Nevinná / Pour elle (2008/96/Francie, Španělsko/Krimi, Drama, Thriller, Romantický) 72%

19.09.2018 13:06
JEDNOU VĚTOU
„Julien musí očistit jméno manželky, která je odsouzena za vraždu své nadřízené."

OBSAH
Lisa pracuje jako novinářka, její manžel je profesor literatury. Spolu se svým šestiletým synem Oskarem vedou poklidný a harmonický rodinný život. Ten vezme znenadání za své, když do jejich bytu jednoho dne vtrhne policie a Lisu zatkne. Následně je obžalovaná z vraždy své nadřízené a odsouzena k několikaletému trestu. Ačkoli neustále opakuje svoji nevinu, důkazy hovoří proti ní - její otisky prstů na vražedné zbrani, stopy krve na jejím kabátě a ostrá hádka s obětí před jejím usmrcením. Julien se však nehodlá vzdát, o nevině své ženy je naprosto přesvědčen a rozhodne se podniknout riskantní akci, aby ji osvobodil.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Žijete si svůj běžný poklidný měšťácký život a cítíte se v bezpečí, chránění rodinným zázemím, zajištěnou prací a zaštítění státními institucemi s jeho policejním aparátem. Stát může být nepřítel maximálně tak pro anarchisty a nekalé živly. Jednou se ale partnerka ocitne ve špatnou dobu na špatném místě a vy ucítíte, jak rychle se vaše ochranné bariéry můžou zřítit a nic z toho, co platilo včera, už nemá význam. Zbyde jen zármutek a vzrůstající odhodlání postavit se systému třeba i se zbraní v ruce. A tak seriózní učitel začne plánovat dobrodružný útěk své manželky z vězení a neváhá se postavit zločinecké galerce ani početné a sehrané policejní mašinérii. Nevinná je film o tuctovém chlápkovi v zatraceně vyhrocené situaci, film o veliké lásce, která je schopná velkých obětí a nepředstavitelného rizika. Tam, kde by většina chlapů dala přednost pragmatickému vztahu s rozvedenou paničkou ze sousedství, tam filmový hrdina prokáže neuvěřitelnou dávku obětavosti. Nevinná se vymyká obvyklé rutině dnešních kriminálek a navíc je vesměs překonává svou emocionální angažovaností, uvěřitelností a energií. Viděl jsem už dřív americký remake, který jsem ale nedokoukal, protože originalitu nahrazuje obvyklou hollywoodskou rutinou. Celkový dojem: 80 %. (gudaulin) 4*

Je to zvláštní, remake Tři dny ke svobodě jsem viděl jako první a tak nějak jsem si byl jist, že Russell, ač bez gladiátorského mečíku, nakonec všechno zvládne levou zadní. A teď, navzdory znalosti průběhu a pravděpodobného konce, jsem té trojici fandil jako o život, protože Cavayé přišel s třemi triviálními věcmi, které jsem u Haggise postrádal - přímočarost, živelnost a opravdovost. Vincent Lindon je francouzský Michael Caine. Takový Le Petit.. (Gilmour93) 4*

Vyzrálé francouzské drama není tak emočně vypjaté a komplikované jako americký remake (který jsem na(ne)štěstí viděl dřív), přesto má řadu superlativ v podobě kamery nebo atmosféry. Jasně vystavěný příběh navíc těží zejména z hereckého umění obou hlavních představitelů Vincenta Lindona a Diane Kruger – a právě Kruger výrazně zastiňuje Elizabeth Banks v americké verzi. Jinak je ale francouzský předobraz zbytečně rychle odvyprávěný (mrzí to zejména při přípravě celého zoufalého plánu), tím pádem několikrát hupsne přes hranici uvěřitelného. Zaoceánská verze byla sice typicky americká, ale zato nápaditější, hravější, vzrušivější, přístupnější a až na pár mrknutí na diváka i uvěřitelnější. Navíc se celým filmem linul i onen nejistý opar, jak to vlastně s onou vraždou bylo (Francouzi to naopak vyplácli hned na začátku, což mi přijde jako velká škoda).. přes všechny výtky za 4*.. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Lisa pracuje jako novinářka, její manžel je profesor literatury. Spolu se svým šestiletým synem Oskarem vedou poklidný a harmonický rodinný život. Ten vezme znenadání za své, když do jejich bytu jednoho dne vtrhne policie a Lisu zatkne. Následně je obžalovaná z vraždy své nadřízené a odsouzena k několikaletému trestu. Ačkoli neustále opakuje svoji nevinu, důkazy hovoří proti ní - její otisky prstů na vražedné zbrani, stopy krve na jejím kabátě a ostrá hádka s obětí před jejím usmrcením. Julien se však nehodlá vzdát, o nevině své ženy je naprosto přesvědčen a rozhodne se podniknout riskantní akci, aby ji osvobodil.
Strhující krimi drama a po dlouhé době výrazný francouzský film, už jsem ani nedoufal, že po příšernostech typu Purpurových řek vznikne něco takového. Plný počet. Ale ruku na srdce, je to asi i tak jen fikce, ve skutečnosti by to dopadlo mnohem prozaičtěji - hlavní hrdina by se buď uzoufal, nebo uchlastal, neprávem odsouzená by dopadla také kdoví jak. Tenhle film trochu nahlodá přívržence znovuzavedení trestu smrti, i já jsem trochu zapochyboval

César Awards
2009 - Fred Cavayé (Nejlepší debut) (nominace)

DABING
V českém znění: Pavel Rímský - Vincent Lindon (Julien Auclert), Jana Mařasová – Diane Kruger (Lisa Auclertová), Martin Draxler, Martin Kubačák, Pavel Šrom, Daniel Margolius, Radka Malá, Martin Stránský, Zbyšek Pantůček, Jan Szymik, Jana Tabrea, Lucie Juřičková, Milan Slepička, Petr Gelnar, Stanislav Lehký, Petr Pospíchal (titulky).
Překlad: Pavla Satorie
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Pavla Draxlerová
Dialogy: Jan Ekl
Režie českého znění: Petr Pospíchal
Vyrobilo: pro Magicbox Barrandov Studio, a. s., Dabing, 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 3.12.2008 Mars Distribution
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 23.11.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - EUR7 930 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Nevinná gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a70/
Krimi / Drama, Francie / Španělsko, 2008
Režie: Fred Cavayé, Hrají: Vincent Lindon, Diane Kruger

Tři dny ke svobodě gastonrolinc.webnode.cz/news/a69/
Krimi / Drama, USA / Francie, 2010
Režie: Paul Haggis, Hrají: Russell Crowe, Elizabeth Banks
 
Tvůrci a herci
Fred Cavayé (Režie), Marc Missonnier (Produkce), Olivier Delbosc (Produkce), Eric Jehelmann (Produkce), Klaus Badelt (Hudba), Alain Duplantier (Kamera), Benjamin Weill (Střih), Gigi Akoka (Casting), Philippe Chiffre (Scénografie), Fabienne Katany (Kostýmy), Marc Doisne (Zvuk), Pierre André (Zvuk), Alain Féat (Zvuk), Fabienne Robineau (Masky), Fred Cavayé (Scénář), Guillaume Lemans (Scénář), Vincent Lindon (Herec), Diane Kruger (Herec), Lancelot Roch (Herec), Olivier Marchal (Herec), Liliane Rovere (Herec), Olivier Perrier (Herec), Ivan Franěk (Herec), Moussa Maaskri (Herec), Marc Robert (Herec), Vincent Dubois (Herec), Mika Ela Fisher (Herec), Nathalie Bécue (Herec), Thierry Godard (Herec), Gilles Kneuse (Herec), Pierre Benoist (Herec), Marie-France Santon (Herec), Rémi Martin (Herec), Kader Boukhanef (Herec), Albert Jeunehomme (Herec), Pascal Parmentier (Herec)
 
2008/96/Francie, Španělsko/Krimi, Drama, Thriller, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Scénáristé Fred Cavayé a Guillaume Lemans nedělali kvůli hlavní zápletce, jak se dostat z vězení, nějaké velké průzkumy mezi trestanci, protože nechtěli, aby diváci zapomněli na to, že hlavní hrdina je obyčejný člověk - amatér, který vlastně doopravdy neví, jak to má správně udělat.
- Režisér Fred Cavayé vybral Diane Kruger do role Lisy kvůli její kráse. Usoudil, že to udělá její postavu při tak těžké životní zkoušce silnější.
- 150 dětí se zúčastnilo konkurzu na roli malého Oscara. Režisér Fred Cavayé chtěl původně pětiletého chlapce, ale zjistil, že tak bude nemožné film natočit, protože takto staré dítě by mohlo legálně pracovat jen 2 hodiny denně. A tak byl vybrán šestiletý stydlivý chlapec Lancelot Roch, a to díky své podobě s Diane Kruger.
- Všechny scény se natáčely chronologicky, protože režisér cítil, že je to důležiré pro herce a pro vývoj jejich postav.
- Vězeňské scény se natáčely na třech místech: Exteriéry představuje vězení Meaux, které je vzdálené 40 km východně od Paříže; vstupní chodba je součástí Národní francouzské knihovny v Paříži a ostatní interiéry (cela, návštěvní místnost) vznikly ve studiu.
- Film byl natočen za 11 týdnů.
- Skladatel Klaus Badelt se k projektu připojil až v pozdějším stádiu. Prohlédl si film spolu s režisérem, aby zjistili, kde je potřeba vložit hudbu. Badelt shledal, že film funguje dost dobře i bez hudby, Cavayé však usoudil, že Badeltova práce, která byla nahrána v londýnských studiích Abbey Road, zvyšuje intenzitu a emoce ve scénách a dává jim novou hloubku.
- Spoiler: Počet mrtvých ve filmu: 3.
- Spoiler: Scény odehrávající se v Jižní Americe byly ve skutečnosti natočeny v Belgii a ve Španělsku.
 
Odkazy