Pátek není svátek / Pátek není svátek (1979/83/Československo/Komedie) 61%

17.01.2024 00:40
JEDNOU VĚTOU
„Rodina Novákova se chystá o víkendu na chatu. Pracovní týden je však příliš krátký na sehnání všeho potřebného.

OBSAH
I když pátek není svátek, příběh v pátek začíná i končí. Mezitím však uplyne týden, kdy se mnohé stane. Než se rodina Novákových může jako každý pátek vypravit na chatu, je třeba ještě hodně věcí zařídit. Na chatě se jako pokaždé pohádají, a to nejen proto, že nemohou sehnat vhodná prkna k úpravě chaty. Přijde pondělí a každý člen rodiny odchází za svými povinnostmi. Karel Novák pracuje ve výzkumu firmy Tempochron, matka Eva je kadeřnicí, starší dcera Mirka studuje na gymnáziu a mladší Jarka na základní škole. Snímek je mozaikou jednoho jejich všedního týdne. Stejně jako tisíce jiných se neustále honí za pomyslným štěstím toho, co všechno oni sehnali, a na co se jejich známí nezmohli. Vyptávají se, běhají, shání, zařizují, organizují, improvizují, domlouvají, smlouvají, jen aby získali víc než ti ostatní. Ani si v tom shonu nestačí všimnout, jak jim život utíká pod rukama.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Velmi pohodová komedie, která je dívatelná i po letech, ale přesto není vůbec v ničem výjimečná. Herci hrají dobře, ale třeba režijně by to chtělo trochu vylepšit, ale vtipných okamžiků je zde celkem dost. Občas je to trapné, hlavně ve chvílích, když tehdejší poměry srovnáme s dneškem a s tím, jak se hodnoty od té doby změnily, ale pokud se na to tolik nehledí, dá se u toho pobavit celkem dobře. (kingik) 3*

Vtipná komunální satirická komedie, se zdařilými hereckými výkony téměř ve všech rolích. Rodina Novákových Karel, Eva a jejich dětí Mirka s Jarkou (dobře ztvárněné herci Kostkou, Kotrbovou, Reifovou a Bicíkovou) stejně jako tisíce jiných se neustále honí za pomyslným štěstím toho, co všechno oni sehnali, a na co se jejich známí nezmohli. Vyptávají se, běhají, shání, zařizují, organizují, improvizují, domlouvají, smlouvají, jen aby získali víc než ti ostatní. Ani si vtom shonu nestáčí všimnout, jak jim ten krátký život doslova utíká pod rukama. Typická socialistická humorná komedie, která se ještě dočkala pokračování ve filmu "V podstatě jsme normální", zhruba tak na stejné úrovni. Hezká byla i hudba od Petra Hapky a všeobecně překvapivá a svěží atmosféra která tady na nás zdravě dýchala od samého začátku až po samotný konec..Lepší průměr v období normalizační komedie to byl určitě. (Karlos80) 4*

Nostalgickým způsobem stále zábavná a svižná komedie o tom jak se běhalo, schánělo, zařizovalo a budovalo, a taky o jednom Novákovi, který se vymykal všem časoprostorovým konvencím i když byl vlastně takovým typickým zástupcem své doby. Petr Kostka nemá chybu, spousta vět získala časem zcela novou příchuť, typická rodinka je vystižena dokonale a když se nad tím člověk zamyslí, tak to bylo ze života a zase tak moc se za těch třicet let nezměnilo. (nash.) 3*

VELKÁ RECENZE
Žánr komunální satiry se v roce 1979 dočkal obohacení v podobě komedie Otakara Fuky. Protagonisty vyprávění jsou členové rodiny Novákových, kteří se vyžívají v konzumním způsobu života a neuspořádaných, uchvátaných vztazích. Vrcholem týdne je pobyt na chatě, který se však pro Novákovy mění v další náročnou situaci, při níž musejí osvědčit svou shánčlivost. Nedostatkové fošny, které chtějí použít na přístavbu chaty, nakonec ohrozí i povýšení otce Karla. Hrdinové si sice nakonec uvědomí, že rodina je důležitější než majetek, napravit se ovšem nedovedou. Snímek se tak dočkal pokračování pod názvem V podstatě jsme normální. Role věčně rozhádaného páru připadly Petru Kostkovi a Jorze Kotrbové. V roli mladší dcerky Novákových na filmovém plátně debutuje talentovaná, tehdy desetiletá Magdalena Bičíková.
Je pátek, na moderním pražském sídlišti se rodina Novákových chystá na chatu. Tam se jako obvykle pohádají. Přistavují další část a nemohou sehnat fošny. V pondělí začíná nový pracovní týden. Otec Karel pracuje ve výzkumu firmy Tempochron, matka Eva je kadeřnice, starší dcera Mirka navštěvuje gymnázium a Jarka je žákyně základní devítileté školy. Celý týden je poznamenán chvatem. Eva „pod rukou“ koupí pro Mirku šaty k narozeninám, cestou potká přítele Hanuše, který se vrátil z dvouletého pobytu v Indii. Eva začne před ním hned vychvalovat svého muže. Novákovi večer zvládnou návštěvu přátel i kino. V pátek je Karel povýšen, v nejkratším termínu musí předat dosavadní práci nástupci. Volá však Eva, sehnala fošny a nyní je na Karlovi, aby opatřil odvoz. Podaří se mu to, ale musí odejít tajně z práce dřív, aby je mohl na chatě převzít. Cestou má poruchu, kterou mu opraví přivolaní mechanici - žlutí andělé. Novou silniční službu natáčí televizní štáb pro večerní televizní zprávy. Karel se proto vrací zpět do práce. Ředitel je potěšen jeho zájmem, ale později při sledování televizních zpráv, pochopí, proč se Karel nezúčastnil porady. Eva na chatě postrádá Karla i Mirku. Uvědomí si, že lidé jsou důležitější než majetek. Ze strachu o své blízké jede na motorce do Prahy. Celá rodina se setká ve chvíli, kdy Karel, vracející se na chatu, sjel ze silnice na pole.

Ocenění:
1980
Festival československé filmové veselohry Nové Město nad Metují - (Čestné uznání za hudbu Petr Hapka společně s filmy Brontosaurus a Pátek není svátek)
Festival československé filmové veselohry Nové Město nad Metují - (Hlavní cena poroty Zlatý Prim Otakar Fuka)

1980
Festival českých a slovenských filmů Košice  - (Čestné uznání Otakar Fuka)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.3.1980
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 29.5.2011 dvdcom
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
FILMY V SÉRII
Pátek není svátek gastonrolinc.webnode.cz/news/aaa232/
Československo, Komedie, 1979
Režie: Otakar Fuka, Hrají: Petr Kostka, Jorga Kotrbová

V podstatě jsme normální gastonrolinc.webnode.cz/news/aaa233/
Československo, Komedie, 1981
Režie: Otakar Fuka, Hrají: Petr Kostka, Jorga Kotrbová
 
Tvůrci a herci
Otakar Fuka (Režie), Oldřich Mach (Produkce/Vedoucí výroby), Petr Hapka (Hudba), Josef Illík (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Oldřich Bosák (Scénografie), Šárka Hejnová (Kostýmy), Milan Novotný (Zvuk), František Čížek (Masky), Jiří Just (Scénář), Otakar Fuka (Scénář), Petr Kostka (Herec), Jorga Kotrbová (Herec), Magda Reifová (Herec), Magdalena Bičíková (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Laďka Kozderková (Herec), Jiří Kodet (Herec), Jana Andresíková (Herec), Nina Divíšková (Herec), Nataša Gollová (Herec), Luděk Kopřiva (Herec), Zdeněk Dítě (Herec), Josef Vinklář (Herec), Jiří Hálek (Herec), Jiří Krampol (Herec), Jan Kuželka (Herec), Monika Hálová (Herec), Antonín Hardt (Herec), Roman Hemala (Herec), Julius Hirsch (Herec), Jan Cmíral st. (Herec), Jiří Sequens ml. (Herec), Eugen Jegorov (Herec), Adolf Filip (Herec), Vlastimil Fišar (Herec), Oskar Hák (Herec), Igor Smržík (Herec), Václav Kotva (Herec), Ivan Glanc (Herec), Lidia Kravková (Herec), Luboš Pecháček (Herec), Karel Kafka (Herec), Olga Michálková (Herec), Václav Syřiště (Herec), Vladimír Navrátil (Herec), Věra Petáková (Herec), Jana Říhová (Herec), Ljuba Krbová (Herec), Jaroslav Tomsa (Herec), Jaroslav Wagner-Klenka (Herec), Eva Weissová (Herec), Karel Bělohradský (Herec)
 
1979/83/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- V roce 1979, kdy byl film natočen, byl skutečně 18. května pátek.
- Eva (Jorga Kotrbová) řídila na konci filmu motocykl československé výroby Jawa 21 sport, tzv. "pionýr" vyráběný v letech 1969-1974.  Karel (Petr Kostka) pak jezdí vozem Škoda 100, vorábenou československu automobilkou AZNP v letech 1969-1977.
- Filmovanie prebiehalo hlavne v pražskej časti Holešovice, ale taktiež v obciach Lhotka, Braník, Pruhonice, Malešice či na križovatke Libečov - Chyňava.
 
Odkazy