, Miloš Sommer
Dialogy a režie českého znění: Jana Kovaříková
Vyrobilo: ABZ divize Bontonfilms, 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR:
Premiéra USA: 11.9.2003 (Temecula Valley International Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 21.10.2004 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.09.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 1 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 750 000

FILMY V SÉRII
Přežili jsme Ardeny gastonrolinc.webnode.cz/news/prezili-jsme-ardeny-saints-and-soldiers-2003-90-usa-akcni-valecny-drama-dobrodruzny-67/
USA, Akční / Válečný 2003
Režie: Ryan Little, Hrají: Corbin Allred, Larry Bagby

Hlídka v Ardenách gastonrolinc.webnode.cz/news/hlidka-v-ardenach-a-midnight-clear-1992-107-usa-drama-valecny-71/
USA, Drama / Válečný 1992
Režie: Keith Gordon, Hrají: Peter Berg, Kevin Dillon

 
Tvůrci a herci
Ryan Little (Režie), Adam Abel (Produkce), Ryan Little (Produkce), Bart Hendrickson (Hudba), J Bateman (Hudba), Ryan Little (Kamera), Wynn Hougaard (Střih), Jennifer Buster (Casting), Steven A. Lee (Scénografie), Přežili jsme Ardeny (Kostýmy), Jeff Carter (Zvuk), - (Masky), Matt Whitaker (Scénář), Corbin Allred (Herec), Larry Bagby (Herec), Kirby Heyborne (Herec), Lincoln Hoppe (Herec), Benjamin Gourley (Herec), Michael Buster (Herec), Scott Baird (Herec), Adam White (Herec), Steve Effler (Herec), Peter Holden (Herec)
 
2003/90/USA/Akční, Válečný, Drama, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Winley (Kirby Heyborne) si v celém filmu vystřelil pouze jednou.
- Deacon (Corbin Allred) je ze všech pěti členů skupiny jediný, kdo má dítě.
- Nathan (Corbin Allred) je přezdívaný jako Deacon. Deacon je odvozeno z řeckého slova „diakonos“, což znamená ministr.
- Závěrečná scéna, kde se Gould (Alexander Polinsky) kryje za džípem a střílí skopčáky samopalem MP40, je inspirována hrou „Medal of Honor“.
- Larry Bagby před natáčením filmu v Utahu nikdy nebyl.
- Kirby Heyborne, Peter Holden a Larry Bagby se jeli podívat na premiéru filmu do Los Angeles.
- Oberon (Kirby Heyborne) kouří cigarety Lucky Strike. Všimněte si, že na krabičce je červený kruh s bílým pozadím. Je to správně. Během války byl červený kruh opravdu na bílém pozadí. Na začátku filmu ale seberou němečtí vojáci Gordonovi (Peter Holden) krabičku Lucky Strike, kde je červený kruh na zeleném pozadí. To se přestalo vyrábět už v roce 1942.
- Na začátku filmu je možné si všimnout, že jeden německý voják má útočnou pušku Stg44.
- Jediná puška, kterou má ze začátku Kendrick (Larry Bagby) a spol., je německá 98k.
- Oberon Winley (Kirby Heyborne) nosí jako osobní zbraň britský revolver Webley.
- Gould (Alexander Polinsky) používá v závěrečné bitvě samonabíjecí pušku M1 Garand. Na konci filmu, kdy se společně s Winleym (Kirby Heyborne) a Deaconem (Corbin Allred) vydává za Skopčáky, drží samopal MP40.
- Na fotografii, kterou ve filmu nosí Deacon (Corbin Allred) stále při sobě, je babička herce Corbina Allreda. Je to fotografie, kterou u sebe nosil Allredův dědeček během druhé světové války.
- Charles Durning je jedním z těch, kdo přežili Malmédský masakr.
- V jednom ze záběrů lze na okamžik spatřit německý těžký tank Tiger II, který měl v ofenzívě v Ardenách pomoci Němcům vyhrát. Pro nedostatek paliva však tento záměr nevyšel.
- Většina, ne-li všichni z herců zobrazující vojáky ve filmu jsou členy církve Ježíše Krista svatých posledních dní. Výjimkou je Alexander Polinsky (Gould), který je scientologem.
- Postava Gordona Gundersona, kterou ztvárnil Peter Holden, je pojmenovaná po jeho dědečkovi, vojenském veteránovi, který bojoval ve 2. světové válce v bitvě o Bulge.
- Všechny zbraně použité ve filmu jsou autentické a plně funkční, upravené pro střelbu slepých nábojů.
- Spoiler: Z mrtvých postav bylo Deaconovo tělo jediné, které Američané našli. Co se stalo s Gundersonovým tělem, není známo.
- Spoiler: Ve filmu je celkem 44 mrtvých.
 
Odkazy