Equalizer 3: Poslední kapitola / The Equalizer 3 (2023/110/USA/Akční, Krimi, Thriller) 73%

17.11.2023 18:31
JEDNOU VĚTOU
„Spravedlnost nezná hranic.“

OBSAH
Od chvíle, kdy se Robert McCall (Denzel Washington) vzdal života v elitní jednotce, snaží se vyrovnat s hrůznými činy, které v minulosti spáchal, a nachází zvláštní útěchu ve službě spravedlnosti ve jménu utlačovaných. Když překvapivě zdomácní v jižní Itálii, zjistí, že jeho noví přátelé jsou pod dohledem místních zločineckých bossů. Když se události změní ve smrtící spád, McCall ví, co musí udělat: stát se ochráncem svých přátel a postavit se mafii. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Začátek filmu připomíná tak trošku Lonely planet a já měl sto chutí sbalit si svých pět švestek a to nádherný italský město poctít svou návštěvou, úplně jsem dostal chuť na tu kávičku, kterou si tam Denzel dávkoval, ale občas se scénář připomene s tím, že nesledujeme reklamu na cestování, ale akční snímek a postupně nám odhaluje zlo víc a víc až ho odhalí úplně, Denzel dopije svou kávičku a ujme se akce, to je poměrně nekompromisní a nutnu říci, že i když Fugua mnohým nevoní, tak já si na jeho režii nikdy zásadně nestěžoval a ani tady to dělat nebudu. Naopak líbilo se mě to postupné zvyšovní dávek napětí a akce až k samotnému finále. Z postav mě zaujala mladá policajtka v podání madam Dakoty Fanning společné scény s Denzelem měli takovou flirtovní jiskřičku a hrozně mě bavily. Takže jo Denzelovi jsem tady fandil víc než ve druhým díle a celkově se koná docela spokojenost. (Enšpígl) 3*

Roberto McCall a jeho sicilské nešpory u šálků čaje a filetování Camorry. Když si poměřuje pohledem cíle, jejichž oči se brzy zakalí a žábry ztratí růžovou, dostane naplno prostor noblesa jeho představitele. Vždyť on se zadýchá jen tehdy, když vyjde schody ke kostelu! Man on Fire 4 opět táhne především on a ještě přitom překračuje klacky v podobě nedůvtipného scénáře, manýr režiséra (scéna na náměstíčku s davem v odporu ala Training Day trochu bolela) a castingového erroru značky Dakota. Že důchodce Denzela při akci často zahalí tmou a střihem považuji za klad. Takhle si alespoň zachovává gloriolu zabijáka, co zbytek života svých nepřátel dokáže zasadit do přesného časového rámce.. (Gilmour93) 3*

Napoprvé mstil mladičkou prostitutku, kterou do bezvědomí seřezali ruští pasáci, napodruhé se zlí hošani dotkli jeho letité kamarádky. Tentokrát vyslalo duo Antoine Fuqua a Richard Wenk sousedského mstitele na přímořský jih Itálie. Po poslední akci ale neprožívá zrovna nejveselejší období, protože s dírou v těle po kulce leží u dobráckého doktora doma, zatímco malé městečko na skalnatém pobřeží nedaleko Neapole sužují nájezdy místní mafiánů, kteří dost radikálně vybírají výpalné. Náš hrdina se postupně zotavuje, klábosí s místními, užívá si vlídného prostředí i útulných kavárniček. A samozřejmě nehodlá přihlížet tomu, co se okolo děje. Je to sice (když se nic neděje) lehce kýčovité, každopádně věhlasný Robert Richardson kouzlí s kamerou, zatímco Denzel Washington s hůlkou, jinak samozřejmě bývalý elitní agent a mstitel bez masky, nabírá zpět svou kondičku. A s Dakotou Fanning, které kdysi dělal bodyguarda, měl spíš zavzpomínat na staré časy. Je to rozvážné, atmosférické a fajn, ale právě tahle prostřední pasáž je – no, už dlouhá. A na akci skoro ani nezbývá čas. Když přijde, je samozřejmě ušitá na míru jeho věku, takže zase spíš dostává přednost jeho vynalézavost a šikovnost. Ale nijak zásadně se nezapotí. A to je škoda, protože bych třeba jeden odpolední čaj za nějakou tu akcičku vyměnil... Tak či onak je chameleon Denzel znovu výborný, stárne s grácií a vlastně bych si třeba za rok klidně po téhle „poslední kapitole“ ještě jeden dovětek dal. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Denzel Washington je jeden z nejlepších herců své generace. To je fakt, který potvrzuje jeho filmografie, dva Oscaři i to, že když natočí něco byť jen lehce ambicióznějšího, začne se víceméně okamžitě mluvit o tom, že má šanci vyhrát dalšího. A víte co? Nemám s tím problém. Jeho charisma, výkony a obvykle i výběr rolí jsou špičkové a baví mě sledovat jeho práci.
Stejně tak mě ale baví sledovat i to, že se i přes své schopnosti a pověst nikdy nestyděl objevovat se v žánrech, které mají k těm Oscarům obvykle daleko. Thrillerů a vyloženě akčňáků natočil dost a první a do jisté míry i o trošku slabší druhý Equalizer jsou důkazem toho, že zvládne být za drsňáka i v pokročilejším věku a že vůbec nevadí, že místo namakaných bicáků má pod košilí klubající se bříško. Jenže všechno hezké dřív nebo později skončí. A já trochu doufám, že Equalizer skončí teď.
Vysloužilý likvidátor Robert McCall se tentokrát ocitá na Sicílii v malém přímořském městečku, které terorizuje mafie, jejíž prsty a ambice však sahají mnohem dál a její šéf si vyloženě říká o to, aby si ho bývalý agent a profík na špinavou práci podal. Na to si ale chvíli počkáme, protože první skoro hodina se až na úvodní (a velmi stylovou) akční scénu obejde téměř bez střílení a zabíjení. A je paradoxně nejzajímavější. Přesun na starý kontinent sérii sluší a Antoine Fuqua, o jehož schopnostech mám už dvacet let pochybnosti, tu překvapivě zvládá vytvořit příjemnou a pohodovou atmosféru „vysněné Itálie.“
Mám teď na mysli to, že McCall skončí ve městečku, které jakoby vypadlo z katalogů cestovek. Malé uličky, na kopci kostelík, na náměstí krásná kavárnička s usměvavou majitelkou, každý víkend se tu na zeď promítají staré filmy jako v Bio Ráj a McCall může vést hovory o životě se starým moudrým doktorem (paradoxně ho hraje Remo Girone, největší mafián ze slavného seriálu Chobotnice). No a ono se na to fakt pěkně kouká. Fuqua sice nabízí na plátně lehký kýč a moc dobře to ví, ale kouká se na to hezky a to je podstatné. Navíc to tu vypadá jak z italských thrillerů ze sedmdesátých let a člověk jen čeká, kdy si k Washingtonovi přisedne Lino Ventura nebo Franco Nero a nabídne mu, že ty mafoše půjde vykosit spolu s ním. A tím se dostáváme k akční, respektive k thrillerové složce a tady už to začíná být trošku problematické.
Beru, že Denzel Washington není žádný mladík a ani mi nevadí, že pod tou až příliš volnou košilí to klubající bříško trošku narostlo. I s tím se dá dělat dobrá akce a na té do velké míry předchozí díly stály. Robert McCall v nich totiž počítal s tím, že proti němu stojí mladší a fyzicky dost možná lépe připravení protivníci a musel je porazit hlavou. Navíc při střetech s nimi – ať už s ruskou mafií v jedničce, nebo bývalými kolegy ve dvojce – dostal zabrat, krvácel a za každou chybu bolestivě zaplatil. Jenže tentokrát nejenom že proti němu nestojí zajímaví protivníci a jen těžko se mezi nimi hledá nějaký, který by měl buď charisma, nebo u něhož byste si řekli, že by mohl hrdinovi trochu zatopit. Ono vlastně ke klasickému střetu jako takovému nedojde.
Ne, Equalizer 3 neskončí tím, že by McCall dopil poslední cappuccino, nasedl do letadla a vrátil se do Ameriky. Pár gangsterů tu skončí ošklivým způsobem, když začnou jít po krku McCallovým novým přátelům, ale je to jaksi… neakční. Hrdina tentokrát opravdu s nikým nemá problém, protože od začátku je to superman. Superman, který se umí vždy teleportovat do temného rohu, odkud se stoickým klidem vyjde a vrazí zloduchovi do krku nůž. Bez sebemenší známky stresu nakráčí ke čtveřici lumpů a prostě všechny zabije, aniž by se zapotil.
Nemusí se snažit, nikdy mu nejde o život a vy se o něj nikdy nezačnete bát. Do akce vstupuje se sebevědomím Stevena Seagala, jenž ví, že nemůže prohrát, protože Steven Seagal neprohrává. Jenže McCall byl zajímavý právě v tom, že si musel v akcích dávat bacha, protože věděl, že není nesmrtelný a chyby ho budou bolet. Tady se prostě zvedne a jde vykosit neapolskou mafii. A zapotí se u toho, jako kdyby šel vynést tříděný odpad.
Equalizer 3 tak nakonec nejvíc drhne v tom, kde by měla být jeho největší síla. Není to úplně uspokojující jako akční thriller. Hezky se na něj kouká, pěkně vypadá, odehrává se v atraktivním prostředí a Denzel Washington na sebe dovede strhnout veškerou pozornost, i když se na rande láduje kebabem. Ale s odstupem je nutné říct, že třetí Equalizer je co se žánru jako takového týče nejslabší kousek celé série. Jestli za to může věk hlavního hrdiny, nebo lenost a přístup „tohle těm lidem musí stačit“ tvůrčího štábu, fakt nevím. A i když jsem se ani chvíli nenudil, s odstupem musím říct, že jsem i v rámci žánru akčního béčka s postarším hrdinou čekal o dost víc.
Mimochodem dějová linka s Dakotou Fanning je naprosto zbytečná.

DABING
1.DABING (VOD)
V českém znění: Bohdan Tůma - Denzel Washington (Robert McCall), Terezie Taberyová - Dakota Fanning (Emma Collinsová), Viktor Zavadil - Eugenio Mastrandrea (Gio Bonucci), Roman Štabrňák - David Denman (Frank Conroy), Jana Stryková - Gaia Scodellaro (Aminah), Ladislav Županič - Remo Girone (Enzo Arisio), Ivo Hrbáč - Andrea Scarduzio (Vincent Quaranta), Aleš Petráš - Andrea Dodero (Marco Quaranta), Tomáš Karger - Daniele Perrone (Angelo), Zuzana Slavíková - Melissa Leo (Susan Plummerová), David Voráček - Niccolò Senni (Stefano), Tereza Jirotková - Dea Lanzaro (Gabriela Bonucciová), Filip Švarc, Tereza Chudobová, Zbyšek Horák, Radek Škvor
Překlad: Tomáš Cipro
Dialogy: Filip Damek, Daniel Košťál
Produkce: Jakub Adámek
Zvuk: Tomáš Paulas
Režie: Daniel Košťál
Pro Sony Pictures vyrobilo Iyuno - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.8.2023 Falcon
Premiéra USA: 1.9.2023 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč
Tržby celkem - $
Návštěvnost v ČR
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Equalizer gastonrolinc.webnode.cz/news/equalizer-the-equalizer/
Thriller / Akční, USA, 2014
Režie: Antoine Fuqua, Hrají: Denzel Washington, Chloë Grace Moretz

Equalizer 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/equalizer-2-the-equalizer-2-2018-121-usa-akcni-krimi-thriller-66/
Akční / Krimi, USA, 2018
Režie: Antoine Fuqua, Hrají: Denzel Washington, Pedro Pascal
 
Equalizer 3: Poslední kapitola gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa170/
USA, Akční / Krimi / Thriller, 2023
Režie: Antoine Fuqua, Hrají: Denzel Washington, Dakota Fanning
 
Tvůrci a herci
Antoine Fuqua (Režie), Todd Black (Produkce), Jason Blumenthal (Produkce), Tony Eldridge (Produkce), Antoine Fuqua (Produkce), Alex Siskin (Produkce), Michael Sloan (Produkce), Steve Tisch (Produkce), Clayton Townsend (Produkce), Denzel Washington (Produkce), Marcelo Zarvos (Hudba), Robert Richardson (Kamera), Conrad Buff IV (Střih), Barbara Giordani (Casting), Lindsay Graham (Casting), Francesco Vedovati (Casting), Mary Vernieu (Casting), Naomi Shohan (Scénografie), Giovanni Casalnuovo (Kostýmy), David Esparza (Zvuk), Mandell Winter (Zvuk), Maurizio Nardi (Masky), Domingo Santoro (Masky), Federico Meniconi (Masky),Richard Wenk (Scénář), Denzel Washington (Herec), Dakota Fanning (Herec), Gaia Scodellaro (Herec), Bruno Bilotta (Herec), David Denman (Herec), Eugenio Mastrandrea (Herec), Melissa Leo (Herec), Sonia Ammar (Herec), Remo Girone (Herec), Andrea Scarduzio (Herec), Daniele Perrone (Herec), Andrea Dodero (Herec), Zakaria Hamza (Herec), Niccolò Senni (Herec), Alessandro Pess (Herec), Adolfo Margiotta (Herec), Valerio Da Silva (Herec), Giampiero Rotoli (Herec), Isabella Delle Monache (Herec), Salvatore Ruocco (Herec), Giovanni Trombetta (Herec), Massi Furlan (Herec), Giuseppe Russo (Herec), Giovanni Scotti (Herec), Marta Zoffoli (Herec), Marco Giuliani (Herec), Simona Distefano (Herec), Mauro Cremonini (Herec), Arcangelo Iannace (Herec), Beatrice Aiello (Herec), Mariarosaria Mingione (Herec), Diego Riace (Herec), Lucia Zotti (Herec)
 
2023/110/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Hlavní natáčení začalo 10. října 2022 na pobřeží Amalfi v Itálii. Natáčení pokračovalo do 20. listopadu, poté se začátkem prosince přesunulo do Neapole a v lednu 2023 skončilo v Římě.
 
Odkazy